Gönderen Konu: Bor mineralli yağ katkısı  (Okunma sayısı 12894 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
Ynt: Bor mineralli yağ katkısı
« Yanıtla #20 : Ocak 06, 2011, 16:35:05 »
Bahsettiğiniz konuyu okudum,zaten ışıl ışıl olan bir konuda kimseyi aydınlatmayı düşünmedim şimdiye kadar, "sinekten yağ çıkarmak" deyiminin ne anlama geldiğinide biliyorum ancak firmaların birde hiçbir miktar para ile satın alamayacakları,çok uzun sürede oluşmuş marka imajı ve kalite seviyesi bilinirliği vardır ve hiçbir firma bir dişliden (yada ufak miktarlarda getiri sağlayacak ve diğerinin yerini tutmayacak şeyler için) bu değerlerini zedelemeyi düşünmez !

Örnek gösterdiğiniz "alkol" araçlarda herhangi bir sebep ile kullanılacak yağlarla benzetilemez bir örnek bana göre,alkol keşfedildiğinden bu yana herhangi bir gelişim göstermişmi? İçildiğinde insan metabolizmasında farklı etki gösterecek bir alkol türü biliyormusunuz?

Gözlerinizin yaşarması beni üzdü,bu konuda yapabileceğim birşey yok maalesef,yazıyı web sitesinden almadım senelerdir bu işin içinde olan biriyim araçlarda 15 sene önce kullanılan yağları da biliyorum bugün kullanılan yağlarıda gelişim apaçık ortada ve tabi durum birazda arz-talep meselesi,satılamayacak pahalılıkta olupta çok daha ucuz bir yağın işini görecekse neden üretip piyasaya sürsün adamlar?

Ester anahtar kelime değil bana göre ester yağ diye birşey yok zaten yağ esteri var ve yine doğal olmayan kimyasalların bölünmesi ile elde ediliyor,büyük bir teknolojik yatırım ve yüksek teknoloji ile elde edilebiliyor.Fiyatı da ona göre tabii, ama bu yağı kullandığınızda bir kere bir daha değiştirilmeyecek diye birşey olsa araç üreticileri bunu zaten bu şekilde yaparlardı emin olun.

Yağ Ester'i hakında ;

"Ester bazlı sentetik yağlar, yüksek ve düşük sıcaklık uygulamaları için geliştirilmişlerdir.Sıcaklık, bir yağın performansını, kullanım süresini ve kimyasal yapısının durumunu belirleyen en önemli faktördür ve dikkat edilmez ise istenmeyen olumsuzluklara neden olabilir.

Bu olumsuzluklar;

*Yağların buharlaşıp hava hatlarına sızması suretiyle eksiltme yapması,

*Yağın servis ömrünün tamamlamadan yağ asidi oluşturması nedeniyle gömlek-sekman aşınmalarına sebebiyet vermesi şeklinde ortaya çıkabilmektedir..

Ester bazlı yağların sıcaklık dayanımlarının çok yüksek olması nedeniyle, emsal ürünlere nazaran yağ eksilmesi çok az gerçekleşir.Yağ servis ömrü süresince eksilmelere bağlı ilavelere çoğunlukla gerek duyulmaz. Bu özellik %30 oranında yağ kullanım tasarrufu sağlar.Ester bazlı sentetik yağlar deterjan türevi kimyasal bileşimlerdir. Karbon atığı ve çamuru oluşturmazlar. Daha önce oluşmuş karbon atıkları varsa onları da zamanla temizleyerek motorun soğutma verimini artırır. Daha iyi soğuyan motor, daha fazla güç üretir, tam performans gösterir ve yakıt tasarrufu sağlar.

Düşük ve yüksek sıcaklıklarda viskozitesini koruyabildiği için yaz-kış şartlarına göre yağ değişimine gerek kalmaz."

Not: Alıntıdır.

Şayet hala kullanılabilirliği olduğunu düşünüyorsanız Motul 5100 10W/40 Yağ Esteri alıp ST191 Corona'nızda kullanınız ve 10.000km sonraki sonuçları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz :)

Yani buradanda anlaşılacağı üzere güney kutbundan kuzey kutbuna uçuş yapmayacaksanız yağ esterini araçlarımızda kullanmak mantıksız çünkü avantajlarından çok dezavantajları baş gösteriyor araçlar için,muhtemelen yağ firmalarıda bunu düşünmüşlerdir.

