Gönderen Konu: Gündüz farı hakkında fikirlerinize ihtiyacım var.  (Okunma sayısı 5961 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
Gündüz farı hakkında fikirlerinize ihtiyacım var.
« : Eylül 05, 2010, 02:23:22 »
Hep aklımdaydı ama bir türlü nasıl yapacağıma karar veremedim. Forumdaki Mesut Akın arkadaşımızın falan çalışmalarını  takip  ettim. Ama  onun aracı daha yeni model olduğundan,  onda hoş dursada bizimkilerde olmayacağını düşündüğümden kendime özgü bir şeyler yapmaya  karar verdim. Ama sadece karar verdim daha  yapmadım, sebebi  ise  siz  sevgili toyota ailesinin de  fikirlerini  almaktı.

Dün bir  filmde  gördüm aşağıdaki  aracı. Kırmızı ile  işaretlediğim  yerler gündüz  farı hemen yanları da  sinyal.

Bende bu araçtan esinlendim. Önce aracımın tampon sinyallerini şu şeffaf kristal camlı olanlar ile  değiştireceğim. Sinyallerin araca önden  bakınca plakadan tarafa gelen kısımlarına yani iç kısımlarına arkadan metal veya plastik bir  boru (power led lensinin sığabileceği kalınlıkta) içine  3 wattlık beyaz power led takacağım. Neden boru derseniz sinyalin arka  kaplamasının konumu lensi tam oturtmak için uyumlu değil artı olarak da boru içinden geçen  ışık lens yardımıyla da karşıya  toplu ışık gönderecek ve sinyal normal zamanlarda yandığında onun ışığını/belirleyiciliğini etkilemeyecek. Aşağıdaki resimde 1 numaralı  olay.Umarım anlatabilmişimdir ( anlatım amerikan tip tamponda oldu  ama en detaylı resmi ancak o şekilde bulabildim)

Ayrıca resimde 2 numaralı kısma  ise, yine şu amerikan araçlarında olan volvo, saab gibi hani tamponun yan taraflarında  gömme parklara bağlı ışıklar  olur. İşte onu amaçlıyorum. Bildiğiniz  üzere bizim tampon sinyallerinin o kısımları kör  nokta yani oraya hiç bir  şekilde  sinyalin ışığı vurmuyor, çünkü içten arada bölme  var. Oraya da  arkadan standart hafif parlak yanan bir  led  koysak beyaz  veya  sarı  renk, standart led diyorum çünkü çok parlak  olursa  sırıtır, onu da  parklara  bağlasam.

Evet yapmak istediklerim  bunlar, ne  dersiniz ?

Yani aşağıdaki gibi olsa..

1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Toyota Club Türkiye

Gündüz farı hakkında fikirlerinize ihtiyacım var.
« : Eylül 05, 2010, 02:23:22 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 164 kere teşekkür etti
  • 115 kere teşekkür edildi
Ynt: Gündüz farı hakkında fikirlerinize ihtiyacım var.
« Yanıtla #1 : Eylül 05, 2010, 21:48:49 »
Gündüz farı olarak nasıl bir görüntü elde etmek istiyorsunuz?
O noktalara güçlü led koyarsanız, beyaz ışık olur, ancak gündüz ve en önemlisi uzaktan gözükür mü?
40 derecelik 10mm çapında daylight led'ler var piyasada, üstelik 100mA akım çekiyorlar. 285000 mcd gücünde ışık veriyor ve uygun reflektor olunca çok güzlü ışık verir.
Yani senin şimdiki lambaların yerine uygun bir drençle takılabilir sorunsuz.

Audi ve Mercedes modellerinde çizgi şeklinde olan uygulama hoşunuza gidiyorsa, size bir ürün tavsiye edebilirim. Ben 2010 Corolla'ya taktım 10 gün kadar önce, çok güzel durdu.
Gündüz belli oluyor. Gece zaten beyaz ışık veriyor ve belirgin gözüküyor.
Gerisi yaratıcılığına kalmış artık.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Eylül 06, 2010, 00:27:58 »
Gündüz farı olarak nasıl bir görüntü elde etmek istiyorsunuz?
O noktalara güçlü led koyarsanız, beyaz ışık olur, ancak gündüz ve en önemlisi uzaktan gözükür mü?
40 derecelik 10mm çapında daylight led'ler var piyasada, üstelik 100mA akım çekiyorlar. 285000 mcd gücünde ışık veriyor ve uygun reflektor olunca çok güzlü ışık verir.
Yani senin şimdiki lambaların yerine uygun bir drençle takılabilir sorunsuz.

