Gönderen Konu: Hız kadranı problemi  (Okunma sayısı 1486 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Türkçemize sahip çıkalım....
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
Hız kadranı problemi
« : Ağustos 12, 2010, 09:22:34 »
Bir kaç gündür dikkatimi çekti, özellikle hızlanırken kadran üzerindeki yelkovan zıplayarak yukarı doğru hareket ediyor. Oysa ayağımı gaz pedalından çektikten sonra yani hızı düşürürken bir problem yok. İlk aklıma gelen artık 140000 KM ye yaklaşan aracımda hiç değiştirmediğim debriyaj balatasında sıyırma olabilir mi? oldu. Fakat Devir saatindeki yelkovanda problem yok.

Veya yelkovanı çeviren sistemde sorun olabilir mi? aslında bu sistemle ilgili hiç bir bilgim yok. Yani yelkovan elektrik sinyalleriyle mi hareket ediyor? yoksa başka bir sistem mi var?

Kısaca problemin kaynağı ne olabilir?
Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Toyota Club Türkiye

Hız kadranı problemi
« : Ağustos 12, 2010, 09:22:34 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: Hız kadranı problemi
« Yanıtla #1 : Ağustos 13, 2010, 03:21:42 »
geçmiş olsun :(

debriyaj balatasında problem olsa yani kadran doğruyu gösteriyor olsa, yani hızınız hız kadranında belli olacak şekilde zıplayarak değişiyor olsa inanın bunu hissetmek için kadrana bakmanıza gerek kalmaz, zıplayan bir arabanın içinde kafanız tavana değmese bile rahatsız gidersiniz, bunun yanında devir saatinde problem olmadığını zaten belirtmişiniz, bence araba düzgün bir ivmeyle hızlanıyor ama kadran buna ayak uydurmakta zorlanıyor, kadran bağlantılarına ve mekaniğine bakın derim, bir de km telinin dönme hızını elektronik bilgiye çeviren ve bunu kadrana taşıyan elektromekanik sisteme bakın...

Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 13, 2010, 04:21:13 »
Sanzuman hiz sensoru diye bir sensor var otomatiklerde, duzde de olmasi lazim buna benzer bir sey.O bozulunca, ya da baglanti yerlerinde sikinti olunca hiz gostergesi normalin disinda hareket edebiliyor. Gecmis olsun.Insallah cozumu bir an once bulursunuz.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Türkçemize sahip çıkalım....
« Yanıtla #3 : Ağustos 13, 2010, 09:57:33 »
Haklısınız :) debriyajda sıkıntı olsa başka türlü bir rahatsızlık duyacağımın farkındayım, azda olsa ihtimalleri sıralamak sizlerinde fikrini almak istedim.

En büyük ihtimal kadran ve onu harekete geçiren sistem gibi gözüküyor. Ama bunun için servise gitmeyi düşünmüyorum, kendi yapacağım şeyler olsaydı müdahale ederdim. Şimdilik beni aman aman rahatsız etmiyor eğer sıkıntı daha da büyürse ve bundan rahatszılık duyarsam o vakit servisin kapısını çalarım.

Aslında sistem hakkında bilgim yok, ama fikir yürütebiliyorum. Muhtemelen şanzıman üzerinden bir encoder vasıtasıyla alınan devir bilgileri elektriksel sinyallere çevrilerek kadran gövdesindeki step motora iletiliyor, step motorda akrebi çeviriyor. Eğer bu ihtimal doğruysa problemin kaynağı ya encoder ya da step motor. (Artık elektroniğin bu kadar geliştiği bir zamanda bu sistem için mekanik kullanılacağını tahmin etmiyorum.) Veya bu konuda gerçek bilgisi olan arkadaş olursa yazacaklarını bir nefeste okurum. 
Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 13, 2010, 14:59:49 »
Aracım 98 model ve mekanik bir km  teli  yok kadranımda. Tamamen elektronik.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -