valla doğru diyormuşsun ilk porsche kullanmış ama 1992de değil, 1958de
ilk olarak buhar makinelerinde kullanılmış, keşfi o şekilde olmuş 1920lerde... ..kullanan tarafından kontrol ediliyormuş valfler..
sonra uçaklarda kullanmışlar
lycoming r-7755 denen bir motorda kullanılmış. bunda da kullanan tarafından kontrol ediliyormuş valfler
sonra 1958de porsche patentini almış ama prototip üretmiş ama hiç kullanmamış, üretilmemiş o motor
1975te GM üretmiş değişken subaplı motor, emisyon düşürmej için üretmiş sanırım. ama o da prototipmiş
ilk olarak alfa romeo kullanmış aracında, 1980 model alfa romeo spider 2.0, mekanik bir değişken subap zamanlayıcısı kullanmış.
sonra honda cbr400f denen motorsiklette kullanmış 1983te
sonra nissan 300ZX modelinde kullanmış 1987de
honda nsx, integra ve crx modellerinde kullanmış vtec olayını, 1991de
porsche 1992de 968 modelinde kullanmış
sonra bmw vanos sistemini kullanmış. tam anlayamadım ama bir şeyin ilkiymiş bu, zamanlama olayında 3 adım kullanılmış hep, 3 adıma 4. adımı eklemiş.. adımları anlayamadım pek.
1996da çift vanos üretilmiş. çift canosla birlikte emisyonlar azalmışi tork artmış, tüketim düşmüş. ve bu elektronik olarak kontrol edilen, sürekli değişken ve hem emiş hem egsozu kontrol eden ilk sistemmiş
sonra 1998de ford kullanmış, sigma ve zetec motorlarında
1999 porsche variocam plus diye bir şey çıkarmış. dual vanostan tek eksiği var, egsozu kontrol etmiyor
2001de bmw valvetronic sistemi icat etmiş (valvematik diye almıştı aklımda iyi mi

) uzun uzun anlatmış dual vanostan farkını ama onlara girmeden sonucu söylüyorum, %10 daha çok güç, %10 daha az yakıt. (benim trdeki motorlarda ilk bildiğim 2003 sonrası makyajlı e46larda gördüm valvetronic)
sonrasında önemli gelişme yok 2010a kadar, 2010da mitsubishi dizel motorda değişken zamanlı motor tanıtmış