Gönderen Konu: Kilometre Gösterge Hatası  (Okunma sayısı 7332 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Kilometre Gösterge Hatası
« : Haziran 09, 2007, 19:16:25 »
Arkadaşlar merhaba. Arac zze112
Sabit 110 KM ile giderken aracın  yol bilgisayarını resetliyorum, 10 sn sonra gelen hız bilgisi 100 km. Sonuçta ya yol bilgisayarı ya da kM göstergesi hızı yanlış okuyordu. Ben de GPS imi çalıştırdım ve sonuç olarak GPS de 100 km gösterdi.
Diğer hızlarda da aynı şeyi denedim ve Aracın hız göstergesi %10 fazla gösteriyor. Bu konuda bir fikri olan var mı? Hız bilgisi mekanik olarak mı göstergeye geliyor yok sa elektiksel mi?
Yardım cı olursanız sevinirim.

Toyota Club Türkiye

« : Haziran 09, 2007, 19:16:25 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1 : Haziran 09, 2007, 20:12:22 »
yol bilgisayarı ve hız gostergesinın hız bilgisini aynı kaynaktan alıyor olması lazım değil mi ?
Saygılar, Yaman.
2010 Captiva  Beyaz 2.0 CDTI Auto
Daha eski: Corsa, Corolla, Mini cooper, Twingo, Uno, Justy

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #2 : Haziran 10, 2007, 01:11:10 »
Alıntı yapılan: Yaman Eligül
yol bilgisayarı ve hız gostergesinın hız bilgisini aynı kaynaktan alıyor olması lazım değil mi ?
[/quote]
Bende O şekilde düşünmüştüm ama Göstergedeki Kilometre sayacının mekanik olması ve aralarında da böyle bir fark bulunması beni aynı kaynaktan beslenmediklerini düşünmeye yönellti.
Kilometre teli ile hız bilgisi alan araçlarda tel de kopmalar başlayınca hız ibremesinde titremeler ve hatalı gösterimler başlar. Fakat benim aracımda hiç titreme yok sadece hatalı gösterme mevcut.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #3 : Haziran 10, 2007, 23:37:54 »
Gösterge hataları özellikle 1.6 ve altındaki araçlarda fabrikasyon olarak %10 civarındadır.Mesela corollada ibrede 200 görünen hız değeri  özel test cihazları ile yapılan ölçümlerde 185 civarında çıkıyor, focusta , megane'da da bu değerler yaklaşık aynı.Çok yüksek süratlere çıkmayı biraz engelleme amacıyla bu yapılıyor.Ama özel bazı araçlarda bu hata %1 bile olmuyor.Mesela Lamborghınıdeki (böylemi yazılıyor?) gösterge hatası hız ibresi 300 km iken bile %1'in altında hatalı oluyor
2001 Avensis D4 150 HP

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #4 : Haziran 11, 2007, 09:24:36 »
hatadan olduğunu düşündüm ben de. yol bilgisayarı ve kadran eşit olsa da çok gösteriyor desen lastiklerin büyük az tur yapıyor derdim. tıpkı bi ara fazla km ve fazla para yazsın diye ufacık nikelajlı jant ve lastik takan taksiciler vardı ya onun gibi. bizim ae101'de böyle bir sorun yok. çok enteresan geldi bana. ama bence kadrandaki gösterge yol bilgisayarından daha doğruyu gösteriyordur.
99 / T22 / 2.0 / SOL

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #5 : Haziran 11, 2007, 09:35:29 »
Alıntı yapılan: Doğuş Sarıcı
Arkadaşlar merhaba. Arac zze112
Sabit 110 KM ile giderken aracın  yol bilgisayarını resetliyorum, 10 sn sonra gelen hız bilgisi 100 km. Sonuçta ya yol bilgisayarı ya da kM göstergesi hızı yanlış okuyordu. Ben de GPS imi çalıştırdım ve sonuç olarak GPS de 100 km gösterdi.
Diğer hızlarda da aynı şeyi denedim ve Aracın hız göstergesi %10 fazla gösteriyor. Bu konuda bir fikri olan var mı? Hız bilgisi mekanik olarak mı göstergeye geliyor yok sa elektiksel mi?
Yardım cı olursanız sevinirim.
[/quote]

