Gönderen Konu: Şebeke<->UPS topraklama sorunsalları  (Okunma sayısı 4210 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 164 kere teşekkür etti
  • 115 kere teşekkür edildi
Şebeke<->UPS topraklama sorunsalları
« : Ocak 13, 2011, 09:40:17 »
10 değişik büroda, tek noktadan 10 kw UPS üzerinden PC'ler için enerji gider.
Bürolarda ayrıca şebeke gerilimi de var.
PC ve monitorler UPS beslemesinden enerji alır, ancak Laser yazıcılar doğrudan şebekeye bağlıdır.
(sebebi:ani ve yüksek enerji tüketmesi)
Laser yazıcılar, burodaki 1 pc'ye usb kablo ile bağlıdır.

Gelelim sorunun tanımına :
Laser yazıcıların bağlı oldu pc'nin monitorunde, sürekli dalgalanmalar oluyor. (lcd ve ya crt fark etmiyor)
Laser yazıcının USB kablosunu pc'den ayırınca, monitordeki dalgalanma gidiyor.
Laser yazıcı UPS'e bağlandığında, monitordeki dalgalanma gidiyor ancak Laser yazıcı çalıştıkça, UPS yükü anormal artıyor ve mutakıben UPS devre dışı kalabiliyor.

Tahmin;
Sorun topraklama kaynaklı

Soru;
Nasıl bir topraklama yapmalıyım ki bu sorunu çözeyim.

Toyota Club Türkiye

Şebeke<->UPS topraklama sorunsalları
« : Ocak 13, 2011, 09:40:17 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • 4 kere teşekkür edildi
Ynt: Şebeke<->UPS topraklama sorunsalları
« Yanıtla #1 : Ocak 13, 2011, 10:05:05 »
Ayrı olan UPS ve Şebeke hatlarında tesisatta (sistemdeki prizlere) topraklama hattı gelmiyormu ??

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 164 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Ocak 13, 2011, 10:09:45 »
Ayrı olan UPS ve Şebeke hatlarında tesisatta (sistemdeki prizlere) topraklama hattı gelmiyormu ??
İşletmenin elektrik sorumlu arkadaşlara sordum, her iki tesisatta da topraklama mevcut cevabnı aldım, ne kadar doğru bilemiyorum. Topraklama var ve ya yok nasıl tespit edebilirim.

Ve ya sorun gerçekten topraklama alakalı mı...ben öyle tahmin ettim, gerçi başka da ihtimal kalmıyor....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Araç: Corolla
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 13, 2011, 10:20:10 »
Çok teknik bilgim yok fakat, bahsettiğiniz tüm cihazların üzerinde biriktirdiği static elektriğin topraklama yolu ile dışarı atılması gerekiyor ki, verimli çalışabilmeleri için. Sizin kontrolünün mesela monitor'e takılı olan elektrik kablosunu ulaşabileceğiniz yere kadar aksi ucuna ulaşın. Bu priz olabilir, pano olabilir vs vs. Bence oradan kontrole başlayın bu 1. seçenek :) 2.si'de eğer aynı tek hat üzerinden kablo kanalları ile elektrik hatta paralel dağıtıldıysa ve kullanılan cihaz sayısı tesisata uygun olmayıp fazlası kullanılıyor olabilirse bu elektrik dalgalanmaları çok kolay yaşanabilir bir sorun haline gelmiş olabilir. Burası sağlam dediğiniz yere 2 adet elektrikli ısıtıcı takıp durumu izleyebilirsiniz test için ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 13, 2011, 10:39:31 »
ground loop denilen olay bu, sorun topraklama kaynaklı yani.

UPS ile diğer PC'lerin topraklanması aynı yerden yapılmalı, bu sorun iki farklı noktadan topraklama yapınca olur.

bilgisayara da oldukça zararlı bu arada, USB kablosu üzerinden akım geçiyor çünkü.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 164 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ocak 13, 2011, 10:52:13 »
Yorumlarınız için teşekkürler.
Peki, ben tek damar bir kablo ile, pc ve yazıcının topraklarını birleştirsem nasıl olur?
(yani pc kasasının metal kısmından, yazıcının metal gövde ksımına)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 14, 2011, 21:16:53 »
Levent Bey, düşündüğünüz çözüm çok tehlikeli, önceden tahmin edilmesi mümkün olmayan birtakım yan etkilere de yol açabilir.

İdeal olarak bir sistemde bütün toprakların tek bir noktada toplanıp toprağa o şekilde aktarılması gerekir. Bu işleri yapacak güvenilir bir elektrikçi bulmanız lazım. Hâlâ geçerli uygulama mıdır bilemem, ama bir zamanlar en ucuz toprak olarak nötr hattı kullanılıyordu (yönetmeliğe aykırı olarak). Nötr hattı ise pratikte topraktan uzaktadır. Tesisat eskiyse, UPS ve şebeke prizleri ayrı fazlar üstündeyse (ki 10 tane bürodan bahsediyorsunuz, mutlaka öyledir) başınız dertten kurtulmaz. Mevcut tesisatın fiziksel olarak çok iyi incelenmesi lazım. Toprakları birleştirmek (daha doğrusu topraklardan birini diğerinin olduğu yere getirmek) için kullanacağınız kablonun kesiti UPS veya şebeke prizlerinden çekilen toplam akıma göre (hangisini toprak noktasına taşıyorsanız) hesaplanmalı. tek damar çok damar farketmez, temelde önemli olan toplam kesittir. Ben bunları tıkır tıkır yazıyorum ama konunuz elektrik değilse size pek fazla şey ifade etmeyecektir. Zaten etmesi de gerekmiyor. Bu işin ciddi şekilde planlanması, ciddi şekilde yapılması şart (= elektrikçi).

Elektrikçi derken köşedeki elektrikçi Seyit Usta'yı değil, çarşıdaki elektrik proje tesisat bürosunun sahibi Elk. Müh. Ahmet Bey'i kastediyorum, yanlış anlaşılmasın. Belki hesabı kitabı yaptıktan sonra Ahmet bey işi Seyit Usta'ya yaptırır, ama normali de odur zaten.

Kolay gelsin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 164 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ocak 17, 2011, 09:48:22 »
Engin bey,
Ayrıntılı anlatım için teşekkürler. Elektronik bilgim az çok var, ancak elektrik bilgim yok.
Haklısınız, kendi başıma bir şey yapmayacağım.
Bilgili bir kişiden yapmasını isteyeceğim.