Gönderen Konu: Araç boş viteste az yakar mı?  (Okunma sayısı 5198 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi

Toyota Club Türkiye

Araç boş viteste az yakar mı?
« : Mart 13, 2011, 03:36:55 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
Ynt: Araç boş viteste az yakar mı?
« Yanıtla #1 : Mart 13, 2011, 07:34:06 »
Orası öyle ama atıyorum yokuşa gelmeden önce 70le gidiyoruz hızlanmak için boşa atılıp tekrar kompresyonla gidelebilir sonuçta araç kompresyon yaptığı zaman motor aracı değil araç motoru götürüyor böyle olunca yavaş yavaş hızlanıyor oyüzden boşa atıp belli bir süre sonra tekrar kompresyona bırakılabilir.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #2 : Mart 13, 2011, 13:04:48 »
Ben de hep viteste giderim..Hem daha güvenli hem yakmıyor...
Benim Hocam Toyota gibi adam!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 13, 2011, 13:11:30 »
viteste yakmıyor belki ama yokuş aşağı hızlanacaksa hızlanmıyor, hatta yavaşlıyor, sonra hız kaybını telafi etmek için daha çok gaza basılıyor, direkt olarak viteste bırakmak daha çok tasarruf sağlar demek yanlış bence, duruma göre değişir.
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Hilux
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 184000
  • Model Yılı: '13
  • 32 kere teşekkür etti
  • 59 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mart 13, 2011, 13:16:21 »
Cut-off olmayan araçlarda, illa ki tüketim düşünüldüğünde boş vites daha ekonomik, Cruise Control da yokuş aşşağı durumlarda 3.0 L/100 KM gibi değelerde, araç vitesteyken kapatıldığında 0 olabildiği halde,
Arkadaşımın 2005 Mazda aracında cut-off yok farzı misal.

@oğuzhan: mutlaka her sistemin arka kapıları açıkları vardır, gerçekten çok uzun rampalar iniliyorsa viteste inmek zaten aracın geneli için de daha sağlıklı bir durum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '14
  • 48 kere teşekkür etti
  • 146 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 13, 2011, 13:22:34 »
viteste yakmıyor belki ama yokuş aşağı hızlanacaksa hızlanmıyor, hatta yavaşlıyor, sonra hız kaybını telafi etmek için daha çok gaza basılıyor, direkt olarak viteste bırakmak daha çok tasarruf sağlar demek yanlış bence, duruma göre değişir.
Aynen katılıyorum yeni araçlar viteste yakmıyor buda boşa alınmasını önlemek amacıyla yapılmış ama bu bizim ülkemizde pek geçerli değil maalesef heleki bu yakıt fiyatlarını göz önüne aldığımızda bende inişlerde boşa alırım düzlüğe yaklaşırken gerekli vitese geçer devam ederim nedeni araç süratinden kaybetmeden daha rahat toparlar vitesle inerken araç hızlanmaz motor freni ile yavaşlar buda belki daha fazla yakmamıza neden olabilir hızımız düştüğü için ama herhangi bir risk durumundada boşta iken fren yapıldığında direk fren sistemi ve balatalara yüklenir motor freni devre dışıdır balataların gereksiz aşınmalarına neden olabilir. Birde uzun ve dik ve virajlı  inişlerde kesinlikle boşa alınmamalıdır çıktığınız vitesle inmek en iyisidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mart 13, 2011, 14:23:23 »
arabayı yeni almıştık ben de az yakması için fazlasıyla kasıyordum...72 yaşındaki dedem ben kullanırken yokuş aşağı viteste bıraktığımda anlık yakıt tüketiminde sıfır yazdığını görünce söylediği söz;
"eskiden boşa atardık az yaksın diye çeşmeye giderkenki yokuşlarda, bu yeni arabalarda boşa atmak daha çok yaktırıyor heralde"

bakın 72 yaşındaki dedem söyledi bunu, kimse anlatmadı cut-off nedir, ne değildir, hangisi mantıklıdır.. kendisi bile kullanmıyordu bunu farkettiğinde..başkası kullanırken sadece kullanma şekline ve anlık yakıt tüketimine bakarak farketti bunu.. 

beni şaşırtan şey 72 yaşındaki dedem hiç anlatılmadan anlıyor da insanlar o kadar anlatılmasına, teknik açıklamalara vs rağmen bunu anlamıyor?

izmir içinde 45 litre benzin ile 724km yol yapan var mı ? veya izmir içinden çeşmeye gidip çeşme içinde sırasıyla ılıca-çeşme meydan-ılıca-ayayorgi-ılıca ve tekrar izmire dönüş şeklinde bir geziden ortalama tüketimi 5.1 olarak dönmüş olan var mı ? ve bu tüketimleri çok sıkılmadan elde ettim, çok çok sıkılarak daha da düşürebileceğimi düşünüyorum bu tüketimi. tek püf noktam cut off ve elimden geldiğince sabit hızda gitmek..
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota Corolla 1.6 124 BG Comfort 2010, Zavoli LPG
« Yanıtla #7 : Mart 22, 2011, 15:51:00 »
Vitesi boşa atınca benim araçta yakıt sarfiyatı artıyor. Yol bilgisayarı gösteriyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mart 22, 2011, 15:59:28 »
karbüratörlü araçlarda boşa atmak ciddi bir yakıt tasarrufu sağlıyor...ama güvenlik açısından tabiki viteste inmek en sağlıklısı..virajlı rampalı yerlerdeyseniz kesinlikle viteste gitmek en sağlıklısı....
Ev Alma... Toyota Al...