Gönderen Konu: Yakıt tasarrufu için uyguladığınız teknikler nelerdir?  (Okunma sayısı 4120 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
Aslında bu konu aracınızın teknik özellikleri ile de alakalı ve hız tutkunu olup olmadığınıza. Ben bilinen teknik konular dışında kendimin alışkanlık haline getirdiğim birkaç uygulamamı yazıcam; uzun yolda kullanırken 3000 devri geçmemeye gayret gösteririm, iniş eğimli yollarda boşa atmadan bulunduğum viteste gaza basmadan aracı kendi haline bırakırım (Pozantı yolu mesela), lastik basınçlarını sık sık kontrol ederim. Şehir içi trafiğinde çok yapılacak bir şey yok. Bulunduğunuz şehrin trafik yoğunluğu çok önemli.
Toyota Corolla 1,6 Comfort Extra Benzin+LPG

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
Ynt: Yakıt tasarrufu için uyguladığınız teknikler nelerdir?
« Yanıtla #1 : Mayıs 06, 2011, 22:38:51 »
gökhan bey söyledikleriniz çok doğru ilave olarak gazı sabit tutun.mesela virajlı bir yola geldiğinizde direksiyonunuza ne kadar güveniyorsanız o kadar hıza sabitleyin aracınızı.virajın başına 150 km. hız ile gelib sonunda 50 km hız ile çıkıyorsanız aracaınızı 50 km'ye sabitleyin(150 km. hızla dönebilene saygılar o ayagını gazdan çakmasin:))
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 102000
  • Model Yılı: '14
  • 86 kere teşekkür etti
  • 110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 06, 2011, 22:59:17 »
Yavaş hızlanıyorum, gideceğim mesafe ve yolun durumuna göre çıkabileceğim maksimum vitese çıkıp gazı sabitliyorum. Örneğin şehiriçinde 2 ışık arasında trafik müsaade ediyorsa 3 vitese kadar çıkıp 50 civarında sabitlemek gibi. Genelde 2000 devir civarında kullanıyorum. Trafik ışığı kırmızı yanıyorsa ışığa gelene kadar vites küçülterek  motor freni ile yavaşlayıp durmaya yakın boşa alıyorum.
2014 Auris TS Advance Skypack CVT
2011 Corolla Comfort Extra D4D Manuel (SATILDI)
2009 Yaris Terra 1.3 VVTI Manuel (SATILDI)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • 46 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 06, 2011, 23:46:18 »
Sabah gaz almaya niyetlendim üşenip akşam iş dönüşü alırım diye düşündüm.Fakat o da ne akşama 5 kuruş zam koymuşlar.Kardeşim biz ne kadar tedbir alırsak akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar hepsini alıp götürüyor.Eskiden dediklerinizin hepsine uymaya çalışıyordum,baktım olacak gibi değil koyverdim gitti.Sonuç kaçınılmaz zevk almaya çalışıyorum. :)
2006 corolla sol A/T LPG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2007 Auris 1.6 Elegant - 5 İleri Mekanik
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 131000
  • Model Yılı: '07
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 06, 2011, 23:54:41 »
Gaz pedalına çok ama çok hafif dokunun, ne kadar basarsanız kelebeği o kadar açmış olup bir o kadar da araç yanmamış benzini atmosfere atar, ayrıca az gaz gönderdiğinizde doğaya bıraktığınız emisyonu da azaltmış olursunuz, karbondioksitten en çok etkilenenler yayalardır, öncelikle onları düşünmek gerekir. Genellikle bir büyük vitesi tercih edin, düşük devirli kullanın. Mesela ister şehir içi ya da uzun yol olsun yolun 50 - 60 m ilerisini gözetmek yerine 100 - 150 m ötesine bakın, bu sayede aracınızın hızını ideal seviyede ayarlayıp önünüze çıkan engelleri (kavşaklar, yayalar, park yerinden çıkan araçlar vb.) önceden farkedip gereksiz yere fren yapmamış olursunuz. Unutmayın; ne kadar çok fren yaparsanız bu size ısı olarak geri dönecektir, yani fazla vermiş olduğunuz gaz her fren yapışınızda maalesef disklerdeki/kampanalardaki ısı olarak yansır, malum aracın kinetik enerjisi ısı enerjisine dönüşecektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 151234
  • Model Yılı: '04
  • 189 kere teşekkür etti
  • 62 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mayıs 07, 2011, 00:02:02 »
Aracın bakımlarınında tam olması lazım özellikle hava filtresi
Kalite + Konfor + Güven + Yakıt = AVENSİS ;)

