0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Hakan, ideal hizi nasil hesaplariz? 90-100km./sa. ile gitttim bir depo bitene kadar, 120-130 ile gittigim depodan daha fazla yakti.
Bunu belirlemek çok zor bence Ahmet, çünkü çok fazla değişken var. Rüzgar yönü, şiddeti. Havadaki Nem, oksijen oranı. Aracın aerodinamik yapısı, motor şanzıman oranları, yük durumu. Yolun yüzey yapısı, eğimi. Gaza basma şiddeti. Bu yüzden yeni araçlardaki anlık tüketim göstergeleri çok işe yarayabiliyor bence Ahmet. Ama şunu söyleyebilirim ki; yüksek devir egzantriğini devreye sokmadan ya da turbo araçlarda turbonun en aktif olduğu devirlere gelmeden (turbo her zaman aktiftir), gaza hafif dokunmalar ile yol almak, uygun hıza motoru çok yüksek devire çıkarmadan ancak mümkün olan en çabuk şekilde çıkarak, özellikle açık camlara dikkat ederek vb. özen gösterimleri ile makul tüketim seviyeleri yakalanabilir. Tabi aracın bakımlarıda çok önemlidir. Baran, özellikle yeni teknoloji araçlarda (oldukça uzun süredir bu teknoloji kullanılıyor) Cut off sistemi vardır, bu durumda vitesi boşa almak yakıt ekonomisi sağlamaz, tam tersini daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Ayrıca vitesi boşa almanın çok önemli güvenlik sakıncalarıda vardır, çünkü frenler, hidrolik sistmeler motordan güç alır, vitesdeki aracın motoru durmaz, oysa boşdaki motor durursa durum tehlike oluşturabilir (bakınız: İleri Sürüş Teknikleri). Ayrıca özellikle üstten egzantrikli araçlarda rölanti devirlerinin sürekli kullanılması, egzantriklere zaman içinde zarar verebilir.