Gönderen Konu: Yokuşlarda Park Halinde Vites Boşalıyor  (Okunma sayısı 5662 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
Yokuşlarda Park Halinde Vites Boşalıyor
« : Mart 27, 2008, 11:19:58 »
Geçenlerde aracı 45 derece eğimli bi yere park ettim. vitese koyup istop ettim ve ayakları debriyaj ve firenden çektim. tam kapıyı açıp inecektim araç dıng dedi geri kaydı. Sonra ne oluyo filan dedim bi daha aynı işlemi tekrarladı. Bu sefer asıldım el firenine. El firenin tekrar indirdim tekrar aynı şekilde ger kaydı. geri kayıp duruyor 3-4 sn bekliyor sanki bi yerde bi dişli bi şey var (teknik bilgim yok) boşalıp geri kayıyor ve diğer dişliye tutunuyo.

Eski aracımıda aynı şekilde park ederdim ama hiç böyle bi şeye rastlamadım. Acaba dizel olmasının bi dezavantıjı mı bu yoksa hakikaten motorda bi sorunmu var, bu işleme halk arasında "motor kaçırıyor" derler biliyorum yanlışmı biliyorum, normalmidir yoksa araçda egzantirik zinciri filan değişildi bu işlmelerden sonra bir şeyleri yanlışmı yaptılarda bu hale geldi ? yardımcı olursanız sevinirim. Ne yapmam lazım.

Toyota Club Türkiye

« : Mart 27, 2008, 11:19:58 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB-
  • Kilometre: 120000
  • Model Yılı: '09
  • 111 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1 : Mart 27, 2008, 11:48:23 »
bence bu normal. 45 derece az değil. sadece vites de bırakmak yanlış olur(o eğim için). bende el freni pek kullanmam ama dik yokuşlarda mecbur. malum otomatik değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 27, 2008, 13:03:30 »
aracı yokus olmasa bile elfreni ile bırakmak gerek. hele oyle dik bir yokusta el freni cekmeden bırakmak buyuk hata.

belli bir diklikten sonra vites tutamaz aracı. zaten el freni vites beraber kullanılmalıdır yokuşta.
Saygılar, Yaman.
2010 Captiva  Beyaz 2.0 CDTI Auto
Daha eski: Corsa, Corolla, Mini cooper, Twingo, Uno, Justy

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 27, 2008, 19:06:46 »
Alıntı yapılan: İsmail H. Timurcioğlu
Geçenlerde aracı 45 derece eğimli bi yere park ettim. vitese koyup istop ettim ve ayakları debriyaj ve firenden çektim. tam kapıyı açıp inecektim araç dıng dedi geri kaydı. Sonra ne oluyo filan dedim bi daha aynı işlemi tekrarladı. Bu sefer asıldım el firenine. El firenin tekrar indirdim tekrar aynı şekilde ger kaydı. geri kayıp duruyor 3-4 sn bekliyor sanki bi yerde bi dişli bi şey var (teknik bilgim yok) boşalıp geri kayıyor ve diğer dişliye tutunuyo.

Eski aracımıda aynı şekilde park ederdim ama hiç böyle bi şeye rastlamadım. Acaba dizel olmasının bi dezavantıjı mı bu yoksa hakikaten motorda bi sorunmu var, bu işleme halk arasında "motor kaçırıyor" derler biliyorum yanlışmı biliyorum, normalmidir yoksa araçda egzantirik zinciri filan değişildi bu işlmelerden sonra bir şeyleri yanlışmı yaptılarda bu hale geldi ? yardımcı olursanız sevinirim. Ne yapmam lazım.
[/quote]
  Selam. Bencede herzaman araç park halindeyken el freni çekili olmalı.(aşırı soğuklar hariç) Bu durumun motorla ilgili olduğunu hiç sanmıyorum. Ama şanzımanda nasıl ki motor hareket halideyken viteslerin geçmesini sağlayan senkromeçler varsa birde vitesi geçirdiğimizde o dişlide kalmasını(o dişliden geri çıkmasını önleyen) mekanizmada var bildiğim kadarıyla. Bu yüzden özellikle kimi araçlarda araç düz yolda park halindeyken ve sadece viteste bulunurken eğer aracı ileri geri birkaç defa doğru şekilde iterseniz o aracın vitesten atmasını bile sağlayabilirsiniz.(bildiğim kadarıyla sadece düz viteslerde) Yani bence aracınız vitesten atıyor olabilir ki buda normal bir durumdur.(eğer yol kullanımında atmıyorsa)
 [Aracı park halindeyken viteste bırakmanın amacı; motor krank ve kranka bağlı diğer parçalar harekete karşı bir mukavemet uygularlar ki bu da bir noktaya kadar aracın tekerleklerinin hareket etmesini debriyaj sistemi ve şanzıman sistemi sayesinde önler. Ancak bu eğimde bir yolda aracı park halindeyken sadece şanzıman tertibatıyla hareketini önlemeye çalışmak bana göre kullandığınız dişliye boşu boşuna aşırı kuvvet uygulanmasına sebep olur. Oysa el freninin amacı tek başına zaten sadece aracı park halinde hareketsiz kılmaktır. (özel sürüş teknikleri dışında)]
 Benim aklıma gelenler bunlar. Umarım faydalı olabilmişimdir.

