Gönderen Konu: Yaris, frende tuhaflık.  (Okunma sayısı 3018 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B+
  • 3 kere teşekkür edildi
Yaris, frende tuhaflık.
« : Aralık 16, 2010, 11:50:15 »
2006 model Yeni kasa Yaris'imde frende bir tuhaflık farkettim. Belki hep öyledir ama ben yeni farkettim ya da frenlerim bozulmaya başladı.

Çok dik bir yokuşta yavaş yavaş inerken sert fren yaptığımda sanki ayağımın altında fren pedalı titriyor gibi oluyor ve arabanın altında yere birşey sürtüyor gibi tırrt diye ses geliyor. Normal fren yaparken sorun yok, aniden sert fren yapınca oluyor bu. Daha önce hiç başıma gelmemişti. Acaba ABS devreye giriyor da ondan yapıyor yani frenin normal çalışması bu da ben mi yeni farkettim yoksa bir sorun mu var?
All I ask is a tall ship and a star to steer her by...

Toyota Club Türkiye

Yaris, frende tuhaflık.
« : Aralık 16, 2010, 11:50:15 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Mesaj Kaygısına Son
    • DÝKKAT BOÞ BELEÞ VAR !!!
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
Ynt: Yaris, frende tuhaflık.
« Yanıtla #1 : Aralık 16, 2010, 12:02:39 »
Muhtemelen abs dir. Eğer yerde toz toprak fazla(sel sürüklüyor genelde) ve yol dikse, sert frende araba kayar ve abs devreye girer. Benimde birkaç kez başıma geldi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 16, 2010, 12:43:56 »
Yol asfalt ama dik, lastikler de eski, kaymaya başlayıp da ABS devreye giriyor olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 24 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 16, 2010, 12:57:34 »
Lastikler eskiyse tutunma zorlaşır, bunu da abs kayma olarak algılar ve titreme şeklinde frenleri sıkar.

Lastik şart :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 16, 2010, 13:17:51 »
Lastikler eskiyse tutunma zorlaşır, bunu da abs kayma olarak algılar ve titreme şeklinde frenleri sıkar.

Lastik şart :)
Araba 40bin km oldu, 4.5 yaşında, üzerinde hala orjinal lastikleri var. Diş derinliği normal görünüyor ama değişme zamanı gelmiş.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Mesaj Kaygısına Son
    • DÝKKAT BOÞ BELEÞ VAR !!!
  • Araç: Auris
« Yanıtla #5 : Aralık 16, 2010, 14:15:55 »
Yol asfalt ama dik, lastikler de eski, kaymaya başlayıp da ABS devreye giriyor olabilir.
Asfalt olması daha tehlikeli zaten. Kum tanecikleri asfalt zemini sert olduğundan bilye etkisi yaratıyor. Sanki araç bilyelerin üstündeymiş gibi bir his veriyor. Tamamı toprak olsa bu kadar kaymaz.

Araba 40bin km oldu, 4.5 yaşında, üzerinde hala orjinal lastikleri var. Diş derinliği normal görünüyor ama değişme zamanı gelmiş.
3-4 yıl bir lastiğin ideal kullanım süresi diyorlar. Nekadar diş derinliği normalde olsa lastik özelliğini kaybediyormuş. O yüzden 4 yıl dolunca değişmek gerekiyor. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1.4 vvt-i/ 1.6 comfort/ 1.6 advance... Corolla..
  • Araç: Corolla
  • Model Yılı: '14
  • 4 kere teşekkür etti
  • 17 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 16, 2010, 14:53:46 »
ABS :)
Ne Mutlu Türk'üm Diyene...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 16, 2010, 15:06:43 »
ABS devreye giriyormuş iyi güzel de arabayı alalı neredeyse iki yıl olacak ben ancak bu hafta farkettim bu durumu. Demek ki önceleri hiç ani sert fren yapmamışım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 24 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 16, 2010, 15:47:23 »

Benim 35.000de iki yıllık.lastikler önler 4,5 arkalar 6milim olarak ölçtüm ama sertlik olarak taşa dönmüşler.Ön arka yaptırdım bakım sırasında bir yaz daha çıkarır umuyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1.4 vvt-i/ 1.6 comfort/ 1.6 advance... Corolla..
  • Araç: Corolla
  • Model Yılı: '14
  • 4 kere teşekkür etti
  • 17 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 16, 2010, 17:00:26 »
ABS devreye giriyormuş iyi güzel de arabayı alalı neredeyse iki yıl olacak ben ancak bu hafta farkettim bu durumu. Demek ki önceleri hiç ani sert fren yapmamışım.

gacır gucur bir ses yapar ve pedal da bir tuhaflaşır bu eyüp pierlottinin rampasından aşağı inerken başıma gelmişti. işte tam o sırada araba kaymaya başlıyor ve abs devreye girip bunu önlüyor. böyle düşünüyorum . ;)
Ne Mutlu Türk'üm Diyene...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: AB+
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Aralık 16, 2010, 18:50:20 »
Tarifiniz ABS sistemini işaret etmekte, ayrıca lastiklerinizin ömrünün bitmiş olduğu anlaşılıyor...
Honda Jazz / 2012

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 22, 2010, 12:45:44 »
Timuçin abi bende de yaris var aynı şey banada oluyor abi ani fren de titriyor ve sonra pedalı geri tepiyor abs abi.
HONDA CİVİC EXECUTİVE PLUS 182HP

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 22, 2010, 13:07:49 »
Bu olay olurken yani ABS devreye girdiğinde sanki yere birşey sürtüyor gibi sürtünme sesi alıyorum. Sanki ayağımın altında delik var da ayağımı yere sürtüp arabayı durdurmaya çalışıyor gibi bir his oluşturuyor. Tam anlatamadım ama insana kendimi Fred Çakmaktaş gibi hissettiren bir şey. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 22, 2010, 13:26:42 »
Bu olay olurken yani ABS devreye girdiğinde sanki yere birşey sürtüyor gibi sürtünme sesi alıyorum. Sanki ayağımın altında delik var da ayağımı yere sürtüp arabayı durdurmaya çalışıyor gibi bir his oluşturuyor. Tam anlatamadım ama insana kendimi Fred Çakmaktaş gibi hissettiren bir şey. :)
Timuçin abi lastiklerin eski olduğundan ABS erken devreye girer bende carisma vardı lastikleri eskiydi ve ABS hafif sert fren yaptığımda devreye girerdi 2009 da corolla aldım ve ani fren yapmam gerektiren bir durum oldu yalnız ABS devreye girmeyince ben ozaman kuşkulanmıştım aracın ABS si bozuk diye fakat daha sonra yine deneme amaçlı ani fren yaptığımda devreye girmişti ozaman anlamıştım eski arabada neden zırt pırt ABS nin devreye girdiğini. :)