Gönderen Konu: Soğuk motor/yağ ısınma süresi  (Okunma sayısı 11495 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
Soğuk motor/yağ ısınma süresi
« : Aralık 09, 2010, 19:47:52 »
Birçoğumuzun farketmiş olduğu gibi soğuk motoru o gün ilk çalıştırdıktan sonra hava sıcaklığına bağlı olarak belli bir süre sonunda motor çalışma sesinde  azalma yönünde bir değişme oluyor. Yazın 10 s kadar olan süre, 10 derece sıcaklıkta 50-60 s kadar yükselmiş durumda. Motor aşıntılarının soğukken çok daha fazla olduğu da hep söyleniyor. Site içinde bu yönde ölçüme dayalı bir istatistik çıkarmamız mümkün sanırım.  Mümkün olduğunca doğru bir netice için , sayısal termometreye sahip araç sahiplerinin bu verileri vermesi uygun olur. En çok merak ettiğim husus, kullandığımız farklı yağ viskozitelerine göre  bu sürelerin ne kadar değiştiği. Aşağıdaki verileri tam yazarak bu konuda katkı sağlayacak arkadaşlar olursa sevinirim. Motor çalıştıktan sonra gaza basmamak ve far ısıtıcı v.s başka araç gereç çalıştırmamak gerekli.    Örnek:

Kullanılan yağ       : Mobil 1 ESP 5W/30
Motor/ şanz.          : 1.4 D4D   / düz
Hava sıcaklığı        :  10 derece
Motor km               : 14.000
Yağ km                   :  5200
Ses değişim süresi : 60 s

Toyota Club Türkiye

Soğuk motor/yağ ısınma süresi
« : Aralık 09, 2010, 19:47:52 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • terra sedan 1.4 d4d
  • Kan Grubu: A+
Ynt: Soğuk motor/yağ ısınma süresi
« Yanıtla #1 : Aralık 09, 2010, 20:44:58 »
genel oalrak soğuk havalarda motor ses değişimi bende 2 dk yı alıyor araç terra sedan d4d km 78000 yağ mobil 10/40 yarı sentetik diesel
dizel eşekçi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 10, 2010, 14:41:43 »
2 gün önce sabah -1 dereceydi hava sıcaklığı. Yaklaşık 2 dk kadar rolantide çalıştıktan sonra ses değişti. 2000 vvt-i terra spc. Gulf marka 10/40 yağ kullanıyorum yarı sentetik.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 10, 2010, 15:09:16 »
  Bunu sadece yağ vizkozite bağlamamak lazım (bu da çok önemlidir tabi). Kullanılan yağ miktarı ve yağ sistemininde önemi büyüktür. Kimi araçlarda egzoz ısısı ile yağ ısıtılabilir bildiğim kadarı ile, yani sistemin yapısıda önemli aslında. Aslında eski araçlarda (şimdi az rastlanıyor) araç içinde yağ ısı göstergeside mevcut.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 10, 2010, 22:36:38 »
Doğrudur söylediğiniz ama ben site kullanıcılarını daha çok Toyotanın  d4d ve 1.6 benzinli motor lu araçlara sahip olacağını düşündüğümden gelen yanıtlar içinden  bunların verilerine yoğunlaşırsak sorun olmaz dedim. Tabii ki hata paylarının azalabilmesi, doğru istatistik için fazla veri gelmesi lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 254 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 10, 2010, 22:59:19 »
yağlamanın motorun tüm bölümlerinde başlaması için yaklaşık 10sn süre gerektiğini düşünüyorum.
bu sürede deviri fazla düşürmeden beklemek yağ basıncını düşürmemek için bence iyi olur.
güzel bir konuya değinmişsiniz. 5-30 yağ ile 10 40 yağ arasında fark olacaktır. ama en ince yağ elbette daha çabuk yağlamayı başlatır. eskiden olduğu gibi yağ inceldikçe sıcakken koruması düşmez.bu yüzden tam sentetik yağ kullanımı önemli.
motor sesi değişimi ise ilk dönen yağın sıcaklığına çok bağlı. yani yağ pompasından pompalanıp motoru turlayıp kartere dönen yağın sıcaklığı önemlidir. yağ nekadar çok sıcaklık tutarsa okadar çabuk ısınacaktır.

kişisel fikrime göre motoru en çok aşındıran şey soğukken ve henüz yağ kanalları boşken çalıştırmaktır. olduğu yerde bir süre ısındırır ve yolda düşük devire düşmesine engel olursanız ve tabiki orta devirlerde sürerseniz ömürde artacaktır. gaz verip bırakmayı onaylamıyorum,onun yerine hafif gaz verip bir süre beklemek daha mantıklı.

