0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arkadaşlar forumlarda kim ne kadar yakıt yakmış diye gezinirken birşey farkettim ortalama maliyet hesaplanırken yanlış sonuçlara varılıyo. Örnek olarak "0.18 kuruş yakıyorum" ," 230 kuruş yakıyorum" gibi.. Yan branşım matematik olduğundan olaya el atasım geldi. Sürçü lisan edersem şimdiden affola. Örneği anlatırken yuvarlak ve hesaplaması kolay sayılar seçecem işimiz kolay olsun. Öncelikle 100 km. yolda ne kadar yakıt harcandı onu bilmek lazım. Ortalama 6lt. yaktık diyelim. Benzin fiyatıda litresi 3.50 TL olsun (mızıklanmayın niye 3.50 diye kolay sayılar seçecem dedim ). Demekki 6x3.50= 18.00 TL. maliyeti olmuş 100 km. de. Kilometre başına ne kadar maliyetli olduğunu bulmak için 18.00 TL. yi 100' e bölelim 18/100=0,18 TL. eder. Bunu kuruşa çevirmek için 100 le çarpmamız gerek çünkü 1TL.=100 Kr. olduğuna göre devam edelim. 0,18x100=18 Kr. eder. Yani bu vatandaş her bir Km. yolda 18 kr. değerinde yakıt tüketiyomuş. Peki 0,18 kuruş yakıyorum derse ne olur onu hesaplayalım, bir Km. yolda 0,18 kuruş harcıyorsa 100 km. yolda bunun 100 katını yakar yani 0,18x100=18 kr. masrafı olur. Bu da demek olur ki bir liranın beşte biriyle 100 km yol yapıyor nerdeyse. Bu olmazzzzz (Keşke olsaydı) Ya öbür 230 kuruş yakan vatandaş ne yapar bir de ona bakalım , bir km. yolda 230 kr. yakıyor. Peki daha kolay anlamak için bunu TL. ye çevirelim (1TL.=100 kr. demiştik o zaman 230 kr. kaç TL. ederi bulmak için 100'e bölmemiz lazım) bir kilometre yolda 230/100= 2.3 TL. değerinde yakıt yakar. 100 km yolda 2,3x 100=230 TL değerinde yakıt yakar. Bu da olmazzzzzzz (Olmasın zaten) İnşallah faydalı bişey olmuştur yazayım mı yazmayayım mı diye çok düşündüm ama o kadar çok görüyorumki bu yanılgıyı, kendimi mecbur hissettim öğretmen refleksi diyelim.Hadi bakalım herkese az yakıtlı bol gezmeli günler...
çok güzel açıklamışsın tesekkürleryalnız 6x3.50=18 yapmaz 21 yapar
ramazanda olur o kadar öğlen sıcağında yazdım düzeltiyorum hemen..
Elinize sağlık, gayet açıklayıcı olmuş. Ama keşke tüm forum sakinleri ve hatta tüm araç sahipleri olarak yakıt tüketimi konulu mesajlarımızda para yerine yakıt miktarını kullansak. Tamam, elbette ki sonuçta cebimizden çıkan paraya bakıyoruz, ama buraya yazdıklarımız yıllarca bu forumda kalıyor. Aramıza yeni katılacak bir arkadaşı düşünelim; aracının tüketimini kıyaslamak için geçmişteki mesajları gözden geçirmek istese mesajın atıldığı tarihteki yakıt birim fiyatını bilmedikçe tam ve hassas bir sonuç elde etmesi mümkün olmayacak.
bence sadece formüllrin yer aldığı bi ileti daha yazın dahada faydalı olur..yazıların içinden anlaşılması zor gibi bi bakışta olay sezilsin... paylaşım için teşekkrüler..