Bugün durup duruken çalışan dizüstü Vista PC yi bozdum galiba , korkarım ki tahminen BIOS u , size anlatayım bilenler yorum yaparsa ona göre kontrol edeyim. yaptıklarımı sırayla yazıyorum ona göre düşünebilirsiniz.
Aklımda bir süredir vardı , Dizüstünün BIOS una baktım USB FDC seçeneği vardı bende bir ön yüklemeli bir Flash bellek yaratıp bir kenara koyup gerekirse kullanırım diye düşündüm.
1- Bu amaca yönelik flash disk bellek formatlama için HP nin HPUSBFW_2.2.3 isimli dosyasını indirip bununla eski 64 MB lık bir flash diski FAT olarak formatladım ve bunu yaparken de DOS 6.22 nin command.com / msdos.sys/io.sys dosyaları otomatik olarak flash diske yüklendi. Bunları masa üstü pc de yapmıştım ve bununla masaüstünü açmaya kalktığımda bunu görmedi bile çünkü BIOSu bunu desteklemiyor ,2005 model MÜ PC.
2- Daha sonra dizüstü Vistada boot seçeneklerinde USB FDC yi ilk sıraya aldım ve diski USB ye takarak açmaya kalktım ,açmadı ve ekranda can sıkıcı ╔r╔r gibi r harflerinin önünde ters L gibi duran bir ekran çıktı ve hiçbir ilerleme olmadı.
Daha sonra açılış sırasını normal HDD ye getirsem de değişiklik olmadı aynı karakterler çıktı ve açmadı, hatta DVD ye getirip oradan açmaya kalkıp içne orjinal Vista RESCUE dvd sini koyunca bile , ilk açınca kuruluma devam etmek için bir tuşa basın dedikten sonra bu karakterler yine çıktı ve ilerleme olmadı.
3- AVG nin 1 yıl önce falan yarattığım bir rescue CD si vardı onu koyup açtım , neyse orada açıldı sistem bütünlüğü testlerinden ve memory testlerinden geçti, boot dahil biraz virüs taratması yaptım ( 1 yıl öncesinin virüs tanımları vardı içinde) ondan da geçti. Buradan da bir sonuç alamadım.
4- daha sonra Vista rescue DVD yle yine açtım, bu sefer nasıl olduysa sistem kurmaya geçti, henüz kurmaya geçmeden evvel ara sayfalarda DOS promt u seçeneği vardı
buradan diskleri ve içindeki dosyaları seçip görebiliyorum, bir iki text dosyasını type komutuyla bastırdım , ekrana basıldı , sorun yok.
- Açılışta setup ekranında BIOS seçeneklerine girdiğimde içindeki set değerleri aynen duruyor değişmemiş ( kopyasını eskiden almıştım) , buradan BIOS un tümüyle değişmediğine karar verebilirmiyiz bilmiyorum zira burada ekrana yansıtılan BIOS u küçük bir kısmı , tamamı doğrumu yoksa bozuldu mu emin değilim.
- - birkaç ay önce BIOS u okuyup -.BIN uzantılı dosyaya kaydetmiştim , yukarıda bahsettiğim DOS penceresinden tekrar okuyayım karşılaştırırım dedim ama -.exe uzantılı okuma dosyası bu defa çalışmadı ( sanırım windows altında çalışıyo) . bunu bir şekilde okuyup eskisiyle karşılaştırma yapmam lazım.
- İkinci kötü durum diskin MBR bozulmuş olabilir mi? Gerçi yukarıda dosyalardan bazıları açıp okudum ama bu yeterli mi?
Bios tan tam emin olup bozuksa yeniden BIOS u yazıp kontrol etmek istiyorum ,olmazsa MBR işine ve en sonunda yeniden yüklemeyi düşünüyorum.
Görüşleri ve yorumları olan var mıdır?
kolay gelsin

ancak tekno başkan anlar bu işlerden
Son durum ne oldu pek anlayamadım doğrusu. Sistemin açılıyor mu?
Eğer şu anda sistem kurmaya geçiyor ve ya live cd ile açabiliyorsan makinayı, BIOS ile alakalı sorunun yok demektir.
Sorunun muhtemelen sabit disk arızasıdır.
Ve ya başka bir sebepten dolayı açılış dosyaların bozuldu.
Kurtarma cd ile değil, kurulum cd ile kurmaya çalış yeniden.
Sonuçları yaz, ona göre tekrar yorumlayalım.
Bu arada, cihaz kaç yaşında ve ne kadar yoğun çalışıyor. Sabit diskin markası nedir ve kaç GB.
