Gönderen Konu: Alkol kötülüklerin anası mıdır?  (Okunma sayısı 5298 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A-
  • 22 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
Ynt: Alkol kötülüklerin anası mıdır?
« Yanıtla #20 : Şubat 09, 2011, 16:58:42 »
Statistics show that by far the greatest alcohol related killer is drink-driving. A current estimate is that 10 thousand deaths in drinking under the influence accidents, occure each year involving people other than the driver, with a high percent of alcohol-related crime also very likely to happen to others. From this figures, Germany has 17% alcohol contribution to the EU's drink-driving accidents. Sadly, deceased drivers in fatal accidents involving only one person aren't tested for consumption of alcohol, but we know that the contribution of alcohol-related accidents with only one individual involved, than in any other types of accidents, so we can safely say hat a realistic number regarding the contribution of alcohol in deadly accidents should be much higher in all countries in Europe.
Almanyadaki oran %17 imiş diye anladım :)
Alıntı:http://alcohol-statistics-in-europe.own69.com/
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Şubat 09, 2011, 16:58:42 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Şubat 09, 2011, 17:14:37 »
Vedat Hocam, yurtdışındaki (Batı Avrupa ve Kuzey Amerika) istatistiklerde alkolden kaynaklı kaza ve ölüm oranının yüksek çıkması normal çünkü orada hem alkol tüketimi yüksek*, hem de bize göre trafik kültürü o kadar düzgün ki kaza yapmaları için alkol gibi sağlam etkenler olması lazım. Yoksa bu kadar ruhsatsız silahın olduğu, trafik düzenin bu kadar bozuk olduğu bir ülkede onlar gibi tüketsek halimiz ne olurdu bilmiyorum.

* Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/16805682.asp
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bmw 318i /Suzuki Jimny 4x4
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Şubat 09, 2011, 18:10:02 »
Alkollü ritüeller: : " rakı-balık, roka-rakı, maç-bira, fıstık-bira, köfte-bira, rakı-şalgam, rakı-ayran, et-şarap, viski-pastırma, viski-çikolata, vodka-martini, tekila-limon, bacardi-mojito bunları çoğaltmak mümkün tabi bir de akşamdan kalma bir günün sabahı işkembe vb. paça çorbalrı tüketmeyi de "S" geçmeyelim..
   Bunların yanında alkolün getirdiği en önemli şey ise samimiyettir alkol alan insan olağanının dışında samimileşir, söylemeye çekindiği sözleri söylemeyi seçer, sakladığı duygularını açığa vurur :D ki düğün dernek benzeri aktivitelerde alkolün oynadığı rol de yadsınamaz hiç olmayacak bir kişi halaya kalkıyorsa bilinki alkollüdür :D

Tabiki alkol almak da insanlara sorumluluk yükler: Alkol almasını bilen insan içer içer içer ve ben yatıyorum iyi geceler deyip yatar. Alkol almasını bilen insan sınırlarını bilir ne zaman ne içeceğini ne zaman içememesi gerektiğini (alkollü araç kullanmamak gibi) iyi bilir.Yine alkol alan insanın bir diğer sorumluluğu da çevreye verebileceği rahatsızlığı minimuma indirmektir gerekirse gazeteye sarar öyle içer :)
Her sürücü, arabasının kıçınada en az kendininki kadar sahip çıkmalıdır...
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=24775.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #23 : Şubat 09, 2011, 18:27:05 »
Hakkı Abi, biz baya az tüketiyoruz ama %70i alkol sebepli kaza yapıyoruz.
Demekki bir tayfa, içmeyenlerin yerine de içip, kaza yapmaya en elverişli hale geliyor :D.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Şubat 09, 2011, 18:40:44 »
Biz içmeden de sarhoş olabilen bir milletiz Vedat Hocam :D Bu arada % 70 abartı bir rakam değil mi  :wacko:
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Şubat 09, 2011, 20:11:52 »
  Medyada da soumluluk olması lazım. Kaza yapan araç içinde görünen bir kaç içki şişesi o aracı kullananın da alkollü olduğu anlamına gelmez!. Hakkı'nın da söylediği gibi istatistik aslında yalan söylemez, istatistikçiler söyler. Yani araştırmayı doğru yapmak ve yorumlamak lazım.
 Hem arkadaşlar, böyle derin konular burada konuşulmaz, birgün masayı donatalım, derin derin konuşur, iyi bir sonuca varırız. :):):)

Alkollü araç kullanmayınız, mümkünse araç kullanırken hiç alkol almayınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 164 kere teşekkür etti
  • 115 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Şubat 09, 2011, 21:24:45 »
Alkol, insanın gerçek kişiliğini ortaya çıkarır. Türk milletin geneli, az miktarda alkol da alsa, hemen hırçınlaşır, aslan kesilir, her yere saldırır, sataşacak yer arar.
Bunlar barbarların karakter özelliğidir? Bize yakıştırılan barbarlaraın...!