Safkan BEYAZZ..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 07, 2011, 12:08:02 »
Herkesin dediği gibi gaz kelebeğiyle alakalı ne kadar açılırsa okadar hava giriyor ve önündeki sensöre göre benzin yollanıyor enjektörlere. Buji zamanında değişlmeli hava filtresi yağ yağ filtresi temiz olmalı lastik basınçları önemli etken. Araçtaki fazla ağırlıklarıda çıkartın fazla ağırlık fazla benzin olarak yansır. Yüksek devirler şüphesiz arabanın depoyu kafasına dikmesine yol açar. Şehir içinde 3000 rpm'e getirmeye bile gerek yok araçlar zaten 2250den sonrasını rahat rahat kaldırıyor (benzin). Yokuşları viteste inmek benzin tasarrufuna olumlu yönde yansır sonuçta enjektörlü araçlarda viteste inerken benzin yakmayı kesiyor boşta inmek bu araçlarda dezavantaj :)
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 07, 2011, 12:23:14 »
Şehir içi büyük viteslerde düşük devirlerde ( aracı boğmadan ), önümde kırmızı ışık yanıyorsa hızla gidip durmak yerine geriden yavaşlayıp dur kalk yapmadan devam etmek trafiik bunu yapmaya fırsat verirse eğer, uzun yolda sabit gaz ve iniş aşağı kompesyon ile gitmek, filtrelere, lastik basınçlarına ve bujilere de dikkat ederim, ama bir anda gaza gelip 2 vites düşüp devir saatini... I love ae101 ;)
İnsanın en büyük hatası sevmek değil, Sevmeye layık olmayan birinden sevilmeyi beklemektir !
[paul auster]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 07, 2011, 13:04:24 »
fazla trafiğe girmediğim için genellikle ilk hızlanmalarda baya yüklenirim gaza, sürüş zevki adına oradaki tasarrufu gözüm görmez, ama sonrasında hız sınırları dahilinde, uygun şeritte sakin sakin giderim, hız sabitleyiciyi mümkün olduğunca kullanmaya çalışırım.
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • daihatsu yrv turbo 1.3 lt 140 hp
  • Model Yılı: '11
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mayıs 07, 2011, 15:31:36 »
periyodik bakımları aksatmayın, özellikle buji, hava filtresi.. daha az yaksın diyorsanız kontağı kaybedin:::) mükemmel ekonomi yapıyor:::))

Çevrimiçi (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mayıs 07, 2011, 16:43:44 »
bakım önemli tabiki ama daha önemli bişey varki insan aklının en akıllı motoru bile geride bıraktığı.

hisler, zamanlama, düşünme önemli. vites kullanımı önsezi önemlidir. birgün sadece gaz pedalını kullanarak yol alın,yavaşlamak için vites küçültün ve boşa atmayın. normal kullanıma göre belirgin fark yaratır. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mayıs 07, 2011, 18:43:35 »
Isiklara yaklasirken turuncu veya kirmizi yaniyorsa ayagimi hemen gazdan cekiyorum, yavas yavas isiklara geliyorum.

Otoyol rampalarinda mumkun oldugunca (arkadan gelen yoksa) gaza yuklenmiyorum.

