Gönderen Konu: Dijital klimayı doğru kullanıyor muyuz?  (Okunma sayısı 5991 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Edeb Yâ Hû!
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '96
  • 66 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
Dijital klimayı doğru kullanıyor muyuz?
« : Mayıs 26, 2011, 10:26:36 »
Merhaba arkadaşlar. Malum yeni nesil araçlarda klimalar hızla dijital yani tam otomatik hale dönüyor. Bu noktada bu donanımı en verimli ve doğru kullanmak konusunda eksiklerimiz olabileceğini düşünüyorum. Doğru kullanımla önce kendi bütçemize, sonra çevremize sonra da ülke ekonomimize olumlu katkılar sağlamış oluruz kanaatindeyim. Şimdi örneklerle bazı sorular sormak istiyorum:
 :-\ 1-Şehirlerarası yolda, uzun inişlerde klimanın soğutma oranını artırırsak (yani dereceyi 15 e düşürürsek), normal yola gelince de normal ayara meselâ 21-22 ye getirsek yakıttan tasarruf emiş olurmuyuz?
 :-\ 2-Havanın güneşli ama dış ortamın 13-15 derecelerde soğuk olduğu ilkbahar ve sonbahar aylarında özellikle siyah renkli araçlarda, araç içi güneşlenmeden dolayı fazla ısınırken, dış ortam haliyle soğuk olacaktır. Bu durumda dijital klimayı devreye sokmadan sadece dış hava ile araç içini soğutmak mümkün değil midir? (Aracın içi 28 - 30 derece kadar oluyor. Klimayı açıp 22 ye ayarlandığında klima doğrudan devreye girer mi yoksa dış hava yeterince soğuk olduğundan klima devreye girmez mi?)
 :-\ 3-Klima ayarı ile sürekli oynayıp duruma göre düzenlemeler yapılmalı mı, yoksa seyahat sürasince klima ayarı sabit bir sıcaklıkta mı kalmalı?(Burada şunu belirtmekte fayda var; varmak istediğimiz yere yaklaşaraktan klimayı kapatmak doğru olur herhalde)
 :-\ 4- Klimalar araç içinde nem dengesini bozar mı? Uzun süreli kullanımda nelere dikkat etmeliyiz?
 ::) 5-Bu konuda başka sormak veya söylemek istediği olanlar var mı? :lol:
Her Yusufun bir Züleyhâsı vardır. Mühim olan, gömleğinizin nereden yırtıldığı...

Toyota Club Türkiye

Dijital klimayı doğru kullanıyor muyuz?
« : Mayıs 26, 2011, 10:26:36 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Ynt: Dijital klimayı doğru kullanıyor muyuz?
« Yanıtla #1 : Mayıs 26, 2011, 10:31:04 »
1- Kesinlikle haklısınız. Ben de böyle yapıyorum.
2- Böyle durumlarda bahsettiğiniz gibi dışarının havasını (bol egzoz gazı solumanıza neden olacak çok yoğun şehiriçi trafiği yoksa) içeri vermek en mantıklı çözümdür. Ben de böyle yapıyorum :)
3- Klima dijital ise ayarı ile hiç oynamamak en doğrusu olacaktır bana göre.
4- Tavsiyeleriniz için teşekkür ediyoruz :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 26 kere teşekkür etti
  • 35 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 26, 2011, 10:42:02 »
Süleyman bey sürekli Yozgat Isparta hattı gidiyorsunuz herhalde?Konu başlığı faydalı olmuş.Havalar sıcakladı desenize:)
VW Golf 7 1.4 TSI Highline

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Captiva 2,0A/T High 7k / Hyundai i20A/T
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '10
  • 167 kere teşekkür etti
  • 38 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 26, 2011, 10:42:43 »
normal yada araç klimasının havayı kurutucu özelliği var..
bu durum araç içi buharı alırken iyi yönlü kullanılırken uzun süre araç içinde seyahat edenlerde boğaz ve gözde kurumaya yol açar... arada araç içinde 1-2 yudum suyla boğazı ıslatmakta ve ısıyı 21 civarı tutmada fayda var
İlk hamlede piyon deyip geçilenler oyunun sonlarında şahı sıkıştıran kahramanlardır...
Güvendiğim iki şey;aynaya baktığımda gördüğüm ve yukarı baktığımda göremediğimdir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 26 kere teşekkür etti
  • 35 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 26, 2011, 10:45:23 »
İlk araca bindiğimizde araç içi sıcaksa,  4 cam açılıp tüm içerdeki sıcaklığı dışarı atmak en kestirme yoldur.Daha sonra Klima devreye sokulabilinir.
VW Golf 7 1.4 TSI Highline

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Edeb Yâ Hû!
  • 66 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Mayıs 26, 2011, 13:30:19 »
Süleyman bey sürekli Yozgat Isparta hattı gidiyorsunuz herhalde?Konu başlığı faydalı olmuş.Havalar sıcakladı desenize:)

Keşke bahsettiğiniz gibi sürekli olsa ve yine keşke havalar artık sıcaklasa :lol:
Zîra Isparta'ya yılda bir (en fazla iki) defa gidebiliyorum. (Gurbetçi kardeşlerimizi tenzih ederim) Bi nevi yerli Alamancı durumu diyebiliriz.
Her Yusufun bir Züleyhâsı vardır. Mühim olan, gömleğinizin nereden yırtıldığı...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 26, 2011, 22:33:06 »
Yaz kış 23 derecede kullanıyoruz. Deli gibi çalışıyor. Çok da memnunuz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Edeb Yâ Hû!
  • 66 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Mayıs 27, 2011, 09:01:37 »
Konuyla ilgili fikir beyan eden arkadaşlara teşekkür ederim. Ancak ikinci sorumu tam ifade edemedim herhalde:
 :-\ Dijital klima dışarıdan aldığı havayı içeriye üflerken mecburen soğutmak durumunda mı? Yani dışarıdan aldığı hava 16-17 C iken klima açıldığında ayarı da 22 C ye ayarlanmış iken, içeriye soğuk hava vermek için yine de enerji harcar mı, yoksa dışarıdan aldığı havayı (yeterince soğuk olduğu için) doğrudan içeriye mi verir?Kısaca klimanın soğutma fonksiyonunu devreye almadan dışarıdaki beleş soğuk havayı nasıl kullanabiliriz?
 :-\ Bir sorum da şu: Kış mevsiminde, klima sıcaklık vermek için eski araçlardaki gibi motordan gelen sıcak suyu mu kullanıyor,  yoksa kışın da içeriye üfleyeceği  havayı ısıtmak için motor gücünden mi faydalanıyor?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 27, 2011, 09:19:59 »
Süleyman Bey, klima içerideki havayı istenen sıcaklığa getirdikten sonra hemen fan moduna geçecektir. Dışarıdaki hava fan kanalıyla içeriye verilirken bir miktar ısınacaktır. Ama yine de hedef sıcaklıkdan daha düşük bir şekilde verilebilirse klima açık olsa bile fan modunda çalışmaya devam edecektir. Yani kısacası hedef sıcaklık ile dış ortam sıcaklığı arasında yeterli fark varsa bana göre ilk çalıştırma anı hariç klima açık gitmek ile fan açık gitmek arasında bir fark olmayacaktır. Ve de ilave yakıt tüketimi sadece fanın harcayacağı elektrik için olacaktır. 2. sorunuza gelecek olursak, evet, araçlarımızdaki klimalar sadece soğutma amaçlıdır ve ısıtma için kalorifer tertibatı kullanılmaktadır. Bildiğim kadarıyla ısıtma da yapabilen klimalar sadece bazı lüks arabalarda mevcut.

Konuyla ilgili fikir beyan eden arkadaşlara teşekkür ederim. Ancak ikinci sorumu tam ifade edemedim herhalde:
 :-\ Dijital klima dışarıdan aldığı havayı içeriye üflerken mecburen soğutmak durumunda mı? Yani dışarıdan aldığı hava 16-17 C iken klima açıldığında ayarı da 22 C ye ayarlanmış iken, içeriye soğuk hava vermek için yine de enerji harcar mı, yoksa dışarıdan aldığı havayı (yeterince soğuk olduğu için) doğrudan içeriye mi verir?Kısaca klimanın soğutma fonksiyonunu devreye almadan dışarıdaki beleş soğuk havayı nasıl kullanabiliriz?
 :-\ Bir sorum da şu: Kış mevsiminde, klima sıcaklık vermek için eski araçlardaki gibi motordan gelen sıcak suyu mu kullanıyor,  yoksa kışın da içeriye üfleyeceği  havayı ısıtmak için motor gücünden mi faydalanıyor?
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Avensis
« Yanıtla #9 : Mayıs 28, 2011, 12:12:31 »
Hakkı bey çok güzel bir soru . Teşekkür ederim.
1.Yokuş aşağı inerken dereceyi düşürmek ile elde edilen soğuk enerji depolanmadığı için F1 deki  (KERS) gibi,  bir tasarrufu olacağını sanmıyorum.Bir süre araç içi çok soğuk olur. Sonra alışılan 22 derecelik konforun yetersiz kalma ihtimali var . İdeal konfor 22 derece ise niye tasarruf edicem diye 15 dereceye düşelim .İnsan sağlığı bence tasarrufdan önce gelir.
2.Havanın soğuk olduğu durumlarda 13 derecede dış hava ile konforu sağlamak gerekir bunun içinde araç içine basit bir sıcaklık ölçer koymak yeterli olacaktır ben böyle yapıyorum.
3.Klima ayarı ile sürekli oynamak seyahat ederken dikkat dağılması açısından tehlikeli olabilir.
4.Klimalar araç içerisindeki nem dengesini  bozar .Klima havanın içindeki suyu aldığından dolayı bence yaz kış , dış hava araç içine alınmalıdır.Neticede oksijen ile hayatta kalan metabolizmamız var ısınıcam veya serinleyecem diye vücudumuzun ihtiyacı olan oksijeni dışarıdan almamak olamaz.
5.Araç içerisine koku koyan arkadaşlara basit bir önerim var . Kokuyu aracın içine bir yere koymaktansa polen filitresinin üzerine bir kaç damla damlatın ve klimayı çalıştırın . Daha etkili olacaktır.
6.Seyahat ederken ilk öncelik can güvenliğidir. Ne kadar yol gidilecekse gidilsin kısa veya uzun  madde bir emniyet kemeri takmak , madde iki dikkat ve konsantrasyon , madde üç trafik kurallarına uymak .
Herkese selamlar..
" Bu da geçer yahu "