Gönderen Konu: Efsaneler kronik hasta mı?  (Okunma sayısı 4604 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ...Toyota gibi adam
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '06
Efsaneler kronik hasta mı?
« : Mayıs 17, 2011, 14:22:11 »
Herkese selam arkadaşlar.
       Aracım 97 XEİ A/C (151000KM). Aracı yaklaşık 4 aydır kullanıyorum. Öncesinde bir yılı aşkın bi süre 91 model Subaru Legacy 1.8 GL kullandım. Biraz dökük, hor kullanılmıştı ama yaşına,  motor hacmine ve bakımsız olmasına rağmen toyotadan daha sessiz, daha iyi izolasyona sahipti ve uzun yolda daha iyi performansa sahipti. Beklentilerim boşa çıktı diyebilirim açıkçası.
       Forumdan takip ettiğim ve ustaların yorumlarından anladığım kadarıyla bizim bu efsanelerin bir takım kronik ses ve sorunları olduğunu öğrendim. Acaba benim aracımda kulağıma gelen sesler de mi kronik? Bildiklerinizi benimle ve ilgilenenlerle paylaşırsanız sevinirim.
       1- Benim efsane motor sesini içeri çok fazla iletiyor. Hele hafif stabilize yollarda araç biraz esneyip yaylandığında motor sesine birde sürtünme sesi geliyor. Bazı ustalar ve forum yorumcuları bunu aracın LPG'li olmasına ve LPG tesisatı döşenirken açılan deliklerden kaynaklandığını savunuyorlar. Bana mantıklı geldi doğrusu. Sizce nedir bunun açıklaması?

2- Bu durumu tarif etmek biraz zor.  :asikadam: Bilenler belki bilir veya duymuştur. Hani aracınıza kar lastiği takınca lastikten bir uğultu gelir, ya da tekeri yalpa yapan bir araçtan gelen lastik sesi olur ya... Benim efsane seyir halinde iken (ortalama 60 km ve üzerinde düz asfalt yolda, viteste veya boşta fark etmiyor) bu uğultuyu fazlasıyla duyuyorum ve sinir oluyorum. Aynı aracı kullanan bi arkadaşımın yorumunu sizinle paylaşayım. Aynı sesi bende duyuyorum ustama sordum "bu modellerde kronik" diyor dedi. :olu:

3- Direksiyon simidini tam tur çevirdiğimde bi cayırtı geliyordu. Power değişmesi lazım, "bu araçlarda kronik" diyenler oldu. ama sevgili forum üyemiz Atilla abimizin fikrini daha önce aldım sağolsun, kayışları değiştirince o sesten de kurtulacağım inşallah.

4-Bir de amortisör sorunu var tabiki. Bulunduğum bölgede yollarda fazlasıyla hız kesen ve bariyer mevcut. Seyir halinde hemen hemen hepsinde durup öyle geçiyorum. Çünkü fazla esnediğinde mutlaka aracın altı bariyere sürtüyor. Özellikle arka kısmı, egzos çok sürtüyor. Kaldırıma çıkıp parketmek benim için hayal oldu artık  :-[ Aynı zamanda kasisleri geçerken, ön süspansiyondan tıkırtılar geliyor. Eskiden bu sesi babamın Renault 12 çıkarırdı.  :argh: . Kime sorduysam efsanelerin kronik sorunu altı yere yakın olması cevabını aldım.

5-Frenlerin zayıf olduğunu hiç yazmıyım. Çünkü bu konu forumda tescillenmiş artık.

Anlayacağınız duyduğum her sese kronik yorumu alınca, siz değerli forum üyerine bi danışıyım istedim. Acaba aynı sorunu yaşayanlar var mı. Ya da bilmediğim duymadığım kronik sorunlar var mı?

