Gönderen Konu: yag bozulurmu?  (Okunma sayısı 33857 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 2 kere teşekkür edildi
yag bozulurmu?
« : Ocak 15, 2011, 17:19:16 »
Hava ıle temas halındekı motor yagı bozulurmu?
Bozulursa hangı cıns yag hangı surede bozulur?
Hanı servısler km dolmasa bıle sene sonunda bakım yapılacak der ya..
Varmı fıkrı olan?
Pruva Neta

Toyota Club Türkiye

yag bozulurmu?
« : Ocak 15, 2011, 17:19:16 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 10 kere teşekkür edildi
Ynt: yag bozulurmu?
« Yanıtla #1 : Ocak 15, 2011, 17:49:44 »
Hava ile temas etmesine gerek yok, kapalı ambalajdaki yağ dahi bozuluyor.

Fi tarihinde 1 yıldan fazla bir zamandır evimin kapalı, güneş gören arka balkonunda beklemiş bir galon Petrol Ofisi yağını Şahin'ime koyduktan 1 ay kadar sonra egzostan duman çıktığını farkettim. Araba resmen yağ yakıyordu. Hemen ustaya gittim, 'abi yağ segmanlarını değiştiririz geçer' dedi. Fikir bana cazip gelmediği için tecrübeli abilerimle konuştum, kısaca hadi len, önce bir yağını değiştir dediler. Arabayı götürdüğüm benzincideki yağ değiştirme elemanının bana ilk sözü 'abi sen ne yağı kullanıyorsun böyle, bu yağ çorbaya dönmüş' olmuştu. Utancımı ve sevincimi anlatamam. O günden beri de asla ucuz yağ kullanmam, servisten başka yere aracımı elletmem, her 10 bin kilometrede de kuzu kuzu gider, kitap ne diyorsa yaptırırım. Değişmez kural: ne kaa ekmek, o kaa köfte!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 15, 2011, 18:23:50 »
Yanı vısıkozıtesı bozuluyor. Dogrumu?
Pruva Neta

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #3 : Ocak 15, 2011, 18:58:15 »
Bu konuda kesin fikir beyan edecek kadar bilgi sahibi değilim. Sadece tahminde bulunabilirim. Evet, viskozitesi bozuluyor olmalı, ama bunun yanı sıra yağlama (yani sürtünen iki yüzey arasında mikroskobik globüllerden meydana gelen bir katman oluşturma) özelliğinin de kaybolduğunu zannediyorum ki, bence asıl önemli olan da bu. Gerisini kimya ve/ya makine mühendisleri bilecektir artık.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #4 : Ocak 15, 2011, 22:43:32 »
o zaman soru şu; Yağın raf ömrü ne kadardır?
Corolla Comfort Ekstra(Dizel)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 15, 2011, 23:04:29 »
Kesın cevap verebılecek bır kımyager ya da kımya muhendısımız yokmu?
Mıneral yaglarda bekleme sonrası tortulasma oluyormu?
Pruva Neta

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Corolla GLİ Special
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 164000
  • Model Yılı: '98
  • 54 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 15, 2011, 23:26:44 »
Yağ Motor içerisine konulunca ısı görüp tekrar soguduktan sonra ömrü 1 yıldır. Yağın ömrü ambalajında muhafaza edildiği zaman kesin emin değilim ama 2 yıl civarında.
Toyota Corolla 1.6 GLİ Special G.Gri 1998

Ne Kadar Bilirsen Bil, Söylediklerin Karşındakinin Anlaya Bildiği Kadardır. HZ.MEVLANA

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 15, 2011, 23:33:58 »
Yagin bir raf ömrü var.

Hatirladigim kadari ile uygun ortamda 5 yila kadar idi. Ama lastiklerde uygun ortamda 11 yila kadar saklanabilir dedikleri icin pratik olarak 1 yildan eski yaglari almamak lazim.

Günes, nem görmemesi gerekir ve kapaginin kapali olmasi gerekiyor. Havayla temas ettikce okside oluyor.
Yagin Avrupa'daki ortamda arac üreticileri tarafindan önerilen degisim araligi 2 yil. Ama Türkiye'de 1 yil olarak degistirmek daha mantikli.

Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #8 : Ocak 16, 2011, 10:19:16 »
Çeşitli kaynaklarda çeşitli ifadeler var. Buradan anladığım, raf ömrünün genel olarak değil de yağ tipi bazında belirlendiği şeklinde. Özellikle büyük üreticiler, hakkında bütün bilgileri verdikleri yağların raf ömrünü söylemekte pek nazlı davranıyorlar. Ben kendi hesabıma 1 sene sınırının altında kalmayı tercih ederim (ama serviste koydukları yağı görmüyorum ki!)

