Metin bey 2 yıl önceye kadar benimde kafamda D4 motorlara LPG takılırmı sorusu vardı. Bu konuyla ilgili haftalarca detaylı bir araştırma yapmıştım. Zaten forumda da araştırırsanız bununla ilgili birkaç bilgi var. Şöyle ki, D4 motorlara LPG takılamaz diye birşey yok, ancak türkiye de takılmaz diye birşey var

Biraz daha açmak gerekirse işin aslı Toyotanın LPG firmalarından istediği kar ile alakalı olduğunu söyleyebilirim. Araştırmalarıma göre İtalya, almanya, fransa gibi ülkelerde benzinli tüm D4 toyotalara LPG takılabiliyor. Toyotanın D4 motor olarak ürettiği motor tipleri sıradan motorlara göre farklı bir çalışma prensibine sahip. Toyotanın D4 motoru çıkartmasının birçok sebebi olabilir ancak bu sebeplerden biri de her LPG firmasının D4 motorlarına LPG takamaması için geliştirdiği bir çeşit teknoloji. Toyota türkiyedeki atiker,zavoli,brc gibi firmalara diyor ki, "benim D4 motorlarıma LPG takabilmeniz için benden motorlarımın nasıl bir sistemle çalıştığını öğrenmeniz ve LPG kitlerini buna göre monte etmeniz gerekir, ancak size bu sistemin nasıl çalıştığını öğretmem için xxx TL istiyorum" diyor. Bu rakamın ne kadar olduğunu bilmiyorum ama galiba yüksek bir rakam. Bu parayı da hiçbir firma vermeyince doğal olarak türkiyede de LPG takılamıyor. D4 aracınızı götürüp sanayide herhangi bir ustaya LPG taktırdığınızda ustanın D4 motorlarla ilgili pek bilgisi olmadığı için normal şekilde Lpg takıyor, motor bu sisteme ayak uyduramadığı içinde çok ciddi sorunlar çıkartıyor.
Gelelim benim nasıl LPG li araç kullandığıma, ben eski aracımın 4. sahibiydim. Bildiğim kadarıyla aracın 2. sahibi LPG taktırmış, o da yurtdışında LPG eğitimi aldığı için takabilmiş. Şunu da eklemeliyim, 2003 yılından sonra üretilen D4 motorlara LPG takmak çok sıkıntılı bir iş ve gerçekten de motorun nasıl çalıştığını bilen ustalara taktırmak gerekiyor. Aksi takdirde motorun tamamen değişmesi bile gerekebilir. Ancak 2003 öncesi motorlar da bu kadar ciddi riskler olmayabiliyormuş. Şuan kullandğım araç 2006 model D4 avensis, yakın zamanda ben de aracıma LPG taktırmayı düşünüyorum. Bunun için İzmir'de bir usta buldum, reklam olmasın diye ustanın adını vermiyorum ama özel mesaj atanlara ustanın tlfonunu verebilirim. Ben ustayla konuştum ve gerçekten tatmin oldum.