Selam arkadaşlar.
Hayatımız içinde her gün karşılaştığımız onlarca olayın, durumun ne zaman ne getireceğini bilemeyiz. Bazı şeyleri önceden bilmek, ona hazırlıklı olmak yeri geldi mi çok fayda sağlayabilir. Çok basit bir bilgi ile kurtarabileceğimiz ya da içinden çıkabileceğimiz bir durum çok büyük ve tehlikeli bir hal alabilir. Böyle pratik ve faydalı bilgileriniz varsa burada paylaşmak herkes için çok yararlı olabilir.
*Arı sokması: Bal arısı ise mümkünse arının iğnesini en kısa zamanda çıkarın ve bulabilirseniz deliğe amonyak damlatın (çok az) eğer amonyak bulamazsanız bu işi kendi idrarınızda görebilir.
Özellikle kapalı kutulardan, ya da gözler kapalı iken birşeyden ağız yolu ile sıvı almayın, arının sindirim yolundan sokması çok kötü sonuçlar doğurabilir. !
*Akrep sokması: Sokulan yer kesinlikle emilmez (zehir ağız mukozasından geçebilir), sokulan yere soğuk kompres ve üzerinden turnike yapılır, hasta yatırılır ve en yakın sağlık kuruluşuna nakledilir.
*Yılan sokması: Ülkemizde az sayıda zehirli yılan vardır ve onlarıda ayırt etmenin (kafa, göz, kuyruk) belli yolları vardır. Ancak yılan sokarsa, sokulan yer kanatılır, emilip tükürülür, hasta yatırılır. En yakın sağlık kuruluşuna nakledilir, mümkünse yılan da yakalanmalıdır.
*Örümcek sokması: Bilinenin aksine küçük örümcekler de zehirli olabilir. Yine sokulan yer (iki yakın delikli izden örümcek sokması ayırt edilebilir) uygunsa bir miktar kanatılabilir ancak ağız yolu ile emilim yapılmamalıdır. Soğuk kompres ve yukarıdan turnike gerekir. Hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülür.

Her türlü sokmada hasta kesinlikle sakin bir şekilde tutulmalı, heyecanlandırılmamalıdır.

*Güneş çarpması: Oldukça tehlikeli olabilir. Hastada ateş, bulantı, kusma, baş ağrısı görülebilir.
Kusma varsa baş yan çevrilmelidir. Hasta serin, havadar bir yere alınmalı, baş, kasık, koltuk altı gibi noktalara soğuk kompres yapılmalı, hastada kusma yoksa ve bilinci yerindeyse uygun sıvılar verilmelidir.
Boğulma (Su) : Bu durumda iki aşamada incelenebilir, tatlı su ve tuzlu su boğulmaları olarak. Tabiki başka tarzda boğulmalarda vardır.
Boğulan kişi genelde akciğerlerine fazla su girdiği için değil, oksijensiz kalmakdan dolayı tehlike altında kalır. Özlelikle tatlı su boğulmalarında ilk etapta cigerlerdeki suyu boşaltmaya çalışmak yerine suni tenefüs ile (hasta nefes almıyorsa) hastanın nefes almasına çalışılır. Bunun için hastanın ağzındaki yabancı cisimler ve varsa protezler çıkarılır, hsata çocuk ise çok kuvvetli nefes verilmez. Gerekli durumlarda hastaya burundan da suni tenefüs yapılabilir.
Kazazedenin sağ tarafına geçilir ve kazazede yukarıdaki işlemlerden sonra sırt üstü yatırılır.
Sağ elimiz ile hasta boyundan yukarı kaldırılır ve nesef yolu açılır.
Sol elimiz ile burun delikleri kapatılır.
Hastanın ağzına mümkünse ince bir bez konur ve ağzımız onun ağzını tam kapatacak şekilde denk getirilip belli kuvvette (hastanın karınındaki hareketlerden nefesi takip ederek) nefes vermeliyiz ve ardından hastanın burnunu ve ağzını açık tutarak hastanın nefesi geri vermesini sağlamalıyız. Bu işlem hasta kendi nefes alana kadar tekrarlanır.
Sonrasında gerekli ise (boğulma sonrası kendine gelen hastalarda sonraki komplikasyonlardan hayatını kaybedebilir) cigerlerindeki su belli tekniklerle çıkarılmalı, ve kesinlikle hsata sağlık kuruluşuna nakledilmelidir.
*Kramp: Vücuttaki minarel eksikliğinden meydana gelir. Özellikle yüzerken tehlikeli olabilir. Bu yüzden yüzmeden önce adeleleri (kramp, adele spazmıdır) esnetmek iyi olur. Yeterli sıvı ve minarel almak gerekir. Kramp giren adele, hafifce gerilerek kramptan kurtulmaya çalışılabilir.
Kesinlikle panik yapmamak gerekir.
* Balık tutuma: Balık tutmakda çok zevkli bir uğraştır özellikle olta ile tutuluyorsa. Ancak denizden çıkacak her balığın ne olduğu ve etkileri bilinemeyebilir, bu yüzden oltadan balığı alırken kalın bir işçi eldiveni kullanmak çok faydalı olabilir.