Motor yağları ve vites kutusu yağlarının raf ömrü 3 senedir.
Kaynak: http://www.motoaktuel.com/blog/index.php/yag-dosyasi#ixzz1BBOrefWw

Orjinal ambalajı açılmadığı takdirde üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.
Kaynak: http://www.belginoil.com/icerik/icerik.asp?id=13
(Verilen adreste ayrıca yağ konusunda enteresan soru ve cevaplar var)

Uygun depolama sartları altında ürünlerin raf ömrü maksimum 2 yıldır.
Kaynak: http://www.alpet.com.tr/Pdftds/Turkce/PROTECTORXTR20W50.pdf

Bu arada, hazır bulmuşken:
ShellGlycoShell Antifriz raf ömrü 5 sene, kullanım ömrü asgari 3 sene.
Kaynak: www.shell.com/static/tu-tr/downloads/otomotiv_01.doc

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ocak 16, 2011, 14:10:06 »
Yagin Avrupa'daki ortamda arac üreticileri tarafindan önerilen degisim araligi 2 yil. Ama Türkiye'de 1 yil olarak degistirmek daha mantikli.

Yağ değişimi için 2 yıl süre ilginç , varsa elinizde bir iki firmanın araç  kılavuzundan alınmış yazıları eklermisiniz? Yağ üreticilerinin mesela Mobil'in sitesinden o  kadar bakmıştım ama zamana endeksli bir bilgi vermiyorlar sadece "üreticinin önerdiği aralıkta değiştirin" diye bilgi oluyor.  Şimdi Türkiyede milleti servislere sıkça uğratmak için bazı taktikler uygulanıyor , bu arada asıl gerçek bilgiye ulaşamıyoruz. Diğer taraftan bir yağ üreticisi de, bir başka rakip yazmadıkça , benim şu yağım 2 yıl ... şu kadar km dolmadıkca idare eder diye bir bilgi vermek istemez zira bu durumda az yağ satacaktır.. Fakat avrupada çevreye ve yurttaşına özenden dolayı bu tür bilgileri veriyor olabilirler. Bu nedenle o kitapçıklardan alıntılar varsa okumak yararlı olur diye düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Hilux
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 184000
  • Model Yılı: '13
  • 32 kere teşekkür etti
  • 59 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ocak 16, 2011, 14:47:12 »
Avrupa ile arada oluşan fark,bozuk yol düzeninden ötürü daha yüksek yumuşak araçlar kullanışımız gibi daha bozuk kirli havamız ve değişkenlik gösterebilen yakıt kalitemizden ötürü daha dar periyotlarda yapılan değişimlerdir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #11 : Ocak 16, 2011, 15:21:25 »
eftal Bey'in sorusuna bir yanıt bulabilir miyim diye İnternet'e baktım, karşıma çıkan ilk site'de (http://www.catherinesautorepair.com/news.html) şöyle ifadeler var:

Şipşak yağ değiştiricilerin hepsi, yağın 3 ayda veya 3000 milde değiştirilmesini öneriyor.
Böyle konularda söz sahibi olduğu anlaşılan Clark Howard adında birisi, bunun 6 ay/5000 mil olması gerektiğini iddia ediyor.
Aracınızın kullanma kılavuzunda da ortalama 7500 mil yazıyor.

Bu farklılıkların nedeni olarak da kullanma koşulları ile başlayan bir sürü parametreden bahsediliyor ki, sıradan birer vatandaş olarak bizim irdelememiz biraz zor.

Yağın bozulma nedenlerinden birisi (ve galiba en önemlisi), normalde yakıtın içinde olup da yanma sırasında açığa çıkan kükürt ve fosfor gibi maddelerin yağ ile tepkimeye girerek yapısını bozması ve/ya motorun her tarafını dolaşan yağ yüzünden metal ile bileşikler yapmaya kalkışması. Dolayısıyla, kullanılan yakıtın kalitesi, yapılan kilometre ve bu maddelerin yağ ile tepkimeye girmesi için tanınan süre, yağı etkileyen parametrelerin başında geliyor

