0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Yeni albealardada kontağı kapatınca fan duruyor meselaönemi olduğunu sanmıyorum..
Arabayı stop ettikten sonra kontağa alın ama marşa basmayın belli bir süre sonra tekrar açıyor fanı Soğutunca kapatıyor kendini
o değil ercü, mesela birçok renaultda kontaktan anahtarı çeksen bile fan çalışmaya devam ediyor.Mesela ben çocukken kapalı otoparklarda falan ses yankılandığı için fanı çalışan arabaların sahiplerinin arabayı stop etmeyi unuttuğunu zannederdim. Mercedeslerde falan çok rastlarsınız
Öyle yaparsan kısa zamanda aküyü alırsın kucağına
Ciddi, Bilimsel, Bilgilendirici yazmayı pek sevmiyorum, ama bazen gerekiyorReno gibi Fiat gibi trışka markalar, her ne kadar yeni modellerinde vazgeçmiş olsalar da eski pek çok modellerinde bu kontak kapandıktan sonra fan çalıştırma olayını koymuşlarmotor çalışırken radyatördeki su devi daim etmekte yani dolaşmaktadır, fan, radyatörü; yani radyatörün içindeki suyu soğutur, soğuyan su motorun içine giderek görevini yaparken, yerine gelen su soğutulur, işin mantığı budurOysaki araba ve motor durduktan sonra radyatördeki suyu soğutmanın artık bir anlamı yoktur, motora gidip orayı soğutacak suyun devri daim olayı da durmuştur, motorda radyatör de içindeki suda kendi kendine soğur, bunun için elektrik harcamaya da gerek yokturJapon üretimi araçlar ileri teknolojiyle ve akıllıca üretildikleri için buna gerek duymamışlardır, artık motor çalışmadığına göre daha fazla ısınmayacaktır, dolayısıyla soğutulmayada ihtiyaç duymayacaktırArabayı durdurduktan sonra tekrar kontak açılırsa ve motor çalıştırılırsa tabiki kaldığı yerden devam edip soğutmayı sürdürecektirEğer park ettikten sonra kontağı açıp motoru çalıştırmazsak bu sefer devri daim olmayacak ama fan çalışıp radyatörün içindeki suyu soğutacak, bunu yaparken de aküden ciddi oranda akım çekecektir, tamamen gereksiz bir işlem için, akünün ömründen yemektir buama illede fan çalışsın tam soğutsun takıntısı olan varsa , park ettikten sonra bir kaç dakika motor çalışır durumda beklemek yeterli olacaktır, fan çalışmaya devam eder işini bitirince durur, sende kontağı kapatır gönül ferahlığıyla evine gidersin
Sat kurtul Umut
Saygılar