Gönderen Konu: Debriyaj Balatası Kokusu  (Okunma sayısı 20881 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
Debriyaj Balatası Kokusu
« : Mayıs 10, 2007, 21:40:13 »
Geçen hafta kardeşim benim corolla 2005 hb ile kızıma direksiyon dersi veriyordu. Yeğenine yokuşta frene basmadan nasıl  hareketsiz kalınır havasını..!  atarken yaklaşık 30-40 saniye yarım debriyaj yaptı. Arabada ben de vardım müdahale edemedim ve aracın içini yanık balata kokusu kapladı. O günden beri içime bir kurt düştü, araç 34.000 km de ve servise gitmesine daha 6000 km var. Sizce debriyaj balatasına servise gidecek kadar bir zarar vermiş midir ve serviste balata kontrolü sökmeden yapılabilir mi? Cevaplarınız için teşekkürler.

Toyota Club Türkiye

Debriyaj Balatası Kokusu
« : Mayıs 10, 2007, 21:40:13 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Debriyaj Balatası Kokusu
« Yanıtla #1 : Mayıs 10, 2007, 22:21:35 »
selam. yanılmıyorsam kendinizde test edebilirsiniz. El freni çekili iken kalkış yapmaya çalışın. Araba bayılıp stop edecek gibi oluyorsa balataları göstermekte yarar var.  anlattığınız kadarıyla bir problem olduğunu sanmıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • teknikoto.forumup.com
  • Araç: Hilux
  • Kan Grubu: 0+
Debriyaj Balatası Kokusu
« Yanıtla #2 : Mayıs 10, 2007, 22:41:05 »
30 40 sn de balata bitmez ben 3 kez aynı balatayı yakmak zorunda kaldım hala kullanıyorum kolay kolay bişi olmaz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
Debriyaj Balatası Kokusu
« Yanıtla #3 : Mayıs 11, 2007, 00:32:09 »
Mustafa Bey'e katılıyorum. Bence de yüzeyindeki toşlaşmalardan dolayı bir ısınma ve koku olmuştur. Hemen bu konuda kardeşinizi suçlamayın. Ve kızınıza kardeşiniz ve siz asla kendi arabanızla öğretmen olmaya da kalkışmayın arabamı koruyacağım diye gereksiz strese girersiniz ve kızınızın araba sürme, öğrenme hevesi  kırılabilir.Gelelim debriyaj konusuna, Bitsey di benimkiler biterdi. Yokuş yukarı dururken veya kalkarken frene basmam ve hep yarım debriyaj kullanırım. Çok zorda kalırsam el frenini kullanırım. Bence debriyajı en çok bitiren şey frene basmadan araba stop etmesin diye ilk önce debriyaja basmaktır. Önce hafif bir fren sonra debriyaj kullanmak daha sağlıklı. Kızınıza kendi arabasıyla direksiyon dersi veren bay veya bayan şöförler var onlardan ders alsın derim. Sakın yanlış anlamayın, aynı şeyleri yaşadığım için bilirim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
Debriyaj Balatası Kokusu
« Yanıtla #4 : Mayıs 11, 2007, 03:10:51 »
Yasemin Hanıma katılıyorum ben. Debriyaj balatası hemen öle 30 sn lik 40 sn lik bişiyle bitmez. Ben zorlarım ama 114 e geldi ve hala çok güzel kavrar. Bu araçta ben araba kulanmayı öğrendim 2 senedir de kardeşim kullanmayı öğreniyor biçek olsa çoktan biterdi. Bide birisine direksiyon öğretirken arabanın sahibi hassas çabuk panikleyen titiz ve soğuk kanlı değlse arabada bulunmamalı çünkü öğrencek kişiye sadece korku ve panik aşılar. bence aileden birisi öğretmemli direksionu sağlam ve güvenilir birisi öğretmeli inanın o zaman daha rahat olur insan.
2000 ZZE112 Toyota Corolla 1.6 Terra Special A/C

