0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
arkadaşlar balata eskimesi tamamen kullanımla ilgilidir.bir silgi düşünün eğer kağıda çok bastırıp hızlı hızlı sürterseniz silgi çabuk biter.bir defa arka fren limitör yüzünden daha az basar ve daha az aşınır,ancak araçta çok yük varsa arka taraf çok çökerse limitör devre dışı kalır.limitör arkataraf boş ve hafifken arabanın savrulmasını önler.frenlere devamlı basmayın ,yokuş inerken daima basıp brakın balatanın soğumasına yardımcı olun,yavaşlayacağınız veya duracağınız sıkışık trafikte gaza az basın yavaş gidin.arabanız, motorunuz,frenleriniz her şey size uzun yıllar hizmet eder.bu atila abide amma ukala hep nasihat ediyor demeyin,abiniz 1960 yılından beri arabanın altından çıkmadı.çoğu tamiri kendim yaparım.60 lı yıllarda şanzıman ,debriyaj,fren sökmek benim günlük uğraşlarımdandı.o zamanlar böyle sağlam arabalar yoktu.
Balatalar 22500 de önlerin durumu arkalardan daha iyi.Arkalar daha fazla aşınmış.
Ben geçen yıl Haziran'da Ufuk abiden aldığım 4 NIBK disk, 4 NIBK balata değişimini aynı anda yapmıştım. Şubat ayında kaliper pimi olayına aracı lifte kaldırdığımızda farkettik ki arka kaliper pimleri yağsızlıktan takılı kalmış, ileri-geri yapmıyor. Kaliper pimlerini Toyota'nın pembe gressiyle güzelce yağladık. Tam takarken farkettik ki, balatalayı yemiş. "Hadi sol taraf kaliper pimini kilitlemiş, balataların bitmesi normaldir, bir de sağ tarafa bakalım" diye sağ tarafa geçtiğimizde, oradaki balataların da bittiğini farkettik. Üstelik sağ taraf kaliper pimini kilitlememişti.Oradan ön tekerleklere geçtik, araç otomatik vites olmasına rağmen ön balatalarımın durumu çok iyiydi. Bizim Toyota'lar garip, önleri bitirmeden arkaları bitiriyor. 15.000 KM'de arka balataları TRW ile değiştirmek zorunda kaldım.
Araçta ki EBD (Fren Basınç Dağılım Sistemi) kaliper kilitlenmesinde riski göz önüne alarak çalışan tarafa ABS yardımı ile fren uygular ve aracı bir çizgide tutarak yavaşlatır. Tek tarafın kilitlenerek aşınma, diğer tarafında EBD ile aşınması durumudur
Sağ taraftaki balatalarımı da bitiren teknolojiymiş demek ki.