Paylaşımlarınız ve vakit ayırdığınız için şimdiden teşekkürler...
92 Subaru Legacy 1.8 GL (Boxer Motor)
97 Toyota Corolla XEİ AC,
04 Mazda 3 Dinamic
04 Yaris 1.0 Terra MMT

Toyota Club Türkiye

Efsaneler kronik hasta mı?
« : Mayıs 17, 2011, 14:22:11 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Ynt: Efsaneler kronik hasta mı?
« Yanıtla #1 : Mayıs 17, 2011, 15:41:41 »
Alper Bey, bence aracın yürüyen aksamını (amortisör, aks, aks kafaları, takoz, rot, yaylar, porya, v.s. ) iyice bir elde geçirtin en kısa sürede.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Captiva 2,0A/T High 7k / Hyundai i20A/T
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '10
  • 167 kere teşekkür etti
  • 38 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 17, 2011, 15:45:41 »
gözden geçirin... bu doğru ama o yıldaki bir arabanında sessiz olmasını beklemeyin kaldı ki benim 2008 bile sesli:)
ses istemiyorsanız Alman almanızı öneririm
İlk hamlede piyon deyip geçilenler oyunun sonlarında şahı sıkıştıran kahramanlardır...
Güvendiğim iki şey;aynaya baktığımda gördüğüm ve yukarı baktığımda göremediğimdir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAMURAY artık yok.Yeni gözde 2006 e12 sol granit g
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 17, 2011, 16:15:04 »
maşallah,maşallah...
vala ben aracı alalı 1 yılı aştı,aldığımdan beri çıt yok araba da.
sadece,geçtiğimiz kış aylarında ön amortisörlerden bir ses geliyodu kasislerden geçişlerde,Alper bey in de dediği gibi ufak gıcırtılar,
baktırdım amortisörlerde bir sorun yok,salıncak burçları kurudugu zaman yaparmış o gıcırtıyı,fakat dikkat ettim havalar ısındıkça kesildi o ses kendiliğnden

motor sesinin içeriye geliyo olaması ile ilgili,bende öyle bir şikayet yok çok iyi,sessiz,rahatsızlık verici bir durum yok bence,ama ustların söylemiş oldugu lpg tesisatından kaynaklanıyo olabilir bende duymuştum

neticesinde, ne olursa olsun bu araçların en genci (efsane kasalar) 13 yaşında,o zaman ki teknoloji ile şimdi ki teknolojiyi aynı kefeye koymamak lazım,çoğu yeni nesil araçalara kafa tutacak bi yapıya sahip efsane !

şahsen aracım bana beklediğimden fazlasını veriyor,yaşasın efsane,yaşasın special :D :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 136 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 17, 2011, 17:03:05 »
Bir kronik rahatsızlıkta ben  ekleyeyim efsanelere. 3 ve 5. viteste  boşa  atma  problemi.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Küçük Balık yoksa Büyük Balıkta yok!
« Yanıtla #5 : Mayıs 17, 2011, 17:17:58 »
5. viteslerini bende söyleyebilirim. Geri kalan sesleri bakımla halledersin diye düşünüyorum.
Zeynel-Tekirdağ 1980 0 rh +
Yavaş beya... Arabada kızan var....:)
96 XLİ/ac Gümüş Gri