Not: Bir Auris şikayetinde aracı henüz yeni alan sürücü rampada park halinde ve üstelik el freni de çekili olarak bıraktığı aracının, kendisi araçtan indikten sonra kaydığını ve henüz sıfır olan aracının bir duvara çarptığını anlatıyordu.

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Mart 28, 2008, 09:10:08 »
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Zaten aracı el frensiz bırakmam. Düz zeminde bile. önce durdurup vitesin yerleşmesini (Motor freni dedikleri şey) bekler sonra el frenini çekerim. Yani araç boşda el freni çekmem. Yada el frenini çekip vitese takıp bırakmam.

Önceleri bilmiyorum kuş serisi, işde reno brodwaylar filan adamlar aracı alırken bi rampada vitese koyar kayıp kaymadığını kontrol ederlerdi . Kayınca motor kaçırıyor denirdi. Bende şimdi o an aslında o aklıma geldi. Motordanda bazı parçalar değişince bi test edeyim filan dedim. Baktım ki atıyor dişliden. 45 derece eğimden daha az eğimlerde bile yapıyor. Normal diyosanız mesele yok. Sadece bilgi almak istedim.

Yoksa aracı el frensiz hayatta bırakmam. Endişeniz olmasın  

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #5 : Mart 28, 2008, 16:43:30 »
Bide taş koyma metodu var tekerleklerin arkasına yada önüne (eğime göre) taş koyuyorlar nası fikir ama?
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mart 28, 2008, 17:15:14 »
Selam. Ben sadece aklıma gelen şeyleri hatırlatmaya ya da belirtmeye çalıştım. Yardımcı olabildiysem ne mutlu. Yine aklıma gelen senin durumunla ilgili birkaç hususu belirtiyim. Bu arada yanlış bir bilgide vermek istemem.
 Aracını park halinde vitese geçirdiğinde vitesin gerçekten tam geçtiğinden emin oluyormusun? Aracının debriyaj kaçırıp kaçırmadığını kontrol ettinmi?(bunun nasıl kontrol edileceğini bir başlıkta anlatmıştım ama gerek duyarsan tekrar anlatabilirim) En son olarak seninki ile aynı modelde bir araç bulabilirsen onun sahibine bence böle bir durumun varlığının onda da olup olmadığını sorabilirsin. kolay gelsin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • www.toyan.com.tr
  • Araç: ---
  • 6 kere teşekkür etti
  • 36 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mart 28, 2008, 18:08:15 »

[/quote]

Bunun sebebi aracınızı stop ettiğiniz ve arabayı vitese takıp bıraktığınızda subapların tam kapanmamasıdır. ( Önden çekişli araçlar için )Subaplardan biri piston tepesine basmazsa yanma odasına hava girer ( hafifte dediğiniz şekilde darbe alırsa dahada hızlanır ) buda krank mili, egzantrikler ve pıstonların hava alışından kaynaklı gevşemesine, hareket etmesine ve aracın geri kaçırmasına sebebiyet verir. Sizin aracınız 8 subaplı, bide 16 subaplı olanları görün abartısız tıkır tıkır kayıyor arabalar.
Hi, I have come
TODAY TOMORROW TOYOTA

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Mart 31, 2008, 11:06:55 »
Teşekkürler Adil Bey. Bu durumda sorun yok her şey normal diyosunuz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ..
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mart 31, 2008, 16:53:27 »
ismail bey vitesin konumunu yukarı doğru 1. viteste iner yöndede geri vitese taktıdığınızda da kayıyorsa sizin sehir içi anormal yakma sorununuz da vardı. debriyaj balatası kecesi bozulupta balatayı yağlamış olmasın..... aracınızın debreyajını bir kontrol ettirin yada kendiniz kontrol edin o yokuşu 1 viteste inin biraz devirlendirip 1.viteste hızla inerken ayağınızı birden gazdan cekin aracın kompresor yapması nasıl? yığılma yapmıyorsa ve hiç fark etmiyorsa debriyaj setinde bir sorun olablir. sehir içi yakıt  sorununuzunda cevabı olabilirrrr.
Mükemmel Toyota

