Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
Aktivasyon eposta
nız mı yok?
Şubat 05, 2026, 09:44:02
Emniyet kemeri hayat kurtarır!
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Toyota Club Türkiye
»
Sorunlar & Çözümler
»
Genel
»
Konu:
Yakit Tasarruf Sistemleri(Çip, Intercooler, turbo ve supercharger)
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Gönderen
Konu: Yakit Tasarruf Sistemleri(Çip, Intercooler, turbo ve supercharger) (Okunma sayısı 3222 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
(Gizli Üye)
Aktif Toyotacı
Araç: Corolla
Kan Grubu: A+
«
:
Ocak 29, 2011, 18:59:01 »
Merhabalar, benzinli ve dizel araclar icin uretilmis olan, motorun biryerlerine basitce monte edilen çip ayarlarinda degisiklik yapan ve %20 yakit tasarrufu, %25 civarinda da tork ve beygir gucu artisi saglayan aletler var.. Bunun yaninda motorun hava benzin karisim degerlerini surekli optimize etmeyi amaclayan intercooler yada supercharger ibarelerinin bulundugu cihazlar var.. Bunlar gercekten ise yararlar mi? Fayda saglarken bir yandan da motora yada diger aksamlara zarar verir mi?? Fiyatlari 50 TL den 500 TL'ye kadar degisiyor.. Bilgisi olan yada kullanan arkadaslarin yorumlarini bekliyorum..
Veteriner Hekim Gökhan YELALDI
Toyota Club Türkiye
«
:
Ocak 29, 2011, 18:59:01 »
(Gizli Üye)
Aktif Toyotacı
Ynt: Yakit Tasarruf Sistemleri(Çip, Intercooler, turbo ve supercharger)
«
Yanıtla #1 :
Ocak 29, 2011, 19:02:31 »
Ayrica, normal bujilerden daha fazla atesleme gucune sahip superbujiler(bu ismi kendim uydurdum:p) de yakiş ve performansi etkilerken aracta ne gibi olumsuz etkiler olustururlar??
Veteriner Hekim Gökhan YELALDI
(Gizli Üye)
Efsane Toyotacı
Kilometre: 257500
Model Yılı: '01
395 kere teşekkür etti
376 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #2 :
Ocak 29, 2011, 19:18:03 »
Türkay abi bana tavsiye etmişti ultrasonic buji diye hem ekonomi hemde tepkisi değişiyo demişti...
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp
BENZİNLİYDİ
Artık Prins Technomaxlı
Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach
(Gizli Üye)
Site Yöneticisi
Deus ex machina
Araç: Başka Marka
Model Yılı: -
2908 kere teşekkür etti
3274 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #3 :
Ocak 29, 2011, 19:38:37 »
Buji ile başlayayım. Bujide kalite önemlidir bunun yanında, bujinin araca uygunluğuda (tırnak aralığı, ısıl değer vs.) de önemlidir. Bujinin iyi bir ateşleme yapması istenir ancak bu silindir iç dizaynına göre araçtan araca farklılık gösterir. Büyük kıvılcım her zaman daha iyi yanma ve performans değildir. Ancak kimi araçlar için özel olarak üretilmiş ve silindir yapısına uygun performans bujiler de vardır. Bunların yanında radyo dalgalarından etkilenmeyen ya da normalden çok daha uzun ömürlü bujiler de mevcuttur. Bence öncelikle bakmanız gereken nokta bujinin aracınıza uygun olup olmadığıdır.
Ben chip tunnig ya da ara işlemci (chip olmayan araçlarda ara işlemci modülü gerekmektedir tunning için ve artık hemen her japon araç chipsizdir) için en başta yetkili modifiye firmalarının ürünlerini tercih ederim. Toyota için TTE bunların başlıcalarındandır. Sitesinde ürünleri görebilirsiniz.
Ecu programlama (fabrika ayarlarının dışında) belli miktarda performans artışı sağlayabilir ve bu aracın motor üretim töleransları dahilinde olur. Burada kazanılacak artı güç ve tork motor üretim töleranslarına ve uygulanan programa göre belirlenir. Bu artış kimi motor devir bantlarında yakıt tüketiminde az da olsa avantaj da sağlayabilir ancak bu aracın kilosu ve motor özelliklerine göre değişir. Diğer yandan böyle bir uygulamada ilk önce dikkat edilecek şeyler; aracın bakımları ve kesinlikle kaliteli yakıt kullanımıdır. Aksi halde motor ömründe ciddi kısalmalar yaşanabilir. Zaten aracın fabrika üretim değerlerinde bırakılan töleranslar işte bu olumsuzlklar düşünülerek oluşturulur. Tüm bunların dışında modifiye sadece motor performansına yönelik olmamalıdır, motor performans artışı yapılıyorsa kesinlikle aracın yol tutuş ve frenleride iyileştirilmelidir sağlıklı bir uygulamadan bahsetmek istiyorsak.
Bazı Faydalı Başlıklar;
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=20088.0
ve
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=67161.msg911844#msg911844
https://hakanrailways.blogspot.com
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Toyota Club Türkiye
»
Sorunlar & Çözümler
»
Genel
»
Konu: