Gönderen Konu: Aracınızın Yaşı Ne Kadar önemli?  (Okunma sayısı 1603 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Aracınızın Yaşı Ne Kadar önemli?
« : Ocak 24, 2008, 09:39:51 »
her zaman merak etmişimdir, hazır böyle bi konu açılmışken sorayım dedim bizim gibiler yani marka tutkunları yani kalite tutkunları uzun ömürlü kullanacağımız sağlam dayanıklı kaliteli arabaları almaya gayret gösteriyoruz ama avrupada durum böle değil çünkü araç 5 yaşından sonra trafikten men ediliyo o zaman avrupada para verip aldığınız kalitenin karşılığını alamadan aracınınz trafikten kaldırılıyo sizce bu doğru mudur? yoksa bizler ekonomik sıkıntılar içerisinde sıksık araç değiştiremediğimzden dolayı kendimizi mi avutuyoruz

Saygılarımla

Toyota Club Türkiye

« : Ocak 24, 2008, 09:39:51 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1 : Ocak 24, 2008, 09:58:37 »
Nasıl 5 yaşından sonra men ediliyor yahu? Nerde?

Benim gözlemim Avrupa'daki arabaların Türkiye'deki büyük şehirlerdekinden daha eski olduğudur.

Yani tamam, bizdeki gibi 20 - 25 yıllık dökülen şahin ve toroslar yok, ama genel ortalama olarak daha yaşlılar gibi.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #2 : Ocak 24, 2008, 11:50:29 »
Alıntı yapılan: Alper Sinav
Nasıl 5 yaşından sonra men ediliyor yahu? Nerde?

Benim gözlemim Avrupa'daki arabaların Türkiye'deki büyük şehirlerdekinden daha eski olduğudur.

Yani tamam, bizdeki gibi 20 - 25 yıllık dökülen şahin ve toroslar yok, ama genel ortalama olarak daha yaşlılar gibi.
[/quote]

abi şimdi almanya gibi bi takım ülkelerde durum böle yani bunu herkez duymuştur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 24, 2008, 12:17:09 »
Selam.
 Avrupada otomobiller 5 yaşından sonra trafikten men ediliyor diye birşey yok. Yalnız AB de otomobil vergisi mevzuatı Türkiyedekin'den farklıdır. Orada çevre sağlığıda bu vergiler üzerinde önemli bir etmen.(Daha farklı parametrelerde vardır.)
 Yine Avrupa ya da Japonyada ki otomobil satınalma kültürüde o ülkelerin gerek ekonomik şartları, gerekse nisbeten daha vatandaşa yönelik toplum öncelikli kanunları sebebiyle Türkiyeden farklı. Şu şekilde birkaç farkı belirtmeye çalışıyım. Örneğin Avrupada Hb. kasa daha tercih edilirken Türkiyede Sedanlar tercih edilmektedir. Yine bu ülkelerde araç kaza sonrasında yapılan kontrollerde belli parametrelerle yapılan ölçümler sonrasında hasar oranı belli oranları geçiyorsa direk hurdaya ayrılır ve araç sahibi sigorta mevzuatından dolayı ya zarar etmez ya da çok cüzzi bir miktarda kayba uğrar. Türkiyede ise araç genelde o veya bu şekilde toplanma yoluna gidilir ve buda insan sağlığını tehlikeye sokan bir faktördür. Yine bazı ülkelerde araç yaşı arttıkça vergi oranı artar.(Türkiyenin tam tersi olarak) Ama biz kullanıcılar olarak eğer dolar bazında Auris 1.6 ya 30bin$ civarı bir ödeme yapıyorsak özellikle vergilerden dolayı ve bir ABD vatandaşı aynı aracın 1.8 ve 6vitesli tam donanımlı(ekstralar hariç) versiyonuna 15.500$ gibi bir ödeme yapıyorsa ki alım gücü parametrelerinde de o ülkelerin vatandaşları daha güçlü takdir edersinizki, ayrıca benzinin litresini Türkiyedeki araç sahiplarinden çok çok daha ucuz fiyata satın alabiliyorlarsa şartları birdaha düşünmekte fayda var derim.
 Tabi kimileri sorabilir gerek bu mevzuatları, gerekse otomobil piyasasındaki durumu neden bu gibi gelişmiş ülkelerle karşılaştırıyorsunda afrika ya da bazı asya ülkeleri gibi nispeten daha geri kalmış ülkelerle karşılaştırmıyorsun. Sizce Türkiyenin elindeki imkanlarla vatandaşlarının çoğunluğuna sunabilmesi gereken şartlar ne?
 Dediğim gibi Avrupada Hb. Ya da B segmenti araçlar oldukça rağbet görür. Ancak 80mil. civarı nüfusu olan bir Almanyada 50mil. üzerinde araç vardır. Keza çoğu AB üyesi ülkede de aşağı yukarı benzer istatistikler söz konusudur. Mercedes ve BMW nin Almanyadan sonra dünyada ençok Türkiyede satıldığını biliyormuydunuz. Buda başka ilginç bir istatistik.
 Önemli olan aracın eskiliği vs. değil bence. Standarların yüksekliği ve bu standartlara uygunluktur. Türkiyede yaşayan insanlar olarakta bu standartları hakediyoruz herhalde.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 24, 2008, 13:07:30 »
ALINTI
abi şimdi almanya gibi bi takım ülkelerde durum böle yani bunu herkez duymuştur.[/quote]
Hiç te boyle bir sey kimse duymamıstır.
Saygılar, Yaman.
2010 Captiva  Beyaz 2.0 CDTI Auto
Daha eski: Corsa, Corolla, Mini cooper, Twingo, Uno, Justy

