Gönderen Konu: supap ayarı  (Okunma sayısı 2471 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '99
supap ayarı
« : Aralık 13, 2010, 19:48:50 »
Selam arkadaşlar.1999  corolla luna marka 4A FE motor aracım var.Araç 110.000 km de.motor devir saati 3000 i geçtikten sonra motorun sesi fazla çıkıyor.Emme manıfoltu aliminyum dur.Bu kilometredeki araca supap ayarı gerekirmi?Araç servis bakımlı olup supap ayarı hiç yapılmamıştır.Aracım benzilidir.Biraz fazla yakıyor sanırım.rolantisi falan düzgün.Otomatik jıkle sabah soğukta 11/12 arası çalışıyo ısınınca rolanti normal ayarında seyrediyo.supap ayarı emme ve egsoz da kaç sentil olması gerekir.Motor soğukken yapıldığını biliyorum sadece sentil ayarı nedir ve 16 adet pullarında taşlanması gerekirmi.Konuya vaakıf olan arkadaşımız varsa yardımcı olmasını istiyorum.Şimdiden teşekkür ederim.

Toyota Club Türkiye

supap ayarı
« : Aralık 13, 2010, 19:48:50 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: supap ayarı
« Yanıtla #1 : Aralık 14, 2010, 10:36:11 »
Benimki de 1999 terra aynı motor. Forumda biraz yorumları okudum sibop ayarı kolay kolay yapılmadığını yazmışlar. Benimkinde de rölanti sorunu bazen oluyor , gaz kelebeğini temizleyeceğim. Acaba katalitik konvektör ün ömrü nedir Bundan kaynaklanır mı? yada ekzoz . Sadece kafamdaki birkaç soru? Durumu çözerseniz haber ederseniz sevinirim. saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '11
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 17, 2010, 16:09:25 »
4 AFE motorunda emme 0,15-0,25 eksoz 0,20-0,30 motor soğuk
eğer ayar bozuksa şimler (pul) değiştirilerek farklı kalınlıkta şim kullanılarak supab boşluğu ayarlanır
dediğiniz gibi supab ayarı işlemi biraz uzun ve zor bir işlemdir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '99
« Yanıtla #3 : Aralık 17, 2010, 18:47:36 »
Teşekkür ederim Abdullah bey.Usta emme tarafındaki 8 adet pulu taşladı ve 25 sentil girecek şekilde ayarladı.Eksoz tarafında bi işlem yapmadı çünkü sentil ayarı o tarafın yerinde imiş.Avansı en sona çekili vaziyette imiş aracın,onu da avans tabancası ile motor sentesine bakarak az geri çekti.Araçta ki değişiklik şöyle diyebilirim rolantide daha sessiz çalışma ve düz yolda uzaması hafif bi arttı gibi geldi bana.Yakıt bakımından bi değişiklik olduğunu ileri ki günlerde görmek mnümkün olacak.Size hoş ve zevkli toyota kullanmanızı dilerim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #4 : Aralık 17, 2010, 18:54:03 »
Benimki de 1999 terra aynı motor. Forumda biraz yorumları okudum sibop ayarı kolay kolay yapılmadığını yazmışlar. Benimkinde de rölanti sorunu bazen oluyor , gaz kelebeğini temizleyeceğim. Acaba katalitik konvektör ün ömrü nedir Bundan kaynaklanır mı? yada ekzoz . Sadece kafamdaki birkaç soru? Durumu çözerseniz haber ederseniz sevinirim. saygılar.
aracım 208.000 km de ve katalizör doldu dolucak, bilmiyorum siz anlayabilirmisiniz ama sesi belli oluyor dolmaya başladıgının, rolantide bi problem yok.

size sorum aracınız lpg limi...
lpgliyse gaz ayarı yaptırın ve filtreleri değiştirin 70 lira civarı bir maliyet tutar.

lpgli veya değilse farketmez. emme manifoldunu söktürün , manifoldu ve kelebeği temizletin , ben söktürmem diyorsanız filtre borusunu söküp kelebeğe bi sprey sıkarak temizliyorlar. ama ben söktürerek yaptırdım manifoldun içindeki kurumu görseydiniz yani içler acısı :)