Arkadaşlar, bir kaç Avrupa ülkesinde bulundum. Ama aşağıdakilerin hiç birine rastlamadım:

İçki içip polise kafa tutan ve tutuklanan.
İçki içip en yakın dostları ile kavga eden.
İçki içip başkasına saygısızlık yapan.
İçkisiz haldeyken karşı cinsten varlıklara bakışlar ile rahatsız eden, alkol aldıktan sonra karşı cinsteki varlıklara sarkıntılık eden.
v.b.....v.b.

İnanın içki suçlu değil, suçlu olan insanın kendisi. Karakterimiz zayıf olduğu için bunu itiraf edemiyoruz.....
Yüksek miktarlarda ve ya düzensiz tüketildiğinde gerçketen alkol zararlıdır. Bunun farkına varamayıp, uygunsuz zamanda ve ya yanında uygun gıda olmadan türk milletimiz alkola alıyor ve sapıtıyor. Sonunda suçu her zamanki gibi başka yerde ararız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '14
« Yanıtla #27 : Şubat 10, 2011, 02:46:06 »
Adabınla içtikten sonra birşey olmaz :) Ama şuda var artık yaşım 23 yanı ergenlkten çıkıp olgunluğa giriş yaptığımı umuyorum.Gençken alkol alıp çeşitli olaylar yaptım araç sürdüm, kaza yaptım v.b şeyler şimdi düşünüyorumda bugünkü aklım olsa hayatta yapmam :) alkol alıcanaksa ya ayarında alınacak ayarı kaçtıysa o iş içinde otonomobil olmıyacak hadı kendınızı düşünmüyorsunuz dıyelım aracınızdakılerın yada diğer sürücülerin,yayaların ne suçu vebali var.Meslegım büfecelik geceleri dünya kadar sarhoş görüyorum.Alkol yüzünden evi barkı dağılmış.Mal varlığını kaybetmış insanlar tanıyorum.Bu şahıslar kendıleri edip bulmuş insanlar.Bir insan kendı ayarını bılmelı ayarında herşeyi yapmalı.Yani abartmadıkça alkol düşman değildir,Ama dostta olmamalı tabıki

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Şubat 10, 2011, 03:23:52 »
Berkcan kardeşimiz çok güzel açıklamış, bize laf bırakmamış, sağolsun. Bence bu konuda örnek bir genç yetişmiş, kendisini yetiştiren ailesine de teşekkür etmeliyiz.

Alkol bir kültür meselesidir. Yasaklamakla sorun çözülmez. Yasakladıkça alkol almak yasak bir şey haline geldikçe bunun adabının öğrenilmesi yerine gizli saklı, suçluluk duyguları eşliğinde yapılınca gazetelerin 3. sayfalarındaki haberleri çook görürüz. Alkolün adabını henüz ailesinde öğrenmiş, yasak, ayıp diye bilmek yerine düzgün içilmesi nasıl olur öğrenmiş kişiler alkol yüzünden başkalarına da kendilerine de zarar vermez. Ama alkolün yasak olduğu bir kültürde yetişen insanlar bunu bir kural çiğnemek olarak görmeye başlayınca ardından diğer kuralları çiğnemek gelir, bir de alkolun insandaki sosyal sınırlamaları kaldırma etkisi varken insanın içinde kötülük varsa bu açığa çıkar.