bu süreleri yarın bende ölçeyim bakalım ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #6 : Aralık 11, 2010, 10:23:11 »
Doğrudur söylediğiniz ama ben site kullanıcılarını daha çok Toyotanın  d4d ve 1.6 benzinli motor lu araçlara sahip olacağını düşündüğümden gelen yanıtlar içinden  bunların verilerine yoğunlaşırsak sorun olmaz dedim. Tabii ki hata paylarının azalabilmesi, doğru istatistik için fazla veri gelmesi lazım.
Kesinlikle faydalı paylaşım, bu konuda hiç bir problem yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Şubat 17, 2011, 18:07:43 »
Biraz eski bir konu ama fazla ilgilenen olmamış. İlk zamanlar yağa bağlı olduğunu düşündüğümüz bu konudaki ses değişiminin yağla ilgisi bana daha sonra mantıksız geldi, zira ses bir anda değişiyordu (motor ve yağ düzgün bir şekilde ısındığına düşünülünce ..) , ve bir motorun 2-3 dakika soğuk bile olsa yağ ulaşmadan çalıştığı da pek olası değil , olamaz) . Aklımdaki cevap " motor suyu belli bir değere ulaşınca ECU çalışma şeklini değiştiriyor" şeklindeydi. Geçenlerde Bir VW forumunda dizel araçlarla ilgili bir hususu okuyunca xenon  ;) yandı . Yazı şu şekilde " Yeni çevre duyarlılığıyla ilgili olarak yeni nesil dizel araçlardaki ısıtma kızdırma bujieri araç marşa basılıp çalıştıktan sonra da belli bir süre çalımaya devam ediyor "muş. Yani o ilk 1-2 dakikalık sürede bile çevreye az zarar vermek için hemen devreden çıkmıyormuş.

Ben de bugün test ettim. Kontağı açtığınızda konsolda yanan o spiral gösterge yanıp 5-10 saniye sonra kaybolunca  bildiğimiz marşa basılabir demek , fakat kızdırma bujileri motor çalıştıktan sonra da çalışmaya devam etti ve 1.5 dakika falan sonra bujilerin akımı kesilince motordaki o ses düşmesi aynen yaşandı , yani alternatör/motor üzerindeki yük kalkınca doğal olarak motor çalışması değişti. Bujiler ilk anda  80-90 A kadar çekip yaklaşık 30 saniye sonra 40 küsur Amperde kararlı sabit akım çeker hale  geliyor 1.5 dakika 40A ile devam etti.   Dizel araçları , motoru çalıştırmayacaksanız hele kışın, kontağı açıp bekletmeyin derim , gereksiz aküyü zayıflatmayın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 254 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Şubat 17, 2011, 18:27:29 »
toyota 10 sn sonra yola çıkın demiş, demekki yağlama 10 sn içinde başlıyor veya en uç parçalara kadar yağ ulaşıyor. zaten düşük devirde bekletmek yağ basıncını düşürüyor ve yola çıkmazsanız motor geç ısınıyor. ısınıncaya kadarda aşınma tahminimce fazla oluyor.
demekki çabuk ısınan ilk numarası ince yağ alıp otomatik jikleli araçlarda bir süre bekledikten sonra yolda orta devirde ısıtarak gitmeliymişiz.. böylelikle hem yağlama çabuk başlayacak hem yağsızken yolda zorlamamış olacağız hemde çabucak ısınıp normal sıcaklığına gelecek ve aşınma daha az olacak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #9 : Şubat 17, 2011, 20:23:17 »
  Bazı ülkelerde aracın rölantide ve durarak motor ısıtılması yasaktır. Bunun yerine motor çalıştırılıp kısa bir süre sonra yola çıkılıp ancak motor yağı ısınıncaya kadar (motor yağ kapasitesi, araç özellikleri vs etkilidir ısınma süresinde) ki; eğer araçta yağ ısı göstergesi yok ise bu tahmini 20-25 dakikayı alır, düşük devirlerde araç sürmek daha sağlıklıdır diyebiliriz sanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #10 : Nisan 06, 2011, 21:27:00 »
2010 corolla dizel kullanicisi olarak
soguk havalardaki kısa sureli duzensiz calisma dan rahatsizim
ve bu sorun volvo nun 1.6 dizel moturunda yok
ama yola cikip isindiktan sonra da ben de ses soluk yok
demekki hepsi bir ara da olmuyor
kazasiz saglikli gunler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Nisan 06, 2011, 21:53:56 »
Yol bilgisayarındaki sıcaklığı alıglaması etkiliyor diye düşünüyorum sonuçta orda -5 gösterirkende çalıştırdım orası 30 gösterirkende çalıştırdım aralarında dağlar kadar fark var ve -5te çalıştırdığımda 1700 devire yakındı basıncı düşürmemek için sanırsam. Burdan Anıl abinin dediğine çıkılıyor. 30 derecede çalıştırdığımda ise ilk baş 1400 civarı çalışıp 15 sn kadar öyle çalışıp yavaş yavaş düşürüyor o sesi.

Aracımız dizel değil benzinli 2001 1.6 vvt-i
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #12 : Nisan 06, 2011, 22:15:53 »
Ercüment o otomatik jikle. motorun soğukta daha çabuk ısınması ve daha kolay çalışması için zengin karışım gönderiyor motora.
93AE101(sw) 89100km =)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Nisan 06, 2011, 22:27:34 »
Ercüment o otomatik jikle. motorun soğukta daha çabuk ısınması ve daha kolay çalışması için zengin karışım gönderiyor motora.

Çok iyi biliyorum ses değişmesi oluyor bundada ;)
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)