0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Selam. Öncelikle sana maddeler halinde tavsiyede bulunmaya çalışıyım.1- Yeni jantın eskisinden ağır olmamalı, hatta daha hafif olmalı.2- Yeni jantta kullanmayı düşündüğün lastiklerin çevresinin uzunluğu eskisinden fazla olmamalı. Eğer çok geniş tabanlı bir lastik kulanmayı düşünüyorsan(bunu tavsiye etmem. çünkü hem yakıt tüketimin artar, hem performansın düşer, ayrıca her nekadar kuru ve temiz zeminde yol tutuşun artarsa da ıslak ve kaygan zeminlerde belirgin olarak yol tutuşun zayıflar.) bir miktar daha az çevre uzunluğuna sahip lastik seçmelisin.3- Jantta kullanacağın yeni lastikle gerek manevralarda, gerekse araç yüklü iken sürtme olmayacağından emin olmalısın. 4- Jant alırken desende önemlidir. Her nekadar kimi jantlar görsel olarak güzelde olsa özellikle fren disklerini dıştan gelecek yağmur toz vb. etmenlere karşı korumasız hale sokarlar.(Murat arkadaşımızında dediği gibi sadece Jantın çapı değil aynı zamanda Jant genişliği, Jant göbek derinliği gibi ölçülerede bakmalısın.)[/quote][quote=Hakan Öztürk]Selam. Öncelikle sana maddeler halinde tavsiyede bulunmaya çalışıyım.1- Yeni jantın eskisinden ağır olmamalı, hatta daha hafif olmalı.2- Yeni jantta kullanmayı düşündüğün lastiklerin çevresinin uzunluğu eskisinden fazla olmamalı. Eğer çok geniş tabanlı bir lastik kulanmayı düşünüyorsan(bunu tavsiye etmem. çünkü hem yakıt tüketimin artar, hem performansın düşer, ayrıca her nekadar kuru ve temiz zeminde yol tutuşun artarsa da ıslak ve kaygan zeminlerde belirgin olarak yol tutuşun zayıflar.) bir miktar daha az çevre uzunluğuna sahip lastik seçmelisin.3- Jantta kullanacağın yeni lastikle gerek manevralarda, gerekse araç yüklü iken sürtme olmayacağından emin olmalısın. 4- Jant alırken desende önemlidir. Her nekadar kimi jantlar görsel olarak güzelde olsa özellikle fren disklerini dıştan gelecek yağmur toz vb. etmenlere karşı korumasız hale sokarlar.(Murat arkadaşımızında dediği gibi sadece Jantın çapı değil aynı zamanda Jant genişliği, Jant göbek derinliği gibi ölçülerede bakmalısın.)[/quote]anladım abim zaten bende hafifi bi jant düşünüyorum 16 inc olarak en uygunu hangisi ise onu alıcam zaten senin sölediğin kriterlere dikkat ederek tabii ki de (biz toyotacılar çok pinpirik insanlarız galiba kime danışsam orjinali bozma falan diyolar kimse toyotasına kıyamıyo demek ki )[quote=Bülent Öztürk]99 tERRANIN orjinal ebatları 175 * 65* 14R dir sana tavsiyem 185* 60 * 15R Yani 15 inç jant takmandır 16 inç jant yayları kısaltmazsan çok çok kötü (sırıtır) durur Jant ta tavsiye edebilirim KORMETAL'İN Tornado adli modeli bizim arabalara çok yakışıyor . [/quote]abi sence 15 inc çok ufak durmicak mı öle olucak olsa orjinalini hiç bozmam daha iyi benim amacım araca biraz daha sert spor bi hava vermek aslında (bu arada nerde oturuyosunuz isim hiç yabancı gelmedi bana)[quote=Alper Sinav]22 inç almıyorsun ki, söylenenler palavra. O dediklerini hissedebileceğini zannetmiyorum 2 inç artış ile.Ben olsam alırdım.[/quote]alper abi sen benim kafadansın
valla benimki 175/70R15 orjinali, alsam 195/50R15 alırdım[/quote]alper kardeş yanlışın olmasın seninki 175/70/13 tür
Ben sana şunuda belirtiyim. Eğer orj. lastik ebatların 175/65/14 ise bunun çevresi 183,19cm dir. Sen taban genişliğini arttırarak zaten aracının ilk hızlanma performansını düşüreceksin, bu sebeple bunu nisbeten bertaraf etmek için lastik çevresinin uzunluğunu azaltmalısın. Oysa 195/50/16 ölçüsünün çevresi 188,94cm dir ve buda yaklaşık 5,7cm artışı gösteriri. Hem lastik taban genişliğin artacağından 1(kuru ve temiz zeminde nekadar daha iyi yol tutuş ve frenaj performansı sağlasada kaygan zeminlerde (aynı tipte lastik için) daha emniyetsiz bir sürüş olacaktı) 2(hızlanırken daha fazla gaza basma gereği duyacaksın ve buda benzin sarfiyatını arttıracak)hemde çecresi genişleğeceğinden aracının performansı belirgin şekilde azalacaktır. Belki liseden hatırlarsın makara problemlerinde yol ve güç denklemi bunu daha somut bir şekilde açıklar. Bu arada 175/65/14 ebatla hız kadranında gördüğün 100km/sa. değerini esas kabul edersek 195/50/16 ebatla kadranda yine 100km/sa değerini gördüğünde gerçek hızın 103,1km/sa olacaktır. Yine 2inch 5cm den fazla bir değeri ifade eder ve bu hiçde azımsanacak bir değer değildir. Lastik ölçüleri hem aracın motor tork/güç eğrisi ile, hemde araç ağırlığı ile (daha başka değişkenlerde vardır.)ilişki içindedir. Kaliteli ve amaca uygun bir lastik ve jant ile performansına katkı sağlayabilirsin ancak esas olan doğru ölçüyü bulmandır. Taban genişliğinide arttıracağına göre çevre ölçüsünü az bir miktar küçültmen dengeyi sağlayacaktır. Şunuda söyliyim, bazı ülkelerde her araca takabileceğin lastik/jant ölçülerinin alt ve üst sınırları belli güvenlik limitleri konarak belirlenmiştir. Eh bununda sebebi belli. Kolay gelsin.[/quote]abim döktürmüş teşekkür ederim