Gönderen Konu: Benzin istasyonları bizi kandırıyorlar mı???  (Okunma sayısı 3944 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2011 Yaris 1,4 D Terra Sporty
    • www.gersanserigrafi.com
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
Benzin istasyonları bizi kandırıyorlar mı???
« : Nisan 26, 2011, 01:22:43 »
Merhaba,
Bugün aracımdaki yol bılgısayarı kalan km bılgısınde 40 km gösteriyordu. Sultançiftliğinde bir PO benzin istasyonundan 15 TL'lik mazot aldım ( Sadece deneme amaçlı aldım ) Fakat yol bilgisayarında kalan km bilgisinde hiçbir değişiklik olmadı ? Acaba bu aracın yol bilgisayarı bu kadar düşük değişiklikleri farkedemiyr mu? Yoksa pompacı mazot yerine hava mı bastı???
Konu hakkında cevaplarınızı ve görüşlerinizi beklemekteyim.
2011 Yaris 1,4D 4D - Terra Sporty - Sedef Beyaz

Toyota Club Türkiye

Benzin istasyonları bizi kandırıyorlar mı???
« : Nisan 26, 2011, 01:22:43 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Ynt: Benzin istasyonları bizi kandırıyorlar mı???
« Yanıtla #1 : Nisan 26, 2011, 05:47:30 »
Yol bilgisayarınca gidilebilecek yol aracın o anki tüketimine görede (ortalama) hesaplandığından farklılık gösterebilir. Bu da yol bilgisayarı hatası ya da pompa oyunu olmayabileceğini gösterir sizin durumda. Bence daha farklı bir test denemelisiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #2 : Nisan 26, 2011, 06:31:53 »
Yol bilgisayarınca gidilebilecek yol aracın o anki tüketimine görede (ortalama) hesaplandığından farklılık gösterebilir. Bu da yol bilgisayarı hatası ya da pompa oyunu olmayabileceğini gösterir sizin durumda. Bence daha farklı bir test denemelisiniz.
Hakan Abi,
Peki bu araçta yakıt ışığı diye bir kavram var mıdır? 2 tırnak yakıt gösteriyor. Fakat kalan km şu anda 35 km??

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • TRAFİĞE SAYGI = İNSANA SAYGI
    • www.mildan.net
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '12
  • 45 kere teşekkür etti
  • 36 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Nisan 26, 2011, 08:55:17 »
Benzin istasyonlarında da çok alavere dalavere var malesef. Farklı istasyonlardan aldığın benzin ile yaptığın yol farklı oluyor. Hava basıyorlar deniyor ama nasıl oluyor bilmiyorum, litrede oynama yapıyorlar maalesef. Mesela siz 1 litre aldığınızı sanıyorsunuz ama pompanın size litre diye göstererek verdiği yakıt 0,95 litre olabiliyor yada daha farklı bir ölçü, sen bunu anlamıyorsun tabiki ama adam tonlarca satarken ekstradan yüzlerce litre kazanıyor. Ne kadar denetendiği de meçhul. İnsanlarımızda HARAM-HELAL kavramı kalmadığı için habire kazıkları yiyoruz.
Trafik kuralları ve tabelalar İNSANLAR içindir, HAYVANLAR zaten ne tabeladan anlar ne de kuraldan...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 26, 2011, 09:03:37 »
Hakan Abi,
Peki bu araçta yakıt ışığı diye bir kavram var mıdır? 2 tırnak yakıt gösteriyor. Fakat kalan km şu anda 35 km??

