Gönderen Konu: Dizel araçlarda bakım süresi  (Okunma sayısı 18560 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Dizel araçlarda bakım süresi
« : Ocak 09, 2011, 14:39:02 »
Toyota, Wv, ve bir çok araba firması dizel araçlarını 10.000 km de bir bakıma çağırırken Renault nasıl oluyorda dizel araçlarını 15.000 km de bir bakıma çağırıyor.Aklıma bir sürü soru geliyor.Fransızlar Alman ve Japonlardan daha ileri bir teknolojiye mi ulaştı acaba. Çok merak ediyorum.Yoksa bizmkiler mi çok duygusal anlayamadım
Corolla Comfort Ekstra(Dizel)

Toyota Club Türkiye

Dizel araçlarda bakım süresi
« : Ocak 09, 2011, 14:39:02 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
Ynt: Dizel araçlarda bakım süresi
« Yanıtla #1 : Ocak 09, 2011, 14:52:43 »
Toyota, Wv, ve bir çok araba firması dizel araçlarını 10.000 km de bir bakıma çağırırken Renault nasıl oluyorda dizel araçlarını 15.000 km de bir bakıma çağırıyor.Aklıma bir sürü soru geliyor.Fransızlar Alman ve Japonlardan daha ileri bir teknolojiye mi ulaştı acaba. Çok merak ediyorum.Yoksa bizmkiler mi çok duygusal anlayamadım

Merhaba;
Kullanılan yağ farkından başka birşey değil bakım süre aralıkları,ancak Türkiye şartlarında (kalitesiz olmasına rağmen pahalı olan yakıt,hava kirliliği ve toz oranın yüksek olması,bir sene içinde dört mevsim yaşıyor olmamız) 15.000 km'de bir (bunda bir süre kısıtlamasıda olmalı 1 sene olmalı yanlış hatırlamıyorsam) bakım az da olsa riskli ve Renault gibi markalar zaten sorunsuzluk imajından yoksun olduklarından daha fazla araç satış rakamlarını arttırmak için (özellikle filo satışları için etkili bir yöntem)  "kullanım maliyetimiz daha düşük" haksız imajlarını dahada ileriye götürmekten başka bir çözüm bulamamışlar olacak ki böyle bir riski de göz önüne alabiliyorlar.

Saygılar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 09, 2011, 15:22:04 »
  Bazı markalar da Assist ile bakıma giriyorlar. Renault'da ise 15.000Km. de giren de var, 20.000Km. de girende. :) Aynen Ufuk arkadaşımızın söylediği gibi buradaki esas nokta kullanılan yağ. Diğer yandan her halukarda bunlarda da 1 senede bir bakıma girmek (Km. den bağımsız olarak) gereklidir. Hiç yakıt filtresi değişmeyen ülkeler olduğunu duyuyoruz malesef.
 Çok daha eski bazı araçlarda çok daha fazla uzun süreli bakım periyotları verilebilmekteydi. Çok basit işlemler ile bu süre ve Km. 40-50Bin Km. ler düzeyine çıkarilabilir ancak yine de 1 sene süre olarak makul bir süreçtir bence de.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #3 : Ocak 09, 2011, 16:55:14 »
iyide geçen servise telefon açtım yağ değişimi ne zaman diye sordum?6 ay veya 10.000 km dedi.Yani yılda 10.000 km yapıyorsanız , bir önceki yağ değişiminden 6 ay geçince yeniden yağ değişmeniz gerekiyor.Bu nasıl iş anlayamadım.Sadece Toyotanın koyduğu yağlarmı 6 aylık?Başka markalarda böyle bir şey duymadım. 1 yıl veya 10.000 km hangisi önce dolarsa bakıma gireceksin dese anlarım.
Toyota da dizeller için 10.000 km de bir bakım bundan bağımsız olarak 6 ayda bir yağ değişimi var.Bu şartlarda bütün araçlar canavar gibi olur.Demekki toyotanın dayanıklılığı bundan kaynaklı ürettiği arçadan değil

Dizel toyota kullanan arkadaşlar 6 ayda bir yağınızı değiştirip aracınızıda 10.000 km de bir bakıma mı götürüyorsnuz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Bilgi güçtür...
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '12
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 09, 2011, 21:42:28 »
öncede bir ara yazmıştım, şehirler arası taksi dolmuşçuluk yapan bir arkadaşım dacia ve citroen dizel araçlarını tüm durak olarak
20-25 bin km de bakıma girdiklerini söyledi ve hepsi şu an 200-300 bin km lerdeler bir sıkıntı yok. kullanılan yağ 5w-40

iklimin hava filtresini erken öldürmesini anlarım ama yağı anlayamam. 10 binden önce yağ değişmem, 6 ay hikaye .
yağı bedavada verseler gene değişmem çünkü o atık yağ milyonlarca ton suyu mahvediyor. 
Kanaat en büyük hazinedir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 10, 2011, 17:37:09 »
iklimin hava filtresini erken öldürmesini anlarım ama yağı anlayamam. 10 binden önce yağ değişmem, 6 ay hikaye .
yağı bedavada verseler gene değişmem çünkü o atık yağ milyonlarca ton suyu mahvediyor. 