Bizde eskiden (ben 1960'lı yıllardan itibaren hatılıyorum) yağın 3-5 bin kilometrede değiştirilmesine karşın artık 10 binlere kadar uzamış olması, gerek yağ kalitesindeki, gerekse kullanılan yakıtın kalitesindeki iyileştirmelerden kaynaklanıyor herhalde. Motor üreticilerinin bu konudaki katkısı olsa olsa yanma işleminin daha iyi meydana geldiği, aralık ve toleransların daha iyi olduğu motorlar yapmak şeklindedir. Bu arada, yağ değişim aralığı 20 bin (Ford Mondeo) ve 15 bin (Ford Focus) olan araçlar da var, kullananlar herhalde bazı değerler verecektir)

Ben çeşitli araçlarla (Volkswagen kaplumbağa, Şahin, Kartal, Lada, Skoda Favorit, Corolla, Nissan Micra) herhalde 1 milyon kilometre yol yaptım/yapılmasını denetledim, hepsinde de (VW hariç) yağ değişimini 10 bin kilometrede yaptım. Sıfır olarak elime geçen bu araçların hepsi de 100 bin kilometreyi yağ ile ilişkisi kurulabilecek hiç bir sorun çıkartmadan rahatça geçti.

Yanlış hatırlamıyorsam bir aralar (10 yıl kadar önce) Mobil yeni bir sentetik yağ çıkartmış ve bunun 20 bin kilometre ömrü olduğunu iddia etmişti. Denemedim, denemeye de niyetim yok doğrusu.

Şimdi size yukarda verdiğim linkten aldığım bir hesabı aktarayım. Değerleri bize biraz daha uygun hale getirmeye çalıştım, isteyen kendi değerlerini yerleştirerek kendi hesabını yapabilir.

150.000 Km'lik bir sürede (ortalama İstanbul sürücüsü için 8 yıl), 5.000 Km aralığına uyulması durumunda 30 yağ değişimi yapılacaktır.
Ortalama yağ (sentetik değil!) değişimi maliyetinin (4 lt) 50 (benzinli araç)-80 (dizel araç) TL olduğunu varsayarsak, toplam maliyet 1500-2400 TL olacaktır.
Aralığın 7.500 kilometreye çıkartılması (20 yağ değişimi),toplam masrafı 1000-1600 TL düzeyine düşürür.
Aralığın 10.000 kilometreye çıkartılması (15 yağ değişimi), toplam masrafı 750-1200 TL düzeyine düşürür

Benzinli ve dizel araçlarda sağlanabilecek en büyük kazanç 750-1200 TL olup, 8 yıllık döneme yayıldığı zaman ayda sırasıyla 8 ve 12,5 TL'ye denk gelmektedir. Bu maliyet, birkaç milyara rahatlıkla ulaşabilecek ciddi bir motor arızasına karşı ödenecek küçük bir sigorta primi olarak kabul edilebilir. (Çevre faktörünü de burada hesaba katmamız gerekir, fakat biz milletçe bu konuda henüz sadece ahkâm kesiyor, sıra bize geldi mi ortadan kayboluyoruz.)

Dikkat edilecek olursa, bu hesabı yaparken 5.000 ve 10.000 Km yağ değişim aralıklarını karşılaştırdık. Bu hesabı 10.000 - 15.000 Km karşılaştırmasına veya asıl soru olan kabaca "1 yıl mı, 2 yıl mı" çerçevesine oturtacak olursak, aradaki farklar çok daha azalacaktır.

Bu konu epeyce derin. Araştırdıkça da derinleşiyor, ilgimi çektiği için sizlerle paylaşmak istedim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
    • www.kayabuyukcelen.com.tr
  • Araç: Başka Toyota Modeli
  • Kan Grubu: B-
« Yanıtla #12 : Ocak 16, 2011, 15:35:33 »
yağ belli bir sürede bozulur da, servislerin dediği gibi 6 ay değildir o.

ha, yağı 10bin km de bir değiştirmek yerine 5bin kmde bir değiştirmek çok daha faydalı birşey, o ayrı bir konu.