Audi ve Mercedes modellerinde çizgi şeklinde olan uygulama hoşunuza gidiyorsa, size bir ürün tavsiye edebilirim. Ben 2010 Corolla'ya taktım 10 gün kadar önce, çok güzel durdu.
Gündüz belli oluyor. Gece zaten beyaz ışık veriyor ve belirgin gözüküyor.
Gerisi yaratıcılığına kalmış artık.

Kullanacağım lensin çapı 20mm ve 30 derecelik. Arkasında 3 wattlık power ledde olunca mükemmel ışık veriyor. Örnekleme yapacak olursam bu şekilde bir ışığa 4-5 metreden direk bakamazsınız. Hatta benim düşüncem normal farları açınca bunların kapanması. Bunu da yine bir filmde audi marka  araçta  gördüm.;)  Gündüz giden bir  audi aracın gündüz  farları açıktı (sarımsı bir renk)  karanlık bir hangara  girince onlar söndü ve beyaz xenon farları otomatikman açıldı. Sizin bahsettiğiniz  ledin bir  linki  varsa  onuda incelemek isterim.

Aşağıdaki led ve  lensten kullanacağım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 164 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Eylül 06, 2010, 09:13:35 »
Benim önereceğim led'ler de çok güzlü. 3-4 metre mesafeden doğrudan bakamıyorsun, özellikle gece. Ancak açıları dar olduğu için, yanlardan gözükmüyorlar.
Ben ebay'dan almıştım 40 adet. Link

http://cgi.ebay.com/30-x-White-LED-Bulbs-10mm-Diameter-290-000-mcd-Bright-/270630816943?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f02da8caf

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No Stock+
  • Araç: Corolla
  • 1 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Eylül 09, 2010, 19:19:57 »
Osman abi Fx tampon getirtsene. :D
2005 Corolla 1.6 (2005 - 2018)
2013 Avensis 1.6 (2018 -         )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Eylül 14, 2010, 13:58:02 »
Osman abi Fx tampon getirtsene. :D

Olur. :D

Sinyaller  geldi taktım. Hakkatten yakışıklı oldular  valla bu şeffaf sinyaller. Şimdi projem için fizibilite çalışmaları  yapacağım. Sonuçtan sizleri haberdar ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A-
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Eylül 14, 2010, 14:17:14 »
Hararetle bekliyoruz Osman Abi :).
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • çıkarım senle her yola toyota
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #7 : Eylül 14, 2010, 14:51:12 »
Osman abi tampon sinyalini park-sinyal-gündüz farı olarak 3e bölcegine sadece tamponun içine bakan tarafı gündüz farı,dışa bakan yüzüde sinyal yapsan hem işin kolaylar hemde gündüz farına daha çok alan kalır ve sükseli olur bence. sen biran önce hallette abi bizede yol göster yapalım fikri tuttum çok yaratıcı  :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Eylül 14, 2010, 14:56:53 »
Osman abi tampon sinyalini park-sinyal-gündüz farı olarak 3e bölcegine sadece tamponun içine bakan tarafı gündüz farı,dışa bakan yüzüde sinyal yapsan hem işin kolaylar hemde gündüz farına daha çok alan kalır ve sükseli olur bence. sen biran önce hallette abi bizede yol göster yapalım fikri tuttum çok yaratıcı  :alkis:

İyi diyorsunda  dış taraf sinyal olursa yol güvenliğim tehlikeye  girer. Çünkü önden net gözükmez. Ayrıca zaten dış tarafa bakan kısım kör nokta olduğundan sinyalin yanmasını, görünmesini etkilemiyor.

Çalışmalar devam ediyor. Yalnız elimdeki power ledin bağlı bulunduğu lensin içinden geçebileceği çapta bir boru bulmak biraz sıkıntılı olacak gibi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • çıkarım senle her yola toyota
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #9 : Eylül 16, 2010, 21:51:48 »
Oda var abi doru sölüyosun ben sadece görüntü açısından düşünmüştüm neyse sen hayırlısıyla bi bitir bakalım abi güzel durcagınada eminim ben kolay gelsin :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Ekim 13, 2010, 21:13:39 »
Evet projemi ilk düşüncelerimden biraz  farklı olarak gerçekleştirdim. Öncelikle gündüz  farımı sinyale  değilde karşıdan bakınca daha orjinal dursun diye direk  farın içine yerleştirdim. Bizim farların panjurdan tarafa bakan kısımların alt sivri kısımlarında bir  boşluk  var. Oraları arkadan ısıttığım bir demir boru ile  deldim. Yapım aşamasında fotoğraflamak aklıma gelmedi kusura bakmayın. Neden boruyla  deldim; matkapın çalışacağı bir  alan değil eğimli bir  alan ve el matkapı için 25mm bir uç bulmak kolay değil. Aşağıdaki resimdeki alanlar.