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 24, 2008, 13:20:18 »
Valla ben Almanya'ya gittiğim zaman hep orta 90'lı VW'ler görüyorum.

Türkiye'de şöyle bir durum var, diyelim ki araç ithal edeceksiniz.

ÖTV denen illet araç değerinin %60 - %80 kadarı oluyor, üstüne bir de %18 KDV ödüyorsunuz. Yani 10bin YTL'lik arabaya toplam 8800 YTL vergi ödüyorsunuz.

Ama 1 yıllık araç olsun, bu oran iniyor, ve artı her sene inmeye devam ediyor.

Yani demeye çalıştıkları şu:

"Bizim ülke araba çöplüğüdür, eski araban varsa getir Türkiye'ye!"

ya da

"Sıfır araba getiriyorsun, ooo, zenginsin o zaman, ver bakalım bize de şu kadar pay..."
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #6 : Ocak 24, 2008, 15:40:33 »
Alıntı yapılan: Yaman Eligül
Hiç te boyle bir sey kimse duymamıstır.
[/quote]

çok biliyosun be abi (enteresan)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 24, 2008, 15:59:32 »
ALINTI
araç 5 yaşından sonra trafikten men ediliyo[/quote]

Asıl enterasan olan bu
Saygılar, Yaman.
2010 Captiva  Beyaz 2.0 CDTI Auto
Daha eski: Corsa, Corolla, Mini cooper, Twingo, Uno, Justy

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 24, 2008, 18:38:41 »
Acaba şunumu demeye çalışıyorsunuz? Bildiğim kadarıyla Türkiyeye 5 yaşından büyük araçları getirip ruhsat alamıyorsunuz. En azından en son 5 yaş sınırı vardı diye hatırlıyorum.
 Aydrıca bu kanunları Almanyanın tek başına yürürlüğe sokması biraz zor. Ancak AB nin karar alması lazımki böyle bir düzenleme getirilsin. Yoksa fiili hiçbir anlamı olmaz böyle bir düzenlemenin. Yine ben böyle bir düzenleme olmadığını biliyorum ve burada bir bilgi karmaşası olduğunu düşünüyorum. Yinede dediğinizi doğru kabul ettiğimi düşünüyorum da şu çok ironik olmazmı bu durumda, 12yıl paslanmazlık garantisi veren üreticilerin durumu?  

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #9 : Ocak 25, 2008, 08:57:28 »
Alıntı yapılan: Yaman Eligül
Asıl enterasan olan bu
[/quote]

saygı duyarım