Artık yorulmasın dediğiniz firmalar bugün kendilerini yormazlar ise yarın çıkacak araçlarınız için gerekli viskozite yağı evinizin bodrum katında kendiniz elde etmeye çalışırsınız ve muhtemelen yine üzülürsünüz.

Hiçbir araba üreticisi kullanım kılavuzuna şu yağı kullanın bu yağı kullanın demez zaten,kullanıcı el kitapları araç spec doğrultusunda basılır ve uygun spec'e göre viskozite tavsiyesi yapılır,bu ister mineral ister sentetik olsun bu araç üreticisini ilgilendiren bir durum olmaz şayet öyle olsaydı yetkili servislere ben şu markayı şu üretim şeklini kullanın diyorum onu kullanacaksınız derlerdi,dünyada ise hiçbir yetkili servis'e böyle bir kısıtlama mevcut değil kimi Mobil kimi Castrol kimi Shell vs. vs. kullanıyor kim ne diyebilir? Kısıtlama yapamayacağı bir konuyuda kullanıcı el kitabına yazması sizce de mantıksız olmazmıydı?

Bugün yüksek teknoloji ile elde edilen herşey pahalı (bizim için) bu sadece yağ için geçerli değil,15 sene önce 10W40 yağlarda bugün 0W20-0W30 yağ litre bazı fiyatlara (hatta daha yüksek) satılıyordu.

Yedek parça sektöründe çalıştınız mı hiç? ben senelerimi verdim yine de Yedek Parça satışları dibe vurdu diye yapılan bir kriz toplantısı duymadım görmedim ama hatalı üretilen bir parçanın (hayati bir parça ise japonya dahil tüm ülkelerden gelen temsilciler ile) revize edilebilmesi için yapılan birçok toplantıya şahit oldum.Şimdi burda amaç hatalı parçayı 500 kere aynı adama hatalı olarak satmak varken neden toplanıp çözüm arasın bu adamlar şirketleri daha fazla para kazansın diyemi? yoksa markamı kullanan kişi sorun yaşamasın markam kirlenmesin satışlarım artsın 50 sene sonra da var olabileyim diyemi?

Bence ikincisi,çünkü dünya artık öyle değil böyle ve bunu web sitelerine yazmıyorlar.

Saygılar...

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Ocak 06, 2011, 16:35:05 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • we'll wrench your heart out !
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 12 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Ocak 06, 2011, 16:51:54 »
bunu baska bir  konuda  Ahmet abiye'de  sormustum, sana da  sorayım ufuk arkadasım

Motul  yağı  hakkında  ne  düşünüyorsun bu işin  içinde  olan biri  olarak ?

Motul 300V 0W-20  High RPM
 Motul 300V 5W-30  Power Racing
 Motul 300V 5W-40  Power
 Motul 300V 10W-40 Chrono
 Motul 300V 15W-50 Competition
 Motul 300V 20W-60 Le Mans

ben bir sonraki  yağ olarak  motul düşünüyorum  tabiki  pahalı :(

MOTUL ESTER 5100 10W40 TECHNOSYNTHESE
Bizde  kabul görmez cahilden  gelen afra tafra !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #22 : Ocak 06, 2011, 17:06:23 »
bunu baska bir  konuda  Ahmet abiye'de  sormustum, sana da  sorayım ufuk arkadasım

Motul  yağı  hakkında  ne  düşünüyorsun bu işin  içinde  olan biri  olarak ?

Motul 300V 0W-20  High RPM
 Motul 300V 5W-30  Power Racing
 Motul 300V 5W-40  Power
 Motul 300V 10W-40 Chrono
 Motul 300V 15W-50 Competition
 Motul 300V 20W-60 Le Mans

ben bir sonraki  yağ olarak  motul düşünüyorum  tabiki  pahalı :(

MOTUL ESTER 5100 10W40 TECHNOSYNTHESE

Kalitesi konusunda birşey söylemek bana düşmez ama şahsi görüşüm AE101 aracınızda kullanabileceğiniz en iyi fiyat/performans yağı 10W/40 sentetik yada yarı sentetik yağlardır, 4A-FE'ye gres bile koysanız çalışıyor zaten nasıl yaptıysa japon :) ama uzun ömürlü sorunsuz bir kullanım için 10W/40 kullanmanız yeterlidir.

