Gönderen Konu: Hidrojen Arabası Projesine Destek Olalım  (Okunma sayısı 2819 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Yan cehennem yan, geliyorum yan yan..
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 45 kere teşekkür edildi
Hidrojen Arabası Projesine Destek Olalım
« : Aralık 08, 2010, 00:57:57 »
Arkadaşlar bildiğiniz üzere her sene üniversiteler arasında güneş aracı ve hidrojen arabası yarışları oluyor.. Geçen gün aracı incelemek için atölyeye gittim ve çok büyük hayal kırıklığına uğradım.. Arabanın durumu gerçekten kötüydü..

Öncelikle aracı tanıtan sitenin linkini vererek başlayım..

http://www.hy-tech.org/

Araç budur.. Siyah olan..

Bu sene güzel bir tasarım ve başarılı bir çalışma ( mekanik anlamda ) ile yarışlara girmeyi istiyoruz.

Aracın şu anki durumunu anlatayım..

Her araçta ( yarışa katılan ) , aynı özellikte motor var. Motor H2 ve O2 nin tepkimesi sonucu çıkan enerji ile çalışıyor. Atık sadece su

Araçta plastik jant var ve çok ince. ( Hafif  olması şart )

Aracın amortisörü yok. ( Amortisör şart kesinlikle, ama nasıl bir amortisör yapılabilir bu araca ? )

Araç gördüğünüz gibi 3 tekerlekli. Ben 4 tekerli, arkadan itiş bir araç taraftarıyım.. Ama bunun için diferansiyele ihtiyaç duyuyoruz.. Diferansiyel koymazsak, yani , iki tekeri bir çubuğa bağlayıp, bu çubuğu çevirirsek, ne gibi bir zararı olur.

Aracın max hızı 80- 90 kilometre

Aracın dönüş çapı çok çok az.. Nasıl arttırılabilir ?

Direksiyon sistemi çok kötü.. Çok titreme yapıyor yolda

Gaz pedalı yok. Direksiyon üzerine konulan bir düğme ile gaz veriliyor

Ve en önemli konu H2 deposu.. Bildiğiniz üzere sıvılar gaza geçerken , ortamı soğuturlar.. Bu yüzden tüpteki H2 basıncı düşüyor ve motora bir süre H2 gitmediği için motor kendini kapatıyor..

2 tane çözüm ürettim

Birisi tüpün etrafını ısıtıcı tel ile çevirmek ( Bana pek mantıklı gelmiyor )

Diğeri ise , kompressör kullanmak..

Bir başka fikrimi de  basit kimya bilgisi ile açıklayayım.. Gaz fazında olan bir tepkimenin verimliliğini ve hızını arttırmak için, girenlerin basıncını yükseltmek gerekir.. Yani ben motora giren O2 ve H2 gazlarının basıncını arttırırsam, daha yüksek performans elde edebilirim. Araba motorlarındaki gibi, bu motorda da bir ecu sistemi var ve istediğimiz gibi ayarlayabiliyoruz.. Bir çeşit Hydro-Compessor projesi gibi birşey :)

Anlatacaklarım bu kadar değil.. Yarın kendi çektiğim fotoları eklemeye çalışacağım. Sizden de fikir ve görüşlerinizi bekliyorum . Benim için çok önemli
2012 Auris - Beyaz- 06UZ 400- 1.4 D-4D- Dizel Comfort Plus
2013 Avensis - Füme - 06UZ 789 - 1.6 - Benzinli Elegant Ex.
2016 Auris - Açık Mavi  - 06 MBM 96 - 1.6 Benzinli Premium
2015 VW Passat Variant - Mavi - 06UZ 776 - 1.6 TDİ Comfortline

