Gönderen Konu: Dik yokuşta geri kayma  (Okunma sayısı 5335 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
Dik yokuşta geri kayma
« : Eylül 27, 2010, 13:31:33 »
Arkadaşlar dün bir olay geldi başıma. İstanbulda bir alış veriş merkezinin otoparkına girdim.
İşlerim bittikten sonra otoparktan çıkarken çıkış yolunda dik bir rampada araç trafiği oluştu ve bekleme yaptık.
Yol açılınca aracı kaldırırken araç gaz yemedi ve defalarca geriye kaydı. Otopark yerin üç kat altında idi ve
her katı yukarı geçerken dik rapmada birinci viteste kalkarken araç gaz yemedi. Deviri 3000 e kadar çıkarmama rağmen
kavrama noktasında gaz hep kesildi. 1988 yılından beri araç kullanırım ve böyle bir olay ilk defa başıma geldi. Araç corolla 2011 d4d vsc li.
Daha sonra olayı düşünürken "acaba bu olay patinaj yapmayı engelleyen TRC'nin devreye girmesi ile mi oldu" demekten de kendimi alamadım.
Konu ile ilgil yorumları merak ediyorum.
2011 Corolla Elegant, d4d, Kar Beyazı, İçi Bej

Toyota Club Türkiye

Dik yokuşta geri kayma
« : Eylül 27, 2010, 13:31:33 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
Ynt: Dik yokuşta geri kayma
« Yanıtla #1 : Eylül 27, 2010, 13:35:16 »
Daha sonra olayı düşünürken "acaba bu olay patinaj yapmayı engelleyen TRC'nin devreye girmesi ile mi oldu" demekten de kendimi alamadım.
Düz vites değil mi? Öyle ise kendi sorunuzu kendiniz yanıtladınız :) Dizel olduğu için düşük devirde yüksek tork ile patinaj oldukça kolaylaşıyor. Aşırı gaz vermeden el frenini kullanmak en kolay çözüm.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #2 : Eylül 27, 2010, 13:37:42 »
Düz vites değil mi? Öyle ise kendi sorunuzu kendiniz yanıtladınız :) Dizel olduğu için düşük devirde yüksek tork ile patinaj oldukça kolaylaşıyor. Aşırı gaz vermeden el frenini kullanmak en kolay çözüm.

Alper kardeş evet düz vites. Onu belirtmeyi unutmuşum. O zaman doğru düşünüyorsam bu dik yokuşlarda TRC yi devre dışı
bırakmak lazım bir süreliğine.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Eylül 27, 2010, 13:45:52 »
Eski Vectralarda TC tuşu vardır, basınca TC devre dışı kalır. Yeni Corollada öyle bir tuş var mıdır bilmiyorum. Aslında patinaja düşünce de kalkamazsınız, TC'nin bu durumda yararlı olması lazım.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #4 : Eylül 27, 2010, 13:55:47 »
Eski Vectralarda TC tuşu vardır, basınca TC devre dışı kalır. Yeni Corollada öyle bir tuş var mıdır bilmiyorum. Aslında patinaja düşünce de kalkamazsınız, TC'nin bu durumda yararlı olması lazım.
VSC tuşu var yeni corollada. 3 saniye basılı tutunca devredışı kalıyor ancak araç hareketli olmamalı.
Bu gibi rapmada vsc ve trc yi iptal ettirip deneyeceğim kalkışta problem var mı diye.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #5 : Eylül 27, 2010, 14:23:13 »
çağatay abi güzel bir noktasına değinmişsiniz bu aracın eğer alper beyin dediği gibiyse beni hiç aklıma gelmeyeceği bir düşünceden kurtarmış oldunuz. benimde aracım 2011 corolla dizel araçtı çünkü ama araç henüz elime ulaşmadığı için bunu yaşamaya fırsat olmamıştı. bu durumu paylaştığınız için teşekkür ederim. İŞTE BİZİM FORUM SİTEMİZİN GÜZELLİĞİ BU DİMİ SAYIN YÖNETİCİLİRİMİZ.(Bunu da büyük yazmak suç olmaz dimi yani  :D )
GECECİ MUHASEBECİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #6 : Eylül 27, 2010, 14:28:17 »
çağatay abi güzel bir noktasına değinmişsiniz bu aracın eğer alper beyin dediği gibiyse beni hiç aklıma gelmeyeceği bir düşünceden kurtarmış oldunuz. benimde aracım 2011 corolla dizel araçtı çünkü ama araç henüz elime ulaşmadığı için bunu yaşamaya fırsat olmamıştı. bu durumu paylaştığınız için teşekkür ederim. İŞTE BİZİM FORUM SİTEMİZİN GÜZELLİĞİ BU DİMİ SAYIN YÖNETİCİLİRİMİZ.(Bunu da büyük yazmak suç olmaz dimi yani  :D )

Bunun başka mantıklı açıklaması yok galiba. Gaza çok yüklenince TRC ve VSC patinajı engllemek için gazı kesiyor zannediyorum. Akşam eve giderken dik yokuşta TRC ve VSC yi devre dışı bırakıp deneyeceğim. Burada paylaşırım.
Senin de dediğin gibi inşallah faydası olur bu bilginin diğer Toyotacılara.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Eylül 27, 2010, 14:46:16 »
VSC tuşu var yeni corollada. 3 saniye basılı tutunca devredışı kalıyor ancak araç hareketli olmamalı.
Bu gibi rapmada vsc ve trc yi iptal ettirip deneyeceğim kalkışta problem var mı diye.

