selamlar arkadaşlar ben yeni katıldım ama msjlarım gitmedi galiba kimse cvp. yazmadı.Benim avensisle ilgili birkaç sorum daha var debriyaj çok yukarıda kavrıyor normalmi?abs fren yarıya kadar bastıktan sonra aniden tutuyor normalmi acaba ? herkese mutlu yıllar..
Debriyajınızın yukarıda kavraması ya debriyaj balatanızın bitmesine yada debriyaj pedalınızın ayarsızlığına işaret,Toyota araçlarında debriyaj kavramasının standart ayarı tabandan 2.5-3.5 cm'dir,debriyajınız bu mesafeden sonra kavrama yapmaya başlıyorsa kontrol edilmesinde fayda var.(Debriyaj balatınızın bitip bitmediğini pedal ayarı normal ise boş bir alanda el freninizi çekin 5. vitese takın ve frene basın yavaşça debriyajdan ayağınızı çekin (rölantide) aracınız kavrama sınırları içerisinde (tabandan 2.5-3.5 cm yükseklikte) stop etme eğilimi gösterip bu mesafeden sonra stop ediyorsa debriyaj balatanız sağlamdır, yok silkelemeye devam ediyor ve pedalın en yüksek noktalarında stop ediyorsa debriyaj balatanızın (baskı,balata ve bilya şeklinde set değiştirilmesi gerekir) değişmesi gerekir.
ABS'nin devreye girmesi sadece pedala uygulanan baskıdan ziyade lastikler arası fren basıncı ve hız düşmesi analizi ABS ECU'su tarafından yapılır ve kararı verir,genelde ıslak yüzeyler ve lastiklerin orantısız tutuş yaşadığı (arnavut kaldırımı ve parke taş döşeli yollar gibi) yollarda erken devreye girmesi normaldir.Asfalt yolda erken devreye girmesi gibi bir problem var ise kaliperlerde farklı fren basıncı var demektir,sebebi balatalarınız,kaliper kayıcılarınız (03-06 Avensislerde ve E12 corollalarda genellikle çıkabilir), kaliper tamir takımınız ve en düşük ihtimal olarakda ABS ECU'su problemi olabilir.
Saygılar...