0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
hııı Ercü çok açıklayıcı oldu sağol vala Otomatik jikle ne oluyo ??
Ercüment Bey, yanılıyor olma ihtimalim var ama jigle karbüratörle birlikte ortadan kalktı diye biliyorum ben.
Hem evet, hem hayır.En azından benim anladığım anlamda jigle, genellikle bimetal bir zembereğin hava sıcaklığına bağlı olarak sıkışıp genleşmesi sonucunda karbüratörün içindeki (venturiden önce) bir jigle kelebeğinin dönme hareketi yaparak hava girişini daraltması, böylece karışımı zenginleştirmesi esasına göre çalışıyordu. Soğuk motorda yanma çok daha verimsiz olduğu için, fazla benzin (zengin karışım) motoru zorla iyi çalışmaya yönlendiriyordu. Motor ısındıkça, bir ısıtıcı element veya radyatörden gelip karbüratörün orasından burasından geçirilen su, bimetal elementi ısıtarak her şeyi adım adım normale döndürüyordu.Şimdi ortada karbüratör kalmadığına göre, bahsettiğim bağlamda jigle de kalmadı. Fakat elbette jigle işlevine duyulan ihtiyaç devam ediyor. Bunu sağlamak için de direkt yakıt enjeksiyonunun yapısında zaten var olan özelliklerden yararlanılarak hava sıcaklığına göre enjektörlerden daha fazla benzin püskürtülüyor ve/ya püskürtme zamanı ve süresi değiştirilerek yanma etkinliği optimize ediliyor.Bu işi böylelikle tatlıya bağlayalım mı? Ayrıca, bey gibi davranan, bey hitabını hak eder bence. Akıl yaşta değil, başta diye boşuna mı söylemişler? Etrafta yaşı on altının katlarını aşmış ama bey olmayı başaramamış bu kadar insan varken, elimizdeki kıymetlerin kıymetini bilmek gerek derim ben.
Muhtemelen eski jigle kelebeğini hava girişine koymuşlar, elbette adı yine jigle kelebeği olur bu durumda. İşin o kısmını tamamen göz ardı etmiş oluyorum bu durumda. Ne yapalım. Bir kaynak buluyorum okuyorum, sanki bütün dünya ona bağlıymış gibi geliyor, eksik bilgiyle tam fikir(!) sahibi oluyorum demek ki. Öğrenmenin yaşı yok, biraz daha İnternet karıştırayım bakalım!
Ercüment yanlız bizim araba yukarda da yazdığım gibi ısındıkdan sonra bu problemı yapıyor. ilk çalıştıgı zaman bi problem olmuyor etrafta biraz gezinip durduktan sonra park halinde motor sıcakken bu problem oluyo. babamada demeye çekiniyorum.