geçenlerde bagaja bir uygulama yapmıştım, ama kullandığımız materyalin 120 derecelik olmadığının farkına vardık bugün. Bugün Ziya Bingöl arkadaşımla Karaköy'de buluştuk, biraz gezip Led'lerimizi aldık ve işlemlere giriştik. Şu saatler itibariyle ben de işimi bitirdim saylır. e tabi biraz sallandık. tavandaki 1 adet sofit ampülün yerine 24 adet led kullandım. önce fazla mı olur acaba diye düşündüysem de, geçen akımı, amperi vs ölçünce, bağladığım 24 adet 3.2v'luk led'in ve dirençlerinin, bir adet sofit lambanın neredeyse yarısına eşit olduğunu gördüm. yani %50 enerji tasarrufu ve neredeyse 3 kat aydınlatma.
neyse işlemlere geçelim. öncelikle 24 adet ledi 4x6 şeklinde plakaya dizdim ve lehimledim.

bu parçalardan biriydi ve yuvasına ancak sığıyordu. 1 tane bile led eklemek artık imkansız bu yuvaya çünkü kapak ancak kastırarak kapanıyor.
ardından, dirençlere ait plakayı hazırladım.

sonra uygun şekilde led çakılı olan parçayı kalıbın içine oturtup, ön kapağı kapattıktan sonra, arkadan direnç ve bağlantı işlemlerini gerçekleştirdim, önden ve arkadan şöyle bir şey oldu.

son safha da arabaya montaj. bu safhada çok problem yaşadım, anahtar door konumundayken ışıkta gidip gelmeler, yanmamalar, voltaj düşüşleri vs. ama bir temas sorunu olduğu belli olduğu için, tekrar tekrar açıp düzenlemeye çalıştım. son halinde de yine tavana takarken mecburen vidalamak için ön kapağı açtığımızda sarkan led plakası, tekrar kapağın kapatılması işlemi sırasında sağa sola kayma, yerine oturmama problemleri yüzünden, doğrudan bağlantı yaptı kendine bir kaç kere off konumunda bile kapanmadan yandı. ama en sonunda başardım.
ilk izlenimlerim, evde 12v kaynakla daha parlak yandığıydı ledlerin ama sonra düşününce hak verdim. araç çalışmaz haldeyken, door konumunda gelen elektrik 11,8v. çalıştığında ise 14,0v. aynı zamanda anahtar door değil de on konumuna alındığında direkt olarak parlak yanıyor. bu da bir ayrıntı. 3,2v led x 4'lü seriler dersek zaten akım 12,8v yapıyor. bu durumda araba çalışmazken 12v'de parlak yanmaması normal bir olay gibi.
neyse uzatmayayım, sonuç fotoları da bunlar. tek kelime ile aydınlatma mükemmel oldu arkadaşlar. %50 tasarruf ve %100'den fazla ışık artışı. yanlız fotolarda yine parlaklık belli olmuyor. göründüğünden çok çok aydınlık ve ışık toplanması yok. gayet yaygın bir aydınlatma var.
uygulamayı yapabilecek arkadaşlara şiddetle tavsiye ederim. maliyet 10-15 YTL civarı.