vsc tuşuna basıp elini çekerseniz sadece trc devre dışı kalır 3 saniye basılı tutarsanız (yol bilgisayarında vsc off yazana kadar)hem trc hem vsc devre dışı kalır .
her ikisindede tekrardan vsc tuşuna basarsanız sistem geri devreye girer.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #8 : Eylül 27, 2010, 15:22:09 »
vsc tuşuna basıp elini çekerseniz sadece trc devre dışı kalır 3 saniye basılı tutarsanız (yol bilgisayarında vsc off yazana kadar)hem trc hem vsc devre dışı kalır .
her ikisindede tekrardan vsc tuşuna basarsanız sistem geri devreye girer.
Kitapçığında TRC ve VSC nin beraber devre dışı bırakılabileceği yazıyor. Tek dokunuş VSC yi, 3 saniye basılı tutuş ise hem VSC hem de TRC yi devre dışı bırakıyor ve ekranda VSC off diye bir ibare beliriyor. Kitapçık bilgisi bu yönde. Yani ekranda VSC off diye yazınca hem TRC hem de VSC devre dışı olmuş oluyor. TRC tek başına devre dışı kalmıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Eylül 27, 2010, 16:08:17 »
Kitapçığında TRC ve VSC nin beraber devre dışı bırakılabileceği yazıyor. Tek dokunuş VSC yi, 3 saniye basılı tutuş ise hem VSC hem de TRC yi devre dışı bırakıyor ve ekranda VSC off diye bir ibare beliriyor. Kitapçık bilgisi bu yönde. Yani ekranda VSC off diye yazınca hem TRC hem de VSC devre dışı olmuş oluyor. TRC tek başına devre dışı kalmıyor.
olabilir ben tek dokunuşla trc devredışı kalıyor bilyorum yanlış bilgilendirme için herkesden özür diliyorum.
çağtay abi düzeltme yaptığın için sanada teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #10 : Eylül 27, 2010, 21:20:41 »
Arkadaşlar denedim dik yokuşta.
3 saniye boyunca tuşa basıp vsc ve trc yi devre dışı bıraktım ve yokuşta sorunsuz kalktı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '14
« Yanıtla #11 : Eylül 27, 2010, 21:24:42 »
Bizlerde vsc yok galıba 2010 corollamda ne öyle bir tuşla karşılastım.Nede bir geri kayma yaşadım :wacko:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • avensis 2.0 + Astra 1.4 T
  • Araç: Avensis
  • Model Yılı: -
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Eylül 27, 2010, 21:39:50 »
bence hıc alakası yok yanı trc yanlızca araba camura falan saplandıgı zaman patınaj yaparak cıkması ıcın kapatılır .yokusta kalkmamasıyla ne alaka anlıyamadım..bazı araclarda bu sıstemı kapatmak ıcın dugme bıle yok yanı onlar yokustan cıkmıyolarmı..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #13 : Eylül 28, 2010, 10:26:10 »
bence hıc alakası yok yanı trc yanlızca araba camura falan saplandıgı zaman patınaj yaparak cıkması ıcın kapatılır .yokusta kalkmamasıyla ne alaka anlıyamadım..bazı araclarda bu sıstemı kapatmak ıcın dugme bıle yok yanı onlar yokustan cıkmıyolarmı..

Size göre alakası yok ama,
dik rampada gaza çok yüklenirseniz araç patinaj yapar doğal olarak.
Patinaj yapmasını engellemek için de TRC var 2011 corolla elegantlarda.
Bunu da gazı keserek yapıyor zannedersem. Gaz kesilince de araç dik yokuşta kalkamıyor diye düşünüyorum.
Ben sadece yaşadığım bir tecrübeyi aktardım. Belki bazılarına faydası olmuştur.
Çok dik rampalarda TRC yi kapatarak kalkış yapacağım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • avensis 2.0 + Astra 1.4 T
  • Araç: Avensis
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Eylül 28, 2010, 21:24:16 »
kardes bende avensıs var sımdıye kadar hıc dık rampada trc kapatmadım bence servıse goster baska bır problem vardır ..altındakı arac o kadar basıt bır araba degıl her yokusta dugmeye basılacaksa oooo

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #15 : Ekim 01, 2010, 00:28:40 »
 agalar trc ile alakası olabilir belki ama bence bülent abinin dedği gibi her rampada düğmeyle uğraşılmaz  sıkılır ,nsan değil mi .  kavramada bi problem vardır belki ..benim araçta geri kaçıyo çok ama bu debriyajın yüksek olmasından. el freni kullanmak iyi bence dertsiz tasasız :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ekim 01, 2010, 00:34:57 »
trc gazı kesmes ön tekerlere fren yapar bildiğim kadarıyla. Çağtay bey size bir sorum olacak ilk dizel arabanız mı ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Yan cehennem yan, geliyorum yan yan..
  • 45 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ekim 01, 2010, 00:38:39 »
Bizlerde vsc yok galıba 2010 corollamda ne öyle bir tuşla karşılastım.Nede bir geri kayma yaşadım :wacko:

Fakir bebe , senin araba comfort değil mi :D O özellik elegant'ta var
2012 Auris - Beyaz- 06UZ 400- 1.4 D-4D- Dizel Comfort Plus
2013 Avensis - Füme - 06UZ 789 - 1.6 - Benzinli Elegant Ex.
2016 Auris - Açık Mavi  - 06 MBM 96 - 1.6 Benzinli Premium
2015 VW Passat Variant - Mavi - 06UZ 776 - 1.6 TDİ Comfortline

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '14
« Yanıtla #18 : Ekim 01, 2010, 01:57:23 »
Fakir bebe , senin araba comfort değil mi :D O özellik elegant'ta var

Dizel olsun comfort olsun dedik benzınlı alıp düp takmayalım dedık :D Kötümü ettik :D :D :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ekim 01, 2010, 02:42:32 »
haydaa dizelmiydi yav