Petrol fiyatlarının arttığı doğru ama gıda ve metal dahil tüm emtiaların fiyatlarında yaşanan artışlar petrolü geri planda bırakmış durumda. ABD, piyasalara dolar enjekte etmeye devam ettiği ve gelişmekte olan ülkelerde artan tüketici talepleri frenlenemediği sürece bu durum devam edecek gibi görünüyor. Türkiye açısından benim en büyük korkum Türk Lirasının değerlenmesi ve bunun üretimi değil de tüketimi teşvik ederek zaten kırılgan olan ekonomimizi iflasa sürüklemesi, bizim için en büyük kriz bu olur.
Akaryakıt fiyatlarının bu kadar yüksek olmasına rağmen yeterince tepki gösterilmemesinin nedeni bana göre:
Akaryakıtı yoğun olarak kullanan çiftçiler bu seneki yüksek mahsül fiyatları, tatmin edici teşvikler ve bankaların çiftçilere eskisine göre daha ılımlı yaklaşması sayesinde ulaşabildikleri daha iyi finansal imkanlar sayesinde yeterince tepki göstermiyorlar.
Otomobili olmayan yoksul halk kesimlerinin zaten akaryakıt fiyatları ile bir ilgisi yok.
Bunlar iktidarın en çok oy aldığı kesimler, bunlardan bir homurtu yükselmediği sürece hükümetin bu konuda adım atmasını beklemek saflık olur.
Bunun dışında nakliye ve ulaşım sektörü dışında, akaryakıtın yoğun bir maliyet olduğu küçük esnaf veya kobiler de ekonominin genel gidişatına göre hareket ediyor. Bu kesimlerin canları çok çok yanmadığı sürece, eleştiriye karşı tahammülü çok zayıf olduğu artık su götürmeyen hükümeti eleştirmelerini beklemek için de bayağı bir iyi niyetli olmak gerekir.
İnsanların bir birlerini yakından takip ettikleri ve açıklarını kolladıkları taşrada da bu tür refleksler pek güçlü değildir.
Geriye bir tek şehirli orta direk kesim kalıyor. Bu kesim aslında sosyal paylaşım sitelerinde bayağı bir tepki gösteriyor. Fakat iş sokağa dökülmeye gelince çok fazla aktif olduklarını söylemek zor. Bunun birçok sebebi var ama konuyu dallandırmamak adına girmek istemiyorum. Dünyanın adaptasyon gücü en yüksek milletlerinden biri olarak, LPG taktırarak, araçlarımızı daha az kullanarak, bankalara biraz daha borçlanarak veya başka şeylerden kısarak durumu idare ediyoruz.
Bana göre bunların hiç biri sürdürülebilir değil. Fiyatların bu kadar yüksek seyretmesine neden olan küresel ekonomik denge bozulduğu anda:
- Ya petrol fiyatları düşecek,
- Ya da artması muhtemel işsizlik ve diğer ekonomik sıkıntılar akaryakıt fiyatlarını dayanılmaz hale getirecektir.