0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Geçenlerde aracı 45 derece eğimli bi yere park ettim. vitese koyup istop ettim ve ayakları debriyaj ve firenden çektim. tam kapıyı açıp inecektim araç dıng dedi geri kaydı. Sonra ne oluyo filan dedim bi daha aynı işlemi tekrarladı. Bu sefer asıldım el firenine. El firenin tekrar indirdim tekrar aynı şekilde ger kaydı. geri kayıp duruyor 3-4 sn bekliyor sanki bi yerde bi dişli bi şey var (teknik bilgim yok) boşalıp geri kayıyor ve diğer dişliye tutunuyo. Eski aracımıda aynı şekilde park ederdim ama hiç böyle bi şeye rastlamadım. Acaba dizel olmasının bi dezavantıjı mı bu yoksa hakikaten motorda bi sorunmu var, bu işleme halk arasında "motor kaçırıyor" derler biliyorum yanlışmı biliyorum, normalmidir yoksa araçda egzantirik zinciri filan değişildi bu işlmelerden sonra bir şeyleri yanlışmı yaptılarda bu hale geldi ? yardımcı olursanız sevinirim. Ne yapmam lazım.[/quote] Selam. Bencede herzaman araç park halindeyken el freni çekili olmalı.(aşırı soğuklar hariç) Bu durumun motorla ilgili olduğunu hiç sanmıyorum. Ama şanzımanda nasıl ki motor hareket halideyken viteslerin geçmesini sağlayan senkromeçler varsa birde vitesi geçirdiğimizde o dişlide kalmasını(o dişliden geri çıkmasını önleyen) mekanizmada var bildiğim kadarıyla. Bu yüzden özellikle kimi araçlarda araç düz yolda park halindeyken ve sadece viteste bulunurken eğer aracı ileri geri birkaç defa doğru şekilde iterseniz o aracın vitesten atmasını bile sağlayabilirsiniz.(bildiğim kadarıyla sadece düz viteslerde) Yani bence aracınız vitesten atıyor olabilir ki buda normal bir durumdur.(eğer yol kullanımında atmıyorsa) [Aracı park halindeyken viteste bırakmanın amacı; motor krank ve kranka bağlı diğer parçalar harekete karşı bir mukavemet uygularlar ki bu da bir noktaya kadar aracın tekerleklerinin hareket etmesini debriyaj sistemi ve şanzıman sistemi sayesinde önler. Ancak bu eğimde bir yolda aracı park halindeyken sadece şanzıman tertibatıyla hareketini önlemeye çalışmak bana göre kullandığınız dişliye boşu boşuna aşırı kuvvet uygulanmasına sebep olur. Oysa el freninin amacı tek başına zaten sadece aracı park halinde hareketsiz kılmaktır. (özel sürüş teknikleri dışında)] Benim aklıma gelenler bunlar. Umarım faydalı olabilmişimdir. Not: Bir Auris şikayetinde aracı henüz yeni alan sürücü rampada park halinde ve üstelik el freni de çekili olarak bıraktığı aracının, kendisi araçtan indikten sonra kaydığını ve henüz sıfır olan aracının bir duvara çarptığını anlatıyordu.
Geçenlerde aracı 45 derece eğimli bi yere park ettim. vitese koyup istop ettim ve ayakları debriyaj ve firenden çektim. tam kapıyı açıp inecektim araç dıng dedi geri kaydı. Sonra ne oluyo filan dedim bi daha aynı işlemi tekrarladı. Bu sefer asıldım el firenine. El firenin tekrar indirdim tekrar aynı şekilde ger kaydı. geri kayıp duruyor 3-4 sn bekliyor sanki bi yerde bi dişli bi şey var (teknik bilgim yok) boşalıp geri kayıyor ve diğer dişliye tutunuyo. Eski aracımıda aynı şekilde park ederdim ama hiç böyle bi şeye rastlamadım. Acaba dizel olmasının bi dezavantıjı mı bu yoksa hakikaten motorda bi sorunmu var, bu işleme halk arasında "motor kaçırıyor" derler biliyorum yanlışmı biliyorum, normalmidir yoksa araçda egzantirik zinciri filan değişildi bu işlmelerden sonra bir şeyleri yanlışmı yaptılarda bu hale geldi ? yardımcı olursanız sevinirim. Ne yapmam lazım.[/quote]Bunun sebebi aracınızı stop ettiğiniz ve arabayı vitese takıp bıraktığınızda subapların tam kapanmamasıdır. ( Önden çekişli araçlar için )Subaplardan biri piston tepesine basmazsa yanma odasına hava girer ( hafifte dediğiniz şekilde darbe alırsa dahada hızlanır ) buda krank mili, egzantrikler ve pıstonların hava alışından kaynaklı gevşemesine, hareket etmesine ve aracın geri kaçırmasına sebebiyet verir. Sizin aracınız 8 subaplı, bide 16 subaplı olanları görün abartısız tıkır tıkır kayıyor arabalar.