Tekrarlıyorum ama yok performans artışı yok motoru koruma yok yakıt tasarrufu diye bas bas bağıran yağ katkılarına yada aracınızın ihtiyaç duyduğundan daha yüksek spec'lere sahip,ultra teknolojik motor yağlarına fazladan para vermeyin, aradaki farkı bir kenara koyun 350-400 bin km.de motor revizyonu yaptırırsınız bir 350-400 bin km. daha sorunsuz binersiniz.

Saygılar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Ocak 06, 2011, 17:16:16 »
Sevgili Umut
Kendi alıntınızı yanlış okuyorsunuz.. Sizin bu alıntınızda ester tabanlı yağlar hakkında tek bir olumsuzluk bile yer almıyor. Tamamen övgü..
Bahsi geçen olumsuzluklar "sıcaklığın" olumsuzlukları
Bakın dikkatli okuyun :
"Sıcaklık, bir yağın performansını, kullanım süresini ve kimyasal yapısının durumunu belirleyen en önemli faktördür ve dikkat edilmez ise istenmeyen olumsuzluklara neden olabilir.
Bu olumsuzluklar;
*Yağların buharlaşıp hava hatlarına sızması suretiyle eksiltme yapması,
*Yağın servis ömrünün tamamlamadan yağ asidi oluşturması nedeniyle gömlek-sekman aşınmalarına sebebiyet vermesi şeklinde ortaya çıkabilmektedir..
"
Yani ester tabanlı yağlar sıcaklığın getirdiği tüm bu olumsuzlukları önler, çamuru zivti temizler falan diyor. Tabi ki motorumda kullanmak isterim .. Garajda üretmeye gerek olmamasını dilerim Motul 300V veya Redline gibi markaların market raflarında yerlerini almalarını dilerim. Bu küçük firmaların da, bizim zavallı nano-bor üreten firmamızın da petrol tröstleri kadar saygı görmesini dilerim.
Bu arada sizin yaşınız 25 değil mi?
Yıllarımı ona verdim buna verdim diyorsunuz.. Durun daha bismillah vereceğiniz yıllar olacak inşallah acele etmeyin.
Bakın google'a "Motul Vs Mobil 1" yazın .. Veya özellikle Motul veya Redline markalarından birinin laboratuvar sonuçlarına (kullanım sonrası yağ analizi) Bu yağların performanslarının şaşırtıcı olduğunu görürsünüz. Motor aşınmasını sıfır düzeyine kadar indirdiklerini gösteren ölçümler mevcut. Düşünün motorunuzu kullanıyorsunuz ama hiç eskimiyor..
(O yıllardan birkaçını da ingilizceye vermişsinizdir umarım aksi halde bu konuda sözüme güvenmek zorunda kalacaksınız.)
Bu arada yedek parça gelirlerinin düşmesi nedeniyle bir fransız firmasının acil toplantı kararı aldığı gibi bir haber otomobil dergilerinde ve internette dolaşmıştı (seksenlerin sonu idi). Otomotiv firmalarında yedek parça gelirlerinin %60 seviyesine çıktığı ve bunun da tasarımları etkilediği gibi yorumların yapıldığı makaleler yayınlanmıştı. Ama bu tür şeyler bayiler toplantısında falan konuşulmaz da böyle yorumcular, yazarlar dile getirebilirler..
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #24 : Ocak 06, 2011, 17:53:17 »
Ahmet Bey;

Adım Ufuk ama önemli değil siz Umut demek isterseniz Umut diyebilirsiniz :)

Bahsedilen övgüler motorsikletler (çünkü yazdığınızı yazacağınızı tahmin ederek,motosiklet forumundan alıntı yapmıştım) ve uçaklar gibi çok çok yüksek devirler çeviren ve otomotbil motorlarından çok daha fazla yüksek ısılara ulaşan motorlar için kastedilmiş bir övgü.

Ya otomotbilinizin yağının uygun sıcaklığa (yada yağın görevlerini yerine getirebilecek) gelmediğini düşünürseniz? bu da en az yüksek ısı kadar zararlı bir durum.

