0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Şimdi uzun bir yokuştan inerken ayağımızı gazdan çektiğimizde motora yakıt gönderilmediği ve tekerler eğimin, motor da tekerleklerin yardımıyla hareket ettiği için anlık tüketim değeri 0 oluyor. Aynı şartlar altında vitesi boşa aldığınızda (ben denemedim ama yukarıda Serkan beyin dediğine göre 0,7 lt) basitleştirmek için 0,5 lt. gösterdiğini düşünelim. Tabi burda aracın o andaki hızı da önemli, işleri basitleştirmek için aracın o andaki hızının 100km/s olduğunu varsayalım, anlık tüketim de o anki tüketim şartları altında araç 100 km. boyunca ilerlerse ortalama tüketeceği değeri gösterdiğine göre ve bu 100 km.yi de 1 saatte alacağına göre arac 1 saat boyunca rölantide çalışsa tüketeceği yakıtın 0,5 lt olduğu sonucuna varabiliriz. Hesapların kabaca doğru olduğunu kabul edersek aracın 1 dk. boyunca kırmızı ışıkta rölantide beklerse tüketeceği yakıtın 0,5lt/60dk.dan 0,0083 lt. gibi ihmal edilebilir bir değer olduğunu göreceğiz. Bundan dolayı da 99,9 lt. yazmasındansa --,- yazması bana daha mantıklı geliyor.Tabi burada verilen 99,9 luk anlık tüketim değerinin ortalamaya nasıl yansıtıldığını da bilmek lazım. Bana ortalama yakıt tüketimini gereksiz yere yükseltirmiş gibi geliyor.
Birim litre/dakika olsa haklısınız ama anlık ölçüm dediği aracın o andaki durumunu gösterirken litre/zaman değil litre/kilometre olarak ölçüyor, kabaca o şekilde 100km kullanılırsa ne kadar yakacağını da gösteriyor...Yani siz duran bir araçta aldığınız yol sıfır olduğu için maximum yakıt kullanıyorsunuz... Matematiksel olarak bölme işleminde bölen sıfırsa sonuç sonsuzdur...Bunu -- şeklinde göstermek bazı sürücüler için (en azından çok acemiler için) hiç yakmıyor anlamına da geleceğinden bence -- işareti yerine max işareti konulması gerekli...Ortalamayı nasıl etkilediğine gelince...Tabi bu konu önemli ama -- yazdığı zaman hiç yakıt harcanmıyor olarak hesaplamayacağına göre 99 yazdığında da 99 litre yaktığını hesaplamıyordur...Öyle bile olsa az yaktığını sanıp çok para vermektense çok yaktığını sanıp az para vermek daha iyi... Velhasıl ölçüm parametrelerinin standart olduğunu düşünüyorum tek fark kullanıcıyı uyarma stili...Araç rölantideyken zengin karışım kullandığından sanki hiç yakmıyormuş gibi -- göstereceğine 99 yazarak ''çok yakıyorsun arkadaş ya motoru kapat yada hareket et'' diye uyarı vermesi daha mantıklı geliyor bana...