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
    • toyosan alternatif otomotiv hizmetleri
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 198000
  • Model Yılı: '07
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mart 31, 2008, 17:06:27 »
ARACINIZI 1.VİTESDE 45 DERECE EĞİMLİ YOKUŞ ÜZERİNE BIRAKTIĞINIZDA HAFİF BİR YIĞILMA YAPIP DURMASI NORMAL MOTORU STOP ETTİĞİNİZDE MOTOR DA HER HANGİ BİR SİLİNDİR EMMEYE YADA EGSOZ ZAMANINA BAŞLIYO OLABİLİR YANİ SUBAPLARDAN AÇIK KALAN OLABİLİR SİZDE VİTES TAKIP DEBRİYAJDAN AYAĞINIZI ÇEKTİĞİNİZDE AÇIK OLAN SUBAPLAR KAPANIP MOTOR KOMPRESYONA BİNER.AYRICA VİTES KUTUSUNDA BULUNAN DİŞLİLERDE KAVRAŞMA ESNASINDA BİR MİKTAR İLERME YAPABİLİR BUDA DİŞLİLERİN AŞINMASI İLE İLGİLİ OLABİLİR.
AMA NET BİR FİKİR İÇİN ARACINIZIN MODELİNİ VE KİLOMETRESİNİ BELİRTİRSENİZ DAHA FAZLA YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIRIM
ALTERNATİF OTOMOTİV ÖZEL SERVİS....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • www.toyan.com.tr
  • 6 kere teşekkür etti
  • 36 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Nisan 01, 2008, 11:53:50 »
Teşekkürler Adil Bey. Bu durumda sorun yok her şey normal diyosunuz.
[/quote]

Aynen öyle sorun yok. O Bir Toyota
Hi, I have come
TODAY TOMORROW TOYOTA

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : Nisan 02, 2008, 12:03:09 »
Alıntı yapılan: murat sezikli
ARACINIZI 1.VİTESDE 45 DERECE EĞİMLİ YOKUŞ ÜZERİNE BIRAKTIĞINIZDA HAFİF BİR YIĞILMA YAPIP DURMASI NORMAL MOTORU STOP ETTİĞİNİZDE MOTOR DA HER HANGİ BİR SİLİNDİR EMMEYE YADA EGSOZ ZAMANINA BAŞLIYO OLABİLİR YANİ SUBAPLARDAN AÇIK KALAN OLABİLİR SİZDE VİTES TAKIP DEBRİYAJDAN AYAĞINIZI ÇEKTİĞİNİZDE AÇIK OLAN SUBAPLAR KAPANIP MOTOR KOMPRESYONA BİNER.AYRICA VİTES KUTUSUNDA BULUNAN DİŞLİLERDE KAVRAŞMA ESNASINDA BİR MİKTAR İLERME YAPABİLİR BUDA DİŞLİLERİN AŞINMASI İLE İLGİLİ OLABİLİR.
AMA NET BİR FİKİR İÇİN ARACINIZIN MODELİNİ VE KİLOMETRESİNİ BELİRTİRSENİZ DAHA FAZLA YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIRIM
[/quote]

Murat bey Öncelikle büyük harf kullanmamaya özen gösterin forum kuralları gereği yasak.

İlginize teşekkür ederim. Aracımın marka modeli "imzam"da yazıyor ama ben yine yazayım.

2006 Model Corolla Sedan D-4D (Dizel) 1.4 cc, 90 hp.

[quote=HAKAN ATABERK]
ismail bey vitesin konumunu yukarı doğru 1. viteste iner yöndede geri vitese taktıdığınızda da kayıyorsa sizin sehir içi anormal yakma sorununuz da vardı. debriyaj balatası kecesi bozulupta balatayı yağlamış olmasın..... aracınızın debreyajını bir kontrol ettirin yada kendiniz kontrol edin o yokuşu 1 viteste inin biraz devirlendirip 1.viteste hızla inerken ayağınızı birden gazdan cekin aracın kompresor yapması nasıl? yığılma yapmıyorsa ve hiç fark etmiyorsa debriyaj setinde bir sorun olablir. sehir içi yakıt  sorununuzunda cevabı olabilirrrr.
[/quote]

Benmi yanlış anladım yoksa siz bi şeylerimi yanlış yazdınız. 1. viteste gaza basarak hızla inerken birden ayağı gazdan çekince ne olacakki araç aynı hızla devam eder. 2 vitesle inip birden 1. vitese takma ile motor kilidini devreye sokup aracı firenlemek olmasın demek istediğiniz. Bunu deniyim. Yapmıyorsa sorun var diyosunuz. Teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ..
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Nisan 02, 2008, 13:10:08 »

Murat bey Öncelikle büyük harf kullanmamaya özen gösterin forum kuralları gereği yasak.