Her ne kadar satışının yaygınlaşması rekabetin artması kullanıcıya yarasa bile, satılacak malın açıklamasını yapamayacak kişilerin çalıştığı marketlerde araçlarımıza yararlı olur diye  alıp sonra bir ton masraf edeceğim şekilde hiçbirşeyin satılmasını istemem.

Küçük firmalar yada sizin Nano-Bor üreten firmalarınızın gelişmesinin tek bir yolu var kullanıcıya uygun fiyatı ile kaliteli ürünler (ama gerçekten işe yarayacak,vaatlerini yerine getirebilecek) sunması, petrol teröristi üsreticlere ise kimsenin saygı duyduğunu zannetmiyorum şahsen de duymuyorum,zorunluluktan kullanıyoruz o kadar.

Evet yaşım 25 ve yıllarımı ona buna vermedim "Otomotiv Sektörü" 'ne verdim, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim umarım yaşadığım sürece başta Toyota olmak üzere otomobil kullanıcılarına yardımcı olmaya çalışcağımdan emin olabilirsiniz,hiç acelem yok.

Google da arama yapıp hangi motorun hangi şartlarda hangi parçalar kullanılarak üretildiğini hangi nem ve sıcaklık ortamlarında test yapıldığını yazmayan gereksiz x vs. x testleri, hayat şartları altında ve kendi ülkemizde yaşadığımız testleri görmemezlikten gelmemizi gerektirmez,testlerde kullanılan ürünlerin arasındaki fiyat farklarınıda söylemiyorlar hangi motorlarda ne kadar sıklıkla kullanıldığınıda peki neye güvenmeliyim? Üreticisinden başka kimseye...

İçten yanmalı bir motorun hiç eskimediğini ilk defa sizden duydum, sıfır sürtünme katsayısına sahip bir motoru "MAZDA" üretmişti (Çoğu parçası seramik bileşenliydi) o bile aşıntılara sahipti,kaldı ki belirli toleranslar ile sürtünmesi belli olan bir motorda sadece yağ ile hiç eskimediğini (aşınmadığını anlıyorum eskimek kelimesinden) söylemek bence sözüm size değil ama yalancılık olur.

İngilizcem çok çok iyi değil hayatımı idame edebilecek kadar teknik ingilizcem var bunun için bir kaç senemi de vermedim işim dolayısı ile öğrendim,Türkiye Cumhuriyetinde yaşadığım için sorun olmuyor :)

Bahsettiğiniz firma Renault ve zaten kalite imajının şu an bile nerede olduğunu herkes biliyor,bahsettiğiniz senelerde ise o firmalar için kalite kavramının bir önemi olduğunu zannetmiyorum,yaklaşık 20 sene sonrasındayız ve artık kalite ön planda,bir firmanın yaptığı birşeyi de bütün otomotiv sektörüne mal etmek yine yanlış bir görüş,bunlarda bayi toplantısında görüşülmüyor hatta yazarlar da yazmıyor ama çoğunluk bunun farkında umarım birgün sizde farkına varırsınız.

Saygılar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Ocak 06, 2011, 20:19:46 »
Nissan/Infiniti ester yagi kullaniyormus bazi araclarinda, ama kullanilmis yag analizlerinde ester dedikleri yagin normal (daha ucuza satilan) sentetik yag kadar motoru koruyamadigi sonucu cikiyor.
Nissan da artik isini hafife almaya baslamis demek ki.

Tunc, bir yilda kat ettigin km sayisi epeyi yuksekse dusunulebilir.Ama yilda 20bin km.nin altinda ise fiyatina degmez bence.Yagin kalitesinin/yapisinin yaninda motorda ne kadar kaldigi da onemli cunku.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • we'll wrench your heart out !
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 12 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Ocak 06, 2011, 20:24:38 »
Tunc, bir yilda kat ettigin km sayisi epeyi yuksekse dusunulebilir.Ama yilda 20bin km.nin altinda ise fiyatina degmez bence.Yagin kalitesinin/yapisinin yaninda motorda ne kadar kaldigi da onemli cunku.
yıllık  20bin  yapabiliyorum Ahmet  abicim, ve çoğu zamana  uzun  yol kullanıyorum,sehir  içi değil.
birazda  devirli  kullandığımdan  düşünmüştüm esasında :)
Bizde  kabul görmez cahilden  gelen afra tafra !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #27 : Ocak 06, 2011, 20:29:49 »
Fiyati, Mobil 1 ile kiyaslaninca cok asiri yuksek de degilmis, denenebilir aslinda :) Denersen sonuclari paylasirsin, biz de yararlaniriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #28 : Ocak 06, 2011, 22:00:34 »
Evet aslında bende çok istiyorum yaklaşık bir sene veya 20.000 km Ester yağı kullanan bir araçta herhangi bir fark görülüp görülmeyeceğini, deneyen yada deneyecek arkadaşlar varsa paylaşırlarsa ben de memnun olurum.

