Gönderen Konu: Ortalama yakıt maliyeti hesaplama... Daha doğrusu Kuruş nedir? TL nedir?  (Okunma sayısı 14507 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
        Arkadaşlar forumlarda kim ne kadar yakıt yakmış diye gezinirken birşey farkettim ortalama maliyet hesaplanırken yanlış sonuçlara varılıyo. Örnek olarak "0.18 kuruş yakıyorum" ," 230 kuruş yakıyorum"  gibi.. Yan branşım matematik olduğundan olaya el atasım geldi. Sürçü lisan edersem şimdiden affola.
       Örneği anlatırken yuvarlak ve hesaplaması kolay sayılar seçecem işimiz kolay olsun. Öncelikle 100 km. yolda ne kadar yakıt harcandı onu bilmek lazım. Ortalama 6lt. yaktık diyelim. Benzin fiyatıda litresi 3.50 TL olsun (mızıklanmayın niye 3.50 diye kolay sayılar seçecem dedim :) ). Demekki 6x3.50= 21.00 TL. maliyeti olmuş 100 km. de. Kilometre başına ne kadar maliyetli olduğunu bulmak için  21.00 TL. yi 100' e bölelim  21/100=0,21 TL. eder. Bunu kuruşa çevirmek için 100 le çarpmamız gerek çünkü 1TL.=100 Kr. olduğuna göre devam edelim. 0,21x100=21 Kr. eder. Yani bu vatandaş her bir Km. yolda 21 kr. değerinde yakıt tüketiyomuş.
      Peki 0,18 kuruş yakıyorum derse ne olur onu hesaplayalım, bir Km. yolda 0,18 kuruş  harcıyorsa 100 km. yolda bunun 100 katını yakar yani 0,18x100=18 kr. masrafı olur. Bu da demek olur ki bir liranın beşte biriyle 100 km yol yapıyor nerdeyse. Bu  olmazzzzz (Keşke olsaydı)
      Ya öbür 230 kuruş yakan vatandaş ne yapar bir de ona bakalım , bir km. yolda 230 kr. yakıyor. Peki daha kolay anlamak için bunu TL. ye çevirelim (1TL.=100 kr. demiştik o zaman 230 kr. kaç TL. ederi bulmak için 100'e bölmemiz lazım) bir kilometre yolda 230/100= 2.3 TL. değerinde yakıt yakar. 100 km yolda 2,3x 100=230 TL değerinde yakıt yakar. Bu da olmazzzzzzz (Olmasın zaten)
      İnşallah faydalı bişey olmuştur yazayım mı yazmayayım mı diye çok düşündüm ama o kadar çok görüyorumki bu yanılgıyı, kendimi mecbur hissettim öğretmen refleksi diyelim.Hadi bakalım herkese az yakıtlı bol gezmeli günler...
Will you live forever Ephialtes!!!

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür edildi
haklısın mesut abi...bende çok hassasım bu konuda yaa :) yazı için teşekkürler... çok güzel açıklamışsın...
Ev Alma... Toyota Al...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2005 corolla hb sol A/T "CC" lü :D
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
bence sadece formüllrin yer aldığı bi ileti daha yazın  dahada  faydalı olur..yazıların içinden anlaşılması zor gibi bi bakışta olay sezilsin... paylaşım için teşekkrüler..
Benim pekmezim oldukça.. sineği bağdattan gelir..;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • 46 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
TL hayatımıza girdiğinden beri zaman zaman hepimizin başına gelen bir durum.Meslektaşım güzel açıklamış,eline sağlık  :alkis:
2006 corolla sol A/T LPG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • "Başkalarının kusurunu örtmekte gece gibi ol"
  • Kan Grubu: A+
  • 10 kere teşekkür edildi
Henüz yeni paraya adapte olamayanların yanlışları bunlar. Bu nedenle ifade etmek istedikleri ile yazdıkları aynı değil. Zamanla düzelir. Gerçekten herşey zamanla oluyor. Önce YTL oldu paramız sonra TL ye geri döndük. Paramızdan 6 sıfır atılmasıyla kuruşlarla tanıştık yeniden. Belirli bir yaş üstündeki insanların uzun yıllar süren alışkanlıklarını değiştirmesi de uzun yıllar alıyor.  Ama neredeyse artık toplumda eski bol sıfırlı paralar unutulmaya başlandı. Tabi yine bir miktar zaman daha istiyor tam etkisinin geçmesi için.
“Ne söyleyeyim?” diye düşünmek, “Niçin söyledim?” diye düşünmekten hayırlıdır.
Sadi Şirazi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • 2 kere teşekkür edildi
Elinize sağlık, gayet açıklayıcı olmuş. Ama keşke tüm forum sakinleri ve hatta tüm araç sahipleri olarak yakıt tüketimi konulu mesajlarımızda para yerine yakıt miktarını kullansak. Tamam, elbette ki sonuçta cebimizden çıkan paraya bakıyoruz, ama buraya yazdıklarımız yıllarca bu forumda kalıyor. Aramıza yeni katılacak bir arkadaşı düşünelim; aracının tüketimini kıyaslamak için geçmişteki mesajları gözden geçirmek istese mesajın atıldığı tarihteki yakıt birim fiyatını bilmedikçe tam ve hassas bir sonuç elde etmesi mümkün olmayacak.
2005 Corolla Sedan Terra A/T

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
        Arkadaşlar forumlarda kim ne kadar yakıt yakmış diye gezinirken birşey farkettim ortalama maliyet hesaplanırken yanlış sonuçlara varılıyo. Örnek olarak "0.18 kuruş yakıyorum" ," 230 kuruş yakıyorum"  gibi.. Yan branşım matematik olduğundan olaya el atasım geldi. Sürçü lisan edersem şimdiden affola.
       Örneği anlatırken yuvarlak ve hesaplaması kolay sayılar seçecem işimiz kolay olsun. Öncelikle 100 km. yolda ne kadar yakıt harcandı onu bilmek lazım. Ortalama 6lt. yaktık diyelim. Benzin fiyatıda litresi 3.50 TL olsun (mızıklanmayın niye 3.50 diye kolay sayılar seçecem dedim :) ). Demekki 6x3.50= 18.00 TL. maliyeti olmuş 100 km. de. Kilometre başına ne kadar maliyetli olduğunu bulmak için  18.00 TL. yi 100' e bölelim  18/100=0,18 TL. eder. Bunu kuruşa çevirmek için 100 le çarpmamız gerek çünkü 1TL.=100 Kr. olduğuna göre devam edelim. 0,18x100=18 Kr. eder. Yani bu vatandaş her bir Km. yolda 18 kr. değerinde yakıt tüketiyomuş.
      Peki 0,18 kuruş yakıyorum derse ne olur onu hesaplayalım, bir Km. yolda 0,18 kuruş  harcıyorsa 100 km. yolda bunun 100 katını yakar yani 0,18x100=18 kr. masrafı olur. Bu da demek olur ki bir liranın beşte biriyle 100 km yol yapıyor nerdeyse. Bu  olmazzzzz (Keşke olsaydı)
      Ya öbür 230 kuruş yakan vatandaş ne yapar bir de ona bakalım , bir km. yolda 230 kr. yakıyor. Peki daha kolay anlamak için bunu TL. ye çevirelim (1TL.=100 kr. demiştik o zaman 230 kr. kaç TL. ederi bulmak için 100'e bölmemiz lazım) bir kilometre yolda 230/100= 2.3 TL. değerinde yakıt yakar. 100 km yolda 2,3x 100=230 TL değerinde yakıt yakar. Bu da olmazzzzzzz (Olmasın zaten)
      İnşallah faydalı bişey olmuştur yazayım mı yazmayayım mı diye çok düşündüm ama o kadar çok görüyorumki bu yanılgıyı, kendimi mecbur hissettim öğretmen refleksi diyelim.Hadi bakalım herkese az yakıtlı bol gezmeli günler...

çok güzel açıklamışsın tesekkürler

yalnız 6x3.50=18 yapmaz 21 yapar :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
çok güzel açıklamışsın tesekkürler

yalnız 6x3.50=18 yapmaz 21 yapar :D

:) ramazanda olur o kadar öğlen sıcağında yazdım düzeltiyorum hemen..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
:) ramazanda olur o kadar öğlen sıcağında yazdım düzeltiyorum hemen..
evet havalar cok sıcak bunaltıyor insanı
böyle küçük hatalar olabiliyor
önemli olan emek edip böyle bir metni paylaşmışsın yeniden teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Elinize sağlık, gayet açıklayıcı olmuş. Ama keşke tüm forum sakinleri ve hatta tüm araç sahipleri olarak yakıt tüketimi konulu mesajlarımızda para yerine yakıt miktarını kullansak. Tamam, elbette ki sonuçta cebimizden çıkan paraya bakıyoruz, ama buraya yazdıklarımız yıllarca bu forumda kalıyor. Aramıza yeni katılacak bir arkadaşı düşünelim; aracının tüketimini kıyaslamak için geçmişteki mesajları gözden geçirmek istese mesajın atıldığı tarihteki yakıt birim fiyatını bilmedikçe tam ve hassas bir sonuç elde etmesi mümkün olmayacak.
Ben de aynı fikirdeyim ancak anladığım kadarıyla farklı yakıt tiplerini kullanan arkadaşlar yakıt masraflarını karşılaştırma açısından bunu tercih ediyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
bence sadece formüllrin yer aldığı bi ileti daha yazın  dahada  faydalı olur..yazıların içinden anlaşılması zor gibi bi bakışta olay sezilsin... paylaşım için teşekkrüler..

O zaman kısaca şöyle  diyelim :

Km Başına Yakıt Masrafı= (100 Km de Yakılan Benzin Miktarı) X (Benzin Fiyatı)

Çıkan sayısal değeri direkt kuruş olarak telafuz edebiliriz başka bir işlem yapmadan.