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 16000
  • Model Yılı: '11
  • 97 kere teşekkür etti
  • 36 kere teşekkür edildi
Debriyaj Balatası Kokusu
« Yanıtla #5 : Mayıs 11, 2007, 05:58:06 »
Arkadaşlara vkatılıyorum balataya kolay kolay bir şey olmaz ki şizin ki 34 binde daha gönül rahatlığıyla binin.
((2017  COROLL@...ADVANCE MDS    * 2018-         ))
(( 2011 COROLL@...ELEGANT  A/T    * 2015-2017 ))
(( 2006 COROLL@...SOL                        * 2009-2015))
(( 2000 COROLL@...TERRA SPECIAL  * 2006-2009))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: AB+
Debriyaj Balatası Kokusu
« Yanıtla #6 : Mayıs 11, 2007, 13:05:05 »
Alıntı yapılan: Bülent Öztürk
Arkadaşlara vkatılıyorum balataya kolay kolay bir şey olmaz ki şizin ki 34 binde daha gönül rahatlığıyla binin.
[/quote]

arkadaşlar ya konu açılmış bende bir şey sorayım. bizim ae101'de debriyajda sorun olmamasına rağmen (yokuşta denedik) trafikte fazla kaldığımda sanırım balata iyice ısındığında az gazda versem çok da versem acayip bir şekilde titreme yapıyor. sebebi ne olabilir sizce? park edelim yarım saat sonra binelim, balata soğuyunca normale dönüyor. ama bu ısınma periyodu yaklaşık 1,5 saatlik yoğun trafikte kalınca oluyor.

kafamda oluşan sebepler :
1- Debriyaj balatam adi!!!
2- Bitti bitecek.
99 / T22 / 2.0 / SOL

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • fastest 3zzf(t)e in turkey :)
  • Kan Grubu: A+
Debriyaj Balatası Kokusu
« Yanıtla #7 : Mayıs 11, 2007, 17:04:21 »
selim arkadşımın sornu genel galiba çünkü yoğun trafikte devir bizdede çok düşüyo  

ayrıca bi soruda ben soriyim  

son devirde kullanmak bu tür sorunlar yaşatırmı??

en iyi cevap çift diskli bi debriyaj almak ve kullanmak
3sgte swaped rolla?awd?

skyrolla01@yahoo.com.tr
ufuk L. yalçın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
Debriyaj Balatası Kokusu
« Yanıtla #8 : Mayıs 11, 2007, 17:44:54 »
Alıntı yapılan: Ufuk Yalçın
selim arkadşımın sornu genel galiba çünkü yoğun trafikte devir bizdede çok düşüyo  

[/quote]

hayır devirde sorun yok. araba çok titriyor ve kalkarken çok zorlanıyor.
99 / T22 / 2.0 / SOL

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • teknikoto.forumup.com
Debriyaj Balatası Kokusu
« Yanıtla #9 : Mayıs 11, 2007, 20:20:58 »
Alıntı yapılan: selim kara
arkadaşlar ya konu açılmış bende bir şey sorayım. bizim ae101'de debriyajda sorun olmamasına rağmen (yokuşta denedik) trafikte fazla kaldığımda sanırım balata iyice ısındığında az gazda versem çok da versem acayip bir şekilde titreme yapıyor. sebebi ne olabilir sizce? park edelim yarım saat sonra binelim, balata soğuyunca normale dönüyor. ama bu ısınma periyodu yaklaşık 1,5 saatlik yoğun trafikte kalınca oluyor.

kafamda oluşan sebepler :
1- Debriyaj balatam adi!!!
2- Bitti bitecek.
[/quote]
nedeni şu olabilir balata ısındığında baskıya yapışma özelliği azalır titreme yapabilir birde balatanın içindeki yaylar sıcaktan dolayı sertliği azalırdır bu yüzden titreme yapabilir

[quote=Ufuk Yalçın]

ayrıca bi soruda ben soriyim  

son devirde kullanmak bu tür sorunlar yaşatırmı??

en iyi cevap çift diskli bi debriyaj almak ve kullanmak
[/quote]
son devirde kullanmak illa yapar nedeni ise düşük viteste son gazda aracı kullanırsan farkında olmadan virajlarda balatayı sıyırmaya başlarsın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 16000
  • Model Yılı: '11
  • 97 kere teşekkür etti
  • 36 kere teşekkür edildi
Debriyaj Balatası Kokusu
« Yanıtla #10 : Mayıs 12, 2007, 08:34:01 »
Arkadaşlar debriyaj bakatasıda fren balatalarının perensibiyle çalışır kavrama sıkma yapıştırma
Arabaları test ederken frenlerin sıcak ve soğuk mesafeleri değişir frenlerin yani balatanın sıcakken tutma özelliği düşer buda fren mesafesini artırır Debriyajda da aynı prensip işler balata ısınınca (yoğun şehir içi trafiği vb. ) kavrama özelliği düşer diye bilyorum.
((2017  COROLL@...ADVANCE MDS    * 2018-         ))
(( 2011 COROLL@...ELEGANT  A/T    * 2015-2017 ))
(( 2006 COROLL@...SOL                        * 2009-2015))
(( 2000 COROLL@...TERRA SPECIAL  * 2006-2009))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
Debriyaj Balatası Kokusu
« Yanıtla #11 : Mayıs 12, 2007, 09:24:09 »
Alıntı yapılan: Bülent Öztürk
Arkadaşlar debriyaj bakatasıda fren balatalarının perensibiyle çalışır kavrama sıkma yapıştırma
Arabaları test ederken frenlerin sıcak ve soğuk mesafeleri değişir frenlerin yani balatanın sıcakken tutma özelliği düşer buda fren mesafesini artırır Debriyajda da aynı prensip işler balata ısınınca (yoğun şehir içi trafiği vb. ) kavrama özelliği düşer diye bilyorum.
[/quote]

tamamdır arkadaşlar sebebini öğrendim. debriyaj biliyorsunuz baskı ve balatadan oluşur. baskının yaylarıymış bendeki sorunu sağlayan. yayların özelliği gitmiş artık sertliği kalmamış. soğuk havalarda sorun olmuyordu. nedeni buymuş. bakalım 100,000 bakımınıda belki değiştiririm. ama böyle kullanmamın da sakıncası yokmuş. en azından bunu öğrenmiş olduk.  

(yukarıda m. ak arkadaşım zaten açıklamış yeni okudum. teşekkür ederim ilginize.
99 / T22 / 2.0 / SOL

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • teknikoto.forumup.com
Debriyaj Balatası Kokusu
« Yanıtla #12 : Mayıs 12, 2007, 09:38:59 »
Alıntı yapılan: selim kara
tamamdır arkadaşlar sebebini öğrendim. debriyaj biliyorsunuz baskı ve balatadan oluşur. baskının yaylarıymış bendeki sorunu sağlayan. yayların özelliği gitmiş artık sertliği kalmamış. soğuk havalarda sorun olmuyordu. nedeni buymuş. bakalım 100,000 bakımınıda belki değiştiririm. ama böyle kullanmamın da sakıncası yokmuş. en azından bunu öğrenmiş olduk.  

(yukarıda m. ak arkadaşım zaten açıklamış yeni okudum. teşekkür ederim ilginize.
[/quote]
önemli değil her zaman yardımcı olmaya çalışırız

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Debriyaj Balatası Kokusu
« Yanıtla #13 : Ağustos 09, 2007, 22:54:10 »
toyota, yeni kasa corollalarda mm şanzımanlarda hava kanallı baskı balata olduğunu söylüyor. böylece sık trafikte ısınma vs sorunuda olmuyomuş.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 99270
  • Model Yılı: '97
  • 1 kere teşekkür edildi
Debriyaj Balatası Kokusu
« Yanıtla #14 : Eylül 14, 2007, 00:08:21 »
bakın debriyaj balatasını sadece kullanıcı bitirir rampalarda frensiz durma cok debriyaj pedalında ayak tutma kalkarken cabuk ve hızlı kaldırıslar ama suna inanın bir arabanın debriyaj setini yarım saatte bitirirsiniz
koku yapan balata kesinlik le degistirilmeli degistirmezseniz performans düser yakıt artar araba kalkar amma istenilen torku üretme z yani tekerlek lere güc vereme z buda motorun bosa gönmesi demektir devir saati volana baglıdır oradan yola cıkn derim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
Debriyaj Balatası Kokusu
« Yanıtla #15 : Eylül 14, 2007, 12:11:16 »
tepede bizim başımıza geldi araba kalkmadı zorlayıncada sadece koku değil duman da çıkardı bildiğiniz yandı ondan sonra 1 sene kullandık ne fazla yaktı ne başka bişey ollnu öyle kullandık
toyota yolda kalmaz dedikleride budur galiba