bence aracın ölçümünde hata var. toyotalar yakıt uyarı lambası yandıktan sonra bile 35km den fazla gider. daha önce sıfır km aldığımız şirket aracında aynı tip problem olmuştu, bir kereliğine depoyu fulleyip denedik düzelmişti. sanırım şamandıra takılmış.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2007 yaris D4D
  • Kan Grubu: B-
« Yanıtla #5 : Nisan 26, 2011, 09:48:25 »
depomu yeni doldurup 10-15 km yol gittiğimde kalan km 550 civarı yazar benimkinde, ancak ben şimdiye kadar 730-750 km'den az gittiğimi hatırlamıyorum bir depo ile. yani aracın yol bilgisayarına bu konuda pek güvenmeyin... büyük ihtimal yolda kalmayın diye son 50 km'yi söylemiyor aletler :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Nisan 26, 2011, 09:53:44 »
Kalibrasyon firması sahibi olan akrabam, akaryakıt pompalarının  Sanayi Bakanlığı tarafından belirlenen zorunlu kalibrasyon periyodunun çok uzun olduğu söyler hep. Akaryakıt bayilerinin kar marjları daraldıkça maalesef her sektörde olduğu gibi akaryakıt sektöründe de "gramajdan çalma" durumu olabilir.

Burak, gözünü seveyim, sen de şu yol bilgisayarının menzil değerine bakmaktan vazgeç artık :D Çünkü yol bilgisayarı menzil değerini hesaplarken her zaman için depoda belli bir miktar rezerv yakıt bulunması gerektiğini varsayıyor. Bu benim araçta neredeyse 6-7 lt civarında. Forumda bugüne kadar bulunulan paylaşımlardan tüm Toyotalarda da aşağı yukarı bu seviyede olduğunu söyleyebilirim. İkincisi yolun eğimine ve sarsıntıdan dolayı akaryakıtın çalkalanmasına bağlı olarak araç hareket halindeyken yol bilgisayarı yakıt seviyesini hiç bir zaman sağlıklı olarak ölçemiyor. Ortalama yakıt tüketim rakamlarını gayet sağlıklı ölçebilse bile, menzil değerini ölçebilmek için depodaki yakıt seviyesini de hesaba kattığı için ölçüm iyice sağlıksız hale geliyor. Sana tavsiyem, depoyu doldur. Ortalama tüketimi ve odometreyi sıfırla. Belli bir süre sonra depoyu tekrar doldur. Fiili olarak çıkan tüketim rakamının yol bilgisayarı ile uyumlu olduğundan emin ol. Her yakıt aldıktan sonra fişi kolay bir yere koy ve ekrandaki ortalama tüketim rakamına göre aldığın yakıtın bittiği km.yi hesaplayarak hareket et.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #7 : Nisan 26, 2011, 10:22:05 »
  Arkadaşlar detayları güzel bir şekilde açıklamış bence. Eğer akaryakıt istasyonunun pompasından şüpheleniyorsan pompa yanında 1 litrelik ölçü kapları olmak zorunda. Onu iste ve aldığın akaryakıtı pompada direk ölçmeyi dene ve bu bildiğim kadarı ile tüketici için yasal bir hak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 24 kere teşekkür etti
  • 43 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Nisan 26, 2011, 10:40:41 »
burak arkadaşım anlattığın duruma göre benzin pompasında bi sorun yok bence.
benzin ikaz ışığı var ama diğer markalardaki gibi kırmızı yanmıyor,göstergedeki son tırnağa düşünce yanıp sönmeye başlıyor hatta onun bile 2 kademesi var önce yavaş sonra hızlı yanıp sönüyor.
yanlış hesaplamadıysam yanıp sönmeye başladığında hakkı abininde dediği gibi 6-7 litre yakıt var demektir depoda,ama yol bilgisayarı emniyet için bunu yok sayıp gidebileceğin km'yi sana söylemiyor Toyota'nın bi çeşit güvenlik önlemi.
en sağlam sonucu depo fulleme yöntemi ile elde edersin,ben defalarca denedim ortalama yakıt konusunda yol bilgisayarı doğru sonuç veriyor ama kalan km' konusunda net bi sonuç veremiyor ne yazıkki.
şöyleki depoyu tam doldurduğumda 565 km gibi bi değer gösteriyor ama uzun yolda tek seferde 800 km yol yaptık depoyu fulledik 36 litre aldı.bu hesaba göre toplamda 930 km yapabilirmişiz.kaldıki benim araç benzinli sen dahada fazla yaparsın :)
güle güle kullan keyfini çıkar
2007 Manuel 1,3 cc Saten gümüş Yaris Terra
Dalga geçme,Tokatlanırsın