Doğuş Bey dediğiniz olayın farkına bende c.tesi günü vardım. düz yolda giderken meraktan birde aracın içindeki ev ahaliyle hız tartışması yaşarken yol bilgisayarını sıfırladım ve yaklaşık 10 km daha az çıkıyor yol bilgisayarında hız. bende şaşırdım bu olaya. şimdi yolda 90 la giderken biz normalde 80 lemi gidiyoruz yoksa kadran doğrumu bunu bulmanın yolu çok zor sanırım.
Hayat bazen insana sürprizler yapıyor.
Bazılarını farkediyoruz, bazılarını ise fark ettiğimiz zaman çok geç oluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #6 : Haziran 11, 2007, 12:21:21 »
aslında çözüm basit
bir arkadaşınızı kafalıyorsunuz. ama aracının başka marka olmasına dikkat edin wv fiat neyse işte. yan yana boş bir yolda gidin 90'a sabitleyin. bir gözden geçirin bakalım o zaman tam anlaşılır. kim daha önde gidiyor kim geride kalıyor.
99 / T22 / 2.0 / SOL

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #7 : Haziran 11, 2007, 13:20:14 »
Alıntı yapılan: selim kara
aslında çözüm basit
bir arkadaşınızı kafalıyorsunuz. ama aracının başka marka olmasına dikkat edin wv fiat neyse işte. yan yana boş bir yolda gidin 90'a sabitleyin. bir gözden geçirin bakalım o zaman tam anlaşılır. kim daha önde gidiyor kim geride kalıyor.
[/quote]
Başka araç la ölçmeye gerek yok ki. GPS le ölçtüm hızı. Hatta Dün Ankaradan gelirken GPS 110 Gösterirken Araç 122-123 gösteriyordu.
benim sorum hızın nasıl ölçüleceği değil zaten. Hız bilgilerinin (Gösterge ve Yol bilgisayarı) nereden nasdıl alındığı ve göstergedeki hatanın nasıl giderileceği.

[quote=Abdurrahman ARSLAN]
Doğuş Bey dediğiniz olayın farkına bende c.tesi günü vardım. düz yolda giderken meraktan birde aracın içindeki ev ahaliyle hız tartışması yaşarken yol bilgisayarını sıfırladım ve yaklaşık 10 km daha az çıkıyor yol bilgisayarında hız. bende şaşırdım bu olaya. şimdi yolda 90 la giderken biz normalde 80 lemi gidiyoruz yoksa kadran doğrumu bunu bulmanın yolu çok zor sanırım.
[/quote]
Benim elimde GPS oldığu için ben zorluk yaşamadım.
Ölçmenin bir başka yolu da Hani yol Kenarında yazar ya Ankara 90KM diye orada hızı sabitleyeceksiniz artık 90 anamı sbaitlersiniz 80 enemi, ankara 80 km diyinceye kadar devam. Ondan sonra hesapalrsınız artık kaç dakika da 10 km gittiğinize göre...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #8 : Haziran 11, 2007, 13:42:32 »
gps'de sapma olmaz diye bir garanti var mı?
yol bilgisayarı için ayrı bir sistem kurulacağını zannetmiyorum. hepsi aynı noktadan bilgi alıyordur eminim. mekanikte sapma olması daha makul bir cevap olsa da elektroniğin tam doğru göstereceği de garanti değil. elektronik mıknatısla ölçüm yapar, mekanik tel ile. ama çoğu araçta mekanikten elektroniğe dönüşüm veya doğrudan elektronik alıp elektronik olarak ibrelere yansıtmak mevcut yanılıyormuyum?
99 / T22 / 2.0 / SOL

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #9 : Haziran 11, 2007, 14:56:19 »
Alıntı yapılan: selim kara
gps'de sapma olmaz diye bir garanti var mı?
yol bilgisayarı için ayrı bir sistem kurulacağını zannetmiyorum. hepsi aynı noktadan bilgi alıyordur eminim. mekanikte sapma olması daha makul bir cevap olsa da elektroniğin tam doğru göstereceği de garanti değil. elektronik mıknatısla ölçüm yapar, mekanik tel ile. ama çoğu araçta mekanikten elektroniğe dönüşüm veya doğrudan elektronik alıp elektronik olarak ibrelere yansıtmak mevcut yanılıyormuyum?
[/quote]
GPS dede elbette sapma olur. Benim kullandığım GPS in hatası 1m.  GPS hız bilgisaini hesaplarken t1 zamanındaki posizyonu ile t2 zamanındaki pozisyonu arasındaki uzaklığa ve t1-t2 farkını kullanır. Anlık hız bilgisi alırken hata olabilir. Fakat Ortalama hız bilgisinde 1m lik bir yanılgı hız da yaklasık oalrak %0 hata anlamına gelir. Bununla beraber Yol bilgisayarı ile GPS aynı gösteriyor.  Farklı olan normal gösterge

