Gönderen Konu: EFSANELERDE "ADAPTASYON" NASIL OLUR.? PERFORMANSI ETKİLER Mİ?  (Okunma sayısı 15045 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ...Toyota gibi adam
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '06
Forumda ve nette ufak bi araştırma yaptım ancak malesef tam bi sonuç alamadım.AE 101 lerde gaz kelebek boğazı temizliğinden sonra adaptasyon yapılması gerektiği bilgisinde bi netlik var ancak başka bir bilgiye ulaşamadım. Özel veya yetkili servis çalışanları varsa aramızda ya da daha önce servislerden bilgi edinmiş üyeler varsa lütfen bildiklerini bizimle paylaşsın ki forumda adaptasyon konusuna net bi açıklama getirmiş olalım.
Eğer bu adaptasyon ayarı ciddi bir konu ise aracınızın çalışmasını veya performansını etkileyeceği düşüncesindeyim.
Herkese kolay gelsin...
92 Subaru Legacy 1.8 GL (Boxer Motor)
97 Toyota Corolla XEİ AC,
04 Mazda 3 Dinamic
04 Yaris 1.0 Terra MMT

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
Ynt: EFSANELERDE "ADAPTASYON" NASIL OLUR.? PERFORMANSI ETKİLER Mİ?
« Yanıtla #1 : Haziran 08, 2011, 15:55:38 »
Alper bey adaptasyon nedir ? yada adaptasyondan kasıt nedir ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ...Toyota gibi adam
« Yanıtla #2 : Haziran 10, 2011, 10:15:38 »
Mesut bey adaptasyon konusunda bildiklerimi yukarıda sizlerle paylaştım. Daha eveliyatına ve detayına inmek gerekirse; Ankara'da faaliyet gösteren bir özel servisten duyduğum bir kavram. Servis yetkilisinin bahsedişine göre adaptasyon, araçta bazı parçaların değişimi sonrası aracın bir cihaza (adaptasyon cihazı) bağlanarak değişen düzeltilen veya temizlenen parçaların (hangi parçalar olduğunu da tam bilemiyorum!!!) çalışma ortamlarının ayarının yapıldığı bir durum. Ayarlama yapılmadığı takdirde parçaların düzgün ve istenilen şekilde çalışmayacağını da özellikle vurguladı.

Benim araştırdığım nokta adaptasyon olayı hikaye mi? yoksa müşteri bağlamanın başka bi yolu mu?
04 Mazda 3 Dinamic
04 Yaris 1.0 Terra MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
« Yanıtla #3 : Haziran 10, 2011, 10:23:42 »
Mesut bey adaptasyon konusunda bildiklerimi yukarıda sizlerle paylaştım. Daha eveliyatına ve detayına inmek gerekirse; Ankara'da faaliyet gösteren bir özel servisten duyduğum bir kavram. Servis yetkilisinin bahsedişine göre adaptasyon, araçta bazı parçaların değişimi sonrası aracın bir cihaza (adaptasyon cihazı) bağlanarak değişen düzeltilen veya temizlenen parçaların (hangi parçalar olduğunu da tam bilemiyorum!!!) çalışma ortamlarının ayarının yapıldığı bir durum. Ayarlama yapılmadığı takdirde parçaların düzgün ve istenilen şekilde çalışmayacağını da özellikle vurguladı.

Benim araştırdığım nokta adaptasyon olayı hikaye mi? yoksa müşteri bağlamanın başka bi yolu mu?
hımmm bu konu bizi aşar ehillerine sormak lazım... !
ama gönlüm efsaneden yana...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 10, 2011, 12:25:58 »
Mesela frenciye gittiniz ve balatalar değişti.Kullanımınıza ve zamana göre bir süre frenleriniz zayıftır,tam performans vermez.Balatalar diskleri iz yaparak fren gücünüzü bir süre sonra arttırır.Bu adaptasyon zamanıdır.Bunun gibi subap ayarı,LPG kurulum adaptasyonu gibi bir çok örnek bulunmaktadır.
Ayakta ölmek dizüstü yaşamaktan iyidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Haziran 10, 2011, 13:34:21 »
 Arkadaşlar bildiğim kadarıyla adaptasyon markaya göre gereklilği değişen bir olay.Gaz kelebeği temizliğinde sonra wv grubu araçlarda mesela yapılması gerekiyor.Ancak toyotalarda gerekmiyor kendi otomatik yapıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Haziran 10, 2011, 13:37:12 »
gaz kelebeğini nasıl temizliyormuş ki adaptasyon gerekiyor? toyota'da ilk defa duydum böyle birşeyi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Haziran 10, 2011, 13:46:17 »
Alper bey açıkçası böyle birşeyi bende ilkdefa duyuyorum, gaz kelebeğini sprey ile temizliyorlar , sizin adaptasyondan kastınız değiştirdiğiniz pi parçamı var acaba aracınızda ? onu belirtirseniz nasıl yapılması gerektiği konusunda yardımcı olmaya çalışalım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Haziran 10, 2011, 14:44:31 »
elektronik bir parça değiştirilse anlarım ancak mekanik parça değişimlerinde adaptasyon nasıl olabilir bilmiyorum. o zaman bırakın gaz kelebeği temizlemeyi baskı balata falan değişince de yapılması gerekir bu işlemin. bir süre önce aracımda maf sensörü bozuldu arıza lambası yandı doğal olarak, değiştirildikten sonra tek yapılan işlem arıza lambasının söndürülmesiydi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ...Toyota gibi adam
« Yanıtla #9 : Haziran 10, 2011, 15:38:53 »
Gaz kelebek boğazından yakıt geçişi ile birlikte hava akışı olduğu için bu adaptasyon ayarının yapılması gerekli. Ancak forumdan öğrendiğim kadarıyla da kontak açık veya araç çalışmaz durumda bu temizliği yaparsalar adaptasyon ayarına gerek kalmıyor diye biliyorum.

Anlaşılan bu konu bu forumu aştı. Ben en iyisi yetkili servisleri bir bir arayıp sorayım.
Herkesin ilgisine teşekkürler arkadaşlar. Öğrendiklerimi yine sizlerle paylaşacağım.
04 Mazda 3 Dinamic
04 Yaris 1.0 Terra MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #10 : Haziran 10, 2011, 15:41:49 »
Benim gaz kelebeği temizlendikten sonra rölanti ayarlayan parça adaptasyona gitti.Adaptasyon elektronik parçanın gerektiği gibi çalışıp çalışmadığının kontrolü ve de fabrika ayarlarına dönüş olsa gerek.
Söylesem tesiri yok.sussam gönül razı değil,
                                                          FUZULİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #11 : Haziran 10, 2011, 16:33:25 »
ben özel servise gittim boğaz kelebeği temizletmek için 60 tl istediler. dedim çok ee dedi 1 saat adaptasyon yapacağız kolay değil dedi. özel spreyi var oda pahalı falan dedi. özel sprey yetkili serviste var genelde balata spreyi ile temizlerler. neyse temizlendi balata spreyiyle tabi kablosu sökülerek adaptasyon gerekmedi. gayet düzgün çalışıyor. sadece ilk çalışmada biraz gaza yükleniyor araç o kadar.
Not: adaptasyon=> şimdi bu kelebeği kablosu sökülerek temzileniyorsa gaz ve rolanti ayarı bozulduğundan makineye bağlanarak ayar yapılıyormuş. ama üzerinden sprey sıkılarak temizlenirse ayar gerektirmez diyorlar. bende kabloda söküldü fakat ayara gerek kalmadı.