Motor Freni yapmak lazım... Etrafı iyi süzüp yumuşak bir yere yaslamak lazım. Allah korusun çok kötü yerlerde denk gelirse, Allah kimsenin başına getirmesin, kim olsa sapıtır ya. Dağ yolunda ve virajlı yollarda bu durum çok tehlikeli.
Faruk abi benim otomatik carisamam vardı onda P-R-N-D-3-2-L konumları vardı ondan öyle yazdım tabi bu markadan markaya değişiyor kimisinde L yerine 1 yazıyor kimisi gerek görmediği için 3 katmıyor onun yerine bir tuş katıp D konumunda iken 4. vitese geçmemesini sağlıyor bunlar markadan markaya değişir ama sonuçta otomatik şanzımanlı araçlarda mantık aynıdır.
Carismadada örneğin 120 ile giderken 2 konumuna getirildi mi direk ikiye geçmiyordu önce 3 e sonra 2 ye geçiyordu bu şanzıman için alınmış bir önlem. Ama her araçta var mı bilmiyorum.

Uploaded with
ImageShack.usbenim Land de var mesela otomatiklerde kesinlelikle olması lazım eğer olmazsa bilinçsiz sürücüler şanzıman dağıtır bu önlem alınmış olmalıdır kesinlikler her otomatik şanzumanlarda
Land de D-4-3-2-L(1) olarak gidiyor ama belli bir devir aralığında vites küçültüyor 4.vitesin 4000 devirinde 3. vitese geçmiyor devir 3000 devire fln geldiğinde 3 düşürüyor.
aynı şekilde dediğim gibi 5. vitesten 3. vitese direk atmıyor önce devir düşünce (devir düşmeside frenle yada ayagı gazdan çekerek oluyor)
4. vitese daha sonra 4. vitesteyken tekrar devir 3000 civarı düşünce 3 e atıyor yani direk istediğimiz vitesten istediğimiz devirde vites küçülmek mümkün olmuyor.
aynı şekilde toyotanın yarı otomatiklerde de öyle(M-MT) 3500 devirden önce vites küçülmüyor + sesli uyarı veriyor 3500 e geldiğinde sizin vites küçülme isteğiniz doğrultusunda küçültüyor.
Paylaşım için cidden ama cidden teşekkürler.
Ramazan bey Land vites resmi için teşekkürler. Corolladan (P-R-N-D-2-L) biraz farklı gibi. Otomatik şanzımanların teknolojisine oldum olası hayranım. (hele hele 7 ileri dsg şanzımanlara) Dediğiniz gibi vitesler belirli devir oranlarına göre geçiş yapıyor bir koruma faktörü de olabilir. Sizin şanzımanda 4D-3-2L olaması zaten D'den bağımsız bir 3. vites dişli oranının olduğunu gösteriyor. Bu corollada yok. Dolayısıyle benim araçta D'den 2'ye çekildiğinde 3.vitesi görmez diye düşünüyorum. Tabii bu sadece düşüncede. Ama uygulamayı da düşünmüyorum.
Otomatik şanzımanda aracı durdurmak için anladıklarımı özetlersem,
Yüksek hızda frensiz durmak için (yada frenin olmadığı kötü bir anda..) Vites topuzundaki OverDrive tuşuna basılarak OverDrive Off'a getirilir. Bu durumda araç devri yükselecek ve motor bir miktar kompresyon yapacak aracın hızı biraz azalacak. Hız 90km altına düştüğünde (Burada durmanın mecburiyeti göz önüne alırsak - yoksa 60km altında 2 ye çekilmeli

) vites 2'ye çekilmeli. Olumlu düşünerek şanzımana herhangi bir zarar gelmediğini varsayıyorum, aracın hızı 50km altına inecektir. 40km'nın altında rahatlıkla L'ye çekilip aracın hızı daha da düşürülecektir. Vitesler düşürülürken el freni azar azar çekilebilir. L'de hız iyice azalacaktır araç artık el freni ile durdurulabilir.
Yukarıda anlatılanlar sakin kafa ile yazdıklarım, Allah kimsenin başına vermesin o vakit soğuk kanlılığımı koruyabilirmiyim bilemiyorum.
Ramazan bey Land vites resmi için teşekkürler. Corolladan (P-R-N-D-2-L) biraz farklı gibi. Otomatik şanzımanların teknolojisine oldum olası hayranım. (hele hele 7 ileri dsg şanzımanlara) Dediğiniz gibi vitesler belirli devir oranlarına göre geçiş yapıyor bir koruma faktörü de olabilir. Sizin şanzımanda 4D-3-2L olaması zaten D'den bağımsız bir 3. vites dişli oranının olduğunu gösteriyor. Bu corollada yok. Dolayısıyle benim araçta D'den 2'ye çekildiğinde 3.vitesi görmez diye düşünüyorum. Tabii bu sadece düşüncede. Ama uygulamayı da düşünmüyorum.