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 17, 2011, 22:17:20 »
1. Sorunuza bir yanıt veremiyorum.
2.Uğultu akslardan veya şanzıman yağsız kalmasından dolayı kaynaklnabilir.
3.V kayışını ve gergi bilyasını değiştirme vakti gelmiş.Tirigeri ce devir daimi de değiştirin.
4.Arka helozenleriniz ezilmiş 2 amortisör ile beraber arka heleozenleri orjinali ile değiştirin.Aynı zamanda farların yolu aydınlatması değişecektir.
5. Frenler için P valfini fren hidroliğini ön ve özelikle arka fren balatalarını değiştirin usatanız sağlam dese bile TRW öneririm.
6. Araç 13 yaşında bırakında biraz kusuru olsun artık.yukarıda yazanları yapmasanız dahi sizi götürmeye devam edicektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 18, 2011, 00:09:56 »
  Aracın altının yere yakın olması ile kronik sorun tabiri kesinlikle uyuşmuyor. Bu yolların kronik sorunu bence. :)
 Aracınız fazla esniyor ise sadece amortisörler değil özellikle helezonlara da bakmak lazım. Sonuçta bu parçaların belli ömürleri vardır.
 Bu kasaların frenleri konusunda oldukça detaylı paylaşımlar mevcut. Aracın bakımları kaliteli malzemeler ile yapıldığında ve mümkünse uygun lastik ebatları seçildiğinde frenler şikayet edilecek sorunlar çıkarmaz. Tabiki üretim yılı özellikleri içinde değerlendirildiğinde.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ...Toyota gibi adam
« Yanıtla #8 : Mayıs 18, 2011, 12:07:46 »
Alper Bey, bence aracın yürüyen aksamını (amortisör, aks, aks kafaları, takoz, rot, yaylar, porya, v.s. ) iyice bir elde geçirtin en kısa sürede.
Hakkı bey tavsiyenize ilginize teşekkürler. Fakat şöyle bi durum var. Ben aracı aldığımda üzerinde vakumlu lastikler vardı. Geçen ay vakumluları çıkarttırdım ve yeni mevsimlik lastikler aldım. Lastikleri takdırdığım yer ayrıca rot ve balans ayarları yapan bi dükkan olduğu için özellikle rot ve balans ayarınıda yaptırdım. Ustaya özellikle sordum değişmesi gereken eskiyen parçalar varsa değiştirelim diye özellikle tembihledim. Bana verilen cevap sadece " herşey düzgün, ama z rotlarının görünürde bir şeyi yok, sökülüp bakılması gerek " oldu. Sadece z rotundan böyle uğultu yapar mı? ya da büyük bi sorun çıkarır mı?
04 Mazda 3 Dinamic
04 Yaris 1.0 Terra MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ...Toyota gibi adam
« Yanıtla #9 : Mayıs 18, 2011, 13:50:46 »
  Aracın altının yere yakın olması ile kronik sorun tabiri kesinlikle uyuşmuyor. Bu yolların kronik sorunu bence. :)
 Aracınız fazla esniyor ise sadece amortisörler değil özellikle helezonlara da bakmak lazım. Sonuçta bu parçaların belli ömürleri vardır.
 Bu kasaların frenleri konusunda oldukça detaylı paylaşımlar mevcut. Aracın bakımları kaliteli malzemeler ile yapıldığında ve mümkünse uygun lastik ebatları seçildiğinde frenler şikayet edilecek sorunlar çıkarmaz. Tabiki üretim yılı özellikleri içinde değerlendirildiğinde.
Hakan bey;
Kaliteli malzemelerin tercih edilmesi fikrinize tabiki bende katılıyorum. Forumda fren ve lastik konularındaki yorumlarınızı ve tavsiyelerinize de takip ediyorum. Kronik sorunlar konusunda eleştirmemiz gereken aracın yapısı dışında fiziki koşullarda mevcut. Aslında kullanıcıdan, yol durumuna, yedek parçadan tutun mekanik ustalarına kadar bir çok konu var tartışılması gereken. Bizlerde malesef araç konusunda çok bilgili değiliz. Mesela sıradan bi tamirciye güvenip aracımızı teslim edebiliyoruz. Ustanın söküp takdığı parçaları bilmiyoruz ki orjinali mi değil mi anlayalım. Sizin gibi bilgili arkadaşlar sayesinde bu forumdan bilgilenmeye çalışıyoruz. Paylaşımlarınızı devamını diler teşekkür ederim.
04 Mazda 3 Dinamic
04 Yaris 1.0 Terra MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mayıs 18, 2011, 14:01:33 »
  Ben teşekkür ederim. Zaten ülkeye giren yedek parçalar konusunda kesinlikle bir standart getirilmeli. Bu piyasa bence haddinden fazla karışık ve her sürücünün tüm detayları bilebilmesi düşünülemez. Ayrıca ustalar konusunda da bir düzenleme şart. Her araca her ustanın bakması pek sağlıklı olmuyor özellikle mekanik aksamda.
 Diğer yandan hep söylüyorum, otoyollarda bile karşılaştığımız çukurlar hem araç sağlığı, hem yol konforu ve en önemlisi hemde sürüş güvenliği açısından gerçekten düşündürücü. İstanbul'da Boğaz geçişlerinde bile (köprü ile) büyük sorun olduğunu sanırım o yolu kullanan her sürücü farkediyordur. Bunların elbetkide araç içine dıştan ses (Ae101 lerin ses yalıtımı da iyi değil tabikide) alımından tutun, tıkırtı oluşumuna sebep vermeye kadar bir çok etkisi vardır.

