Gönderen Konu: 96 Corolla Xei  (Okunma sayısı 2471 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
96 Corolla Xei
« : Şubat 20, 2008, 16:09:39 »
Arkadaşlar aklıma bişey takıldı size sormak istiyorum aracımı aldığımda 70.000 km deydi şimdi 146.000 km de ve ben hiç yağ filtresini değiştirmedim acaba bu filtreyi değiştirmemek araca ne gibi bi zarar verir? yakıt tüketimini etkiler mi? en kısa zamanda yağ değişiminde değiştireceğim mesajlar için şimdiden teşekkür ederim...
96 corolla xei

Toyota Club Türkiye

96 Corolla Xei
« : Şubat 20, 2008, 16:09:39 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 270000
  • Model Yılı: '09
  • 25 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
96 Corolla Xei
« Yanıtla #1 : Şubat 20, 2008, 16:42:19 »
Yağ filtresi motorun sağlığı için en gerekli komponentlerin başında gelir. Her yağ değişiminde mutlaka yağ filtresinin de değiştirilmesi gereklidir.

Yağ filtresi, içinde bulunan kağıt veya tekstil bir zar vasıtası ile yağı süzerek, yağ içindeki katı partikülleri ve suyu tutar. Partiküller motora ulaştığında silindir yüzeyleri üzerinde aşınmalara ve bi müddet sonra motorun rektefiyeye ihtiyaç göstermesine sebeb olurlar. Ayrıca motoru kapattıktan sonra yağın soğuması esnasında ortamda bulunan havadaki bağıl nemin yoğuşması neticesinde ortaya çıkan su da yağın oksitlenmesine ve yağlayıcılık özelliğinin kaybolmasına sebeb olur.

Yağ filtresini uzun müddet değiştirmediğiniz taktirde başta bahsettiğim zar tıkanır ve geçirgenliği kaybolur. Normalde bu durumda motorun tamamen yağsız kalıp yanması gerekirdi. Fakat filtre üreticileri sizin gibi (dilim varmıyor, affedin ama...) "ihmalkar" ve "bilgisiz" kullanıcıların varlığını düşünerek filtre içine bir tane de basınca duyarlı bir valf koyarlar (Valften kastım bir yay bir de metal bilyeden ibaret basit bir mekanizmadır). Filtre tıkanıpta yağ birikmeye ve bir basınç oluşturmaya başlayınca bu valf açılır ve filtreyi by-pass eder. Yani yağ içindeki her türlü pislik(!), haşarat(!) vs. Allah ne verdiyse hep birlikte motora giderler. Büyük bi ihtimalle şu an sizin filtrede bu olay yaşanmakta.

Bu saydıklarım tüm yağlar ve motor tipleri için geçerli olan kurallardır. Uçak, araba, gemi motoru veya sentetik yağ, madeni yağ fark etmez.

Motorunuzun uzun müddet sağlıklı ve performanslı çalışması için yağ filtresi değiştirmeyi sakın ihmal etmeyin ve mutlaka her yağ değişiminde filtreyi de değiştirin. Bazı ukala tamirciler 2 yağ değişiminde bir filtre değiştirmeye tavsiye ederler. Belki milii servet heba olmasın kaygısı ile belki de üşengeçliklerinin derdine bunu söyleyebilirler. Ama sonuçta motorun ömrünü yarıya indiği için her şekilde siz zarar edersiniz.

Toyota'nıza ve size kazasız belasız güzel günler diler, saygılar sunarım.
Fransız arabası sevmem, seveni de sevmem. Kahrolsun Fransız arabaları!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
96 Corolla Xei
« Yanıtla #2 : Şubat 20, 2008, 17:07:53 »
valla Ahmet bey gayet güzel açıklamışsınız teşekkür ederim gerçekten de bilgi sahibi olmadığım için zaten bu forma üye oldum ve yine yağ filtresini bu forumda öğrendim desem inanırmısınız?  daha önce şahin kullandım kısa bi süre acemiliğimi atıncada corolla aldım bu ikinci arabam sırf dış görünüşü etkiledi beni ama iyi kide almışım diyorum şimdiye kadar 4 senede 1 kere arıza verdi. (devirdaim pompası yeni değiştirdim geçenlerde) yağını,hava filtresini değiştiririm suyuna bakarım o kadar bunu bana yağını değiştirirken sormaları gerekmez miydi acaba? hep aynı yerde değiştiririm halbu ki bilmemek değil öğrenmemek ayıp demişler öğreniyoruz işte ayıplamayın
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • www.toyan.com.tr
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: A+
  • 6 kere teşekkür etti
  • 36 kere teşekkür edildi
96 Corolla Xei
« Yanıtla #3 : Şubat 20, 2008, 18:12:06 »
Valla ali bey bu zamana kadar yağ filtresi değişmemiş olsaydı bu size arıza olarak geri dönerdi. Hoş arıza yı zor gören bir araç ama bakrsan bağ bakmazsan dağ olur hesabına girer. Ustanızla bir görüşün muhakkak değiştirmiştir ama bakımlarda sadece yağ yağ filtresi su hava filtresi değişimiyle kalmayın. bujiler var, yakıt filtresi var, kayışlar var. Bunları ihmal etmeyin derim. Bi ara cebinizinde iyi olduğunda bu parçalarıda değişimi ustanızla bi konuşun.
Hi, I have come
TODAY TOMORROW TOYOTA