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=32687.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2007 yaris D4D
« Yanıtla #9 : Nisan 26, 2011, 10:58:19 »
Kalibrasyon firması sahibi olan akrabam, akaryakıt pompalarının  Sanayi Bakanlığı tarafından belirlenen zorunlu kalibrasyon periyodunun çok uzun olduğu söyler hep. Akaryakıt bayilerinin kar marjları daraldıkça maalesef her sektörde olduğu gibi akaryakıt sektöründe de "gramajdan çalma" durumu olabilir.

Burak, gözünü seveyim, sen de şu yol bilgisayarının menzil değerine bakmaktan vazgeç artık :D Çünkü yol bilgisayarı menzil değerini hesaplarken her zaman için depoda belli bir miktar rezerv yakıt bulunması gerektiğini varsayıyor. Bu benim araçta neredeyse 6-7 lt civarında. Forumda bugüne kadar bulunulan paylaşımlardan tüm Toyotalarda da aşağı yukarı bu seviyede olduğunu söyleyebilirim. İkincisi yolun eğimine ve sarsıntıdan dolayı akaryakıtın çalkalanmasına bağlı olarak araç hareket halindeyken yol bilgisayarı yakıt seviyesini hiç bir zaman sağlıklı olarak ölçemiyor. Ortalama yakıt tüketim rakamlarını gayet sağlıklı ölçebilse bile, menzil değerini ölçebilmek için depodaki yakıt seviyesini de hesaba kattığı için ölçüm iyice sağlıksız hale geliyor. Sana tavsiyem, depoyu doldur. Ortalama tüketimi ve odometreyi sıfırla. Belli bir süre sonra depoyu tekrar doldur. Fiili olarak çıkan tüketim rakamının yol bilgisayarı ile uyumlu olduğundan emin ol. Her yakıt aldıktan sonra fişi kolay bir yere koy ve ekrandaki ortalama tüketim rakamına göre aldığın yakıtın bittiği km.yi hesaplayarak hareket et.

abi benim yol bilgisayarı hiç bir zaman menzil göstergesinde durmaz zaten, genelde ortalamadadır, arabayı ilk aldığım zaman meraktan bakmıştım biriki kere o kadar :)

bu arada yakıt konusunda çok sağlam istatistik tutuyorum. 2008 aralık ayında ilk arabamı aldım ve 2009'un ocak ayından beri aldığım her yakıtı torpidodaki küçük defterime tarih / toplam tutar / aracın km'si / litre fiyatı şeklinde yazıyorum. bu verilerle hazırladığım bir excel tablom var, LPG'ye geçtikten sonraki tüm tutarlar ve LPG'nin kendisini ne zaman amorti ettiğine dair gün bilgisine kadar var :) dizel için daha tabloya değer girmedim ama defterde duruyor hepsi onu da girerim yakında :) yani anlayacağınız yakıt hesabı konusunda piskopatlık derecesinde titiz bir insanım (bu yüzden hafasonu ALES sınavındaki yakıt hesabı sorusunu affetmedim zaten :) )

bütün bu hesabı yaptıktan sonra 2 senede yakıta verdiğim toplam paranın 11.000 TL civarında olduğunu görünce insan sağlam bi küfür ediyo tabi ama naparsın :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Nisan 26, 2011, 11:02:30 »
Senin konu ile alakası yok sadece biraz gülelim :)

Arkadaş büyük bir akaryakıt bayiinden deposunu fuller .Depo 42 litre lpg almıştır.Bir kaç yüz metre sonra beni arıyor.(şirket arabası onda)
----Abi senin arabanın göstergesi bozuk.Depo yu fulledim ama hala gösterge çeyrek te duruyor.Dikkat et yaptır yoksa yolda kalırsın...
----Ulan sarhoş sen lpg aldın o ise benzin göstergesi .....