Saygılar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Ocak 07, 2011, 12:15:57 »
Öncelikle İsmini yanlış yazdığım için özür dilerim Ufuk, demek ki hızlı okuyunca da hızlı yazınca da insan hata yapabiliyor. (İğneyi de kendime batırayım)..
Fransız firması öteki firmaydı, eskiden hayranıydım o makaleyi okuyunca şaşırmıştım. Sonra da soğudum. Diğerine zaten hiç ısınmamıştım..
Nissan'ın deneyine gelince evet böyle sonuçlar da var PAO 'nun ester bazından daha kaygan olduğu zaten bilinen birşey (esterin üstünlüğü dayanıklılığında) dolayısıyla sonuçlar kullanılan katkı kompozisyonuna göre değişiyor. (Mesela Bor ilavesi bence çok uygun olur..) Şimdi baktım Nissan'ın yağı ester tabanlı değil ester katkılı bir yağmış (http://www.370z.com/Forums/tabid/88/aff/7/aft/279/afv/topic/Default.aspx) ben de öyle hatırlıyordum.. Burası da doğruluyor bakınız: http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=1785704&page=1
Dur bakalım ne kaldı..
Sürtünmesiz mekanik sistem fizik bilimine göre imkansızdır ama "aşınmasız sistem" veya "neredeyse aşınmasız sistem" imkansız değildir. Kullanılmış yağ analizi ile laboratuvarda aşınmayı takip edebiliyorlar. Aşınma nisbetinde yağın içinde demir ve diğer metal parçacıkları bulunuyor. Internette Motul ve Redline markaları için sıfır aşınma gösteren bazı testler var. Tabi bu testin hassasiyet derecesi içinde bilimsel açıdan anlamlı (significant) bir aşınma olmadığını gösterir. Ötesi felsefi tartışmaya girer.
Adımın komplo teorisyenine çıkmasını istemem ama petrol tröst'lerinin (firmalar arasında, tekel oluşturma amaçlı kartel benzeri işbirliği) Internet yayınları üzerinde hiç manipülatif etkilerinin olmadığını düşünmenin saflık düzeyine varan aşırı iyimserlik olduğunu düşünüyorum.
Amerika'da tütünü zararlı bir madde olarak tanımlamak (ki herkesin bildiği birşey) için verilen yasal mücadeleye dikkatinizi çekmek isterim.. Yıllar sürdü. Petrol piyasası sizce tütün piyasasının kaç katıdır?
100? 1000?
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #30 : Ocak 07, 2011, 13:53:10 »
Yağ eksiltmeyi azalttığı yada sona erdirdiği ve yakıt tasarrufu yaptırdığı konusunda herhangi bir deneyiminiz varmı yağ katkıları hakkında? var ise paylaşabilirseniz sevinirim.

Saygılar...

