Gönderen Konu: Auris kalkış sorunu (küt küt vuruyor ve çok fazla sarsılıyor)  (Okunma sayısı 6927 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2011 Auris 1.6 elegant siyah
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
Herkese merhaba,

2 ay önce benzinli auris elegant manuel aldım. Şu ana kadar gerek performansı gerek yakıt olarak gerçekten çok memnunum fakat benim bir sıkıntım var ve kafama çok takılıyor. Yardımcı olan olursa sevinirim.

Kalkışlarda biraz seri kalksam (bazen abartıyorum) aracımın ön tarafından küt küt sesler geliyor ve aracın ön kısmı parçalanacaksasına sarsılıyor. Çoğu kişinin düşündüğü gibi bende çekiş kontrol sisteminin araca müdehale ettiğini düşündüm. Önce vsc tuşuna bir kese basıp deneme yaptım. araç ekranında kayan araç işareti çıktı ve tekrar seri kalkış denedim fakat aynı olay gene ortaya çıktı. sonra araç dururken vsc tuşuna 3 saniye basılı tuttum ve VSC of yazısı ekrana geldi. Bende tekrar seri kalkış denedim gene aynı sorun ortaya çıktı. Sanki çekiş kontrol sistemi biraz daha geç devreye girdi ama genede istediğim gibi tam olarak devreden çıkmadı. Çok hızlı araç kullanan biri değilim fakat bazen çok sert kalkışlar yapmak istediğim zamanlar oluyor. (sanırım anladınız  :D) Servise sordum: fazla bilgisi olduğuna inanmadığım bir yetkili bu durumun normal olduğunu, güvenlik sistemlerinin beni engellediğini daha dikkatli kullanmam ve fazla zorlamamam gerektiğini söyledi. Şimdi sizlere soruyorum, çekiş kontrol sistemini tam olarak devreden çıkarabiliyormuyuz? Acaba benim aracımdamı bir sorun var? Bu sarsıntılar arcıma zarar vermezmi?

yardımcı olan olursa şimdiden teşekkürler.

Saygılar.
ÖMER

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 928 kere teşekkür edildi
Lastikleriniz yeni veya kışlık olabilir mi benim araçta o dedikleriniz yok ama kışlık lastiklerle kalkış yapacagım zaman küt vuruyor .
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2892 kere teşekkür etti
  • 3254 kere teşekkür edildi
  Selam.
 Bahsettiğiniz olay bir sorun değildir, Tork Steering denen olaydır. Önden çekişli araçlarda ani kalkışlarda tork etkisi ile ön lastiklerden birisi daha fazla yola tutunur diğerine göre ve bu kalkış süresince sağ ve sol lastik arasında  diferansiyel yardımı ile gidip gelir. Bu sırada ön süspansiyon sisteminden sesler gelmesi (tutunuşa göre) doğaldır. Aslında Çekiş Kontrol Sisteminin bunu büyük oranda engellemesi lazım. Yani patinaja düşen lastiğe müdahale ederek ondan torku keser (müdahale motor torkuna olur) ve patinaj dolayısı ile tork steering denen torka bağlı kafadan gezme önlenmiş olur.
 Lastiklerinizin durumu ve hava basınçlarını bir gözden geçiriniz bence ve Çekiş Kontrol Sisteminin devrede olduğundan emin olunuz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Cevaplar için teşekkür ederim. Söylediğiniz gibi lastikle veya tutunmayla ilgili olma ihtimali büyük. Fakat iginç olan çekiş kontrol sistemi devredeyken bu sarsıntı daha çabuk başlıyor. Mesela ıslak zeminde biraz sert kalksam arabanın önünde aşırı bir vuruntu başlıyor. Bu vuruntu tam yola tutunacağı zaman başlıyor ve çok sarsıntılı oluyor. daha önce uzun süreler kullandığım 96 toyota ve 2004 focus ta böyle bir sıkıntım hiç olmadı. Servisteki yetkili güvenlik sistemlerinden olacağını söylemişti, nette araştırdığımda ise motor kulakçıkları , volant gibi şeylerden olabileceğini yazmışlar. İşin kötü yanı kaygan ve biraz eğimli zeminde normal bir kalkış yapsamda bu ses ve sarsıntı genellikle oluyor. Arabaya zarar vermekten korkuyorum  :(

Saygılar
Ömer

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • 2 kere teşekkür edildi
bende bunu yaşıorum ama nezaman.. aşırı sert yüklendiğim zaman araca, tak tak diye vurma yapıor sebebide lastiklerin tutunmamasından patinaja kalmasından oluyor heleki yağmurlu havalarda bunu sıksık yaşarım . en basit dille olay bu bence ama sizin araçta çekiş kontrol filan elektronik oyuncaklar var sebebi belkide farklı bişeydir ama en yüksek ihtimal arabaya birden fazla yüklenmeniz bence..
JA 8668

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür edildi
Kalkışta sizi vsc değil de trc engelliyor olabilir trcyi devreden çıkarmayı deneyin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Model Yılı: '11
  • 7 kere teşekkür etti
  • 46 kere teşekkür edildi
Arkadaşların yorumu yerinde.
ancak sürekli hızlı kalkış yapıyorsanız,baskı balata aşınmış ve volant vuruyor olabilir.Bu ihtimal arabanızın yeni olması nedeniyle bana pek mantıklı gelmedi ama olası bir ihtimal.
2000 Avensis,2005 Avensis,
2007 Avensis,2011 Avensis
Bir kere Avensis,herzaman Avensis.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • GÜÇLÜ MOTOR DAHA AZ YAKAR
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: AB+
  • 1 kere teşekkür edildi
 :)SELAM ARKADAŞLAR  TOYOTA SERVİSİNDEN BİR BİLGİ

HAKAN ÖZTÜRK Bey'inde söylediği gibi bu bir arıza değil özelikle AURIS ve YARİSTE bu durum sözkonusu amortisörleri COROLLAYA göre daha sert ve motor kulak yapısı ses yaptırıyor.Uzun ömürlü amortisör ve motor kulak yapısı olan bir marka çünkü. Müşterilerden bu vurmayla ilgili talimat geldi fakat test sürüşünde ve gerekli teknik açıklamayla ikna oldular zaten bu bir arıza değil araç karakteriyle ilgili bir durum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
yardımlarından dolayı herkese teşekkürler. demekki sert kalkış yapmayacağız   :DUR: hadi gel 132 hp yi görelim diyenlere motor gücünü kalkışta göstermeye çalışmayacağız  :argh: 0-100 ü yakın bir araç denk geldiğinde ise  :islik: (bu gücü kalkışta kullanamamak gerçekten kötü)

Saygılar.
Ömer

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Toyosundan uzakta, harap ve bitap...
  • Araç: Corolla
  • 25 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
bu ses bizim 2006 dizel corollada da oluyor ama şöyle; yol kuru iken patinaj çekerek kalkış yapmaya çalışıyorum eğer debriyajı 3000 devirde bırakırsam bu şekilde sesler geliyor ve tam anlamıyla patinaj çekmiyor ama 4000 devirde bırakırsam gayet güzel patinaj çekiyor ve ses falan olmuyor araba vsc de yok zaten
..modifiye, modifiye dediğin nedir ki gülüm, ben senin için stock gezmeyi göze almışım..