Hava ıle temas halındekı motor yagı bozulurmu?
Bozulursa hangı cıns yag hangı surede bozulur?
Hanı servısler km dolmasa bıle sene sonunda bakım yapılacak der ya..
Varmı fıkrı olan?

abi sen jeneratör motorcusu değil miydin ya :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ocak 16, 2011, 23:10:31 »
O nasıl bır meslektır kaya..
Jeneratorun motorcusu olan, ıs makınasının motorcusu olamaz mı? :D :D :D
Sordugum soruyla ısımın dırek baglantısı yokkı :) bıldıgımız bır seyler var tabıkı ama bak okudukca neler ogrenıyorum daha ;)
Pruva Neta

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
    • www.kayabuyukcelen.com.tr
  • Araç: Başka Toyota Modeli
  • Kan Grubu: B-
« Yanıtla #14 : Ocak 16, 2011, 23:37:40 »
O nasıl bır meslektır kaya..
Jeneratorun motorcusu olan, ıs makınasının motorcusu olamaz mı? :D :D :D
Sordugum soruyla ısımın dırek baglantısı yokkı :) bıldıgımız bır seyler var tabıkı ama bak okudukca neler ogrenıyorum daha ;)

yok dayıcım onu kastetmedim :)

hani motorlarla, yağlarla tüm gün iç içe ve çok fazla teknik bilgiye sahipsin ya ondan :)

turbo konusunda dövüyodun beni en son da :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Haziran 13, 2014, 08:35:13 »
Arkadaşlar konu çok eski ancak aynı konu üzerinden bilgi vereceğim için ve konu kirliliği olmaması için yeni bir konu açmıyorum ve bu konuyu bir yere getirerek tamamlamak istiyorum.

7 Haziran 2014 Cumartesi günü Kayseri Mobil Yağları yetkili satıcısından 5w50 yağ aldım ve bunu serviste değiştirdim. Dün itibariyle ise yağ bidonunda üretim tarihine bakmak aklıma geldi, biraz geç oldu ama... Bidon altındaki tarihte yağın 2011 Ağustos ayında üretildiğini gördüm. An itibariyle Mobil Kayseri yetkili distribitörünü aradım ve az önce Zeynel Beyden aldığım bilgiyi de burada paylaşıyorum.

"Tam sentetik yağlarda önceden raf ömrü 10 yıl idi. 2014 yılı itibariyle ise bu süre 5 yıla indirildi. Yani yağınızı 2016 Ağustos ayına kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz." Bilgisini aldım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Haziran 13, 2014, 09:21:28 »
Arkadaşlar konu çok eski ancak aynı konu üzerinden bilgi vereceğim için ve konu kirliliği olmaması için yeni bir konu açmıyorum ve bu konuyu bir yere getirerek tamamlamak istiyorum.

7 Haziran 2014 Cumartesi günü Kayseri Mobil Yağları yetkili satıcısından 5w50 yağ aldım ve bunu serviste değiştirdim. Dün itibariyle ise yağ bidonunda üretim tarihine bakmak aklıma geldi, biraz geç oldu ama... Bidon altındaki tarihte yağın 2011 Ağustos ayında üretildiğini gördüm. An itibariyle Mobil Kayseri yetkili distribitörünü aradım ve az önce Zeynel Beyden aldığım bilgiyi de burada paylaşıyorum.

"Tam sentetik yağlarda önceden raf ömrü 10 yıl idi. 2014 yılı itibariyle ise bu süre 5 yıla indirildi. Yani yağınızı 2016 Ağustos ayına kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz." Bilgisini aldım.

Aracın içindeki yağ hep işlevini yerine getirip hem de beklediği için fazla dayanmıyor, 1-1,5 yıl civarında değiştirmek gerekir, ancak kullanılmamış orjinal kutusunda duran yağ 5 yıl dayanabilir. Bilgi için teşekkür.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • -_-
  • Kilometre: 300000
  • Model Yılı: '95
  • 117 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Haziran 16, 2014, 16:43:04 »
Direk konuyla alakalı olmasa da sormak istedim.
Yağ değişiminde bazen bidonda yarım litre kadar yağ kalıyor, onu ne yapıyorsunuz? Ya da ne yapmak lazım?
Toyota Corolla 1.6 GLI AT '95
Volkswagen Jetta 1.6 Tour Tiptronic '09

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Haziran 16, 2014, 17:51:50 »
Direk konuyla alakalı olmasa da sormak istedim.
Yağ değişiminde bazen bidonda yarım litre kadar yağ kalıyor, onu ne yapıyorsunuz? Ya da ne yapmak lazım?

Bidonda derken orjinal kutusunda kalan yağ mı? yağ artarsa bir müddet saklanıp, eksiltme yaparsa buradan tamamlanabilir.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Haziran 16, 2014, 18:10:03 »
Arada bir kontrol edip tamamlayın, veya yağdanlık edinip ıvır zıvırları yağlamada kullanabilirsiniz :)
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler