Gönderen Konu: Otomatik vites problemi  (Okunma sayısı 8916 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
Otomatik vites problemi
« : Ağustos 03, 2010, 15:29:07 »
  Arkadaşlar aranıza az önce katıldım. Öncelikle hepinize selamlar.

Yaklaşık 1 ay kadar önce 90 model otomatik vitesli bir corolla satın aldım. Aldığım gibi kendi ustama götürüp masraftan kaçınmayarak ne eksiği varsa bakmasını istedim. Bu bakımda şanzıman yağı dahil pek çok bakımı yapıldı. Arabada henüz tam olarak çözemediğim yüksek yakıt tüketimi problemi var. Ama benim asıl sıkıntım şanzımanla ilgili. Bu araç benim ilk toyotam olduğu gibi otomatik vitesli ilk arabam. Arabayı aldıktan sonra ki 1 aylık süreçte yaklaşık 2500 kilometre yol yaptım. Uzun yolda ki tesbitim aracın 4 ve 5. viteslere atlarken çok zorlanması. Hatta tesbitim doğru ise 5. vitese hiç geçmiyor. 120 km hızla seyredebilmek için araca neredeyse 5500-6000 devir vermem gerekiyor. En son problemim ise geri viteste arabacın hareket etmemesi. Zaman zaman hiç sıkıntısız hareket ederken, zaman zaman yerinden kımıldamıyor.

Aracı aldığım arkadşla görüştüm. Problemin çözümünü üstlenecek. Şayet istersem aracı geri alacak. Ancak bu kadar sıkıntıya rağmen ben aracı geri vermek istemiyorum.

Bu noktada bana cevap verebilecek arkadaşım var ise öğrenmek istediğim yukarda anlattığım sıkıntının çözüm maliyeti kaba bir tahminle ne kadar olur. 90 model, 1600 cc, lpg li corolla xl nin ortalama şehir içi ve şehir dışı yakıt tüketimi ne kadar olmalıdır. (benim aracımda şehir içi 20 kuruş)  Son olarak bu aracı iade mi etmeliyim yoksa sorunun giderilmesini sağlayıp kullanmalımıyım. Bu yönde bilinçli Toyota kullanıcıların tavsiyeleri benim için çok değerli. Şimdiden teşekkürler. Turgut ZEYBEK

Toyota Club Türkiye

Otomatik vites problemi
« : Ağustos 03, 2010, 15:29:07 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 41000
  • Model Yılı: '11
  • 59 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
Ynt: Otomatik vites problemi
« Yanıtla #1 : Ağustos 03, 2010, 15:36:12 »
aramıza hoş geldiniz öncelikle yakıt konusu olarak pek fazla olduğu kanaatinde değilim eski motor ve lpg sıralı sistem değil tabiki bide buna otamatik olması eklenince ş.içi 20 kuruş aslında uygun bile denebilirmi düşünmek lazım.fakat otomatik vites hakkında bişey diyemiyeceğim tek bildiğim eski arabalarda pek otomatik vitese yanaşmayın yönündedir.umarım sorun kolay bişeydirde gönül rahatlığıyla binersiniz
İnsanlara verdiğimiz değerin karşılığını alamadığımız için,arabalarımıza insanlardan daha çok değer verdik..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #2 : Ağustos 03, 2010, 15:41:16 »
  Teşekkürler Volkan Bey. Yakıt tüketimini 36 kuruşlardan ancak buraya çekebildim. Ama epeyce uğreştırdı beni.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • .
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 03, 2010, 15:43:12 »
Benim aracımda otomatik vites 5.vites zaten yok  ? 5 vitesi aramayın bence

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 03, 2010, 15:44:37 »
Selam Turgut bey,

Aracınızın 4. ve 5. vitese geçmemesi gayet normal, çünkü aracınız otomatik ise 3 viteslidir :)

Yakıt tüketiminiz düz vitesten daha fazla olacaktır.

Geri vites problemi için ise birşey diyemeyecem, otomatik vites ustasına göstermeniz lazım.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #5 : Ağustos 03, 2010, 15:49:26 »
:) hem Toyota, hem otomatik vitesin yenisiyim. 4 yada 5  vites olup olmadığını bilmemem normal. Benim anlatmak istediğim yada düşüncem 120 km hız için 6000 devrin yüksek olduğuydu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ağustos 03, 2010, 16:03:53 »
6bin devir yüksek, 2. vitestesiniz demektir eğer o kadar yukarı çıkıyorsa. Gazdan ayağınızı hafif çekerseniz vites yükseltir, gaza tam basarsanız vites düşürür otomatik vitesli araçlar.
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #7 : Ağustos 03, 2010, 16:06:57 »
 Teşekkürler Alper hocam. Bu durumda ya benim acemiliğimden yada aracın şanzımanından kaynaklı bi 3. vitese geçememe problemim var demektir. Geri vites sıkıntım hakkında yorum yapabilecek olan varsa mutlu olacağım :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis.. babam gibi araba:))
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 68453
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 26 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ağustos 03, 2010, 22:43:38 »
Öncelikle kazasız belasız güle güle kullanın.

Şu anki 2001 Avensis Sol 2.0 D4 ile üçüncü otomatik vitesli arabamı kullanmaktayım. Bir önceki 97 model Corolla 1.6 GLi de otomatik vitesliydi. Genelde otomatik şanjıman 4 viteslidir. En azından benim bindiklerim öyleydi. Mesela eski yer uçağı şavrole impalalar da 3 vitesliydi. Neyse. Otomatik vitesin kendine mahsus kullanımı var. Gazla vitesi küçültüp artırabilirsiniz, ya da elle müdahale edebilirsiniz. O/D Off diye bir düğme var vites kolunun yanında. Ona basınca göstergede O/D OFF ışığı yanar. Mesela sollamalarda bir anda vitesi 4 ten 3 e düşürerek aracın daha çabuk hızlandığını (gaza yüklendiğinizde de bu durum olur fakat tepki süresi biraz daha fazladır) görürsünüz. Son vites over drive özelliği taşır. Bu düz viteslilerde de vardır ve son vitesdir. Otomatiklerde de son vitesdir. Yani özetle o ışık yanıyorsa araba son vitese geçmeyecektir. Normalde arkadaşın dediği gibi ikinci vitesle olmasa da bahsettiğiniz devirle üçüncü vitesle o hızlara rahatça çıkmanız lazım. Ayrıca otomatik viteslerde baskı işlemi hidroliktir. Yani motorun devri ile baskı kavrama yapar. Belki sizde kavrama sorunu da oluyor olabilir? Eğer başka bir ağır müdahale yapılmamışsa 20 yaşındaki otomatik şanzıman yaşlı sayılabilir. Yaşı da dikkate almak lazım. Yine de yaşına göre fena sayılmaz.
9. 2011 Skoda Yeti 1.2 TSI DSG (capondan almana ;) )
8. Terfi: Avensis 2001 Sol/AT D4.. Bilenler bilir:) (yeni sahibinde)
7. Arabam 6 yıl kullandığım Corolla 1997 GLi
...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 94000
  • Model Yılı: '08
  • 46 kere teşekkür etti
  • 44 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ağustos 03, 2010, 22:57:22 »
Geri vites sorununuz benim bir arkadaşın corsa aracı ile aynı gibi görünüyor..Arkadaşımın aracında da araç soğuk iken geri vitese geçiyor fakat ısındıktan sonra geri vitese geçirmek imkansız hale geliyor.İzmir ilinde otomatik şanzumancıya gittik 1200 liradan kapıyı açtı.Şanzumanı açınca bu fiyatın da üzerinde bir rakam çıkacabileceğini belirtti..Aracınızın yakıtı benim aracım ile aynı şehir içinde..Bende sadece ekstra olarak klima faktörü var...1999 corolla 1.6
Her şey suretin suretinin sureti...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Ağustos 04, 2010, 00:36:40 »
@Recep bey,

Overdrive otomatik şanzumana haricen eklenen bir özelliktir. Malesef AE92 kasalardaki otomatik vites 3 vitesli, çünkü overdrive özelliği eksik, vites kolu üzerinde de overdrive tuşu yok mesela.
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ağustos 04, 2010, 01:06:54 »
200 kurus normal sehir içinde lpgde biraz yüklenirsen cok daha fazla yakar ya..ama 200 kurus normal diyorum ben

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bu dünya bana bilem kalmamış ki!
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ağustos 07, 2010, 23:04:05 »
94 yılında corolla 4 ileri ve over drive tuşuna sahip oldu.Öncekiler 3 ileri.4 İleri otomatikler arasında farklar var.Ne fark diyeceksiniz.1 vites mesela

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 24500
  • Model Yılı: '08
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ağustos 07, 2010, 23:11:10 »
Şehir içi 20kr çok çok iyi. ben daha henuz 270 den aşağı düşüremedim ( lpg de)
Fiat Linea 1.4 T-Jet Dynamic (2008)
Toyota Corolla 1.6 GLİ (1994)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ağustos 09, 2010, 19:13:18 »
  Arkadaşlar aranıza az önce katıldım. Öncelikle hepinize selamlar.

