Nagoya'nın projeksiyonları üzerimizde
Sakarya'da üretim yapan Toyota'nın yeni kaptanı Orhan Özer, Japonya iş gezisinden dönüşte Toyota üst yönetimiyle yaptığı görüşmeleri AKŞAM'a anlattı, 'Yeni dönem ToyotaCity'nin gözü üzerimizde olacak' dedi
Geçtiğimiz hafta Toyota'nın merkezi Japonya'nın Nagoya kentindeki Toyotocity'ye bir ziyaret gerçekleştiren Toyota Sakarya fabrikasının yeni Genel Müdürü ve CEO'su Orhan Özer¸Toyota üst yönetimiyle yaptığı görüşmelere dayanarak, 'Toyota'nın projeksiyonları üzerimizde' şeklinde konuştu.
Her göreve başlayan CEO ve genel müdürün Japonya'daki merkezi ziyaret ederek, Toyota üst yönetimiyle görüşmeler yapmasının bir gelenek olduğunu söyleyen Özer, bu görüşmelerden edindiği izlenimlerin çok olumlu olduğunu dile getirdi. Özer, 'Türkiye'nin çok olumlu imajı var. Merkezdeki üst yönetimin projeksiyonları üzerimizde. Ben bizim fabrikanın geleceğinden çok umutluyum' şeklinde konuştu.
2 PROJE İÇİN ÇALIŞMA
177 bin adetlik üretim kapasitesine sahip olan Toyota Sakarya tesislerinde bu yıl ancak 85 bin araç üretilecek. Bu nedenle önce atıl kapasitenin kullanılması zorunluluğuna dikkat çeken Özer, 'Toyota'da bir modelin ömrü 5 yıldır. Corolla Sedan üç yıldır piyasada. 2 yıl sonra yenisi gelecek ve 2 yılda ancak yeni Corolla geliştirilebilir. Bu nedenle yıl sonuna kadar yeni Corolla Sedan'a dair karar verilecek. Biz ve bizimle birlikte Toyota'nın diğer ilgili birimleri de Corola Sedan için maliyet hesapları yapıyor. Bu hesaplarda inhouse maliyetlerde bizim fabrika açık ara önde. Son 2 yılda verimlilik artışı başta olmak üzere bunun için çalışıyoruz. Toyota Sakarya'nın üç bin çalışanı çok başarılı' diyerek, Corolla Sedan projesinde karar arifesinde olduklarını doğruladı.
HEDEF SURİYE VE IRAK
'Kendi başına pazar bulma' yeterliliğine sahip olmayan Toyota Sakarya fabrikası yönetimi ürettiği tüm araçları Belçika'daki Toyota Avrupa merkezine ihraç ediyor. Araçların hangi ülkelere gideceğine de Brüksel karar veriyor. Genel işlerliğe rağmen son zamanlarda Avrupa pazarlarında yaşanan kriz, Toyota Sakarya'nın yöneticilerine yeni ihracat kapıları bakma gereğini de doğurmuş. Henüz resmi bir sonuca bağlanmamış olsa da son olarak şirketteki bir Japon yönetici Kuzey Afrika ülkelerini dolaşmış. Toyota Sakarya ile Suriye ve özellikle Kuzey Irak'taki potansiyeli yakaladıklarını belirtiyorlar. Bu ülkelerde Toyota'nın zaten var olduğunu söyleyen Özer, 'Bizim iyimiz
Pazar bulmak değil. Ama yine de komşu ülkelere gayri resmi-kişisel ziyaretlerimiz oluyor. Bizim ürünlerimizin bulunduğu segmentler o ülkelerde çok ucuz otomobillerin işgali altında. Biz oralarda lüks kalacağız. Bir de o ülkelerde fabrika çıkışı bazında çok düşük. Biz dengeyi kuracak bir çalışma yapmak istiyoruz' bilgisini verdi.
HAFİF TİCARİ PROJESİ RAFTA
2008 yılının ikinci yarısında Toyota Sakarya tesislerinde yeni bir hafif ticari araç (CDV) projesi geliştirildiğini hatırlatan Orhan Özer, bu projenin rafta olduğunu söyledi. Bu alanda yapılacak yatırımın kriz nediniyle rafa kaldırıldığına değinen Özer, 'CDV projesi iptal edilmedi, arşive kaldırılmadı. Rafta duruyor. Günü gelince ne yapılacağı ele alınır. Şu anda dünya çapında krizle mücadele politikası izliyoruz. Avrupa'da pazar küçüldü ama Toyota pazardan daha çok küçüldü. Bunun sıkıntıları da Türkiye fabrikasına yansıyor' şeklinde konuştu.
Çalışanların yılda 60 bin önerisi oldu
Toyota'nIn Toyota Way adını verdiği felsefede üretenlerin üretimi geliştirmek için önerilerde bulunması da önemli bir yer tutuyor. Bu felsefeden hareketle Sakarya fabrikasındaki çalışanların yıllık öneri sayısı 60 bini buluyor. Bu önerilerin en iyileri Avrupa ve Japonya'da çeşitli ortamlarda sunuluyor. Öneriler enerji, maliyet, ergonomi gibi alanlarda yoğunlaştı.
KISACA TOYOTA SAKARYA (TMMT)
- Bu yılın başından bu yana 37..912 otomobil üretti.
- Bunun 34.233'ünü ihraç etti.
- Bu yılki üretim hedefi 85 bin adet.
- 2.500'ü üretimde, 400'ü ofiste toplam 2.900 çalışanı var
- İki vardiya çalışılıyor
- Fabrikada Verso ve Auris modelleri üretiliyor
Toyota Brüksel'deki Türkler 120'yi buldu
Brüksel'de bulunan Toyota Avrupa'nın merkezinde çalışan Türklerin sayısı 120'yi geçti. Halen Toyota Sakarya fabrikasından giden Nejdet Şentürk'ün Başkan Yardımcılığı yaptığı Toyota Avrupa merkezinde Sakarya fabrikasından gitme 80, doğrudan iş başvurusuyla işe kabul edilen 40 olmak üzere 120 Türk çalışan görev yapıyor. Türkiye'den gidenlerin 25'i müdür-yönetici konumunda çalışıyor.
Halil OKŞİT-AKŞAM GAZETESİ 16/08/2010
halil.oksit@aksam.com.tr