Gönderen Konu: 2011 Corolla Fren Sistemi Üzerine  (Okunma sayısı 3316 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • "Balık ve Toyota"
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür edildi
2011 Corolla Fren Sistemi Üzerine
« : Şubat 23, 2011, 09:06:57 »
Değerli Toyotacılar,
Yaklaşık iki haftadır yeni corollamı kullanıyorum ve verdiğim onca paraya değdiğini düşünüyorum.
İnanırmısınız üzerinden hiç inmek istemiyorum, sürekli gezmek arabanın tadını çıkarmak istiyorum
ancak yakıt maliyeti yüksek olunca mecburen dizginliyoruz.
Eski aracım 2005 Clio Seymboldü. İkisini kıyaslamak imkansız ancak eski aracımı bazen arıyorum şöyle;
eski aracımı o kadar iyi tanıyordum ki böylece çok rahat bir sürüş gerçekleştiriyordum. Hangi yolda kaç km de nasıl gider ne kadar mesafede durur, biryerinden bir ses gelse derdini anlardım. çok yakın arkadaşımdı sanki huyunu suyunu herşeyini biliyordum, ne demek istediğini anlıyordum.
Ama şimdi yeni bir kızla tanışmış gibiyim, heyecanlanıyorum ama kontrol şuan için bende değil ve buna sinir oluyorum :D
Tanışma evresi malum ::) Her ne kadar bunlar normal gelse de insan sabırsızlanıyor.
Araçta alışamadığım tek şey firenleme sistemi. bir hafta içerisinde çok düşük hızlarda iki kez kaza atlattım, çok şükür herhangi bir sıkıntı olmadı ama eşim ve ben biraz heyecanlandık ve korktuk.
Öncelikle araç çok düşük hızlarda bile ABS yi kullanıyor, eski aracımla 5 yılda sadece 2 kez ABS nin devreye girdiğini ve sesini hatırlıyorum. İki araç elbette kıyaslanamaz ama düşük hızlarda bile devreye girmesi ve kaza atlatmak beni biraz tedirgin etti. Ayrıca araç çok güçlü ve ağır bu nedenle frene bastığımda durmayacakmış gibi hissediyorum. Hatta servisi arayıp bir sorun var mı diye sormayı da düşündüm.
Sizlerden ricam frenleme yaparken dikkat etmem gereken noktalar nelerdir paylaşırsanız sevinirim.
Ayrıca bazı vites geçişlerinde aracı bağırttırıyorum, debriyaj çok hassas sanırım. Sanırım hepsi alışkanlık ve aracı tanımakla ilgili.
Paylaşımlarınızı bekliyorum...
Sağlıcakla kalın

.............."Önce can güvenliği".................
         2011 Corolla 1.6 M/T Elegant
     .........Toyotayı çok sevdi:-)........

Toyota Club Türkiye

2011 Corolla Fren Sistemi Üzerine
« : Şubat 23, 2011, 09:06:57 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Ynt: 2011 Corolla Fren Sistemi Üzerine
« Yanıtla #1 : Şubat 23, 2011, 10:01:50 »
Mehmet Bey, çok Sümbül kullandım :) Renault'ların genelinde olduğu üzere fren ayarları biraz sıkıdır ve pedalı çok hassastır. Eğer ona alıştıysanız Corolla'nın frenleri ilk başta biraz farklı gelebilir ama zamanla buna da alışırsınız. Üstelik zamanla daha iyi dozlama yapabildiğinizi farkedeceksiniz. Eğer ABS düşük hızlarda bile devreye giriyorsa kesinlikle bu lastiklerle ilgilidir. Lastikleri ve hava basınçlarını kontrol ettirmenizi tavsiye ederim. Ayrıca sıfır araç ile gelen lastikler her zaman araç ile uyumlu olmayabiliyor veya kaliteleri bayilerde satılan benzerleri ile aynı olmayabiliyor. Bunu da göz ardı etmemeniz gerekir.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #2 : Şubat 23, 2011, 10:27:39 »
Mehmet bey aracınız hayırlı olsun,

bende yaklaşık 4 aydır yeni corollamı kullanıyorum, ve corolla ile yol gitmenin keyfini yaşıyorum.

bahsettiğiniz vites geçişlerindeki bağırıntı ilk haftalar bende de oldu . nerede hata yapıyorum derken farkettimki debriyaja basarken ayağımı gazdan tamamen çekmiyormuşum.. bildiğim kadarıyla bu araçlarda gaz teli yok. gaz pedalı çok hassas.