Toyota Club Türkiye

Hidrojen Arabası Projesine Destek Olalım
« : Aralık 08, 2010, 00:57:57 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • oğlum, ben ve kızım :)
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
Ynt: Hidrojen Arabası Projesine Destek Olalım
« Yanıtla #1 : Aralık 08, 2010, 01:12:12 »
başarılar diliyorum arkadaşlara ...anladığım bir mevzu değil o nedenle .. kolay gelsin..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Hilux
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 184000
  • Model Yılı: '13
  • 32 kere teşekkür etti
  • 59 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 08, 2010, 02:02:38 »
Arka tekere çubuk bağlama fikri 2 tekerlekte de çekiş olmayacak şekilde mümkün olabilir, aksi takdirde tur farkından ötürü az olan dönüş çapı daha da azalacak veya kırım olacaktır muhtemelen,
3 tekerlekli bisikletlerden gördüğüm kadarıyla arkadaki lastiklerden yalnızca 1'i çekiş için aktif durumda diğeri zincirden gelen gücü almıyor üstüne.
Kimya konusunda ise hız belki artırılabilir ancak verim artırılması sanıldığı kadar kolay değildir,
Isıtıcı tel konusu ise bambaşka bir risk, basınç azaldığında devreye kademeli olarak devreye giren bir sistem ile belki mümkün olabilir, ama fazla karmaşık olur sanırım bu da.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #3 : Aralık 08, 2010, 10:34:10 »
Arka tekere çubuk bağlama fikri 2 tekerlekte de çekiş olmayacak şekilde mümkün olabilir, aksi takdirde tur farkından ötürü az olan dönüş çapı daha da azalacak veya kırım olacaktır muhtemelen,
3 tekerlekli bisikletlerden gördüğüm kadarıyla arkadaki lastiklerden yalnızca 1'i çekiş için aktif durumda diğeri zincirden gelen gücü almıyor üstüne.
Kimya konusunda ise hız belki artırılabilir ancak verim artırılması sanıldığı kadar kolay değildir,
Isıtıcı tel konusu ise bambaşka bir risk, basınç azaldığında devreye kademeli olarak devreye giren bir sistem ile belki mümkün olabilir, ama fazla karmaşık olur sanırım bu da.

O zaman önde 2 , arka da 1 teker yapmak daha mantıklı gibi duruyor..

Tüpün kalınlığı fazla olduğu için, ısıtıcı tellerin fazla ısıtabileceğini sanmıyorum.. Ama denemeden de olmaz..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 08, 2010, 12:44:50 »
aslında çok önemli bir proje, gelecekte hybrit veya elektrikli arabalarda demode olacaklar..
ayrıca ekonomi yapmak için neler yapılmalı bunların ipuçlarınıda veriyor bu proje. başarılar diliyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 08, 2010, 14:23:11 »
oğuzhan önden çekiş motor kullansanız daha iyi değil mi yarış için? yani virajlarda dezavantaj olur belki ama savrulma ve hızlanma problemi yaşamazsınız
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 08, 2010, 22:13:10 »
Tel rezıstans yerıne fısek tıp rezıstans tavsıye ederım. Dırek tankın ıcıne rezıstans monte edılmıs olacagından verım konusunda sorun olmaz. Fısek tıp rezıstans ortalama 1-1,5 kw gucunde temını konusunda ıstersen ayrıca bılgı verebılırım. Yarın unutmazsam resmını eklerım.
Pruva Neta

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #7 : Aralık 09, 2010, 00:01:05 »
aslında çok önemli bir proje, gelecekte hybrit veya elektrikli arabalarda demode olacaklar..
ayrıca ekonomi yapmak için neler yapılmalı bunların ipuçlarınıda veriyor bu proje. başarılar diliyorum

Teşekkür ediyorum..
oğuzhan önden çekiş motor kullansanız daha iyi değil mi yarış için? yani virajlarda dezavantaj olur belki ama savrulma ve hızlanma problemi yaşamazsınız

Hacım araç üç teker.. Motor gücü az, 150 kiloluk aracı ( şoför ile beraber ) ancak 70 kilometreye çıkartıyor.. 4 teker yaparsak eğer , çekişi düşer baya..