Not: Otoyollarımıza güveniliyor olsa idi herhalde bölünmüş yollarda 110Km/s. olan azami hız sınırı otoyollarda 120Km/s. olmazdı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ...Toyota gibi adam
« Yanıtla #11 : Mayıs 18, 2011, 14:09:54 »
1. Sorunuza bir yanıt veremiyorum.
2.Uğultu akslardan veya şanzıman yağsız kalmasından dolayı kaynaklnabilir.
3.V kayışını ve gergi bilyasını değiştirme vakti gelmiş.Tirigeri ce devir daimi de değiştirin.
4.Arka helozenleriniz ezilmiş 2 amortisör ile beraber arka heleozenleri orjinali ile değiştirin.Aynı zamanda farların yolu aydınlatması değişecektir.
5. Frenler için P valfini fren hidroliğini ön ve özelikle arka fren balatalarını değiştirin usatanız sağlam dese bile TRW öneririm.
6. Araç 13 yaşında bırakında biraz kusuru olsun artık.yukarıda yazanları yapmasanız dahi sizi götürmeye devam edicektir.
Tolga bey;
Japon araçların en sevdiğim özelliği orjinal parça kullanıldığı sürece yolda bırakmaması. Çok şükür şu an itibariyle bile yolda bırakacak gibi değil. Ben güvenlik açısından düşündüğüm için (6 aylık çocuk taşıyorum) frenler ve ön takım konusunda aracıma güvenemiyorum.
Aracım 151000KM'de. Aracı satınaldığım kişi 120000km'de trigerini değiştirdiğini söylemişti. Bana güven verdiği için aldığımda değiştirme gereği duymadım.
Hafta sonu servise gitmeyi düşünüyorum zaten. Önerilerizi dikkate alıp detayli bi bakım yaptıracağım. Teşekkür ederim.
04 Mazda 3 Dinamic
04 Yaris 1.0 Terra MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mayıs 18, 2011, 14:20:32 »
sen canını sıkma kardeş,gönül rahalığıyla bin efsanene,genel bakımını yaptır devam.
Allahın izniyle hiç birşey olmaz...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ...Toyota gibi adam
« Yanıtla #13 : Mayıs 18, 2011, 16:43:15 »
Biz önlemimizi alalım da takdiri Allah'a bırakalım Hakkı kardeş. Hep Allah'a emanet yaşıyoruz zaten  ::)
04 Mazda 3 Dinamic
04 Yaris 1.0 Terra MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mayıs 18, 2011, 16:55:54 »
Biz önlemimizi alalım da takdiri Allah'a bırakalım Hakkı kardeş. Hep Allah'a emanet yaşıyoruz zaten  ::)

genel bakımını yaptır devam.

onu kastetmiştim zaten bende !

Allaha emanet yaşıycaz tabi,başka kime emanet yaşayabiliriz ki...