Frenleme konusunda ben sorun yaşamadım. ama yere sağlam basan bir araç kullanıyorsunuz. frene gerektiğinden fazla bir baskımı uyguluyorsunuz diye düşünüyorum..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Şubat 23, 2011, 11:15:10 »
Mehmet bey öncelikle aracınız hayırlı olsun,

geçen ay gebze Dumankaya Toyota servsinde bu konuda usta ile görüştüm genel olarak birçok insanda bu yanlış var sanırım bu fren ile alakalı usta ile 1 saaten fazla konuşmuşuzdur,

aktardığı şey şu ve birçok insan bu yanlışa düşüyor fren yaparken öncelikle debriyaja basıp arkasından frene basmak mutlak suretle fren mesafesini uzatır çünkü önce debriyaja basınca  motorda olan kasa ağırlığı birden boşa çıkıyor ve sadece fren ile durdurmaya çalışılıyor doğal olarak kasa ileri atılıyor debriyaja basılınca

yapılması gereken önce frene basmak araç hızı epey düşünce yada devir saati 1500 lere düşünce debriyaja basılır ve frenlemeye devam edilir.

son olarak aracınız kaç KM de bilemiyorum ama sıfır fren diski ve sıfır balatalar 500 ila 1000 km kadar bir süre tam performanslı çalışmazlar birbirlerine alışana kadar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Cennet Ucuz Değil Cehennem Lüzumsuz Değil
  • Araç: Başka Marka
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 23, 2011, 11:40:19 »
Mehmet bey aracınız hayırlı olsun. Frenleme esnasında abs nin erken devreye girmesi konusunda Hakkı beyin lastik görüşüne aynen katılıyorum kayma eğilimi en başta lastik sebeplidir. size tavsiyem mümkünse 1 takım kış desenli lastik alıp yazlık ve kışlık olarak ayrı kullanmanız mevsimine göre çünki biz nasılki yazlık ayakkabımızla kışın gezerken zorlanırsak araçlar için durum çokda farklı değil güvenli sürüşler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • "Balık ve Toyota"
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 23, 2011, 11:44:40 »
Merhabalar.
Bilgi paylaşımlarınız ve güzel dilekleriniz için teşekkürler.
Hakkı bey bende sizin gibi düşünüyorum lastikler konusunda.
araç üzerinde yokohama vardı. Kanımca sert bir lastik, çünkü motor ve yol sesi araç içine giremezken lastiklerden ses gelebiliyor.
Bütçeyi düzene koyunca en kısa sürede michelin enerjiy lastiği almayı düşünüyorum.
Eski aracımda michelin vardı ve çok menundum, özellikle virajlardaki ve ıslak zemindeki  yol tutuşu mükemmel. ama şimdilik zor, idare edeceğiz.
Yalçın bey evet haklısınız, sonradan farkettimki bu olaylar sert frenleeme yaptığım acil durumlarda gerçekleşti, beni şaşırtan abs nin devreye girmesiydi, aslında sistem devreye girdiği için kazayı atlattım da diyebilirim. Artık daha yumuşak frenleme yapacağım ::)
Mesut bey bende sizinle aynı düşüncedeyim ve araç kullandığım ilk günden beri debriyaj ve frene hiçbir zaman aynı anda basmadım, araç durmaya yakın boşa alırım ve asla debriyajda da beklemem. Ama forumda aksi yazılarda okudum.
Mutlu sürüşler.
.............."Önce can güvenliği".................
         2011 Corolla 1.6 M/T Elegant
     .........Toyotayı çok sevdi:-)........

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 23, 2011, 11:49:42 »
Mehmet Bey, belirttiğiniz gibi bütçenizi ayarladığınız anda lastikleri değiştirmenizi tavsiye ederim. Ayrıca ABS devreye girdiğinde pedalın geri teptiğini farketmişsinizdir. İşte bu durumda pedalı serbest bırakmamak ve bilakis  ilave güç uygulamak ilk mesajınızda bahsetmiş olduğunuz "durmayacakmış hissini" ortadan kaldıracaktır.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Şubat 23, 2011, 12:39:43 »
  Bende frenler konusunda lastik hava basınçlarını gözden geçirmenizi öneririm. Ayrıca daha az trafiğin olduğu uygun yollarda araca alışmaya çalıoşmanız iyi olabilir.