Elinde varsa, canlı windows cd ile sistemini aç ve içindeki HD Tune tarzı programlarla diski hatalar için tarat.
Bilgisayar çok eski değil , medion 96684 model, 2008 sonbaharda almıştım, İşlemci intel çift çekirdekli T2330 1,6Ghz, 2GB ram var. Çok az kullanıyorum bunu , 160 Gb HDD var ama disk markası aklımda değil.
Son durumda değişiklik yok, normalde HDD den açılmıyor. Vista yüklü gelmişti elimide orjinal vista değil verdikleri kurtarma DVD si var.
Kurtarma dvd siyle açılıyor ama açarken başta saniye 3-4 sıklıkta dıt dıt... diye uyarı veriyor , bu kodu bilmiyorum. Neyse 10-15 sn sonra ses kesiliyor ve yükleme moduna giriyor , burada onar seçeneği var ona giriyorum sorun tanılama testlerinden normal geçiyor.
Dos prompta çıkıp c: ve d: diskleri ve içindeki dosyaları görüyorum , bu arada USB diskleri de görüyor ,bu iyi.
Bios da bozulma olsa, anahtardan açmaz checksum ı doğru olmayacağı için ( tabi bunu kontrol ediyorsa) daha o aşamada uyarı sinyali vermezmiydi? maalesef Phoenix bios var üstünde.
DVD den açtığımda kurtarma işini pas geçip normal kurmaya geçsen , belgeler ve kurulu programların durumu ne olacak?
Bu arada, kurtarma dvd sinin sağladığı seçenekler içinde 3 gün önceki bir konuma geri yükleme noktasına dönüş yaptım ama sonuç değişmedi.
Bir live cd edinip (linux ve ya windows) bu cd ile boot edin, dosyalarınızı bir flash diske yedekleyin.
Sonrasında diskteki sistem kurulumu ile istediğiniz gibi oynayın, kaygı duymadan.
Eğer vista'dan sıkılmışsanız, win7 kurun. Bu cihaz win7 ile vistaya göre nispette daha iyi çalışır.
Yok lisanslı vista'ya devam etmek isterseniz, vista kurmaya çalışın yine.
Bios'tan önce MBR'ı gözden geçirin bence. Biosta hata olsa PC'yi açamazsınız bile. Kasayı açabiliyorsanız pilini çıkarıp 1-2 dakika beklemeyi deneyebilirsiniz. Tüm BİOS ayarları sıfırlanır.
MBR'ı tamir etmek için ise kurulum ekranından repair seçeneğini kullanabilirsiniz:
http://helpdeskgeek.com/how-to/fix-mbr-xp-vista/
Neyse kurtardık ,
Hiren boot CD 14 ü cd ye yükleyip bununla BS ı açtım , buradan sanal bir sürücü üzerinde bu CD den mini XP kurdum , daha rahat çalışmak için güzel bir seçenek, ayrıca içinde bir alay destek programı var , yapıp bir tarafa koymakta yarar var. Daha sonra bendeki 2GB lık usb diskle dosyaları diğer BS a taşımak epeyce zaman aldı.
Daha sonra Alper'in verdiği linkteki bilgiyi kullanarak Vista kurtarma DVD sini taktım , sistem kurtarma DOS komutunda
bootrec.exe/fixmbr ile ya ALLAH deyip çalıştırdım , yapıldı tamamdır dedi , sonra DVD yi çıkarıp başlattım ve normale döndü diskleri ve programları görüyor.
Alper , Levent , yardımlarınız için için teşekkürler. Alper , bu program tam 12 den vurdu. Orada yorum yazan bazı kişilerin sorunları çözülmemiş ama benimki neyse ki çözüldü. Önce BIOS la ilgili epeyce bir bilgi aramıştım ama daha sonra buradan olamayacağına kanaat kıldıktan sonra bu boot kaydı sıradaydı.
Çoğunlukla ihmal ediyoruz ama bu BIOS ve BOOT kayıtlarını normal çalışıyorken alıp harici bir yerde saklamak lazım, karşılaştırma ve geri yazmada gerekebilir , tabii bir de uygun programları hep bulundurmak gerekli.
Geçmiş olsun.
Hiren Boot CD bu iş için biçilmiş kaftan.
Sistem geri yükleme'yi kapatmadıysan, mini XP ile açtıktan sonra sistemi eski bir tarihe geri de alabilrisin.
Tabii MBR fiziksel olarak zarar görmediyse etkili oluyor.
Ben çoğu zaman ilk önce sistem geri yükleme deniyorum, sonrasında "R" seçeneği ile komut yazarak onarma.
Geçmiş olsun