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
96 Corolla Xei
« Yanıtla #4 : Şubat 20, 2008, 19:06:28 »
Adil bey trigyer kayışı olsun diğer kayışlar olsun 120.000 de değişti zaten bujileri de yakın bi zamanda değiştirdim yağ filtresi gözümden kaçtı (bilmediğimden dolayı) benzin filtresinin de değiştiğini hatırlamıyorum  (ne çok filtre var yahu ) ama değişmediğine eminim çünkü yağ değişimlerinde başında bulunuyordum değişse kesin bilgim olurdu hemen değiştireyim diyecem ama yağı daha yeni koydurdum sayılır
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
96 Corolla Xei
« Yanıtla #5 : Şubat 20, 2008, 19:35:24 »
Yağ filitren orijinal olsun! by pass yok taklitlerde.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 270000
  • Model Yılı: '09
  • 25 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
96 Corolla Xei
« Yanıtla #6 : Şubat 20, 2008, 20:34:33 »
Alıntı yapılan: hidayet gök
Yağ filitren orijinal olsun! by pass yok taklitlerde.
[/quote]

Teşekkür ederim Hidayet Bey; çok önemli bir konuya değinmişsiniz: Gerçekten de kötü ve taklit yağ filtrelerinde by-pass devresi yok.
Fransız arabası sevmem, seveni de sevmem. Kahrolsun Fransız arabaları!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 99270
  • Model Yılı: '97
  • 1 kere teşekkür edildi
96 Corolla Xei
« Yanıtla #7 : Şubat 21, 2008, 00:51:23 »
ortalama 100 km saatle giderken motorun icini görme sansınız olsaydı hic tereddütsüz 10 binde degisen yagı 10 bin km arabada tutmazdınız benimde size tavsiyem sakın olaki 10 bin km sonra gel dediyse tamirci sen 8 bin km de git yag ve yag filtresiyle degistir bir motorun can damarıdır yag ne kadar az sürtünme o kadar motor ömrü

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
96 Corolla Xei
« Yanıtla #8 : Şubat 23, 2008, 17:45:13 »
Yağı değiştiren adam bana, 15000 km sonra gel bu araçlar yağı kirletmiyor demişti. İlginç bir öneriydi ama ben gene motor yağını 10 000 km'de bir orijinal yağ filitresiyle değiştiririm.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 99270
  • Model Yılı: '97
  • 1 kere teşekkür edildi
96 Corolla Xei
« Yanıtla #9 : Şubat 24, 2008, 02:49:23 »
abicim hikaye o işler normalde yeni yag koydur motora hic kullanmasan bile 6 ay sonra birdaha degismen gerekiyor yagın özelligi kaybolmaya baslıyormus

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
96 Corolla Xei
« Yanıtla #10 : Şubat 24, 2008, 14:51:43 »
Haklısın Erdem.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
96 Corolla Xei
« Yanıtla #11 : Şubat 25, 2008, 11:23:39 »
en kısa zamanda değiştirecem inşallah o zamana kadar bişey olmaz  filtre fiyatı hakkında bişey söyleyebilirmisin orjinalı ne kadardır biri 3 ytl diyor biri 7 ytl sordum by pass özelliği varmış beni mı kandırıyorlar ki? bana biraz ucuzmuş gibime geldi by pass özelliğinin olduğunu nasıl anlarız?
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
96 Corolla Xei
« Yanıtla #12 : Şubat 26, 2008, 00:13:02 »
Alıntı yapılan: ALİ KOÇ
en kısa zamanda değiştirecem inşallah o zamana kadar bişey olmaz  filtre fiyatı hakkında bişey söyleyebilirmisin orjinalı ne kadardır biri 3 ytl diyor biri 7 ytl sordum by pass özelliği varmış beni mı kandırıyorlar ki? bana biraz ucuzmuş gibime geldi by pass özelliğinin olduğunu nasıl anlarız?
[/quote]

Orijinali 7 lira civarında.Toyota servisinden al filitreni. By pass'ı dışardan bakarak anlayamayız.