araç giderken rüzgara maruz kalıyor sanırım ondan da ısınmıyor olabilir
dikkat edersen far içindeki çanaklar seramiktir. birde ampuller kaynar su kadar ısınsa "100C" ampul duya yapışıp kalır gibi geliyor bana.
PLASTİKLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Plastikler, normal sıcaklıkta genellikle katı halde bulunan, basınç ve ısı kullanılarak mekanik yöntemlerle şekillendirilebilen veya kalıplanabilen organik polimerik maddelerdir.
Plastikler genel anlamda iki sınıfa ayrılırlar. Bunlar,
1. Termoplastikler
2. Termosetlerdir.
Termoplastikler; ısı ve basınç uygulandığında plastik özelliklerini kaybetmeyip koruyan plastikler olup, ısı ve basınç uygulayarak, defalarca şekillendirilebilirler. Bu özellik bir mumun eritilip, kalıplandıktan sonra soğutulup başka bir şekilde soğumasında olduğu gibidir. Termoplastiklerin kullanılma süreleri, malzemenin yorgunluğuna bağlıdır ve kendi ağırlıkları altında 54°C ile 120°C arasında, bazen de yapılarına bağlı olarak 260-270°Cye varan sıcaklıklarda bozunurlar. Bu nedenle termoplastiği işleme sırasında sıcaklık iyi kontrol edilmelidir.
Genellikle plastik olarak bilinen termoplastikler, çok geniş bir yelpazede üretim yapan petrokimya sektörünün nihai ürün gruplarından birisidir. Termoplastikler üretim teknolojisi ve kullanım alanlarına göre mühendislik plastikleri ve genel amaçlı plastikler olarak iki grupta toplanabilir. Ülkemizde üretimi yapılmayan Polikarbonat (PC), Akrilonitril Bütadien Stiren (ABS), Polifenil Oksit (PPO) gibi mühendislik plastikleri mekanik ve ısı özellikleri nedeniyle metallerin yerine kullanılabilmektedir.
Termosetler ise; bir kere ısı ve basınç altında şekillendirildikten sonra tekrar şekillendirilemeyen plastiklerdir. Ancak bir defa işlenebilirler, çünkü şekillendirme işlemi sırasında kimyasal değişim ile şebeke yapısına dönüşürler ve plastik özelliğini yitirerek sert bir madde haline gelirler. Bu sert madde torna, freze gibi makinelerde işlenebilir.
Termosetlerin piyasada pek çok türleri vardır. Kendilerine özgü özelliklerinden dolayı termoset plastikler tek başlarına kullanılamayıp, termoplastikler gibi diğer katkı maddeleri ile karıştırılarak kullanılırlar. Termosetler yapılarına göre 60°C ile 150°C arasında, bazı termosetler ise 230°C sıcaklığa kadar kararlıdırlar. Daha yüksek sıcaklıklarda bozunurlar.
Plastiklerin hafif oluşları, kolay işlenebilirliği, korozyona karşı dayanıklılığı, iyi elektrik ve ısı yalıtkanlığı gibi özellikleri nedeni ile; makine, uçak, elektrik/elektronik endüstrileri gibi bir çok endüstri dalında büyük miktarlarda kullanılırlar. Ancak plastikler metalik ve diğer mühendislik malzemelerine göre farklı özelliklere sahiptirler. Plastiği oluşturan polimerlerin molekül ağırlığı, yapısı, çapraz-bağlanma derecesi ve iskeletin içerdiği fonksiyonel gruplar, plastiği fiziksel ve kimyasal özelliklerini etkiler.[alıntıdır]
Far malzemesinin hangi bileşenler katılarak yapıldığını bilmiyorum ve malzeme müh. olarak ısıya dayanıklı plastiklerin max. 240 c dereceye kadar dayandıklarını biliyorum.Polimerik malzemelerin mükemmel olmasına karşın tek dez avantajları ısıyı gördüğü zaman şekil kaybına uğramaları seninde dediğin gibi rüzgar soğutuyor ve ampulün ürettiği ısıya ilk olarak seramik kısım maruz kalıyor ama bu demek değil ki farın kendisi ısınmıyor.1 saatlik bir yolculuktan sonra farın camına elini bi yapıştır anlarsın.Tabiki de 100 c de değil ben 100 c derece üretiyor demedin sen kendin 100 c de üretir düşüncesine kapılmışsın.
Benim önerdiğim işlem değilde internette kendin biraz araştırsan bu işlemi 200 c de fırına farın altına refrakter olarak fırına temas etmemesi için bi parça koyup 5dk-10 dk da bu işlemi yapanların ne kadar çok olduğunu görürsün.Burda ne yazıyorsam kendim uygulayıp sonra yazıyorum boş boş konuşmuyorum yani.
Ayrıca senin düşüncene nazaran yola çıkarsak 100 c de kaynayan suya farın silikonlu kısmını batırdığımızda yine silikonun kalitesine göre 2-3 dk gibi bi zamanda yumuşayarak alıyorsun sence plastiğin ısısı 2 dk da 100 c mi oluyordur ve fara zarar verebilir mi?
Ayrıca far rüzgarla ister soğusun ister soğumasın ben çok araba gördüm farını açık bırakıp sabaha kadar yanan.Bu da polimer malzemesinin hangi malzemeler katılarak yapılmasından kaynaklanıyor.Yani fara yüksek ısıya dayanıklı mpolimer malzemeden üretildiği anlamına geliyor.
Oktay teşekkür ederim insanın düşünmesini sağlıyor bende senin gibi bir işi yapmadan önce aynen yapmak yerine sebeblerini ve oluşabilecek sorunları araştırıp %80-%90 kesin en garanti yolları düşünüp öle yapıyorum.Tabi bazı şeyler tecrübe ile oluyor.
Ayrıca silikon, silikona göre değişiyor yine 40-60 c derecede eriyebilen bir malzeme far plastiğine nazaran ısıya daha dayanıksız.