İlginize teşekkür ederim. Aracımın marka modeli "imzam"da yazıyor ama ben yine yazayım.

2006 Model Corolla Sedan D-4D (Dizel) 1.4 cc, 90 hp.

Benmi yanlış anladım yoksa siz bi şeylerimi yanlış yazdınız. 1. viteste gaza basarak hızla inerken birden ayağı gazdan çekince ne olacakki araç aynı hızla devam eder. 2 vitesle inip birden 1. vitese takma ile motor kilidini devreye sokup aracı firenlemek olmasın d

emek istediğiniz. Bunu deniyim. Yapmıyorsa sorun var diyosunuz. Teşekkürler. [/quote]

ismail bey yokuş uzunsa büyük olablir kısa ise 1 tercih edin araba gazdan ayağınızı cekince yığılmıyorsa öne doğru o esnada debriyaj balatası boşa dönüyor kaçırıyor demek ki motorunda kopresörle karşı koyunca inişe aradaki baskı balata kaçırıyor demek.işte size demek istediğim yakıt olayıda bundan olablir sehir içi fazla yakması uzun yolda zaten anlayamazsınız. ama sizin dediğiniz gibi de olur 3 le giderken arabayı 2 ye verip yığılmıyorsa gene aynı hızda devam ediyor ve sadece devir yükseliyorsa bir problem vardır. yığılma esnasında devir saatine bakın diyelim 3000 devirde 1.viteste araba hızı 35km, düz yolda sabit hızla giderken 1.vites 3000 devirde 25-30km de ise  bir problem olablir.

ama bizim burda söylediklerimiz hep topiktir.çok az inmesi normal murat beyin dediği olaydan birazcık her araba kacırır 1.1.5 metre belkide her sey normal bende deneyecem sizin için burlarda dik yokuş dolu aracla düz inildimi ön tamponun sürttüğü inişler var . en kısa zamanda size gene cevap yazarım.iniş aşağı durdurup. geri vitese takacam bakalım kaçıracakmı.?

Mükemmel Toyota

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ..
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Nisan 03, 2008, 18:31:50 »
ismail bey bugun bende denedim sonuç hiç iç açıcı değil. geride atsanız  1de taksanız el frenini çekmeyince 3. sn aralıkla vurdura vurdura  gidiyor araba yani benimkide öyle demekki soyundan geliyor toyotanın
Mükemmel Toyota

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #15 : Nisan 04, 2008, 11:02:25 »
Hakan bey ilginize teşşekkür ederim. Dediğiniz olayı yaptım. 2 ile 4000 devirde giderken birden 1 e takdım (nasıl takdım onuda Allah bilir girmiyor çünkü) Araba önce kızakladı sonra bağıra bağıra yavaşladı ama düz yolda yaptım. Yani debriyajda kaçırma yok. Motor freni devreye giriyor ki kızakladı ön tekerler.

Dediğiniz gibi tık atıyor 2-3 sn bekliyor gene toık atıyor kayıyor ger geri. Ben ileri denemedim bide onu denicem. Benzer bir olay varsa sizde de genelde böyle demekki.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 106000
  • Model Yılı: '15
Ynt: Yokuşlarda Park Halinde Vites Boşalıyor
« Yanıtla #16 : Eylül 12, 2008, 18:06:44 »
bence bu tip sorunlar debriyaj balatasından kaynaklanıyor baskı balatayı değiştirip sorunu halledebilirsiniz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Ynt: Yokuşlarda Park Halinde Vites Boşalıyor
« Yanıtla #17 : Eylül 13, 2008, 10:04:48 »
ismail bey aynı sorun benim aracımdada oluyordu. Forumda yazmıstım arkadasların cogu debriyaj balatasından olabilecegini soylemişlerdi. Bende balatayı degiştirdim. Buyuk olcude hallodu. Yani şimdi daha yuksek egimde kacırıyor. Bu da normal bence hele ki 45 derece cok buyuk bir egim. Bu egimde bence her arac kacırır.benim arac hafif bir egimde bile bırakıyordu. Ama simdi normale dondu. Balatayı kontrol ettirin gerekirse degiştirin. Onun dısında problem oldugunu sanmıyorum.