Gönderen Konu: yeni akü şase yapar mı ?  (Okunma sayısı 6927 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
yeni akü şase yapar mı ?
« : Aralık 21, 2010, 09:21:14 »
merhaba,
aküm bitti ve yenisiyle değiştirdim.ancak aracı stop ederken çok kısa süre göz kırpması gibi akü ikaz lambası yanıyor.fikri olan var mı?
teşekkürler

Toyota Club Türkiye

yeni akü şase yapar mı ?
« : Aralık 21, 2010, 09:21:14 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
Ynt: yeni akü şase yapar mı ?
« Yanıtla #1 : Aralık 21, 2010, 09:40:12 »
merhaba,
aküm bitti ve yenisiyle değiştirdim.ancak aracı stop ederken çok kısa süre göz kırpması gibi akü ikaz lambası yanıyor.fikri olan var mı?
teşekkürler
    hiç böyle bir problem duymadım.akü ne marka ve kaç amper?
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #2 : Aralık 21, 2010, 10:52:50 »
akü mutlu akü ve 60ah .orijinal aküsünün aynısını taktırdım.ben de anlamadığım için zaten fikirlerinize başvurdum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 21, 2010, 11:29:11 »
Aküden böyle bir durum oluştuğunu duymadım. Önceki aküde böyle bir durum yokmuydu yani, akü değişincemi olmaya başladı?
Akü ile ilgili birşey olduğunu sanmıyorum. Mutlaka teknik bir açıklaması vardır ama.. ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 21, 2010, 11:56:29 »
Akü ikaz lambası aslında sadece aküdeki problemleri değil, şarj sistemindeki problemleri iletir. Stop ederken yanması normal, çünkü dinamo tamamen durmadan önce yavaşlıyor, bu sırada da yeterli şarj akımı üretemiyor. Normal seyir veya rölantide yanmıyorsa probleminiz yoktur.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #5 : Aralık 21, 2010, 12:08:01 »
normal çalışmada sorun yok.bana ilginç geldi paylaşayım dedim.önceden yoktu ama.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Aralık 21, 2010, 14:18:10 »
akü çok dolu olduğundan olabilir.araba çalışmazken farları aç 15-20 dakika yansın.sonra arabayı çalıştır ,kontağı kapat bakalım ışık taki anormallik yine varmı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #7 : Aralık 22, 2010, 08:31:04 »
atilla bey deneyip bilgi veririm.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 22, 2010, 08:41:19 »
Sarj dınamosu sarj ıkaz ucuyla alakalı bır ıkaz goruyorsunuz.
Bu ıkazı sarj dınamosunun vazıfesını yerıne getıremedıgı surece gormenız normaldır.
Akunuzun fazla sarj olması halınde su kaybınız olacaktır. Boyle bır suphe varsa su sevıyesı takıbını onerırım
Pruva Neta

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2009 avensis 1.6 valvematic elegant m/t
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '09
  • 5 kere teşekkür etti
  • 47 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 23, 2010, 00:04:04 »
Arkadaşlar bugün arabaya bindiğimde çalıştırmadan önce kabin lambasına baktım normal yanıyordu ama çalıştırdıktan sonra dahada canlı yanmaya başladı.

Nerdeyse yarı yarıya aydınlatma arttı.

Aracım daha 2.senesine girmedi ama aküm zayıf mı tam anlamadım sizlerin arabasında çalıştırdıktan sonra kabin lambasında gözle görülür bir değişim oluyormu?
AvensiStyle

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Aralık 23, 2010, 00:53:37 »
Soğuk havada bu durum normal. Aküler enerjiyi kimyasal reaksiyon sonucu elde eder. Soğukta bu kimyasal reaksiyonlar yavaşladığı için aküler sıcaktaki kadar canlı ve güçlü olmazlar. Bu yüzden soğukta daha dikkatli olunmalı, kısa mesafelerde kullanılıyorsa araç, arada bir akü kontrol edilmelidir.
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2009 avensis 1.6 valvematic elegant m/t
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '09
  • 5 kere teşekkür etti
  • 47 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 23, 2010, 01:20:43 »
Soğuk havada bu durum normal. Aküler enerjiyi kimyasal reaksiyon sonucu elde eder. Soğukta bu kimyasal reaksiyonlar yavaşladığı için aküler sıcaktaki kadar canlı ve güçlü olmazlar. Bu yüzden soğukta daha dikkatli olunmalı, kısa mesafelerde kullanılıyorsa araç, arada bir akü kontrol edilmelidir.

Akünün zayıf olması eps'ye etki edermi acaba (elektrikli hidrolik direksiyon sistemi)?

Güzel bir yaz akşamında aküye çok yükleme yapmıştım marşı basmamıştı. Daha sonra 5dk bekleyip aracımı çalıştırmıştım. Geçen ocak ayında arabamı 3hafta kadar istanbulda bırakıp memlekete dönmüştüm. Geldikten sonrada direksiyonumda rölanti ve manevralarda eskisine nazaran biraz sertlik hissettim. Bu konuda bilginiz varmı acaba?
AvensiStyle

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Aralık 23, 2010, 03:21:14 »
araba kısa mesafe kullanıp stop ediliyorsa vebir hafta on gün olduğu yerde durduğu oluyorsa alarmda varsa akünün zayıflaması normaldir.benim aküm 60 amper mutlu olmasına rağmen bir aya yakın zaman park halinde alarm açık vaziyette bırakırsam akü sıfır oluyor.bu gayet normaldir çünkü alarm 0.1 amper gibi akım çeker buda zamanla aküyü bitirir.(şarjını bitirir yanlış anlaşılmasın)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Aralık 23, 2010, 10:02:18 »
Akünün zayıf olması eps'ye etki edermi acaba (elektrikli hidrolik direksiyon sistemi)?

Güzel bir yaz akşamında aküye çok yükleme yapmıştım marşı basmamıştı. Daha sonra 5dk bekleyip aracımı çalıştırmıştım. Geçen ocak ayında arabamı 3hafta kadar istanbulda bırakıp memlekete dönmüştüm. Geldikten sonrada direksiyonumda rölanti ve manevralarda eskisine nazaran biraz sertlik hissettim. Bu konuda bilginiz varmı acaba?
Araç çalıştığı müddetçe elektrik akımını aküden değil, dinamodan alır. O yüzden sorun olmaması lazım. Ancak tam dolu olmayan akü ile dolaşmak yine de riskli. Asgari 24 saat şarjda tutulması lazım eğer akü boşaldı ise.
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ocak 01, 2011, 23:27:00 »
merhaba,
teşekkürler

Aracınız E12 corolla sanırım, akü yenilendiğinde bahsettiğiniz sorun görülebiliyor ama herhangi bir zararını görmedik şu ana kadar,bir süre kullanımdan sonra gördüğünüz ışık artık yanmayacak :)

Teknik olarak benim tahminim akü zaten tam şarjlı olduğundan (aküler üretimden çıkarken raf ömrü göz önünde blundurularak %5 civarı daha yüksek akım ile üretilirler örnek 60Ah bir akü fabrikadan yeni çıktğından 63Ah hatta biraz daha fazla gösterebilir ) kontağı kapattığınızda alternatörünüz son devrinde akünün şarj olmadığını (çünkü akü full şarjlı) iletmek amacı ile şarj ışığını yakabilir.

EPS sistemi akü akımı ile çalışmaz,elektriğini tamamen alternatör'den alır ancak akünüz tamamen boş yada boşa yakın ise ve birşekilde aracınızı çalıştırdıysanız alternatörünüz önce akünüzü şarj etmek sonrasında dome (kabin içi elektrik harcayan donanımlar) cihazlarına (EPS dahil) elektrik gönderme amaçlı üretildiğinden EPS sisteminin daha yavaş çalışacağı bir durum oluşturabilir.

Alper bey'inde söylediği gibi düşük akımlı ya da boş bir aküyle dolaşmak üzücü durumlara neden olabilir.

Saygılar...