----haaa evet abi haklısın ...
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 41000
  • Model Yılı: '11
  • 59 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Nisan 26, 2011, 11:02:40 »
valla ben pek fazla yol bilgisayarında kalan km ye bakmam bikere c4 dizel ile kocaeline gittim tam girişinde yakıt ışığı yandı kalan mesafe 40 km filandı inat ettim mazot almadan kocaelinden istanbul şişli'ye kadar geldim köprüye girişte kalan mesafe olarak sadece 3 tane çizgivardı --- şeklinde.ama yolda kaldım kalacam diye 3.5 atmadım dersem yalan olur :D
İnsanlara verdiğimiz değerin karşılığını alamadığımız için,arabalarımıza insanlardan daha çok değer verdik..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Nisan 26, 2011, 11:05:52 »
abi benim yol bilgisayarı hiç bir zaman menzil göstergesinde durmaz zaten, genelde ortalamadadır, arabayı ilk aldığım zaman meraktan bakmıştım biriki kere o kadar :)
...

Burak, ben konuyu açan Burak Demir arkadaşımıza seslenmiştim aslında :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Nisan 26, 2011, 11:35:18 »
Belli bir miktarın altında yakıt alırsanız yol bilgisayarı yakıt tankındaki farkı ölçmüyor. Opellerde de bu böyle, birçok diğer markada da.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #14 : Nisan 26, 2011, 11:38:19 »
ben araca 50tl nin altında benzin almıyorum fakat aracı kayınbiradere verdigimde 3 kere 20tl lik ayrı ayrı zamanlarda benzin aldı ve hicbir zaman menzili arttırmadı. yani menzil 100km de  ise 20tl lik benzin alınınca yine menzil 100km de kaldı. 20tl lik yakıt alınca menzil degismiyor maalesef. bende sadece benim aracta mı boyle diye merak ediyordum.
Üzüntüyü bırak sen yaşamaya bak,
Bilmiyorsun yarın ne olacak?
Gününü gün et sen!
Gül eğlen neşelen!
Bir daha geri gelmiyor giden!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2007 yaris D4D
« Yanıtla #15 : Nisan 26, 2011, 11:38:55 »
Burak, ben konuyu açan Burak Demir arkadaşımıza seslenmiştim aslında :)

:):) ona hiç dikkat etmemişim. şaşırmıştım aslında bende nerden bu kanıya kapıldı acaba falan diye :):)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • RED
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Nisan 26, 2011, 15:41:53 »
bende de aynı problem oldu...kalan km bilgisi 15 km di...istasyona girdim 20 tl lik mazot ( 5 lt)aldım.benzinlikten cıktım 400 metre sonunda km bilgisi degisecek diye bekledim ama hic bi degisiklik olmadı aldıgım istasyonda otoban uzeriydi ve geri dönme ihtimali olmadıgından istasyonculara saydıra saydıra ilerlemeye devam ettim sehre girdigimde sadece 3 km kalmıstı 20 tl lik (5 lt )mazot daha aldım üstelik aynı markalı istasyondan kalan km bilgisi bi anda 180 km yazdı.........
xxx red xxx

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2011 Corolla comfort extra, AT, CC, AJ
  • Araç: Corolla
  • 59 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Nisan 26, 2011, 16:10:27 »
6 litreden az yakıt aldığınızda yol bilgisayarı bunu algılamaz.
ytahtaci

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #18 : Nisan 27, 2011, 00:18:48 »
Bütün arkadaşlara yardımlarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu forum gerçekten şahane. Ancak eğer abilerim kızmazsa son bir sorum daha olacak. Kalan menizle güvenmiyoruz bu konuda anlaştık. Peki yakıt tırnak göstergesine inanalım mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #19 : Nisan 27, 2011, 06:20:55 »
  %100 doğru değerler vermelerini beklememek lazım. Belli töleranslar dahilinde hem hata payları vardır, hemde bilhakis bu şekilde düzenlenebilirler.