Benzini ya sabah erkenden ya da gece aliyorum.

Denk getirebilirsem gidilecek yerlere daha kisa mesafede cok dolasmadan gidilebilecek sekilde ayarliyorum.

Depo kapaginin kaucuk kisminin yipranip yipranmadigini arada bir kontrol ediyorum.

Otoyolda da sehir icinde de mumkun oldugunca onumdeki araci uzaktan takip ediyorum, frenleri elimden geldigince kullanmiyorum.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2009 D4-D Comfort Buz Mavisi
« Yanıtla #12 : Mayıs 07, 2011, 21:07:38 »
hızlı bütün hareketlerden kaçınmak lazım yavaş hızlanma çok önemli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mayıs 07, 2011, 21:35:01 »
  Umut yazmamış bu sayfada hayret, yoksa en iyisi onun takdiğidir bence. :)

Hızlanma:
Aşırı yüklenmeden ancak mümkün olan en kısa sürede aracı en üst vitese, doğru devirde çıkarmaktır.

Motor ne aşırı yüksek ne de düşük devirde olmamalı.

Trafik iyi izlenmeli ve mümkün olduğunca sabit hızlarda seyahat edilmeli. Işığa yaklaşırken ya da şehirler arası yollarda.

Yokuş inişlerde araç kesinlikle vitesde olmalı (Cut-off) hem tüketim hem de güvenlik için.

Araç en çok kalkışlarda ve motor soğukken yakıt tüketir, bunun bilincinde olmak gerek.

Araç bakımları da tüketimde etkilidir.

Çevrimiçi (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mayıs 07, 2011, 22:11:12 »
aklıma gelmişken yazayım uzun yolda mutlaka bayır çıkarken araba yavaşlar. siz gaza araba yavaşlıyacak şekilde ama bir küçük vitese düşürmemek üzere basın ;)
her araba aynı değildir ama kalkışta mutlaka çabuk vites değiştirin. mesela hareket eder etmez 2 ve 2.vitesde devir 2000 olduğunda 3 e geçin. 4 ve 5 için ise motoru yormayacak kadar basıyorsanız yine erkenden değiştirebilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #15 : Mayıs 10, 2011, 11:02:54 »
1. ve 2. viteste fazla durmam... 3.4.5.6. vites geçişlerini 2200 devirlerde yapmaya çaılşırım, önümdeki yolu, trafik ışıklarını  sürekli gözler freni fazla kullanmamaya dikkat ederim... ani hızlanmalar yapmam...azami 90-115 km/s arasında bir hızda kullanırım... yaş 36 ve memurum :)
2011 1.6 corolla comfort

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Mayıs 10, 2011, 11:12:24 »
1. ve 2. viteste fazla durmam... 3.4.5.6. vites geçişlerini 2200 devirlerde yapmaya çaılşırım, önümdeki yolu, trafik ışıklarını  sürekli gözler freni fazla kullanmamaya dikkat ederim... ani hızlanmalar yapmam...azami 90-115 km/s arasında bir hızda kullanırım... yaş 36 ve memurum :)

memur için 115km çok :D bende memurum ama 90 nı hiç geçmem :D :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: <'90
  • 9 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Mayıs 10, 2011, 11:16:21 »
gaza gelmemeye çalışırım :D
???

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Mayıs 10, 2011, 13:30:44 »
memur için 115km çok :D bende memurum ama 90 nı hiç geçmem :D :D
Benim babamda memur şehir içinde 90 ı geçmez sakin yavaş yavaş acelemiz mi var oğlum vs vs :D
Hospital administrator :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mayıs 10, 2011, 15:34:37 »
Benim babamda memur şehir içinde 90 ı geçmez sakin yavaş yavaş acelemiz mi var oğlum vs vs :D

Şehir içi iyiymiş 90 :D 5. vites 60-70 oda boş bir yolda 1800-2000 rpm :D :D

Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)