Daha sonra lensin sığabileceği tek boruyu buldum 1/2 su hortumu eki :),  onu ortadan kestim çünkü normalde boyu çok uzun geldi orası için. Sonra o ek parçaya lensi, sonra da arkasına aleminyum soğutucu takılmış ledi sabitledim. O şekilde farın arkasından taktım ve kenarlarını da bir  güzel silikonla doldurarak bir güzel sağlamlaştırdım.

O sinyalalerin yan taraflarına led de  taktım, sadece 4 er adet standart 5mm beyaz  led  taktım. Amacım zaten fazla aydınlıktan ziyade sade bir ışıklandırmaydı.

Gündüz  farlarım direk araç çalışınca yanıyorlar. Gayet de  belirginler yani şöyle 400-500 metreden çok rahat bir şekilde  farkedilebiliyor. Yalnız diğer farları açılınca kapanması olayını  yapmadım. Zaten gece diğer farlar açılınca arada kaynıyorlar. Ama boru içine yerleştirdiğim için araca direk önden bakmayla doğru orantılı  olarak farkedilebilirlik değişiyor  tabii. Trafikte de  araçlar genelde direk karşıdan göreceği için o kadar problem  değil. Açıkçası benim hoşuma gitti ve  sizlerle paylaşmak istedim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '02
« Yanıtla #11 : Ekim 13, 2010, 21:41:30 »
Emeğine değmiş, güzel olmuş Osman abi.. :)
SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Ekim 13, 2010, 22:35:31 »
Teşekkür ederim Alperen. Daha iyisini siz gençlerden bekleriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A-
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Ekim 14, 2010, 09:10:47 »
Hayırlı olsun Osman Abi. İlk olmak güzel duygu olsa gerek :D.
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 164 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Ekim 14, 2010, 09:58:43 »
Osman güzel olmuş kardeş. Yani sonuçta konsepti uydurmuşsun. Orjinal gibi olmuş. Eline sağlık.
İçindeki aydınlatıcı, bildiğimiz ampul mu? Led mi? Işık rengi sarı gibi görünüyor. Beyaz olsa asıl amacına uygun olacak aslında.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ekim 14, 2010, 10:04:16 »
Osman abi tebrik ederim güzel çalışma olmuş...ama bencede beyaz led olsa daha güzel olur...
Ev Alma... Toyota Al...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Ekim 14, 2010, 10:26:48 »
Osman güzel olmuş kardeş. Yani sonuçta konsepti uydurmuşsun. Orjinal gibi olmuş. Eline sağlık.
İçindeki aydınlatıcı, bildiğimiz ampul mu? Led mi? Işık rengi sarı gibi görünüyor. Beyaz olsa asıl amacına uygun olacak aslında.

6 numaralı resme  bakın orjinali o şekilde. Yani orada kullanılan aydınlatıcı eleman 3 watt gücünde beyaz  renkli power led. Yakından bakınca hafif sarımsı görünmesinin sebebi, ledi içine koyduğum su hortumu ek parçası  vardı ya hani 2. resimdeki turuncu  renkli. İşte led onun turuncu rengini açığa çıkartıyor bu da çok yakından ve yandan bakılınca sarımsı bir  renk  veriyor. Yani karşıdan bakılınca benim farlardaki philips criystal visionlardan bile kat kat daha beyaz bir görüntüsü var.  Aslında takarken aklıma  gelmişti ama o parça  bayağı kalındı, ışığı dışa yansıtmaz diye düşünmüştüm ama  yanılmışım. Sonradan dış kısmını gümüş spray boya ile boyamayı düşündüm, ancak oraya sabitlemem epey bir zor  oldu silikonla  falan onun için vazgeçtim. Zaten o sarılık sadece bir kaç metreden bakılınca ve hava hafif kararınca gözüküyor. Onun  için o işlem ne  zaman ledlerden birisi bozuldu veya  yandı o zaman bakarım işte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Ekim 14, 2010, 10:48:52 »
Yapmak istediğim  şu aşağıdaki fardaki olaydı işte.

yada ford focusun 2004 ve yukarı modellerinde  var ya  hani  farın içinde alt kısımda sinyal, işte o sinyal yerine benim gündüz  farı. Ama bizimkisi el yapımı ancak bu kadar oldu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 164 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Ekim 14, 2010, 11:17:46 »
Ya evet, yakından bakınca sarı renk geliyor ışık.
Daha ne olsun Osman usta, olmuş işte, hiç de uyduruk değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Ekim 14, 2010, 11:55:11 »
Ya evet, yakından bakınca sarı renk geliyor ışık.
Daha ne olsun Osman usta, olmuş işte, hiç de uyduruk değil.

Teşekkür ederim. Aracım sedan olsa senin bagaj açma projen yıllardır aklımdan geçen bir  olay  ama sw işte ne yaparsın.