Diyelim ki öne taktık tek tekerler, arkası 2 teker oldu.. Bu sefer diferansiyel koymak gerekiyor.. Aracın boyutlarına göre diferansiyel bulmak çok zor..
Tel rezıstans yerıne fısek tıp rezıstans tavsıye ederım. Dırek tankın ıcıne rezıstans monte edılmıs olacagından verım konusunda sorun olmaz. Fısek tıp rezıstans ortalama 1-1,5 kw gucunde temını konusunda ıstersen ayrıca bılgı verebılırım. Yarın unutmazsam resmını eklerım.

Tankın içinde H2 olduğu için, içine resistans koyma fikri biraz sakat olabilir.. Son derece yanıcı bir gaz..

Şöyle bir çözüm bulduk gibi.. Motordan çıkan ısıyı , fiber borularla tüplere vermek.. Ne derece başarılı olur bilmiyorum..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #8 : Aralık 09, 2010, 00:05:15 »
oğuzhan mevcut araç önden çekiş değil mi ?
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #9 : Aralık 09, 2010, 00:06:24 »
oğuzhan mevcut araç önden çekiş değil mi ?

Yok hacım..

Arkadan itiş..

Arkada tek teker, önde 2 teker

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #10 : Aralık 09, 2010, 00:12:02 »
önden çekiş önde tek arkada iki olunca niye difransiyel gerekiyor abi onu anlamadım? öndeki sistemde aynı şekilde arkaya taksanız? ama önde tek tekerlekle dönüşler çok riskli olur vazgeçtim :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #11 : Aralık 09, 2010, 00:18:40 »
önden çekiş önde tek arkada iki olunca niye difransiyel gerekiyor abi onu anlamadım? öndeki sistemde aynı şekilde arkaya taksanız? ama önde tek tekerlekle dönüşler çok riskli olur vazgeçtim :D

Abi benimde aklıma direk go-kartlar geldi.. Onlarda arkadan itiş, ama diferansiyel var mı yok mu bilmiyorum.. Birgün bizim piste gidip bir sorayım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #12 : Aralık 09, 2010, 00:23:19 »
Abi benimde aklıma direk go-kartlar geldi.. Onlarda arkadan itiş, ama diferansiyel var mı yok mu bilmiyorum.. Birgün bizim piste gidip bir sorayım
zincirli bir sistemi vardı onların, bisikletteki gibi bir sistem sanırım yani tek lastiğe güç veriyor, diğeri dönüyor işte..ama o zincir iki lastiğe de güç veriyorsa bilmiyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #13 : Aralık 09, 2010, 00:25:48 »
zincirli bir sistemi vardı onların, bisikletteki gibi bir sistem sanırım yani tek lastiğe güç veriyor, diğeri dönüyor işte..ama o zincir iki lastiğe de güç veriyorsa bilmiyorum

Sadık ustayla konuştum, diferansiyel olmazsa kayar araba dedi.. Belki de go-kart araçlarının kayma sebebi o :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #14 : Aralık 09, 2010, 11:00:41 »
Sadık ustayla konuştum, diferansiyel olmazsa kayar araba dedi.. Belki de go-kart araçlarının kayma sebebi o :D
çok mantıklı :D kaymasın diye ne yapılır ki ya :( boyutları hesaplayıp ona göre bi şahin vs difransiyelini tornacıda boytutlara özel kısatsak? gerçi çok ağır olur ama olur yine de

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #15 : Aralık 11, 2010, 00:45:25 »
çok mantıklı :D kaymasın diye ne yapılır ki ya :( boyutları hesaplayıp ona göre bi şahin vs difransiyelini tornacıda boytutlara özel kısatsak? gerçi çok ağır olur ama olur yine de

onu da düşündük sadık ustayla :D Ama yine çok ağır olur.. Tek çare, tornacı da diferansiyel yaptırmak, o da çok çok tuzlu kaçar..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #16 : Aralık 11, 2010, 14:35:23 »
onu da düşündük sadık ustayla :D Ama yine çok ağır olur.. Tek çare, tornacı da diferansiyel yaptırmak, o da çok çok tuzlu kaçar..
sponsorlar yok mu oğuzhan ya? karşılamazlar mı difransiyelin maliyetini??? bir de kullanılacak malzemenin de hafif olması lazım..illa ki çok tuzlu olur öyle de..