Yaklaşık 1 ay kadar önce 90 model otomatik vitesli bir corolla satın aldım. Aldığım gibi kendi ustama götürüp masraftan kaçınmayarak ne eksiği varsa bakmasını istedim. Bu bakımda şanzıman yağı dahil pek çok bakımı yapıldı. Arabada henüz tam olarak çözemediğim yüksek yakıt tüketimi problemi var. Ama benim asıl sıkıntım şanzımanla ilgili. Bu araç benim ilk toyotam olduğu gibi otomatik vitesli ilk arabam. Arabayı aldıktan sonra ki 1 aylık süreçte yaklaşık 2500 kilometre yol yaptım. Uzun yolda ki tesbitim aracın 4 ve 5. viteslere atlarken çok zorlanması. Hatta tesbitim doğru ise 5. vitese hiç geçmiyor. 120 km hızla seyredebilmek için araca neredeyse 5500-6000 devir vermem gerekiyor. En son problemim ise geri viteste arabacın hareket etmemesi. Zaman zaman hiç sıkıntısız hareket ederken, zaman zaman yerinden kımıldamıyor.

Aracı aldığım arkadşla görüştüm. Problemin çözümünü üstlenecek. Şayet istersem aracı geri alacak. Ancak bu kadar sıkıntıya rağmen ben aracı geri vermek istemiyorum.

Bu noktada bana cevap verebilecek arkadaşım var ise öğrenmek istediğim yukarda anlattığım sıkıntının çözüm maliyeti kaba bir tahminle ne kadar olur. 90 model, 1600 cc, lpg li corolla xl nin ortalama şehir içi ve şehir dışı yakıt tüketimi ne kadar olmalıdır. (benim aracımda şehir içi 20 kuruş)  Son olarak bu aracı iade mi etmeliyim yoksa sorunun giderilmesini sağlayıp kullanmalımıyım. Bu yönde bilinçli Toyota kullanıcıların tavsiyeleri benim için çok değerli. Şimdiden teşekkürler. Turgut ZEYBEK

Konuyu daha once gormedim, dolayisiyla cevap biraz gec oluyor.
Sanzuman yagini kontrol edin.Rengine bakin.Koyu kirmizi olmasi gerekiyor.Simsiyah ise, yanik kokusu varsa sanzumanda problem problem olabilir.Araci aldiginiz kisi hic sanzuman yagi ve filtresini degistirtmis mi? 30-35bin km.de bir yapilmasi gereken periyodik bir bakim bu.

Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A-
  • 22 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ağustos 09, 2010, 19:54:35 »
:) hem Toyota, hem otomatik vitesin yenisiyim. 4 yada 5  vites olup olmadığını bilmemem normal. Benim anlatmak istediğim yada düşüncem 120 km hız için 6000 devrin yüksek olduğuydu.
Turgut Bey,
Bende foruma üye olana kadar, aracımın 4 vites olduğunu bilmiyordum :D. 02-07 otomatikler 4 vites dediler şaşırdım :D
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #16 : Ağustos 10, 2010, 08:26:48 »
Şehir içi yakıt tüketimi için 20 kuruş çok iyi. Bende bu rakamlarda kontak kapatıyorum.
Yaşına ve motor teknolojisine göre güzel rakam.
2005 Toyota Corolla 1.6 Sol HB A/T

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ağustos 10, 2010, 20:57:36 »
Geri vitesin kavraması bitmiş. Eğimsiz yolda gaza çok hafif basarsanız büyük ihtimalle yavaş yavaş ilerleyecektir. Gaza fazla basarsanız devir yükselir, araba yerinde durur. Şanzıman açılacak. Açılmışken tüm şanzıman tamir takımını yenilemek(revizyon) yerinde olur. Eğer arabayı sevdi iseniz ve binmek istiyorsanız Toyota otomatiklerini daha önce yapmış bir ustaya revizyon yaptırın. Uzun süredir bu işlerle ilgilenmiyorum ama en az 1500 lira harcayacağınızı tahmin ediyorum.
Yüksek hız için yüksek devir yapması, 3 oranlı olmasından. Az oranlı olunca son vites oranını çok uzun yapamıyorlar haliyle. Ama bu kadar yaşlı bir arabayla yüksek hız da yapmayın zaten, ne gereği var?
Kaliteli marka aslında müşteriyle ebedi aşk ister. Ve aslında her sadık müşteri, şöyle ilk karşılaşmada fosfor fosfor sırıtıp laubali olmayan