Alkol kötü değildir, alkol sadece bir maddedir. İnsanların bazıları iyi bazıları kötüdür, iyi insan alkol alınca neşelenir ve neşelendirir, kimseye bir zarar vermez, kötü insan alkol alınca içindeki kötülük dışa vurur, kendine de başkalarına da zararlı olur.
All I ask is a tall ship and a star to steer her by...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Şubat 10, 2011, 10:43:08 »
Peki adabıyla kullanılırsa uyuşturucu da kullanılabilir mi? Ya da teknik olarak alkol de bir uyuşturucu değil midir?
Neşe bakımından alkolü aşan birçok madde var. (Bazıları da aşamaz)
Yanlış anlamayın ben yasaklara tümden karşıyım fakat narkotiklerin alkol, sigara ve uyuşturucu olarak ayrılması (aslında çay ve kahveyi de bunlara ekleyebiliriz) tamamen tarihsel nedenlerden kaynaklanan yapay birşeydir. Ve geçmişi uzun olan maddelere karşı kamunun tolerans göstermesi gibi bir durum var. (Şarap ve bira eski mezopotamya'ya dayanır)
Çay ve kahve gibi hafif uyarıcıların odaklanmayı arttırıcı etkileri ve kabul edilebilir yan etkileri var tamam. Fakat alkol için nadir durumlar hariç böyle bir yorum yapmak zor. Yani bunun bir faydası yok. Bağımlılık yapıyor ve temelde "zevk için insanın bir kimyasal kullanarak kendi beynini etkisiz hale getirmesi" durumu söz konusu olduğu için ben prensip olarak (besinlerde doğal olarak bulunan doz hariç) alkol kullanmam ve diğer uyuşturucular ile arasında bir fark göremiyorum.
Ama yasaklanmalı mı?
Hayır.
İsabetle altı çizildiği gibi, madem silah serbest :) Alkol neden sınırlandırılsın ki?
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #30 : Şubat 10, 2011, 10:57:41 »
konu başlığımda ve ilk yazılara dikkat ederseniz orada espili bir yaklaşım ile aslında alkol ve alkol gibi maddelerin ilk kullanım amaçlarına bakılırsa şimdikinden çok faklı olduğunu görürüz.Mesela alkol aslında çok güzel bir dezafektan maddedir.yaraların temizlenmesinde halen kullanılyor.
Eski dönemlerde hatta şimdilerde bazı yerlerde alkol geçici uyuşmalar için kullanılmakta...
Keyif verici madde olarak ise oldukça fazla ve alkol denince sadece keyif verici kısmı geliyor akla.Dünyada alkolün dozajlı olmak (sınırlı) alınması ve geçici olması şartı ile alınmasında tedavi edici özelliği bile vardır...
Alkol soğuk havalarda araçlar için faydalı olurken insanda ise yalancı bir ısı hissi verir ve eger abrtılırsa donmalara sebep olur.Avcılar hafif çakır keyif olma sebebleri genelde budur.Tabi her avcı değil....
Gecede yatmadan önce 1 duble viski iyi gelir mesela:))))))
Kesinlikle herkesin hemfikir olduğu konu ASLA İÇKİLİ İKEN ARAÇ KULLANMAYINIZ gerekirse bir arkadaşınızı çağırın yada taksiye binin ama asla o şekilde araç kullanmayınız....
Not Bir kilo elma yer ve alkolmetreye üflerseniz 55 promil alkol almışsınız gibi bir deger verir.Çok elma yeymeyiniz zira ayvayı yersiniz....
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Şubat 10, 2011, 12:00:19 »
alkolsüz yaşayamam diyenlere de alkol alanlardan nefret edenlere de çok kızıyorum... alkol işte len ne kasıyoruz, içen içeer içmeyen içmez.. alkole saldırıyorsun, alkol alanlardan nefret ediyorsun vs diye cennetlik olacaksın, 2 tek atıyorsun diye cehennemden kurtulamayacaksın diye bir şey de yok.. o zaman??? hadi içelim güzelleşelim
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #32 : Şubat 10, 2011, 12:01:32 »
  Uyuşturucularıda katagorize etmek gerekir. Çok farklı tipte olanları mevcuttur. Diğer yandan bağımlılık da (bazı tip uyuşturucular dışında) bir kaç değişik şekilde olur, kimyasal, psikolojik ve fiziksel gibi.
 Alkol gerçekten güzel de olabilir iyi bir elde, iyi bir ortamda, kafi miktarda. Çok kötü de olabilir, uygun olmayan bir psikolojiye sahip, tabiri caiz ise lavabo misali ağızda. Ben böyle düşünüyorum. İçmesini bilmek çok önemli bence, yoksa külfetini başkaları çekiyorsa hiç yaklaşılmasın. Ben ise acayip keyifli, neşeli olurum. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #33 : Şubat 10, 2011, 12:06:17 »
Alkollü iken araç kullananın ehliyetini ömür boyu elinden almalı bence..
Bir de kaza yapıp birisini sakatlarsa,ya da ölümüne yol açarsa ömür boyu hapis ve tüm mal varlığını sakatladığı ya da öldürdüğü kişnin ailesine iade..Kanun dediğin böyle olmalı!
Benim Hocam Toyota gibi adam!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Şubat 10, 2011, 12:12:52 »
ha.cı abi ne yaptın ya :D  vur dedik öldürdün :D
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #35 : Şubat 10, 2011, 12:14:01 »
Benim adalet anlayışım bu..:)
Benim Hocam Toyota gibi adam!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Şubat 10, 2011, 12:15:15 »
Türkay sen kocaeliye gel rakı balık benden  :alkis: :alkis: Hem rakı içenler öldü de su içen ölmedi mi ? (galiba i.tatalıses söylüyordu )