2001 corolla vvt-iların lk çıkanları kronik yağ eksiltmeli araçlar delphi yağ ile azaltmıştı bu sene değiştirdik castrol magnetech 10-40 ile tamamen kesildi. Sesi azalıyor kesilikle farkı yok diyen konulmadn önceki halini bilmiyordur. Yakıt konusunda konulmadan önceki halini hatırlamıyorum ama 100kmde 5.1 ve 5.0 gördük.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #31 : Ocak 07, 2011, 16:19:36 »
Yuzde bir ya da iki ester katkisi var diyor ilk linkte. O kadarcik katki bile olsa Nissan musterileri onu ester yagi diye biliyor.
Ahmet abi, o yuzden dediydim Nissan isi hafife almaya baslamis diye.
Bir de 5000 km.de yagi degistirin diyorlarmis, hem 'ester (eser katkili) yag', hem kisa aralikli degisim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #32 : Ocak 07, 2011, 17:29:47 »
Adaşım, "Hafife almak" tabiri bile olayı "hafife almak" olur inan..
Büyük bir markanın ismini kullanarak ucuz bir ürünü pahalıya satmak günümüzde olağan birşey oldu. Tüketiciyi yanıltmayı bir hak olarak görüyorlar. Markalar isimler alınıp satılıyor.
Sadece soru bunlar (resmi olarak bir iddiada bulunmadığımı deklare ederim :) ):
Pierre Cardin gerçekten  halı üretiyor mu?
Üstünde SONY veya Philips yazan her ürün gerçekten sony veya Philips tasarımı mı?
Volvo S40 gerçekten Volvo mu veya Volvo hayatında hiç küçük araba üretmiş mi..
Nordmende ve Grundig gerçekten yaşayan markalar mı yoksa bu piyasada dolaşan onların hayaletleri mi..
O telefunken reklamında gördüğümüz gerçekten bir Alman üretimi TV mi?
... ve daha niceleri

Bakınız 21inci yüzyılın sömürü ilişkisi işçi ile işveren arasında değildir. Üretici ile tüketici arasındadır. Fakat bunun ideolojik altyapısı oluşmadı henüz.. :) Yazsam mı ben de bir Das Kapital..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #33 : Ocak 07, 2011, 18:20:40 »
2001 corolla vvt-iların lk çıkanları kronik yağ eksiltmeli araçlar delphi yağ ile azaltmıştı bu sene değiştirdik castrol magnetech 10-40 ile tamamen kesildi. Sesi azalıyor kesilikle farkı yok diyen konulmadn önceki halini bilmiyordur. Yakıt konusunda konulmadan önceki halini hatırlamıyorum ama 100kmde 5.1 ve 5.0 gördük.

2001 corolla vvt-i ların yağ eksiltme problemini 20W/50 herhangi bir yağ koyarak da azaltabiliyorsunuz :) bunu delphi markasına mal etmek yanlış olur,yanma dereceleri yüksek kaliteli yağlar da bu durumda bir nebze geçici çözüm olabiliyor bunu da castrol'e mal etmek yanlış olur.

Ben zaten bor mineralli yada bazı yağ katkılarının hiçbir faydası olmadığını söylemedim,aşıntısı yüksek olan araçlarda vuruntu sesini azalttığını bizde gözlemledik ama sürekli kullanıldığı sürece bu geçerlli oluyor (yada en iyi ihtimal iki yağ değişiminden birinde kullanılması gerekiyor).

ZZE111 ve ZZE112 araçlar uygun sürüş şartlarında şehir dışı fabrika verisi 5.0 - 5.5 lt/100km,bunuda az önce verdiğim örnekler gibi herhangi bir yağ katkısına mal etmek yanlış olur.

Yuzde bir ya da iki ester katkisi var diyor ilk linkte. O kadarcik katki bile olsa Nissan musterileri onu ester yagi diye biliyor.
Ahmet abi, o yuzden dediydim Nissan isi hafife almaya baslamis diye.
Bir de 5000 km.de yagi degistirin diyorlarmis, hem 'ester (eser katkili) yag', hem kisa aralikli degisim...

Bahsettiğiniz olay ayrı bir tartışma konusu zaten, daha öncede kısmen bahsettiğim hangi yağa hangi katkının hangi oranlarda eklenmesi, eklendiğinde motorun hangi şartlarda (kullanılan yakıt,devir ortalaması,sıcaklık,nem vs.) kullanıldığı,hangi kilometrelerde ne sonuç verdiğini verebilen bağımsız kuruluşa ait (reklam için para alan dergiler vs. hariç) bir test göstersinler,yağ esteri yada herhangi bir yağ katkısı madem bu kadar ürünlerinden eminler 500ml. kutuyu 60-70TL civarına satmaktansa numune dağıtımı yapsınlar herkes görsün.Şayet böyle bir durum var ise reklama gerek kalmayacaktır,günümüzde en büyük iyi yada kötü reklam unusuru burada olduğu gibi insanlar :) paylaştıkça değeri artacaktır ürünün.

