Geçenlerde aracı 45 derece eğimli bi yere park ettim. vitese koyup istop ettim ve ayakları debriyaj ve firenden çektim. tam kapıyı açıp inecektim araç dıng dedi geri kaydı. Sonra ne oluyo filan dedim bi daha aynı işlemi tekrarladı. Bu sefer asıldım el firenine. El firenin tekrar indirdim tekrar aynı şekilde ger kaydı. geri kayıp duruyor 3-4 sn bekliyor sanki bi yerde bi dişli bi şey var (teknik bilgim yok) boşalıp geri kayıyor ve diğer dişliye tutunuyo.
Eski aracımıda aynı şekilde park ederdim ama hiç böyle bi şeye rastlamadım. Acaba dizel olmasının bi dezavantıjı mı bu yoksa hakikaten motorda bi sorunmu var, bu işleme halk arasında "motor kaçırıyor" derler biliyorum yanlışmı biliyorum, normalmidir yoksa araçda egzantirik zinciri filan değişildi bu işlmelerden sonra bir şeyleri yanlışmı yaptılarda bu hale geldi ? yardımcı olursanız sevinirim. Ne yapmam lazım.
bence bu normal. 45 derece az değil. sadece vites de bırakmak yanlış olur(o eğim için). bende el freni pek kullanmam ama dik yokuşlarda mecbur. malum otomatik değil.
aracı yokus olmasa bile elfreni ile bırakmak gerek. hele oyle dik bir yokusta el freni cekmeden bırakmak buyuk hata.
belli bir diklikten sonra vites tutamaz aracı. zaten el freni vites beraber kullanılmalıdır yokuşta.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Zaten aracı el frensiz bırakmam. Düz zeminde bile. önce durdurup vitesin yerleşmesini (Motor freni dedikleri şey) bekler sonra el frenini çekerim. Yani araç boşda el freni çekmem. Yada el frenini çekip vitese takıp bırakmam.
Önceleri bilmiyorum kuş serisi, işde reno brodwaylar filan adamlar aracı alırken bi rampada vitese koyar kayıp kaymadığını kontrol ederlerdi . Kayınca motor kaçırıyor denirdi. Bende şimdi o an aslında o aklıma geldi. Motordanda bazı parçalar değişince bi test edeyim filan dedim. Baktım ki atıyor dişliden. 45 derece eğimden daha az eğimlerde bile yapıyor. Normal diyosanız mesele yok. Sadece bilgi almak istedim.
Yoksa aracı el frensiz hayatta bırakmam. Endişeniz olmasın
Bide taş koyma metodu var tekerleklerin arkasına yada önüne (eğime göre) taş koyuyorlar nası fikir ama?
Selam. Ben sadece aklıma gelen şeyleri hatırlatmaya ya da belirtmeye çalıştım. Yardımcı olabildiysem ne mutlu. Yine aklıma gelen senin durumunla ilgili birkaç hususu belirtiyim. Bu arada yanlış bir bilgide vermek istemem.
Aracını park halinde vitese geçirdiğinde vitesin gerçekten tam geçtiğinden emin oluyormusun? Aracının debriyaj kaçırıp kaçırmadığını kontrol ettinmi?(bunun nasıl kontrol edileceğini bir başlıkta anlatmıştım ama gerek duyarsan tekrar anlatabilirim) En son olarak seninki ile aynı modelde bir araç bulabilirsen onun sahibine bence böle bir durumun varlığının onda da olup olmadığını sorabilirsin. kolay gelsin.
Teşekkürler Adil Bey. Bu durumda sorun yok her şey normal diyosunuz.
ismail bey vitesin konumunu yukarı doğru 1. viteste iner yöndede geri vitese taktıdığınızda da kayıyorsa sizin sehir içi anormal yakma sorununuz da vardı. debriyaj balatası kecesi bozulupta balatayı yağlamış olmasın..... aracınızın debreyajını bir kontrol ettirin yada kendiniz kontrol edin o yokuşu 1 viteste inin biraz devirlendirip 1.viteste hızla inerken ayağınızı birden gazdan cekin aracın kompresor yapması nasıl? yığılma yapmıyorsa ve hiç fark etmiyorsa debriyaj setinde bir sorun olablir. sehir içi yakıt sorununuzunda cevabı olabilirrrr.
ARACINIZI 1.VİTESDE 45 DERECE EĞİMLİ YOKUŞ ÜZERİNE BIRAKTIĞINIZDA HAFİF BİR YIĞILMA YAPIP DURMASI NORMAL MOTORU STOP ETTİĞİNİZDE MOTOR DA HER HANGİ BİR SİLİNDİR EMMEYE YADA EGSOZ ZAMANINA BAŞLIYO OLABİLİR YANİ SUBAPLARDAN AÇIK KALAN OLABİLİR SİZDE VİTES TAKIP DEBRİYAJDAN AYAĞINIZI ÇEKTİĞİNİZDE AÇIK OLAN SUBAPLAR KAPANIP MOTOR KOMPRESYONA BİNER.AYRICA VİTES KUTUSUNDA BULUNAN DİŞLİLERDE KAVRAŞMA ESNASINDA BİR MİKTAR İLERME YAPABİLİR BUDA DİŞLİLERİN AŞINMASI İLE İLGİLİ OLABİLİR.
AMA NET BİR FİKİR İÇİN ARACINIZIN MODELİNİ VE KİLOMETRESİNİ BELİRTİRSENİZ DAHA FAZLA YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIRIM
ismail bey bugun bende denedim sonuç hiç iç açıcı değil. geride atsanız 1de taksanız el frenini çekmeyince 3. sn aralıkla vurdura vurdura gidiyor araba yani benimkide öyle demekki soyundan geliyor toyotanın
Hakan bey ilginize teşşekkür ederim. Dediğiniz olayı yaptım. 2 ile 4000 devirde giderken birden 1 e takdım (nasıl takdım onuda Allah bilir girmiyor çünkü) Araba önce kızakladı sonra bağıra bağıra yavaşladı ama düz yolda yaptım. Yani debriyajda kaçırma yok. Motor freni devreye giriyor ki kızakladı ön tekerler.
Dediğiniz gibi tık atıyor 2-3 sn bekliyor gene toık atıyor kayıyor ger geri. Ben ileri denemedim bide onu denicem. Benzer bir olay varsa sizde de genelde böyle demekki.
bence bu tip sorunlar debriyaj balatasından kaynaklanıyor baskı balatayı değiştirip sorunu halledebilirsiniz
ismail bey aynı sorun benim aracımdada oluyordu. Forumda yazmıstım arkadasların cogu debriyaj balatasından olabilecegini soylemişlerdi. Bende balatayı degiştirdim. Buyuk olcude hallodu. Yani şimdi daha yuksek egimde kacırıyor. Bu da normal bence hele ki 45 derece cok buyuk bir egim. Bu egimde bence her arac kacırır.benim arac hafif bir egimde bile bırakıyordu. Ama simdi normale dondu. Balatayı kontrol ettirin gerekirse degiştirin. Onun dısında problem oldugunu sanmıyorum.