Teşekkürler Adil Bey. Bu durumda sorun yok her şey normal diyosunuz.[/quote]Aynen öyle sorun yok. O Bir Toyota
ARACINIZI 1.VİTESDE 45 DERECE EĞİMLİ YOKUŞ ÜZERİNE BIRAKTIĞINIZDA HAFİF BİR YIĞILMA YAPIP DURMASI NORMAL MOTORU STOP ETTİĞİNİZDE MOTOR DA HER HANGİ BİR SİLİNDİR EMMEYE YADA EGSOZ ZAMANINA BAŞLIYO OLABİLİR YANİ SUBAPLARDAN AÇIK KALAN OLABİLİR SİZDE VİTES TAKIP DEBRİYAJDAN AYAĞINIZI ÇEKTİĞİNİZDE AÇIK OLAN SUBAPLAR KAPANIP MOTOR KOMPRESYONA BİNER.AYRICA VİTES KUTUSUNDA BULUNAN DİŞLİLERDE KAVRAŞMA ESNASINDA BİR MİKTAR İLERME YAPABİLİR BUDA DİŞLİLERİN AŞINMASI İLE İLGİLİ OLABİLİR.AMA NET BİR FİKİR İÇİN ARACINIZIN MODELİNİ VE KİLOMETRESİNİ BELİRTİRSENİZ DAHA FAZLA YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIRIM[/quote]Murat bey Öncelikle büyük harf kullanmamaya özen gösterin forum kuralları gereği yasak.İlginize teşekkür ederim. Aracımın marka modeli "imzam"da yazıyor ama ben yine yazayım.2006 Model Corolla Sedan D-4D (Dizel) 1.4 cc, 90 hp.[quote=HAKAN ATABERK]ismail bey vitesin konumunu yukarı doğru 1. viteste iner yöndede geri vitese taktıdığınızda da kayıyorsa sizin sehir içi anormal yakma sorununuz da vardı. debriyaj balatası kecesi bozulupta balatayı yağlamış olmasın..... aracınızın debreyajını bir kontrol ettirin yada kendiniz kontrol edin o yokuşu 1 viteste inin biraz devirlendirip 1.viteste hızla inerken ayağınızı birden gazdan cekin aracın kompresor yapması nasıl? yığılma yapmıyorsa ve hiç fark etmiyorsa debriyaj setinde bir sorun olablir. sehir içi yakıt sorununuzunda cevabı olabilirrrr.[/quote]Benmi yanlış anladım yoksa siz bi şeylerimi yanlış yazdınız. 1. viteste gaza basarak hızla inerken birden ayağı gazdan çekince ne olacakki araç aynı hızla devam eder. 2 vitesle inip birden 1. vitese takma ile motor kilidini devreye sokup aracı firenlemek olmasın demek istediğiniz. Bunu deniyim. Yapmıyorsa sorun var diyosunuz. Teşekkürler.
Murat bey Öncelikle büyük harf kullanmamaya özen gösterin forum kuralları gereği yasak.İlginize teşekkür ederim. Aracımın marka modeli "imzam"da yazıyor ama ben yine yazayım.2006 Model Corolla Sedan D-4D (Dizel) 1.4 cc, 90 hp.Benmi yanlış anladım yoksa siz bi şeylerimi yanlış yazdınız. 1. viteste gaza basarak hızla inerken birden ayağı gazdan çekince ne olacakki araç aynı hızla devam eder. 2 vitesle inip birden 1. vitese takma ile motor kilidini devreye sokup aracı firenlemek olmasın demek istediğiniz. Bunu deniyim. Yapmıyorsa sorun var diyosunuz. Teşekkürler. [/quote] ismail bey yokuş uzunsa büyük olablir kısa ise 1 tercih edin araba gazdan ayağınızı cekince yığılmıyorsa öne doğru o esnada debriyaj balatası boşa dönüyor kaçırıyor demek ki motorunda kopresörle karşı koyunca inişe aradaki baskı balata kaçırıyor demek.işte size demek istediğim yakıt olayıda bundan olablir sehir içi fazla yakması uzun yolda zaten anlayamazsınız. ama sizin dediğiniz gibi de olur 3 le giderken arabayı 2 ye verip yığılmıyorsa gene aynı hızda devam ediyor ve sadece devir yükseliyorsa bir problem vardır. yığılma esnasında devir saatine bakın diyelim 3000 devirde 1.viteste araba hızı 35km, düz yolda sabit hızla giderken 1.vites 3000 devirde 25-30km de ise bir problem olablir.ama bizim burda söylediklerimiz hep topiktir.çok az inmesi normal murat beyin dediği olaydan birazcık her araba kacırır 1.1.5 metre belkide her sey normal bende deneyecem sizin için burlarda dik yokuş dolu aracla düz inildimi ön tamponun sürttüğü inişler var . en kısa zamanda size gene cevap yazarım.iniş aşağı durdurup. geri vitese takacam bakalım kaçıracakmı.?