Yine yeni yeniden tekrarlıyorum mazur görün beni,bu tür ürünlere ekstra harcama yapmaktansa araç üreticisinin tavsiye ettiği yağı kullanır,katkılara vereceğim parayıda kenarda tutabilirsem motor ömrünü doldurduğunda motor revizyonu yaptırır bir o kadar daha kullanırım,bu hayatta tecrübe edilmiş birşey,herhangi bir yağ katkısı kullanarak (yağ esteri yada bor farketmez) 400.000 değilde 800.000km. yaptım silindirlerimde hala 0.01mm bile aşıntı yok diyen var ise buna kanıt derim,geri kalanlar iddiadan öteye geçemez benim için.

Saygılar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 160000
  • Model Yılı: '04
  • 15 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Ocak 23, 2011, 23:08:49 »
ilgilenen herkese teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Corolla sahibi olmak
« Yanıtla #35 : Ocak 26, 2011, 14:02:27 »
öğretmen olan arkadaşlarla bir çok konuşmamızda herkesin söylediği gibi motoru koruduğu ama bir arkadaş motoryağının değişimi sırasında usta ile görüşerek bor mineralli katkıları sormuş. ve usta
"hocam iyide belirli bir süre sonra motorun iç kısmına yapışan bu katkı ömrü bittiğinde siyahlşıp motorda kalmakta ve bu katkıyı sökmek için çok zorlanmaktayız yani motora katkısından çok belirli bir süre sonra zararı daha fazla " olduğunu iletmiş

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Ocak 26, 2011, 14:47:49 »
Bazı insanlar dünyayı "Isınan şeyler zamanla siyahlaşır" gibi basit kurallar dairesinde anlarlar. Mürşid olarak şahsen "kimyasal stabilitesi yüksektir" gibi cümleler kullanan kimyagerleri tercih ederim. (Tercih meselesi)
Fırına bir göveç yağlayıp koyarsanız siyahlaşır. (Yağın içindeki karbondan dolayı karbonize olur)
Ama fırınlarda kullandığımız bir de bor-cam lar var di mi.. (Bor silikat)
Onlar mesela farklı..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #37 : Ocak 26, 2011, 19:32:55 »
şöyle birşey var dünya çapında trademark almak yaklaşık 200.000USD kadar birşey... ben bu ürünü geliştirdikten sonra üstüne bu masrafada katlandıktan sonra niye sadece Türkiye pazarına vereyim ki? Ayrıca bor madenlerinin %70'i bizde ama neden işleme tesisi var mı bu ülkede? O nu geçtim bu ülkede deney kimyasalları üreten tesis bile yok... ben böyle bir buluş bulsam ya gider yurtdışına da satarım yada yağ devlerinden birine (mesela castrol) gider satarım kat kat parayı cebe atarım. kişisel görüşüm butür katkıların yağın sadece viskoz aralığını genişletip yağ yakma ve ilk çalışma anında yağ ışığının yanma süresini azalttığı. yoksa her yağ değişiminden sonra bütün motorların sesi bir miktar azalır. ki full sentetik yağlarla birlikte katkı kullanmak ne kadar mantığa sığar onuda bilemem.
93AE101(sw) 89100km =)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #38 : Ocak 26, 2011, 20:53:11 »
volkan bey dediğiniz mantıklı evet ama yağ yakmayı önlemek için kalın yağ, ışığı erken söndürmek için ince yağ lazım.. vizikositeyi o denli açıyor mu yani? atıyorum 10w40 yağı 0w50 mi yapıyor ? burda çürüyor sanırım teori..bir de ben bor power bütün dünyaya pazarlanıyor diye biliyorum
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #39 : Ocak 26, 2011, 23:56:51 »
Türkay bey ben yazdığım örnekleri internette ve bizim aparman görevlisi Recep amcanın ballandırmalarına istinaden yazdım. Bir kuzenim İtalyada diğer bir akrabam ise Nebraska Omaha da bu yaz ikisiylede konuştuğumda böyle bir ürünün hiç bir yerde bulunmadığını falan anlatmışlardı.. ama amerikada sea foam diye bir şey varmış eski arabaların motorlarını temizleyip bayağı toparlıyormuş. 25$ fiyatı varmış. youtubede falan aratırsanız görürsünüz :D

93AE101(sw) 89100km =)