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Toyota Club Türkiye
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '13
  • 34 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Haziran 13, 2007, 12:01:56 »
Ben de GPS ile ölçüm yaptığımda sapma oluyor ama sadece 2-3 km farkediyor kadrandaki hız ile.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 20000
  • Model Yılı: '11
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Haziran 18, 2007, 22:22:33 »
Sanırım hangisinin doğru gösterdiğini radara yakalanırsak anlayabiliriz eğer polis 130 la radara girdiniz derse ve km saati 140 ı gösterdiyse yol bilgisayarı doğrudur  
Bu sorun sadece benim araçta var zannediyordum sanırım tüm corollalar böyle
Auris'11 A/T
Passat B8'15 TSI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Ynt: Kilometre Gösterge Hatası
« Yanıtla #12 : Kasım 18, 2008, 09:01:39 »
zze112 bu modellerde sensör aracılığı ile mi yosa km teli olarak mı var ve nerden alıyor bilgiyi tam olarak bilen varmı
2003 COROLLA 1.6 vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Kasım 19, 2008, 22:36:15 »
 zze112'ler acaba ne zamandan beridir yol bilgisayar ekranında araç hızını gösteriyo?
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #14 : Kasım 26, 2010, 10:31:54 »
Arkadaşlar,
Her ölçümü (gps, yol bilgisayarı, bilinen mesafe) denedim. Hız göstergesi her toyota da aynı mı bilmiyorum ama benim arabamda (2000 sol special luna) %6-10 arası fazla gösteriyor. Bir çok diğer markada denedim bu kadar fark çıkmıyor. Yani diğerlerinde en fazla 2-3 km fark oluşuyor.

Bunu bence fabrika bilerek böyle ayarlamış. Hem aşırı sürati engellemek, hemde aracın üst süratlerde rahat ve çok kolay kullanılabildiğini göstermek. Yani yanılsama.

Her ne sebeple olursa olsun doğru değil bu uygulama. Çünkü yolda sürekli acaba asıl süratimiz kaçtı düşüncesi içinde oluyoruz ve hesaplama yapıyoruz istemeden. (Örnek- Km 100 ü gösteriyor. Ben hmmm demekki 90-95 le gidiyorum diyoruz.)

Sonuç olarak bu hata düzeltilebiliyor mu onu öğrenmek lazım. Toyota servise uğrayan veya tanıyan bu konuyu sorsun. Ve lütfeb burada paylaşsın. Kazasız sağlıklı günler.
2000 Toyota Corolla VVT-I Sol Special Luna

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Kasım 26, 2010, 12:38:14 »
Araç hız göstergeleri bilinçli olarak fazla gösterecek şekilde yapılır , sonuçta hiç bir araç üreticisi, bir sorun yaşandığında yasal sorumluluk ve mali yük altına girmek istemez.  ± toleranslardan kaynaklanacak hataları düşünerek bu böyle yapılır. Göstergeye göre  131 km hızla gittiğinizi sanıp ama  gerçekte radara 135 km'yle yakalanırsanız  bunun cezasını firmaya yansıtabilirsiniz. Ölümlü kazalarda bu işin mesuliyeti daha da büyük olur. 
LAstiklerinizin yeni veya diş derinliğinin azalması da göstyergeyi 2-3 km etkiler.

ZZE112 lerde ibreli olana ilave  sayısal ikinci bir  gösterge mi var ( 10 s sonra 100 km diye yazmış Doğuş Bey)  bilmiyorum ama 10 s sonra yapılan km'yi kaydedip hızı   hesap yöntemiyle buluyorsa eğer,  bence hassasiyet için  süreyi uzatıp 60 s çıkarsa daha doğru olur. İkinci husus bu yol bilgisayarlarının gösterdiği değerler pek hassas değil, bunu göz önünde bulundurmalı. Km saatlerindeki yapılan km miktarlarının doğruluğunu da en iyisi bilinen bir yol ve mesafede kontrol etmek gerekli, ben de henüz yapmamıştım ,bir ara kontrol edeceğim.  BU iş için google earth'le  4-5 km nispeten  düz  bir yolda iki kerteriz alıp işinizi halledebilirsiniz.

GPS le ben de hız ölçümü yaptım , araç ibresi 3-4 km fazla gösteriyor hıza bağlı olarak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
« Yanıtla #16 : Kasım 27, 2010, 01:07:32 »
Km saati mekanik dgl o da Electronic Eftal bey in dedigi gibi bilincli olarak fazla gosterir....