Otomatik şanzımanda aracı durdurmak için anladıklarımı özetlersem,
Yüksek hızda frensiz durmak için (yada frenin olmadığı kötü bir anda..) Vites topuzundaki OverDrive tuşuna basılarak OverDrive Off'a getirilir. Bu durumda araç devri yükselecek ve motor bir miktar kompresyon yapacak aracın hızı biraz azalacak. Hız 90km altına düştüğünde (Burada durmanın mecburiyeti göz önüne alırsak - yoksa 60km altında 2 ye çekilmeli
) vites 2'ye çekilmeli. Olumlu düşünerek şanzımana herhangi bir zarar gelmediğini varsayıyorum, aracın hızı 50km altına inecektir. 40km'nın altında rahatlıkla L'ye çekilip aracın hızı daha da düşürülecektir. Vitesler düşürülürken el freni azar azar çekilebilir. L'de hız iyice azalacaktır araç artık el freni ile durdurulabilir.
Yukarıda anlatılanlar sakin kafa ile yazdıklarım, Allah kimsenin başına vermesin o vakit soğuk kanlılığımı koruyabilirmiyim bilemiyorum.
over drive tuşu ne işe yarıyor tam anlıyamadım yada anladığım kadarıyla motor freni gibi bir işlev mi görüyor ?
benim aracımda herhangi bir tuş yok yavaşlatmak için devirde belli bir aralıkta olunca vites düşürüyor otomatikmen nasıl bir yavaşlatma yapacağım böyle bir durumda o şuanda kafamda soru işareti olarak kaldı
allah korusun paylaşm için teşekkürler
OverDrive butonu vitesi topuzunun üzerinde bulunur. Forumda OverDrive'ın işlevi ile ilgili birkaç konu var, bir tanesi
http://www.toyotaclubtr.com/mekanik-sohbet/overdrive-calismasi-hakkinda-(-ingilizce-)-cevirisi-yakinda-gelir/Ben kısaca işlevini açıklayacak olursam; OverDrive tuşuna basıldığında (Off konumuna gelir, gösterge ekranında lambasıda vardır yanacaktır) 4 vites iptal olur. Yanı araç 4. vitese çıkamaz. Bunun birkaç kullanım yeri vardır. Birincisi 80-90km hızla bir kamyon arkasında iken hızlı sollama yapacağınız durumda bu tuşa basarsınız, araç 3.vitese geçer devir artar ve kısa sürede öndeki aracı geçersiniz. İkincisi hafif rampalarda rampa aşağı inerken aracın çok fazla hızlanmasını önlemek içinde kullanılır. Eğer rampa sert ise 2'ye atmakda fayda var balataları yakmamak için. Bunun yanında şehir içi trafiğinde aracınızı daha seri kullanmak içinde OverDrive Off durumuna getirilir. Bu sayede araç 4 vitese hiç geçmeyecektir ve de ara hızlanmaları kolaylaştıracaktır.
OverDrive butonu vitesi topuzunun üzerinde bulunur. Forumda OverDrive'ın işlevi ile ilgili birkaç konu var, bir tanesi
http://www.toyotaclubtr.com/mekanik-sohbet/overdrive-calismasi-hakkinda-(-ingilizce-)-cevirisi-yakinda-gelir/
Ben kısaca işlevini açıklayacak olursam; OverDrive tuşuna basıldığında (Off konumuna gelir, gösterge ekranında lambasıda vardır yanacaktır) 4 vites iptal olur. Yanı araç 4. vitese çıkamaz. Bunun birkaç kullanım yeri vardır. Birincisi 80-90km hızla bir kamyon arkasında iken hızlı sollama yapacağınız durumda bu tuşa basarsınız, araç 3.vitese geçer devir artar ve kısa sürede öndeki aracı geçersiniz. İkincisi hafif rampalarda rampa aşağı inerken aracın çok fazla hızlanmasını önlemek içinde kullanılır. Eğer rampa sert ise 2'ye atmakda fayda var balataları yakmamak için. Bunun yanında şehir içi trafiğinde aracınızı daha seri kullanmak içinde OverDrive Off durumuna getirilir. Bu sayede araç 4 vitese hiç geçmeyecektir ve de ara hızlanmaları kolaylaştıracaktır.
Hımm anlaşıldı teşekkürler