Gönderen Konu: Çözünürlüğü ayarlayamadım !!!  (Okunma sayısı 7264 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 136 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
Çözünürlüğü ayarlayamadım !!!
« : Ağustos 25, 2010, 22:00:49 »
Merhabalar,

İşyerimdeki bilgisayarım.
Core2duo 1.8 işlemci
Asus P5PE-VM anakart
2 gb ram
Asus Gforce Fx5200 128 mb ekran kartı
Windows 7 işletim sistemi.

Bu bilgisayarımda 17" lcd monitörü 1280*1024 çözünürlük ile kullanıyordum. Daha sonra sıfır fujitsu siemens 19" WideScreen monitör geldi. Onu takınca ekran yeşilimsi bir renk oldu. Kablo falan değiştirdim yine olmadı. Eski monitörü taktım bu sefer onda da aynı sorun. Dedim herhalde ekran kartı bozuldu (belliki zamanı gelmişti nereden baksan 5 yıllık). Bu sefer yeni monitörü onboard ekran kartına taktım görüntü düzeldi. Bu seferde çözünürlük sıkıntısı var. Yani ekran çözünürlük seçeneklerinde 1440*900 seçeneği yok.800*600, 1024*768 ve 1280*1024 seçenekleri var. Bunlarda 19" geniş ekran monitöre uymuyor. Onboard ekran kartının sürücüsünü güncellemek istedim sitesinde windows 7 yi otomatik tanıdığından ayrıca sürücü yok. Windows7 standart vga bağdaştırıcısı olarak görüyor. XP için olan sürücüyü indirmek istesem bu seferde bu işletim sistemi desteklemiyor diye kuruluma izin vermiyor.

Normal şartlarda celeron işlemcili, onboard ekran kartlı bilgisayarlarda bile 19" lik monitörler sorunsuz çalışırken bu sorunu anlayamadım. Normalde sistem monitörü tanıyıp ona göre çözünürlüğü ayarlaması gerekiyor diye biliyorum.

Birde takıldığım konu bilgisayar monitörü "genel pnp monitör" gibi bir isimle görüyor, yani kendi ismiyle görmüyor. Sitesinde support bölümünde ise "plug and play" yani tak çalıştır özelliği olduğu için monitör için herhangi bir driver vermemiş.

Aşağıdaki resim evdeki bilgisayarımdan, samsung monitörümü kendi model ismiyle görüyor. Birde işyerindeki bilgisayarımda ekran yenileme bölümü (hertz ayarının olduğu bölüm) yok. Ne garip değil mi ? Şu an evdeyim yarın işyerindeki bilgisayarın aynı resimlerini çekip göndereceğim. Ne yapabilirim ?

1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Toyota Club Türkiye

Çözünürlüğü ayarlayamadım !!!
« : Ağustos 25, 2010, 22:00:49 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
Ynt: Çözünürlüğü ayarlayamadım !!!
« Yanıtla #1 : Ağustos 25, 2010, 22:13:52 »
Onboard ekran kartınız 1440*900 seçeneğini desteklemiyordur bu nedenle değiştirme şansınız olduğunu sanmıyorum. Geçici olarak başka bir ekran kartı bulup deneyin bence, sorun ekran kartının desteklediği çözünürlük ise ve eski ekran kartı artık iş görmüyorsa size yeni bir ekran kartı lazım olacak gibi görünüyor.
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 25, 2010, 22:29:44 »
fx5200 oldukca eski kalıyor artık malesef
Saygılar, Yaman.
2010 Captiva  Beyaz 2.0 CDTI Auto
Daha eski: Corsa, Corolla, Mini cooper, Twingo, Uno, Justy

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 26, 2010, 00:31:38 »
Osman abi mesleğim olduğu için biraz araştırıp yardımcı olayım dedim sana.

Yazdığın Asus anakartın üstündeki onboard ekran yongası INTEL EXTREME GRAPHICS 2 ise desteklediği çözünürlükler
 60Hz and up to 32bpp colors include 640x480, 800x600, 1024x768, 1280x1024, 1600x1200 and 1600x900.
ama altınada bir not düşmüşler başka sürücü yüklenerek veya önerilen sürücüyü yükleyerek senin istediğin kayıp çözünürlükler elde edilebiliyormuş

http://www.intel.com/support/graphics/sb/CS-028366.htm bu linkte intelin sayfasından onboard ekran kartı listesi ve sürücüleri var burdan senin boarda uygun olanı indirip yükle yanlız bunun için tam garanti veremediğini yazmış siteye :D

devamında işletim sistemi seçeceksin driverı indireceksin

FX 5200 için de araştırdım biraz uygun versiyon nvidia control panel yazılımını yüklersen windows un ayar kısmı ile değil nvidia nın çözünürlük ayar kısmından değişiklik yapabiliyorsun

http://www.nvidia.com/object/winvista_x86_96.85_2.html önerilen sürüm bu linkte var

Denemekle birşey kaybetmezsin umarım yardımcı olabilmişimdir.

Bu işlemleri yapmadan önce bir sistem geri yükleme noktası oluşturmanı tavsiye ederim.
Burak Tolga Erdoğan Kardeşimizi Saygıyla Anıyoruz.
Bir zamanlar Yaris i vardı :S

Artık Corolla sı var :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ağustos 26, 2010, 01:01:17 »
Öncelikle teşekkürler.  Ramazan, dediğin işlemleri yarın iş yerinde  deneyeceğim. Ama anlamadığım konu neden evdeki bilgisayarım samsung monitörü SyncMaster modeli ile  görürken, işyerindeki bilgisayarım fujitsuyu standart bir monitör  olarak görüyor. O monitörü modeli ile  görse belki otomatikman 1440*900 çözünürlük gelecek.

Dip not: Yaman bey ve Ramazan kardeşim,   Fx5200 rengi yeşilde olsa o takılı iken 1440*900 çözünürlüğü  alıyorum sorun yok. Ama renk sıkıntısı yüzünden kullanamıyorum o başka.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ağustos 26, 2010, 10:45:00 »
Evet arkadaşlar, Ramazan kardeşimin dediği gibi intelin sitesinden onboard ekran kartının  xp sürücülerini indirdim (win 7 için yok) , ve bunları uzun uğraşlar sonucunda (en sonuncusu uyumluluk modunda kurmaktı)  kurdum ve şu an 1440*900 çözünürlük ile size  yazıyorum. :)

Yardımcı olan arkadaşlara tekrar teşekkürler.