Bence motor yağının yerinde olsanız öyle demezdiniz :) düşünün ki bazen eksi derecelerde bazende 200-300 derece arası bir sıcaklıkta sizden çok şey bekleniyor ve sürekli bir çevrim halinde devam ediyor,günde iki kere marşa basıp iki kere stop ettiğinizi var sayarsak söylediğim durum 6 ayda 360 kere tekrarlanıyor ne eksi sıcaklıklarda motorum aşınsın ne de çok yüksek sıcaklıklarda parçalarım yansın diyoruz motor yağlarına,onların ise bize söyleyebildiği tek şey ara sıra yağ çubuğunu çek ve beni kontrol et,zamanı geldiğinde de değişimimi yap.

10 bin km. zaten yağ değişimi için önerilen bir süre ancak bazı kullanıcılar var ki 10 bin km.'yi 2 senede yapıyorlar ve yağ çoğu özelliğini çoktan kaybetmiş oluyor,bu zaman kısıtlaması bu tür kullanıcılar için geçerli,atık yağ ise çevreyi kirletme meselesi yağı nerede değiştirdiğinize bağlı bir durum mesela yetkili servislerden PETDER aracılığı ile toplanıp (PETDER'in alması için servisler ücret ödemek zorundalar hatta) geri dönüşüm projelerinde kullanılıyor,ancak sanayide x usta varilde biriktirip satıp atık yağ üzerinden bile para kazanıyor ne olduğu ise meçhul.

Hikaye gibi oldu biraz :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #6 : Ocak 10, 2011, 17:40:52 »
müşteri ilşkilerini aradım.6 ay tavsiye niteliğinde.yani aracınızın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız 6 ayda bir yağ değişimi öneriliyor.mecburi değil.ama 10.000 km bakımı mecburi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 20000
  • Model Yılı: '13
« Yanıtla #7 : Şubat 24, 2015, 14:47:53 »
Konuyla ilgili benimde başımdan geçenler şöyle;
auris 1.4d-4d aracım ile verilen kullanma ve bakım periyotları kılavuzunda yağ değişiminin 10.000KM de bir veya 6 ayda bir olduğu yazıyor, bende 10.000km olunca makul olarak servise gittim ve 2014 yılında 407tllik bir servis masrafım oldu.
fakat araım 14750 km'ye gelince gösterge gösterge üzerinde sarı renkli bir "ingiliz anahtarı" sembolü belirdi ve bende çoğu kişi gibi kullanma kılavuzunda ilgili sembolün anlamına o an baktım ve anladığım kadarıyla ilgili sembol periyodik bakım uyarı lambası imiş.
Yani aslında araç 15000KM de bir yağ değişim ve periyodik bakıma girecekmiş - üretici öyle diyor-
kılavuzun sembol tanımında bakımın 15000km de bir yazması ve bakım periyodu sayfasında 10000km de bir yazması ciddi çelişki içerdiğinden globalde yayınlanan "manuel" lere baktım ve aynı motor, aynı yağ, aynı şanzıman için bakım periyodunun 90000mil yanı yaklasık 150000km de bir olduğunu gördüm ve konuyla ilgili toyota türkiye ile görüştüm ve bunun kendi insiyatiflerinde olduğundan bunun seçimini 10000km de bir yaptıklarını ilettiler. ayrıca yakıt kükürt oranlarına baktığımda shell globalde mevcut, türkiyedeki dizel yakıt kalite seviyesi ingiltere, almanya, brezilya vs ülkeler ile aynı olduğunu gördüm.
tekrar türkiye distiribütor ile iletişme geçtiğimde hukuksal olarak 15000km de bir yaptırabileceğimi ve bundan dolayıda garanti dışına çıkaramayacaklarını söyledim ve onlarda zaten bakım ve garantiyi aynı dilimde birleştiremezsini ikisi farklı şeyler ve bunlara bağımsız eksperler karar verir dediler, ama yinede sizin 10000km de bir bakım yaptırmanızı tavsiye ederiz dediler,
konu bu şekilde uzadı gitti, hatta toyota japonya, avrupa gibi yerlerde mail attım 1 aydır geri dönüş yok.
;)
bilgilerinize