Bir gün iki kafadar şehrin kenarı olduğu,yeşillik olduğu ve sessiz olduğu için mezarlıga yakın bir agacın altın içiyorlarmış.
derken mezarlığa doğru bir hareketlenme olmuş.Aralarında konuşmaya başlamışlar
---Hey gidi dünya hey kimbilir neden öldü mevta (ölü,rahmetli)
---Dur ya ben koşup bir sorayım demiş ve fırlamış yerinden
usulca birine yanaşmış ve yanında yürüken sormuş
---Allah rahmet eylesin!Neden rahmetli oldu acaba ?
Ya sorma çok iyi adamdı ama çok içerdi.Gerçi kimseye bir zararı yoktu ailesinide severdi.Hani muhtaç olmadılar kimseye ama içerdi rahmetli... demiş
              ---Allah rahmet eylesin
ve dönmüş arkadaşının yanına anlatmış olanları.Şişelere şöyle bir bakıp itmişler bir kenara ve dalmışlar düşüncelere
derken aradan yarım saat filan geçmiş.Yeni bir cenaze belirmiş mezarlıga doğru gelen.
Bu defa digeri fırlamış ben gidip öğreneceğim diye ve gitmiş
----Allah rahmet eylesin neden gitti mevta?
---Valla Allah için sağlam adamdı içkisi yoktu sigarası yoktu.Aileside çok iyi idi.Yazık oldu daha 56 yaşında idi....

Bizim kafadarlar gelmiş bir araya ve sormuş digeri
---eeee ne oldu dostum orada
----ya sorma içen ile içmeyen arasında yarım saat fark ediyormuş....boşver hadi şerefe içelim güzelleşelim......
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Şubat 10, 2011, 12:17:21 »
Offf harikaydıı buu :rofl: :alkis:
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #38 : Şubat 10, 2011, 14:18:09 »
Toplumsal açıdan, içmesini bilen insana serbestiyet, bilmeyene yasaklama getirmek mümkünse bence bunu yapmalı.

Alkollü içki içmek, islam dininde haram kılınmış.
Allah(cc) alkollü içecek yüzünden çıkan bir tatsızlık sonucu, alkollü içecekleri vahiy yolu ile Kur'an-ı Kerim'de yasaklamış.
Alkol içen bir müslüman, bunun günah olduğunu biliyorsa ve yapmaya devam ediyorsa, günahkar olur. Dinden çıkmaz.
Alkolün haram olmadığını iddia eden bir Müslüman, kur'an'ın dolayısı ile Allah(cc) hükümlerini inkar etmiş olacağı için, o müslümanın akıbetini ancak Allah(cc) bilir.
Aşağıda içki ile ilgili ayetleri siz değerli forumdaşlarımla paylaşmak istiyorum.
1- “Hurma ağaçlarının meyvesinden ve üzümlerden hem bir içki yapıyor, hem de güzel rızk ediniyorsunuz. Bunda aklı eren kavim için elbette ibret vardır.” (Nahl Sûresi, 67)
2- “Sana içkiyi ve kumarı soruyorlar. De ki: Onlarda hem günah, hem insanlar için faydalar vardır. Günahları ise faydalarından daha büyüktür.” (Bakara Sûresi, 219)
3- “Ey iman edenler! Siz sarhoşken, ne söyleyeceğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın.” (Nisa Sûresi, 43)
4 -“Ey iman edenler! İçki, kumar, tapmaya mahsus dikili taşlar, fal okları ancak şeytanın amelinden birer murdardır. Onun için bunlardan kaçının ki, murada eresiniz.” (Maide Sûresi, 90)
5- “Şeytan, içkide ve kumarda aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık siz hepiniz vazgeçtiniz değil mi?” (Maide Sûresi, 91)

Çok sevdiğim bir arkadaşım içki içince inanın sağlığı ve çevresindeki insanlarla ilişkileri açısından çok üzülüyorum.
Allah, hepimize mutlu, huzurlu, uzun bir yaşam nasib etsin. Emanetini teslim edeceğimiz zaman, yüz akımızla gitmeyi nasib etsin.
:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: AB+
  • 49 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #39 : Şubat 10, 2011, 15:04:47 »
ben şahsi olarak araç kullanmıyorum ancak içene de sadece şu açıdan karışma hakkımın olduğunu düşünüyorum..içtikten sonra cesaret geliyor diye huzursuzluk çıkaracak kadar dayılanıyorsa,ne söylediğini bilmeyip abuk subuk konuşup idare etmek zorunda bırakıyorsa,yanınızda ki bayana kafa hoş diye sarkmaya başlıyorsa karışırım.elbet ki serbest içmek isterse içer ama onun kafası hoş diye etrafındaki insanları kafasını attırmamalı..

alkollü araç kullanan kişi için de şu yorumu yapmak isterim..eğer kaza da geçirir ve ölürse intihar etmiş sayılır yok kaza yüzünden birini öldürürse katil olur...
yeni auris 1,6 advance multidrive s