Gönderen Konu: Patinaj Kontrol Sistemi  (Okunma sayısı 1448 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • 1 kere teşekkür edildi
Patinaj Kontrol Sistemi
« : Ocak 05, 2008, 13:53:05 »
Merhaba,

Otomatik vites araçlarda buzlu zeminde patinaj risklerinin fazla olduğunu duyardım. Ne kadar doğrı veya yanlış pek bir şey diyemiyorum ancak birtakım sorularım olacak.

Aracım şu an 41.000 KM'de. Üzerinde ilk alınan lastikleri var. Evden işe işten eve gitmek amaçlı düzgün asfalt yolda kullanılan lastikler. Bilmiyorum ne kadar eskimiş olabilirler.

Hafif buzlu ve çok hafif meyilli zeminde kalkarken ciddi patinaj sorunları yaşıyorum. D,2,L ve tüm bunların O/D off konumlarında da çok doyurucu sonuçlar alamadım. Kalkışlarda çok hafif gaz versem de ön tekerlekler mutlaka patinaj yapıyor ve oldukça zorlanıyorum.

Sizce bu sorunu çözmenin tek yolu kar lastiği almak mıdır? Kullanım kitapçığını defalarca gözden geçirmeme rağmen tatmin edici bir bilgi alamadım. Kitapçığın bazı sayfalarında Patinaj Kontrol Sistemi ile ilgili bilgiler var. Ancak aracın hiçbir yerinde o bilgilerde anlatılan hiçbir gösterge veya bu özelliği devreye sokan/çıkaran bir anahtar yok. Belki de farklı bir model için anlatılan sayfalarda yazıyordu.

Otomatik vites ve buzlu zeminde kalkış/sürüş ile ilgili tecrübelerinizi ve tavsiyelerinizi paylaşabilirseniz çok memnun olurum.

Şimdiden teşekkür ederim.

Hayırlı sürüşler,
Kayhan

Toyota Club Türkiye

Patinaj Kontrol Sistemi
« : Ocak 05, 2008, 13:53:05 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 3 kere teşekkür edildi
Patinaj Kontrol Sistemi
« Yanıtla #1 : Ocak 05, 2008, 13:57:17 »
2006 korollalarda bu tarz bir sistem yok.
Sadece abs ve elekrtonik fren dağılımı var.
Yeni corollalarda da sadece vsc yazan modellerde var yani 43bin ytl den başlıyor.
Saygılar, Yaman.
2010 Captiva  Beyaz 2.0 CDTI Auto
Daha eski: Corsa, Corolla, Mini cooper, Twingo, Uno, Justy

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
Patinaj Kontrol Sistemi
« Yanıtla #2 : Ocak 05, 2008, 16:37:35 »
Karda veya buzda traction control denen olay pek işe yaramıyor doğrusu. Benim Vectra'da var, ve kar yağınca kapatmak zorunda kalıyorum, çünkü tek yaptığı patinaj bitene kadar gazı kesmek. Bu da genelde rölanti civarında olduğundan stop etmeye bile yol açabiliyor. (araç düz vites bu arada)

Yine opellerin otomatiklerinde kış modu vardı diye hatırlıyorum. Bu moda alınca aracı 3. viteste kaldırıyordu ve dolayısıyla düşük tork yüzünden patinajı azaltıyordu.

Ancak sizin durumunuzda kış lastiği kullanıp yavaş gaz vermekten başka yapabileceğiniz birşey yok. Patinaja düştüğünde biraz gazı azaltırsanız araç 2. vitese geçecektir, o zaman belki patinajdan kurtulabilir.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
Patinaj Kontrol Sistemi
« Yanıtla #3 : Ocak 05, 2008, 20:26:05 »
aracınızda öyle bi sistem yok.yeni corollalarda var sadece.aracınız 41.000 km de demişsiniz.bu zamana kadar lastikleri değiştirmediyseniz haliye eskimiş ve özelliğini kaybetmiştir.tek yapacağınız 4 tane kış lastiği almaktır.ve de aracı kaldırırken cok yavaş basmak gerekir gaza.ki zaten aracınz otomatik.kalkışlarda cok yardımcı olur.
2010 toyota avensis 1.6 elegant

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • 1 kere teşekkür edildi
Patinaj Kontrol Sistemi
« Yanıtla #4 : Ocak 06, 2008, 11:19:15 »
Hızlı ve net cevaplar için teşekkür ederim. Sanırım kış lastiği ile sorun çözülecek gibi görünüyor.

Tekrar teşekkürler,
Kayhan