Gönderen Konu: O/d Ne Işe Yarıyor ? (bilen Arkadaşlar Cevap Bekliyorum)  (Okunma sayısı 5604 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
otomatik vites bi toyota corollam var  . vites kolunda siyah bi tuş var  ve üzerinde o/d yazıyor bunun ne anlama geldiğini bilen var mı arkadaşlar daha doğrusu ne işe yaradığını?   bu tuşa basınca  o/d off yazıyor  eğer cevap verebilirseniz çok yardımcı olursunuz  

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 981 kere teşekkür edildi
O/d Ne Işe Yarıyor ? (bilen Arkadaşlar Cevap Bekliyorum)
« Yanıtla #1 : Ağustos 12, 2007, 22:39:33 »
O/D, Overdrive demek. Vites kutusunun sonuna takılan "ekstra" bir vites olarak canlandırabilirsin kafanda. Yani diyelim 1,2,3. vitese geçti. Sonra overdrive'a basarsan 4. vitesteymişsin gibi olur. Yakıt tasarufu için kullanabilirsin.

Ayrıca ara viteslerde, mesela 2. vites ile giderken overdrive'ı açarsan yaklaşık olarak 2.5 vitese takmış olursun  3. vites için dik olan bazı yokuşlarda bu oldukça işine yarayabilir.

Yani 3x2 = 6 vitesli olarak düşünebilirsin overdrive'lı otomaik vites olayını.

Bu arada hangi model corollan var merak ettim.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #2 : Ağustos 12, 2007, 22:44:09 »
A vehicular automatic transmission control system comprising: a hydraulic control circuit including a hydraulic pressure source, a pressure regulator valve for producing a line pressure by regulating the oil pressure supplied from the pressure source, a number of shift valves for selectively engaging and releasing friction members of the automatic transmission according to operating conditions of a vehicle such as vehicle speed and throttle opening rate, and a solenoid valve blocking switching operation of a highest shift gear toward a highest gear position of the transmission; and an electronic control circuit for controlling on- and off-ranges of the solenoid valve, including a manual mode switch for setting the control either in a highest speed non-cancel mode permitting shifts to the highest gear position or a highest speed cancel mode inhibiting shifts to the highest gear position and forcibly effecting a downshift when selected during operation in the highest gear position, and a vehicle speed sensor; characterized in that: the electronic control circuit is arranged to establish the highest gear position at a vehicle speed higher than a pre-determined value regardless of a signal from the manual switch.
--dünya dönüyor--

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #3 : Ağustos 13, 2007, 01:20:28 »
O/D (over drive) butonuna bastığınızda aracınız 3. vitesten 4. vitese geçmez. Yani bu şekilde 3. vitesteyken üst devirlerde araç kullanabilirsiniz ki bu da ekstra güç demektir. Ayrıca hızınızın kontrol altında olması şartıyla motor freni amacıyla kullanabilirsiniz. (Araç 4. viteste iken hızınız uygun ise butona basarsanız 3 e alır böylece kompressör yapmış olursunuz.) Son olarak kimi durumlarda araç 3-4 vites arasında kararsız kalabiliryor ve sık sık 3-4 arasında geçiş yapıyor.(Mesela bazı rampalarda) Bunu önlemek için bu butonu kullanabilirsiniz.
TODAY,TOMORROW,TOYOTA...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ağustos 13, 2007, 09:34:09 »
Alıntı yapılan: Burak AYCAN
O/D (over drive) butonuna bastığınızda aracınız 3. vitesten 4. vitese geçmez. Yani bu şekilde 3. vitesteyken üst devirlerde araç kullanabilirsiniz ki bu da ekstra güç demektir. Ayrıca hızınızın kontrol altında olması şartıyla motor freni amacıyla kullanabilirsiniz. (Araç 4. viteste iken hızınız uygun ise butona basarsanız 3 e alır böylece kompressör yapmış olursunuz.) Son olarak kimi durumlarda araç 3-4 vites arasında kararsız kalabiliryor ve sık sık 3-4 arasında geçiş yapıyor.(Mesela bazı rampalarda) Bunu önlemek için bu butonu kullanabilirsiniz.
[/quote]

Bu anlatılanı ya ben yanlış anlıyorum, ya da yanlış

Overdrive açıkken devir düşer, yani "4. vites'e" geçmiş gibi olur. Kapalıyken olmaz. Overdrive ekstra güç demek değildir, torku azaltır, devri düşürür. Ayrıca aslen araçlar 3 viteslidir. Overdrive ünitesi (vites kutusundan bağımsızdır) 4. vites gibi bir işlev görür.
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #5 : Ağustos 13, 2007, 10:24:25 »
Alper Bey bana kızmayın ama bence anlattıklarınız yanlış. Sizin anlatımınıza göre devrin düşmesi O/D açıkken oluyor. Bunun tam tersi aslında olay. O/D kapalıyken devir düşer, ekonomi başlar. O/D açıkken devir yükselir, tork ve performans artar. Ayrıca motor freni olarak da kullanılabilir. Burak Bey'in anlatığı bence son derece doğru. Saygılar
2006 Corolla Sedan D-4D Gümüş Gri

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ağustos 13, 2007, 11:23:07 »
Bence hepimiz aynı şeyi söylüyoruz. Burak'ın dediğini tekar okudum, ve o da aynı şeyi söylüyormuş

Overdrive Toyota'larda normalde açıktır. Butona basınca kapanır (ve O/D off yazısı çıkar). Ayrıca overdrive açıkken 4. vites işlevi gördüğü üzerine bahse girebilirim, nesine istersen  
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #7 : Ağustos 13, 2007, 12:49:14 »
alper abi (benden büyük olduğuna eminim) 2003 model corolla sol bir HB im var  (yani babamda sürüo sadece benim diil   ) hepinizin cevapları için teşekkürler...