0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Mehmet, Honda Clarity hidrojenle oksijeni birlestirilince ortaya cikan elektrikle calisiyormus.Icten yanmali motor yok, egzos gazi yerine de su var.Araba da su an kullaniliyor.En pratigi bu degil mi?
Evet Ahmet hocam, şu anda hidrojen açısından en mantıklısı elektrik motorlular. İçten yanmalı motor açısında çok pratik birşey değil; çünkü aracın devasa boyutlarda olması lazım. Dediğin aracı sen fotoğraf ekleyene kadar bilmiyordum, ancak internetten araştırdığım kadarıyla çok iyi özelliklere sahip
Böyle araçlar var ama işletimleri çok pahalı. Üstelik depoda duran hidrojen de bildiğim kadarı ile belli sürede uçuyor (yanılıyorda olabilirim). Çeşitli materyallerden oluşan katmanlar var ve oradan su geçirilince (katmana elektrik de veriliyor) katmanlardan oksijen geçemiyor ve böylece hidrojen ayrılmış oluyor. Sanırım geçirgenlik (atom boyutları) derecesi ile bu sağlanıyor. Ama dediğim gibi yeterli miktarda hidrojen üretmek için Mehmet'in de vurguladığı gibi büyük ve ağır ortamlar gerekli. Yani üretimide, depolamasıda biraz maliyetli şu an için. Zaten Mehmet'in de belirttiği gibi çalışmalar daha pratik yollar bulmak üzerine. Gelecekte elekrik motorlarının kullanılmasının yanında otomobillerde 4 adet (her tekerleğe bir motor) elektrikli motor olacak.
Anladım, ama yine ağırlığa sahip bir sistem kullanıyorlar, yakıt hücresi sanırım. Bunların verimliliği ne düzeyde acaba?
Bildiğim kadarı ile (yanılıyorda olabilirim) araç çalışmasada belli sürede o yakıt boşalıyor kendi kendine. Birde ağırlığı ne acaba o hücrelerin. Sanırım elektroliz ünitelerinin biraz farklı yapıdaki hali bu hücrelerde. Birde içinde (yakıt hücresinin) kullandıkları yarı geçirgen (öyle zannediyorum) maddeler ne? Ar Ge gerçekten çok az yapılıyor bence bu sıralar krizin de etkisi ile.
Yerçekimi bile enerji üretmek için kullanılabilir. Bunlara kafa yorması çok zevkli ve dünyanın geleceği için faydalı aslında. Mesela kimisine zihnisinir gelebilecek ama bence bilimde en olmayacak şeyi bile masaya yatırmanın mantıklı olduğunu gösteren bir projeyi anlatayım izninizle. Uzay istasyonlarına roketler ile değil asansör sistemi ile çıkılmayı sağlayacak projeler bile mevcut.