0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
arkadaşlar banada castrol 5w-40 yağı tavsiye ettiler cuma günü bende bakıma gidecem bunu koyduracam bu yağ sizce nasıl
arkadaşlar perşembe bakıma gitcem ama 5w30 yarı sentetikmiş galiba 5w40 yağmı almalıyım tam sentetik öneriyorlar dizel için servis ise 10w40 kakalıyor yardım edin lütfen bu yağ işinden pek anlamıyorum siz ne derseniz ona yönelicem ondan sonra bir kıyaslama yapabilirim ancak birde şu motor katkıları için ne diyorsunuz 10bin bakımında servisten alıp koymuştum şimdi 20bin oldu aracıma uzun yıllar binip kullanmak istiyorum en iyi yağı ve en iyi katkıları kullanayımki aracımın motoru uzun yıllar diri kalsın yardım edin lütfen
benim araba 2008 corolla d4d 70000 de 10w40 konmuş bu zamana kadar motor alışmış ya 5w30 koysam ince gelir acayip sesler gelmezmi motordan kaç tane arkaadaş bu yüzden arabadan soğudu sattı
bayramdan sonra 20,000 bakıma gideceğim arkadaşlar,konu çok iyi olmuş ama geyik almış başını gidiyor...bana teknik olarak bilgi verebilirmi konuya engin biri ? Asıl soru şu ;2011 confort extra ( yağ yakma sorunundan aracın turbosu 12.000 km de değişti ) 20.000 bakıma gidiyorum...Bırakayım onlar hangi yağı koyarsa koysun mu dersiniz yoksa ben yağımı alıyımda onumu koysunlar araca ?Malum kışa girmek üzereyiz, hangi yağ uygun olur yanii kısacası ??Saygılar.
şimdi şu iki yağ arasında kaldım... 5-30 0-40 bunlardan hangisi bizim motorlara daha uygun ve hangi markayı tercih etmeliyim neden ? tam sentetik yağlar motorun sessiz çalışmasını sağlıyormu ?
Aylin bey ikiside aracınıza uygun yağlar, fabrika 0w30 koyuyor araçlara..Tam sentetik yağın motor sesine bir etkisi olmaz,tam sentetik yağ katkılı yağdır ,yarı sentetik yağa göre daha dayanıklıdır aracın motorunu daha uzun süre korur farkı bu.Örneğin yarı sentetik 10w40 yağ 10.000 km de değişmesi tavsiye edilir oysaki tam sentetik bir yağ 15.000 km rahatlıkla kullanılabilir.Mobil 5w40 alın derim.Kars ta yada Erzurumda olsanız 0w40 almanız mantıklı olurdu...
Ergun Bey,Teknik bilgiler çok iyi olmuş elinize sağlık, fakat 0-40 ile 5-40 arasındaki fark nedir açıklamanız mümkünmü acaba ? Şimdiden çok teşekkürler.SaygılarAylin YILMAZ
Aylin bey yağ seçiminde yağın viskozitesi önemlidir.Viskozite;yağın akışkanlığı (kalın/ince) - ve + kaç derece sıcaklık aralığında dayanıklı onu gösterir bize.Örneğin sorunuzda 0w40 ve 5w40 yağ farkını sormuşsunuz oradan örnek vereyim,baştaki rakam 0w ''W'' Winter demek -25 ve daha soğuk havalarda akışkanlığını koruyabilir,5w ise -20 derecelere kadar akışkanlığını korur.10w -15 derce altına inmiyorsa sıcaklık, akışkanlığını korur.Yağın inceliğiyle alakalı bir olgudur baştaki rakamlar.Önemli değerlerden biride,bunlardan ziyade birde motorun durumudur.Viskozite konusunda yapacağınız seçim sıcaklık yani iklimde diyebiliriz, otomobilin üzerindeki kilometre, piston aralıkları ve kullanım şartları gibi birçok değişkene bağlı olmakla birlikte, genel kural olarak viskozite aralığını çok açmadan mümkün olan en ince yağı kullanmak en iyisidir. Çok kalın yağların da sürtünmeyi arttırdığı bir gerçektir.En ince derken, akla 0W-40 gelebilir, ancak bulunduğunuz iklimde hava kış mevsiminde -18 derecenin altına düşmüyor, yaz mevsiminde de aşırı sıcaklar yoksa neden 0W-40 yerine 10W-30 olmasın? Burada seçim tamamıyla size kalmıştır. Bir yağ kutusunun içinde katkı maddesi ne kadar az ise o kadar iyidir, 0W-40 alırsınız, içerisinde fazla fazla katkı maddesi vardır, ya da 10W-30 alırsınız, içindeki gerçek yağ oranı o kadar fazladır. Sadece bazı 0 yerine 10 olduğu için diğerinden biraz daha kalındır. Aslında bu seçimi yaparken kilometreyi de hesaba katmakta fayda var. 0 km. bir arabada ince yağ, 100.000 km.deki, yada daha eski teknolojili bir arabada daha kalın yağ kullanımı mantıklı olabilir. Yeni bir arabada piston aralıkları daha incedir, dolayısıyla ince yağ kullanımı hem sürtünmeyi azaltması sebebiyle, hem de aralıkların zaten dar olmasından ötürü mantıklıdır. Ancak 100.000 km.yapmış bir motorda aralıklar fazlasıyla açık olacağından nispeten daha kalın bir yağ kullanmak mantıklı bile olabilir. Böylelikle yağ sızıntılarını ve yağ eksiltmelerini bile önleyebilirsiniz. 20W-50 mesela. Bu durumda şahsi fikrimi sorarsanız aracınıza en uygun yağ tam sentetik 5w30-5w40 dır.Umarım açıklayabilmişimdir size Saygılar